Skocz do zawartości
IGNORED

Audiocomponents-Morele MDT29

Gość kaszio

Rekomendowane odpowiedzi

kaszio

ja tam niemam doświadczenia praktycznie żadnego ale wystarczająco dużo czytałem żeby powiedzieć że ta zwrotnica jest kiepska - niema tam kompletnie kompensacji baffle step, nie przeanalizowałeś zgrania fazowego głośników, o głośnikach trzeba wiedzieć bardzo dużo żeby je poprawnie zaaplikować - ale jak będziesz miał system do pomiarów to może ruszysz z miejsca

no i teraz moge powiedziec ze PARADIGM MONITOR seria to kupa gówna!!! zamontowanie w nich MORELów dodają im skrzydeł, dźwięk aż sie rwie we wszystki strony i ucieka od kolumn:) przestzreń powala, głębia, średnica nabrała w koncu 3 wymiar a bas kontroli i głebi ale to już za sprawą McGyvera i Grzegirza:) a wracając do Moreli to sam miód, słodko szczegółowo tak jak lubię no i tak przestrzeń!!!!

sory za niezbyt fachowy opis, wiecej na pewno napisze a_men jak posłuch ich u mnie:)

kaszio z tak małą cewką tłumienie tego woofera jest bardzo słabe (nie bierz pod uwagę książkowych wzorów), a powyżej 4-6kHz zaczyna już strasznie hałasować (dosłownie, każda 16-18-ka). Dodaj do tego jeszcze to, że tweeter zaczyna pracować już "pełną parą" przy takich częstotliwościach. Dźwięk z takiej kolumny jest bardzo nienaturalny, wydaje się, że góra jest bardzo krzykliwa (na 3-6kHz ludzkie ucho jest bardzo uczulone). Średnica może być bardzo wycofana.

Jedynym ratunkiem z takiej sytuacji jest zwiększenie cewki, a jeśli to nie pomoże - zwiększenie nachylenia filtru dolnoprzepustowego (bo tak naprawdę rzadko udaje się filtrować dół tylko I rzędem). O tym, że szerokość przedniej ścianki ma wpływ na efektywność zestawu w paśmie do około 500Hz już pewnie wiesz (jeśli masz dołu). Tu tu niestety też trzeba poświęcić kilka dB. O tym misiomor już na forum napiał chyba wszystko, poszukaj jego postów.

_igod_

co do mid woferów to mcgyver mówi ze sa przyzwoite:) co słychac, wycisnałą z nich co sie dało, bas jest naprawede porządny jak i srednica:) o klase czy dwie lepij niż to co było:) tak że póki co jestem bardzo zadowolony:)

->-_igood_ : dwa wpisy wyżej..., skądś znam ten efekt. Tak czytam i myślę sobie, że Ty i Bodo_z tłumaczycie te sprawy podobnie. Ja tylko słyszałem efekt o którym wspominasz i przyznaję - na dłuższą metę - drażni !

Pozdr.

kaszio

w torze niskotonowca to cewka tak z minimum 1,5mH, ale do tego najlepiej jakaś symulacja by się porządna przydała, wtedy możnaby dokładniej wyliczyć...

a odnośnie tego gwizdka... zwrotka wygląda ok, może spróbować wyższym rzędem go ciąć? czasami pomaga .... ale tutaj to zdecydowanie już przy użyciu pomiarów, bo w zgadywanie elementów to się bawić nie będę bo i tak nie trafię ... chyba że McGyver, bo ma większe doświadczenie w odsłuchach i strojeniu ..

No to startujemy, Boeing ileś tam ….

Zacznę od tego , co powinno być na końcu, ale będzie na początku , żeby co niektórych nie zanudzać. Jest lepiej ,lepiej i jeszcze raz lepiej. Przypomnę wystartował Morel MDT32s.Ale do rzeczy.

