Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner kupic 5.1 ?

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciezki dylemat nad kupnem ampli. do kina domowego 5.1

NA co zwrocic szczegolna uwage przy wyborze? (taki do 800zl za nowy np. Yamaha 350, urzywany do 500zl i z wejsciem cyfrowym, subw. aktywny)

Glownie urzywany bedzie do filmow DVD i Divx z PC.

Czy warto kupic na allegro o 40-60% taniej niz w sklepie urzywany bez gwarancji?

H E L P.... :)

https://www.audiostereo.pl/topic/17202-jaki-amplituner-kupic-51/

Witam.

Większość na tym forum odradza zakup Yamahy 350. Może mają racje, ale Ty nie napisałeś jakie kolumny chcesz pod niego podpiąć itp. Co do allegro to różnie bywa ze sprzętem używanym. Ja co prawda kupiłem nówkę 2 lata temu i jestem zadowolony. Przez allegro oczywiście. Ale kupowałem też parę innych rzeczy , nie grających :)

i coś co sprzedawca opisywał jako stan bardzo dobry okazało się zwykłym rupieciem. Nie przekreśla to oczywiście wszyskich ale warto poszukać kogoś ze swojej miejscowości lub w pobliżu i umówić się na odbiór osobisty.

Moim zdaniem do filmow DVD i Divx z PC wystarczy Y350.

Pozdrawiam

PS. To może być ciekawa oferta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Krzych faktycznie dobry sprzet jednak cena ciut za duza.

Yamaszke 350 widzialem test .

Za dzwiek przestrzenny dostal ocene 5.

Za stereo ocene 4

Przy wyborze sprzetu w 99% kupuje poniewaz widzialem recenzje , test (czasopismo, w necie) i zawsze sie to potwierdza. Dlatego zwracam na to szczegolna uwage.

I tak jak mowilem kupilbym z checia Yamahe xxx jednak kasiory nie mam na ampli marzen :)

Zestaw kolumny to Koda F51 (100W) 5.1 + Sub Koda SW850

mysle o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem że to taki żart... zaciskowe wtyki głośnikowe i max pobór prądu 110W :)) napędzi co najwyzej plastikowe pierdziawki i do nich się tylko nadaje

równie dobrze mozesz kupić jakieś np. universum z katalogu wysyłkowego Quelle :))

popieram klemensa w 100% , 110W to "troche" za mało jak na napędzenie 5 kanałowego amplitunera tymbardziej że w danych ma 5x50w (perpetum mobile??) więc biorąc pod uwage straty to niewiele z tego zostanie.

Witam.

Do 800 PLN i 500 PLN za używany, może być ciężko. Generalnie takie amplitunery będą miały słabe końcówki mocy, a bez tego nawet najlepsze procesory nic nie poradzą. Dzwięk będzie słaby. Osobiście polecałby Ci starsze modele Onkyo, np. DX 575 (bywają na allegro za 800 PLN) lub DX 555 (rewelacyjne gra, brak dekodera DTS, widziałem za ok. 700 PLN) lub DX 545 (jest za 520 PLN. to to samo w zasadzie co 555 ale bez dekoderów). Yamahy, JVC, Kenwoody bym sobie darował. Yamaha zaczyna grać od od modelu 600 w górę, niżej jest słabiutko (choć są wyjątki, 620 był też słaba). Z tego co pamiętam, Kody grają raczej ostrą górą (z zasady, choć niektóre modele trochę inaczej), jeśli Twój zestaw taki nie jest warto też zainteresować się denonem, zasady niestety jak wyżej.

Podsumowując wybór jest slaby: albo dołożysz do nowego (tak, żeby kosztował powyżej 1100 PLN) albo godzisz się na duże kompromisy, ale przecież te 5 czy 8 stów, które inwestujesz, też piechotą nie chodzi. Ja poszukałbym onkyo 575 za ok. 800 PLN (z pierwszej ręki). To jest rasowe kino, mimo, ze posiada "tylko" podstawowe dekodery.

Pozdr

jeszcze 2 tygodnie temu mialem podobny zgryz. w koncu przekonalem sie (m.in. dzieki opinim na tym forum) do kupna uzywanego modelu troche wyzszej klasy niz nowy za podobna cene. kupilem onkyo 575 za 860, stan praktycznie jak nowka ze sklepu. jestem bardzo zadowolony, choc jakosci dzwieku jeszcze nie ocenie bo dopiero szukam sensownych kolumn. w porownaniu do nowszych modeli nie ma az tylu brakow technicznych jak by sie moglo wydawac. jedyne co zaobserwowalem to tylko (?) 5 kanalow, brak pro logic 2 i brak trybu symulacji dzwieku przestrzennego na sluchawkach. w mojej ocenie rzeczywiste znaczenie moze miec p.2 i ewentualnie 3, choc nie wiem jakiej jakosci jest to co oferuje np. yamaha w nowych modelach i czy rzeczywiscie jest to warte wiecej niz to co ma moj odtwarzacz dvd.

