Skocz do zawartości
IGNORED

Jeszcze raz overhang

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam, że na ten temat było już coś pisane na forum, ale niestety nie działa wyszukiwarka i nie bardzo mogę znaleźć ten wątek. Chodzi o "overhang".

Może ktoś napisać kilka zdań na ten temat? Jaki ma wpływ na reprodukcję dźwięku? I dla mnie najważniejsze pytanie - Jaki jest sposób by prawidłowo ustawić "overhang".

https://www.audiostereo.pl/topic/17207-jeszcze-raz-overhang/

>lenin

regulacja overhangu (wysięgu, przewieszenia, przesięgu), polega na ustawieniu czubka igły w określonej przez producenta ramienia odległości od osi talerza (szczegóły i terminologia były już podejmowane na forum). Jako, że trudno określić "na oko", czy igła znajduje się akurat na predłużeniu osi wytyczonej przez punkt podparcia ramienia, oraz środek talerza z reguły do ustawienia wykorzystuje się szablon, który służy do przeprowadzenia takiej regulacji jeszcze przed zamontowaniem wkładki w ramieniu. Niestety taki szablon jest zawsze dedykowany do konkretnego ramienia. Mowa tu oczywiście o ramionach ze zdejmowaną główką, lub całą rurą. W innym przypadku trza się trochę napocić... ;))) Oczywiście mozna taki szablon wykonać we własnym zakresie, ale ten temat na chwilę obeną przekracza zakres mojej odpowiedzi

Cała reszta, jeśli dobrze pamiątam, była już na forum opisana, więc poczekaj na wyszukiwarkę

pozdro

Dziękuję Yaxa :)

Ja właśnie ustawiam metodą "prof. Fiuta" - czyt. "na oko" ;) I chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś sprytny trick na prawidłową regulację wysięgu (to słowo jakoś najbardziej mi odpowiada).

• Redaktorzy

Przeważne wystarcza długość slotów w głowicy, np. w ramionach Rega albo Linn. Niestety są firmy, które produkują ramiona z głowicami tylko przewierconymi punktowo, wtedy przy wkladce o nieco bardziej nietypowaych wymiarach może być kłopot.

Lenin

Przyjmij że overhang to 15 mm,ta wartość występuje w każdym prawie ramieniu.Czyli igła na płycie powinna być 15mm od środka osi ,na lini o której pisał Yaxa.Chyba że masz jakis gramofon z Wysp to może byc wtedy dziwacznie.

Czy dobrze zrozumiałem?

[obrazekLUKASZ-289853_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>BRob

prawie wszystko OK... tylko nie w tym kierunku ;)))

[obrazekLUKASZ-289937_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Yaxa> Sytuacja jest prosta bo ramię leży na prostej przechodzącej od pivota do osi talerza a co w przypadku ramion typu np. S ? Czy w tym przypadku nie należy w ogóle przejmować się krzywizną ramienia tylko położyć headshell z wkładką na szpindlu i tak przesunąć wkładkę aby igła wyszła poza szpindel o wartość overhang jaką podaje producent np. 15mm ?

Pozdr.

Jacek

Jacek-Placek

Przesięg to po prostu różnica między odległością igła-oś obrotu ramienia a odległością oś obrotu ramienia-oś obrotu talerza. Mozna więc ustawić przesięg bez nadania ramieniu takiego położenia jak na rysunku (w większości chyba gramofonów z jakąs automatyka ramienia jest to normalnie wręcz niemożliwe). Dla spraw tu poruszanych kształt czy materiał ramienia nie mają żadnego znaczenia. Chciałbym napisac ci maila, ale adresu nie ma w twoim o mnie. Jesli chcesz podaj go przez PW.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Zastanawiam się nad zakupem kolejnego ramienia,wybór być może padnie na Jelco 10,5 S shape,czy ktoś wie jaki jest overhang dla tego konkretnego ramienia?Zdaję się,że Jelco nie dostarcza szablonów?Czy jest to "standardowe" 15 mm,czy może jakaś inna wartość.Będę zobowiązany za pomoc,szczególnie ze strony użytkowników tego właśnie ramienia.

Pozdrawiam

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.