Ten przetwornik może nie zdeklasował , bo to w tym przypadku za mocne słowo scana D2010 ( poprzednik), jednak jest wyrażnie lepszy. Proszę szanownego grona też zauważyć , że zwrotnica została zmodyfikowana pod Morela i do końca , nie jest możliwe stwierdzenie, czy po modyfikacji zwrotnicy pod Scana D2010 , dźwięk nie byłby porównywalny , a może i ciekawszy / lepszy/ ?

Jednak kości zostały rzucone i powrotu w moim przypadku nie ma.

Neutralność jest przyzwoita,nie wychyla się za mocno żadne pasmo , poprzednio sforowały się za mocno wokale , potrafiły lekko być techniczne i po jakimś czasie drażnić.W tym przypadku jest duża akceptowalność .

Dynamika i mikrodynamika , uległy poprawie , są wyraźniejsze .Wiele mikroinformacji np.na P.Barber „Companion” ( lubię ją używać do testów , ze względu między innymi na sybilanty ) nabrało wręcz nowego wymiaru. Konkretnie mnóstwo występujących na tej płycie przeszkadzajek, jest teraz lepiej definiowanych, ukazanych bardziej okazale , dokładnie i w konkretnym miejscu. Krótko mówiąc wyszły z tła, wcześniej też były , ale bardziej maskowane, choć również słyszalne.

Nieodzownym elementem takiej poprawy jest barwa. Oj , tutaj dużo więcej zaczęło się dziać niż na D2010.Odnoszę się dalej do przeszkadzajek na P.B. Np. w 5 i 7 utworze ukazała się szeroka paleta barwowa przeszkadzajek, harmoniczne ,aż się skrzyły . Wyrażnie jest słychać ,że te dźwięki składają się z wielu wybrzmień o bogatej barwie i różnej wysokości brzmienia, a nie z jakiegoś pojedynczego dźwięku , o nie do końca sprecyzowanej barwie.

Dalej -fortepian- Monty Aleksander „Caribbean Circle” – jest bardziej perlisty , pełny . Szczególnie uległa poprawie góra ( wcześniej mocna zawoalowana, jakby zza kotary). W tym przypadku kopara opadła..Prawa i lewa ręka wyraźnie zaznaczone. Czyli dużo lepiej, ale wiecie co jest najgorsze ? Heheehe , że można jeszcze lepiej .

Całościowo góra łagodniejsza, bardziej miła ,i przestrzenniejsza.

A teraz sybilanty ( sprawa całkiem poważna ).Pani Barber zrobiła się bardziej strawialna. Już tak mocno nie tnie, a na „Companion „ potrafi zassssssyczeć , oj potrafi i nie jeden system jej nie lubi.Teraz nie mam wielkich zastrzeżeń w tym temacie , one są ale bardziej strawialne , przyswajalne i naturalne.Choć występują w dalszym ciągu. Tak na marginesie , nawet lampy p. Waszczyszyna nie potrafiły tego zamaskować, wygładzić tzn. sybilantów.

Ze spraw nie dotyczących Morela. Nastąpiła wyraźna poprawa przestrzeni ( no może nie dokońca , nie dotyczy Morela , bo przecież wysokie mają duży wpływ na przestrzeń), jest bardziej namacalna średnica ( wokale) , więcej na tym pasmie ciepełka i powietrza , bas nie narzeka na harmoniczne ładnie sobie wibrują na M. Millerze( to co lubię ).

Minusy , a i owszem .

Trochę długo trwała „przebudowa” , ale z Adamem przeżyliśmy.Słychać więcej brudów na płytach. A wielkim minusem całej tej zabawy jest to, co wcześniej wspomniałem MOŻNA JESZCZE LEPIEJ.

Jeszcze jedno, Nie wiem czy do końca udało mi się oddać ducha tego przetwornika słowami.

Czy było warto ? Tak, choć nie jestem do końca pewien po podsumowaniu kosztów.Ale liczy się zadowolenie

i już. A scan D2010 – też bardzo dobry przetwornik, lecz potrzebuje serca do aplikacji.Znakomicie się sprawdzał u mnie ze sreberkim fadeovera IC Probark Lake mk Silver Strong 3 . Teraz do sprzedania za nieduże pieniądze.

