Skocz do zawartości
IGNORED

zaciemnienie pokoju - pomocy

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie niby banalne ale nie mniej jednak nastreczajace sporo problemow

lato idzie i jest coraz widzniej wieczorem

wiadomo ze najprzyjemniej jest ogladac filmy przy 100% zaciemnieniu bo i kontrast najlepszy i kolorki najfajniejsze

kombinowalem z zaslonami ale nie da rady

czytalem gdzies o "podgumowanych zaluzjach" - szukalem znalesc nie moge

rolety - nawet ciemnie ale i tak jest widno

macie moze jakies inne patenty?

https://www.audiostereo.pl/topic/17318-zaciemnienie-pokoju-pomocy/

Ja rozwiazalem problem dosc radyklanie acz skutecznie ==> 3mm plyty hdf ns okna:)

Moj kumpel zrobil to troch ekulturalnie bo przez zamontowanie podgumowanych rolet (nie ma zaluzji podgumowanych chyba) najlepiej rolety zamontowac na oknie i po bokach dac specjalne szyny blokujace przeswit po bokach.

u siebie zainstalowałem rolety panelowe, aluminiowe, zewnętrzne na silnikach.

Po zamknięciu, nie licząc smug z drzwi w wiatrołapie poprzez szklane części,

nie wiesz czy na zewnatrz jest dzień, czy noc.

No ale 1 m2 rolet to ok. 3 stówki. silnik do rolety to 6-8 stówek no i sterownik

( włącznik ) od 1,5 do 6 stówek. Tak że całość na okno 1,8x1,8 m = ok. 2 kzł.

mateuszek , dobrze słuszałeś - podgumowane nie sa drogie a są ok

ja mam takich 6 a zwykłych takich samych ale bez gumy 9

i wszystkie dokładnie zasłaniaja sama szybe - estetyka pierwsza klasa

[obrazekLUKASZ-291397_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja zamontowałem zewnętrzne rolety aluminiowe ( również zwijane ręcznie ) oraz rolety wewnętrzne ( to do kompletnego wyciemnienia w słoneczne dni kiedy zewnętrzne rolety nie dają rady i delikatnie ale jednak prześwituję słońce )

problem polega na tym ze wynajmuje mieszkanie i nie usmiecha mi sie zakladanie rolet tym bardziej tu gdzie mieszkam - pomimo ze na parterze - nie ma co sie obawaiac wlamywaczy wiec obejdzie sie bez takich radykalnych rozwiazan

rolety sterowane elektrycznie czy nie sa super rozwiazaniem - wiem bo ma je moj ojciec i je sobie chwali - zreszta nie bez powodu

co do tych rolet podgumowanych to jest ciekawa propozycja - tylko czy mozna to kupic w zwyklym sklepie ?

bylem dzis w ikei ale maja tylko takie zwykle z materialu co prawda z dodatkiem PCV ale nie sadze zeby to wystarczylo - podejrzewam ze przepuszczaja swiatlo w wiekszym lub mniejszym stopniu

zaluzje niestety odpadaja - przejrzalem dokladnie internet i faktycznie nikt tego nie produkuje - a szkoda

ja wymierzałem okna bo mam rózne i zamawiałem te roletyw firmie co

się zajmuje roletami i żaluzjami - do koloru do wyboru - robia jak chcesz

a cena jak pamietam za metr kwadratowy to coś ok 120 zł - te gumowe

jak zasłonisz to kompletne zero swiatła , tyle że teraz VAT wprowadzili a wczesniej

nie było to pewnie drozej , okmo 125cm x 80 cm płaciłem 125 zł

No nie wiem , mają troche pracy bo jak zamawiałem to 2 tygodnie czekałem

ale brałem na całe pietro domu czyli 15 rolet w kwietniu ub. roku

i teraz w grudniu jeszcze 6 na parter w domu i wszystkie były ok

mam gdzies nr telefonu ale po tych remontach jakie przeszedłem musze głeboko poszukać

Właśnie wczoraj zakładałem u siebie rolety podgumowane....

Myślałem, że to będzie jakaś czarna, paskudna guma ale nie jest źle - guma jest lekko srebrna, więc mam nadzieję, że latem pozwoli to również na odbicie części promieni słonecznych i ograniczy nagrzewanie wnętrza.

Roleta chowana jest dodatkowo w kasecie (znacznie estetyczniej).

Koszt na standardowe 2 skrzydłowe okno wyniósł mnie ok. 230zł Termin wykonania: 5 dni.

Słuchając rozumu....

Mój sposób jest bardzo proisty i tani. Korzystam z niego już 3-ci sezon.

Do przepisu potrzebne jest:

- troche czarnego nieprześwitującego materiału

- gumka (taka od majtek)

- żona z umiejętnościami krawieckimi (albo znajoma krawcowa)

Idea polega na uszyciu specjalnych naciąganych na ramę okna pokrowców. Taki pokrowiec to zwykly prostokątny kawałek materiału o wymiarach odpowiadających rozmiarom ramy okiennej (każde okno osobno) + ok. 4-5 cm na "margines". Z tego marginesu na kazdym z 4 rogów pokrowca krawcowa powinna wszyć gumkę na długości ok. po 10-15 cm w kazda stronę od rogu płotna, zawijając mankiet do jednej strony, tak że powstaje coś w rodzaju krótkiego zaczepu. Tymi zaczepami spokojnie naciąga się tak wykonaną osłonę na ramę okna. Jak z któregoś brzegu nieco spada, to można trochę uchylic okno i podłożyć. Wtedy na pewno nie spadnie. Sposób stary jak świat i wypróbowany przez tapicerów (tylko w innej skali ;-).

Koszt wykonania takich pokrówców jest niewielki, głównie zależy od ceny mb użytego materiału. Najlepiej jest użyć materiał jak najcieńszy, nie za gruby, wtedy cała osłona jest lżejsza i lepiej leży na ramie okna i nie spada. Umiejętnie dobranny margines powoduje że z jednej strony płótno jest dobrze naciągnięte a z drugiej nie za mocno także że nie spada z centymetrowej ramy okna. Tanio, bez bólu i po najniższych osztach. A najważniejsze jest że efekt jest 100% i nic nigdzie nie "prześwituje". Zakładanie dobrze wykonanych pokrowców to tylko chwila, nie mówiąc o zdjęciu i przechowywaniu. Moja żona z pozostałego kawałka materiału uszyła mi fajny worek na te pokrowce toteż przechowywane nie kurzą się i zajmują tyle co bochenek chleba.

Jak chcecie moge zrobic zdjecia i pokazac, jak tylko dorwe w tym tygodniu cyfrówkę.

Pozdr

• 1 rok później...

Polecam:

Ukryta Zawartość

Mam od nich podgumowane rolety juz ponad 2 lata, sprawuja się bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

za rondem kraka prosto jadąc w kierunku pasternika - autostrady skręcić w ulicę przy kościele i po prawej stronie ulicy

100-200 metrów sklep z roletami czynne 8 - 16

tanio mają gdyż są producentem - zero pośrednictwa

za pośrednictwo płaci się 2 X

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.