Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kolumny??

Kud??aty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z podłączeniem kolumn ponieważ kolumny mają możliwość zastosowania podwójnego okablowania bi-wiring natomiast mój amplituner obsługuje tylko jedną pare Kolumn i dlatego niewiem co robić?? Z góry dziękuje za propozycje:)

https://www.audiostereo.pl/topic/17226-jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-kolumny/

Dzieki za tego linka ale już go widziałem u mnie niestety amplituner ma możliwość podpiecia tylko jednej pary kolumn jak napisałem wyżej i dlatego mam problem z połączeniem i zastanawiam sie jak to zrobić ?? Czy jest na to jakis sposób?

Ja korzystałem przez długi czas z Kimer Cable i byłem zadowolony polecam... Modelu nie znam ale grube warkocze i 40 pln za metr... tłumia ostrą góre i ogólnie łagodzą... przynajmniej mi posromiły marantza

Dzieki za propozycje ale oczekuje jeszcze innych bo jeśli chodzi o kable to wogóle się nieznam nie mam pojęcia jakie będą dobre a na testy różnych kabli to raczej nie mam co liczyć:))

Moje drugie pytanie co to jest fala stojąca bo słyszałem że występuje w przewodach do 0.5m o co z tym chodzi??Naprawde nikt mi nie jest wstanie doradźic jakiś kabli głośnikowych Bardzo prosze o jakieś propozycje??

a o co Ci wogóle chodzi? co chciałbyś zyskać co przytemperować? tak na oko to dobrych kabli jest pełno, ale co spodoba się nam nie koniecznie spodoba się Tobie.............bez odsłuchów ani rusz......sam sie kiedyś na tym przejechałem i kupiłem praktycznie w ciemno audioquesta type 2. I co? efekt był taki że po miesiącu sprzedałem go ze sporą stratą a do dzisiaj mam w szafie 2 metry z którymi nie za bardzo jest co zrobić.........przynajmniej na zworki się przydały :)

Co oznaczają dwie strzałeczki (jedna za drugą) na jednej z żył kabla? Czy jest to kierunek uporządkowania struktury w kablu? (źródło informacji : sprzedawca z TOP-AUDIO) Jeśli chodzi o biegunowość to podłączyłem jak trzeba ale czy jest jakiś wpływ na dźwięk jeśli te strzałeczki będą w kierunku do ampa czy może powinny być skierowane "do" głośników.

Wiatm Co do kabli moja wiedza jest bardzo skąpa poprostu zamierzam kupic jakies wmiare dobre kable tak max do 50 zł za metr ale mam nadzieje ze jakies tańsze sie znajdą bo teraz ma takie kabeliki za 2zł metr wiec one napewno nie grają rewelacyjnie a niemam okazji posłuchac wielu rodzaji przewodów wiec może jakieś w miare uniwersalen kabeliki możecie mi zaproponować ??Moje kolumny eltax liberty5 i to do nich potrzebuje kabli z bi-wiringiem Ampli Pioneer 409 dvd pioneer 636

Kudłaty

wydaje mi się że na tym poziomie sprzętu nie warto pakować sie w kable po 50 zł/mb bo róznica będzie niesłyszalna. Kup tańsze kable - myśle ze 25 zł/mb to kwota powyżej którego nie warto wychodzić. Pozostałą kwotę wrzuć do świnki skarbonki z napisem "nowy amplituner" jezeli myslisz o KD lub "wzmacniacz stereo" jeżeli chcesz tak naprawde słuchać muzyki i pozostać na 2 kanałach (z twojego wpisu wnioskuję ze masz tylko przednie głośniki).

Wiem że sprzęt nie jest najwyższych lotów ale zaczynam dopiero powoli kompletować dlatego teraz przyszedł czas na kable bo te co teraz mam to szkoda gadać Może ktoś mi pomoże w wyborze tych kabli interesuje mnie bi-wiring??A co do amplitunera to już zbieram na Nowy:))

a moze byś napisał co chciałbyś poprawić: np. czy dźwięk jest za ostry czy wręcz przeciwnie ma "przymuloną" górę, czy bas jest rozlazły a może średnica wycofana ? W zależności od tego co chcesz osiąnąć można uzyć róznych kabli.

Chyba że kable mają byc pierwszym elementem nowego systemu ale to niezbyt rozsądna kolejność bo kable powinno się dobierać na końcu w zależności od tego co chce się uzyskać.

Stosunkowo bezpieczne i przyszłościowe są np. XLO ER14 (sam takie mam) cena ok. 35 zł/mb bardzo neutralne i mało "ingerujące" w dźwięk, nie wiem czy wystepuje w bi-wire ale zawsze możesz go połaczyć z innym kablem (często stosuje się inne kable dla sekcji wysokotonowej - np. cieńsze z dodatkiem srebra, a inne dla niskotonowej).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.