Adam tak trzym

Dzięki, miło mi.

Pisałem na forum kilkakrotnie do czego się nadaje ScanSpeak D2010. Do łączenia z małymi, 13-15 cm midwooferami w układy dwudrożne ze stosunkowo wysoką częstotliwością podziału, lub wręcz do układów trójdrożnych. W takich konfiguracjach się sprawdzi bardzo dobrze. Łączenie go z 18cm midwooferem to zmuszanie go do pracy na granicy możliwości, stąd wrażenie "wysilonego" dźwięku w Avancach Epsilonach, ale i w ProAcach Response 2,5, choć w inny sposób.

Jeżeli ktoś planuje stworzyć układ z małym midwooferem lub trójdrożny, to może warto skorzystać z oferty Pawiowego.

>pawiowy

napisz proszę jak sie sprawują Twoje kolumienki na dużych składach wokalnych, orkiestrowych

companion pewnie już na pamięć znasz, może na innych nagraniach wyjdzie również coś ciekawego

mnie się z całej tej zabawy z tjuningowaniem najbardziej podoba fakt, że lepiej brzmią stare, słabe jakościowo nagrania :)

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Wracam do tematu.

Dostalem nowa zwrotnice do zastosowania w moich kolumnach. Chce ja Wam przedstawic jak widzicie prace tych przetwornikow morela w takim ukladzie. Narazie caly czas gram na tym co przedstawilem wczesniej ale chce poprawic srednice. Wiec spojzcie i ocencie sami.

post-214-100006874 1170269322_thumb.jpg

To wygląda na zwrotkę liczoną z podręcznikowych wzorów, bez uwzględnienia baffle step i fazy akustycznej. IMHO na 85% będzie dominacja środka i góry oraz dziura w miejscu podziału.

Kaszio

Jeśli chcesz mieć dobrą średnicę, to daj dużego kona i większą cewkę w torze niskotonowca, jeśli mam strzelać - 8-9uF i 1,5-2mH, a jeśli chodzi o tor kopułki to rezystory to raczej wg własnych upodobań i głośności góry - doświadczalnie a cewka jest chyba troszkę przyduża. Jak przypuszczam nie masz pomiarów tych przetworników? To może na początek jeśli chcesz się pobawić, to datuj sobie taśmowe cewki bo w żadnym budżecie się nie wyrobisz - zacznij od byle jakich najtańszych za 7 zeta kup kilka najlepiej co drugą z szeregu i pobaw się trochę w odsłuchy - będzie żmudna robota, ale jeśli nikt nie ma pomysłu na zwrotkę to tylko ten sposób uważam za słuszny. No i przyniesie to Tobie więcej satysfakcji :)) P O W O D Z E N I A!!

a co sądzicie o takiej zwrotnicy, co prawda troche inny głośnik srednioniskotonowy, ale chyba jakies wyznaczenie kieruku jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to może jeszcze jedna zwrotnica z niemal identycznym midwooferem:

Ukryta Zawartość

>kaszio

Jak tam pomiary ?

Ukryta Zawartość

jeszcze jedna ciekawa zwrotka do glosnika podobnego do mw144

Ukryta Zawartość

większość zwrotnic jakie udało mi się namierzyć ma jeden lub więcej "notch filter",

może jest to niezbędne przy głośnikach z 75mm cewką ?

Ma ktoś doświadczenie z takimi głośniczkami ?

Ukryta Zawartość

Pytanie do fachowców.

