Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 67mkII - PYTANIE DO GURU

fryk

Rekomendowane odpowiedzi

Który wybrać?

Za 670zł -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy za 800zł -

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za rzetelną odpowiedź. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17153-marantz-67mkii-pytanie-do-guru/

Holender... :) Tak myślałem :)

Muszę założyć nowy wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tuningowałem masę takich klocków.

Tuningowany Marantz z serii 43,53,63,57,67 (nie ważne który, końcowe rezultaty są identyczne) może, ale nie musi zagrać lepiej niż CD63KI, zależy co zrobiono. Nawet CD63KI da się stuningować i uzyskać poprawę. W tym CD67 z ogłoszenia zrobiono prawidłowe ruchy, lecz da się zrobić sporo więcej. Największą poprawę daje separacja zasilania różnych sekcji DAC, oraz modyfikacja obwodu zegara wraz z jego zasilaniem, a tego akurat nie zrobiono. Poza tym jeszcze parę rzeczy by się znalazło.

fryku ja bym wybrał CD 6000 ma lepsze daki w srodku łatwiej sie go tuninguje i przez to ze ma dwa daki a nie jeden łatwo go nawet XLRami obudować robiłem tuning tego cd i wyszło rewelacyjnie z tym że zegar równiez trzeba podrasować ale DIY jest wpis pt "zegar rekina " samemu zrobisz za grosze i bedzie rewelka.

Moim zdaniem CD6000 wzgledem nieco jednak krzykliwego i hulaszczego CD67mkII to juz znaczny postep w rozwoju.

CD6000 ma identyczne przetworniki jak CD67, tyle że zdwojone. Faktycznie CD67 jest nieco szorstki (CD67SE już gra gładko), a CD6000 tej szorstkości ma trochę mniej, ale po porządnym tuningu to wszystko znika. CD67 jest nawet łatwiejszy w tuningu, i właściwie jedyną przewagą CD6000 będzie możliwość łatwego montażu XLRów. Jeżeli tuningujemy tylko pod wyjścia RCA to rezultaty tuningu obu modeli będą zbliżone, niemal identyczne. Używane CD6000 z reguły są dwukrotnie droższe niż używane CD63/67.

@McGyver: to co podjąłbyś się dla mnie wyboru/tuningu takiego cd? Czy 63/7 czy 6000 pozostawiam Tobie. Ja po miesiącu czytania tylko z nazwami się zaznajomiłem - Ty masz praktykę. Mam kilkadziesiąt aukcji na oku - daj znać, który model kupić do stuningowania. Liczy się dla mnie stosunek cena/jakość/koszt i łatwość tuningu. Napisz do mnie proszę: (fryk MAŁPA pf KROPKA pl).

Pozdrawiam

Chyba że chcesz Teaca CDP3500 z wbudowanym przetwornikiem Andrzeja Stelmacha? Bije na głowę brzmieniem większość odtwarzaczy CD do 3000-4000zł. Za 850 zł to byłoby najlepsze brzmienie.

Andrzej Stelmach montuje swoje znakomite przetworniki do różnych odtwarzaczy CD. Sam gram na tak zmodyfikowanym sprzęcie i jestem więcej niż zadowolony. Strona Andrzeja Stelmacha:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stuningowałem Marantza bo wlasnie jego orginalne jaskrawe brzmienie nieodpowiadało mi a słyszałem ze po tuningu to nietosamo brzmienie.Po dokonaniu tych zmian mój 67 to nie ten sam orginalny Mrantz.Dzwiek stał sie bardziej analogowy,wyrownany,przyjemny w słuchaniu.Niema braku dynamiki.Jest jakiś czar.Można wstawic jeszcze zegar i rozdzielic zasilanie ale ja już tego nierobilem bo niechciałem wkładac wiecej pieniedzy a dzwiek po tych modyfikacjach byl i tak dla mnie super.Stosunek jakości do ceny 6 gwiazdek.Pewnie po dalszych modyfikacjach bedzie jeszcze lepiej.Marantz ma potecjał i warto to wykożystać.Sprzedaje bo mam teraz Micromege,i chce oddac w dobre rece żeby ktoinny cieszyl sie tym dzwiekiem.

• 9 miesięcy później...

sprzedam Marantz'a CD 52MkII Special Edition :

Ukryta Zawartość

oraz deck'a SD 52 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.