przychylam się do opinii o Onkyo 555 bo miałem ten sprzęt kilka lat temu i powiem że to bardzo udana maszynka, o bardzo dobrym brzmieniu, która wcale nie jest aż tak zacofana technologicznie a w swojej klasie cenowej bije na łeb Yamahy. Ma jednak problem z kolumnami o impendacji poniżej 6omów i zwyczajnie się wyłącza przy pierwszym uderzeniu na basie. Poza tym sprzęt miodzio o ile nie szukasz DPLII-tu niestety wiek robi swoje i procesor DSP który tam wbudownao nie dorasta do pięt obecnym amplitunerom. Do zwykłego 5.1 polecam, a w stereo też gra całkiem przyjemnie. Model 575 ma niebezpiecznie słabszy zasilacz ale lepsze końcówki mocy...temat rzeka...

akurat trafilem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za rade. Niestety na wydatek mam tylko okolo 800zl(z przesylka) i wiecej niestety nie uzbieram nawet za miesiac. A dwa miesiace nie bede czekal bo nie wytrzymam bez muzyki i filmow. A byle czego tez nie chce kupic zeby za miesiac sprzedawac i znow dokladac na inny sprzet.

Interesuje mnie tylko kolor srebrny.

Za urzywany moge dac max 650zl za nowy 780zl

Nowy z gwarancja to tylko :PIONEER VSX 514 lub Yamaha 350 - na moje oko lepiej graja od Kody660 wiec bede zadowolony w 100%

Urzywane na allegro jedynie znalazlem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... dodam ,ze nie jestem wymagajacy. Wczesniej mialem slaby amplituner Kode 660 i bylem zadowolony.

tu link z danymi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie

Ze wskazanych powyżej przykładów, w mojej ocenie tylko Denon. Obawiam się jednak, że nie jest to cena ostateczna i na koniec aukcji będzie znacznie drożej (dla porównania 1603 stoi za 1099 PLN). Jeśli nie, to będzie to dobry zakup. Trzeba tylko pamiętać, iż model ten gra dość ostro (lub szorstko) i trzeba to nieco złagodzić poprzez odpowiedni dobór sprzętu lub okablowania.

Możesz też zwrócić uwagę na modele 1801, 1802, 1803.

Stwierdzilem ,ze nie ma sensu wydawac za urzywany sprzet okolo 700zl.

Nowy mam za 780zl i bede zadowolony na pewno z Yamaszki 350 lub PIONEER VSX-514.

Wymagajacy muzycznie nie jestem i bogaty.

A gwarancja wazna rzecz.

Yamahy 350 srebrnej nie ma na allegro. Wiec zostal mi pionierek 514

Pozdro all

dzieki za rady.

yamaha 350 to chyba najgorsza pierdziawka z wszystkich amplitunerow na rynku w dodatku tandetnie wykonana i tak zakrecone menu ze porażka najbardziej uciążliwe jest chyba syczenie z głośników jak z peknietej prezerwatywy (to nie wina głośników tylko jamahy)

ktoś juz raz dobrze napisał że lepszym rozwiązaniem jest kupno amplitunera uniwersum z katalogu quella

ale najwazniejszy chyba i tak jest odsłuch moze sie to akorat podoba

dajmy sobie spokój niech kupi sobie tą Yamahę czy tam Pionka i niech się cieszy bo widać że koleś czeka aż mu wreszcie ktoś napisze że super wyboru dokonuje. Ja bym wolał nawet 2 miesiące czekać niż potem się z takim dziadostwem kołatać...Ale jak ma to nas uwolnić od tej żenującej debaty to : ALE SUPER WYBÓR!!!! jak to że masz na używkę tyle i tyle a na nowy tyle i tyle? Ja bym dołożył ze 2, 3 stówki i kupił jakąś używkę...

Loleczq i Nerwidos to w takim razie jak oceniacie ten ampli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolekczq nieprawdę wypisujesz odnośnie RX-V350.

1) syczenie - nie ma żadnego syczenia (chyba że bardzo zbliżysz ucho do głośnika wysokotonowego) w zakresie głośności od -80db do 0 db, syczenie zaczyna się pojawiać po przekroczeniu 0 db czyli do +16 db (z tak wysokich głośności się nie korzysta).