A co byście zmodyfikowali w zwrotnicy do ostinato żeby dopasować do morela mdt-29 - wszyscy piszą żeby go ciąć trzecim rzędem. Filtr wofera może też poprawiacie?

witam

znalazłem taki projekt na Morela MW144

Ukryta Zawartość

>>Misiomor niekoniecznie w przypadku tego morela będzie dominowała góra - morel jest w tej zwrotce cięty na 3.7 kHz a z tego co widać na wykresie 1 to delikatnie opada SPL powyżej 3.5 kHz i dalej jest górka. Aby to zniwelować to podział 3.7 kHz Linkwitza-Riley'a jest uzasadniony bo dość skutecznie złagodzi ten obszar powyżej 3.5 kHz i zniweluje go na plasko aż do 4 kHz. W częstotliwości podziału wysokiego czyli przy 4 kHz bo tak jest policzony na wysokim występuje dość znaczna górka [88 dB] i aby ją również sciągnąć do poziomu midbasa czyli jakieś 82 dB [sPL] to cięcie L-R spowoduje spadek o -6dB @ 4kHz co ładnie powinno się pokryć.

są to rozważania czysto teoretyczne ale nie wyssane całkiem z palca. jesli się kto pokusi to niech wykona taka zwrotkę i sam dokona rzeczywistego pomiaru w komorze bezechowej a co z tego wyjdzie to pewnie wielu jest ciekawych nie tylko ja.

z tego co widać to Aby skompensować baffle-stepp Morel wcale nie potrzebuje tak dużej Cewki jak radzą inni. w zupałności 1mH wystarczy ale jesli ktoś ma wąska obudowę a wyskoą [patrz Kasio] to wcale nie trzeba 1.5 mH na basie a jesli już faktycznie ktoś tak zrobi to dopiero dziura będzie w częstotliwości podziału.

post-2339-100006796 1170269459_thumb.jpg

post-2339-100006797 1170269457_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam!

A oto co wyszlo mi z Moreli MDT29 z ostatniego zamowienia w audiocomponents.

Porownujac je do moich dotychczasowych kolumn (konstrukcji duzo wiekszej 3 droznej) opartych na tonsilach efekt jest powalajacy! Co prawda 2xM18WH nie da rady wytworzyc takiego natezenia dzwieku jak 4 glosniki 20 cm, ale cala reszta jest o niebo lepsza!

Szczegoly: Obudowa 19 litrow, strojenie ok 40 Hz, obudowa z 2cm mdf, fornir. Sekcja niskotonowa to M18WH-08-08 identyczna jak w ostinato 2000, sekcja wysokotonowa opracowana dzieki pomocy Mc Gaywera bardzo podobna do opisanej w tym watku. Kondensatory Jantzen Audio, cewki powietrzne i rezystory metalizowne.

Jest to moja pierwsza konstrukacja tego typu i jestem zniej strasznie zadowolony!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dobrze, że jesteś zadowlony, bo wyszło świetnie.

Zbliżył bym tylko oba głośniki do siebie i tu, niestety naprzeciw naszemu guru, zwiększył obudowę żeby bas był bardziej wypełniony. Otwór dał bym koniecznie z tyłu, żeby nie było świstów powietrza (za mała średnica otworu) i rezonansów do przodu.

Jak jesteś z okolic Katowic to możemy to kiedyś pomierzyć i zobaczyć co z tego wyszło (charakterystyka na osi, 30 stopni, prostokąt i impedancja). Osobiście nie mam zaufania do zwrotnic robionych "na oko".

Co do swistow powietrza to wlasnie sie ich obawialem i dlatego otwor dalem o srednicy 56mm, wydaje mi sie ze jest troszke za duzy bo swistow nie ma kompletnie, a za to nie moge za bardzo poeksperymentowac z dlugoscia tunela. Co do ich charakterystyk to sam jestem ciekaw postaram sie jakos je zmierzyc. NIestety mieszkam kaaawal drogi od Ciebie ;)

I dobrze, że jesteś zadowlony, bo wyszło świetnie.

Zbliżył bym tylko oba głośniki do siebie i tu, niestety naprzeciw naszemu guru, zwiększył obudowę żeby bas był bardziej wypełniony. Otwór dał bym koniecznie z tyłu, żeby nie było świstów powietrza (za mała średnica otworu) i rezonansów do przodu.

Jak jesteś z okolic Katowic to możemy to kiedyś pomierzyć i zobaczyć co z tego wyszło (charakterystyka na osi, 30 stopni, prostokąt i impedancja). Osobiście nie mam zaufania do zwrotnic robionych "na oko".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.