2) jakość wykonania - podaj konkretny przykład niedociągnięcia

3) zakręcone menu - nie jest takie strasznie zakręcone, całość jest prosto ułożona (jak dla mnie) w cztery działy i bardzo szybko nauczyłem się jego banalnej struktury.

Dodam coś jeszcze odnośnie jakości dźwięku: trzeba zastosować głośniki które nie eksponują góry bo Yamaha ją wyostrza aż zanadto. Jeśli chodzi o odsłuch to na B&W 602 S3 w komorze odsłuchowej całość grała bardzo równo bez specjalnego nadmiaru góry i bez braków w basie, jak dlamnie minimalnie za ostro. Ustawienia bass i treble na 0, wszystkie efekty wył. Ponadto koniecznie trzeba poustawiać odpowiednio w opcjach głośników (ich wielkość, rozstaw wielkość pokoju) bo w przeciwnym wypadku całość zagra tak jak opisuje to lolekczq.

Nie jestem expertem od tego typu sprzętu, ale jeśli uważasz że masz niewygórowane wymagania to kupuj tą Yamahę bo i tak lepsze będzie od Kody. Co do Kody to szkoda gadać gdyż porównanie Kody z Yamahą to jakieś nieporozumienie. Porównując nawet z Y350. Ja już się nie wypowiadam bo jestem zmanierowany droższymi klockami i a może te niższe modele Yamahy są całkiem niezłe? Powiem tylko że mój stary dobry znajomy ma amplituner Y ze starej serii 396 i jak jestem u niego to zawsze się zachwycam bo gra to WYŚMIENICIE jak na taką cenę. Ma mniej bajerów ale gra extra! A może jest takie coś na Allegro?

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru choć trudno będzie za taką kasę zrealizować moje życzenie...

wiedziałem ze posiadacze jamahy beda chcieli mnie zlinczowac za to co napisalem ale to jest moja opinia dla mnie to syczy niemiłosiernie i nikt mi nie wcisnie ze nie

po 2 h mało mi łba nie rozwaliło te syczenie

co do tandety to wystarczy spojrzec na tylni panel wszystko tam lata jak u furmana a zaciski do kabli to jakas pomyłka grubszy kabel moze urwac zacisk w porownaniu z najtanszymi onkyo denonami i jvc to straszna lipa sami producenci jamahy stwierdzili ze to niewypal wyzsze modele ludzie sobie chwala a i widac ze sa zwolennicy i tego nizszego modelu ja osobiscie jak bym mial wybierac to wolalbym kupic uzywany sprzet ale wyzszy klasowo choc o 1 klase to w zupełnosci by starczylo i nie zawracal bym sobie głowy kodą i to jeszcze taką

oczywiscie nie sugeruj sie na tym co ja tu napisalem tylko własnymi uszami i rozsądkiem

Ja bym poszedł w tego Denona z linku i żadne JVC czy tania Yamaha nie podskoczą. A za 700 zł to mażna kupić dobry ampli stereo (NAD, Rotel) i meić dużo więcej satysfakcji z muzyki. Moim zdaniem jeśli ktoś nie ma za dużo kasy lepiej niech kupi sobie dobre stereo.

Sam chciałem kino za x kasy, teraz szukam stereo za 2 razy x kasy, bo usłyszałem jak gra Denon 1804 kontra Nad 352. Porównałbum to do Armii USA (NAD) kontra plemię indiańskie z szesnastego wieku (Denon). A od tego Denona są sprzęty duuużo gorsze. Strach:)

Test amplitunera : Yamaha RX-V350

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam propozycję:

kup tę yamahe ale bez głośników kup sobie nr hifiim z tym testem, usiądź wygodnie i wyorażaj sobie jak super gra. Ewentualnie kup głosniki (ładne) ale ich nie podłaczaj bo jak przez przypadek właczysz to bańka pryśnie :))

A tak poważnie i bez złośliwości to idź do sklepu, posłuchaj yamahy 350 i denona 1705 (żeby w podobnej cenie było) ale przynajmniej przez pół godziny i na tym co lubisz i znasz - jak dalej będziesz chciał yamahe to ją kup.

nie sugerował bym sie tym magazynem oni biora pieniadze za wystawienie pozytywnych opinii

a w innym artykule ta sama gazetka napisała ze denon 1705 ma plastikowy przedni panel oni tego denona chyba na oczy nie widzieli

nie radze kupowac czegos na słowo nie kupuj zanim nie dotkniesz pomacasz ponaciskasz obejrzysz i w koncu odsłuchasz

głupio by było gdybym napisał piękna opinie o moim radiobudziku panasonixa:) jaki to jest on wspaniały ma basy:) ten dzwiek i brzmienie i wszyscy nagle leca do sklepu po radiobudzik panasonixa bo przeciez w testach moich wypadł super hehe:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.