Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka w DTS, ale jak?

cino

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie ktoś powie że już było. Tak cos tam było ale jest to tak bardzo rozległy temat (wieloformatowość, kombinacje połączeń, kodery dekodery itp.) że kolejny problem jest chyba normalny i nieostatni.

Mam amplituner DD5.1 z DTS podłączony do komputera (sound blaster live 24/96 ) za pomocą kabla cyfrowego.Filmy w Ac3 działaja. Problem jest jedynie w DTS. Ściągnołem z netu płyte "[DTS]-Eagles - Hell_Freezes_Over" i nie potrafie jej odtworzyc.Po sciągnięciu w folderze pojawiły się 3 pliki o różnych rozszerzeniach: img, sub, ccd. Na tym staneło niewiem co mam z tym zrobić czy mam je przekonwertować na ninny format? Zgaduje tylko mam nadzieje że ktos orientuje sie w tym, może miał taki am problem może odpowiedz jest bardzo prosta, niewiem mam nadzieje że wkrótce sie dowiem od kogoś kto zechce mi pomóc.

Ps. Byłbym wdzięczny o kontakt typu gg (4127535)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17149-muzyka-w-dts-ale-jak/

Dwóch spośród forumowiczów odezwało sie ( wielkie dzieki im za to!) niestety mimo wielkich chęci nie udało sie niestety. Nawet dowiedziałem sie że to niemożliwe z kabla cyfrowego (DTS) tylko musiałbym analogowym połączeniem. I pewnie tak jest bo po wielu prubach różnymi programami, kombinowaniu (przerabianie na inny format nagrywanie na cdr ) uzyskałem jedynie takie efekty:

1. Dwa kanały emituja szum, trzask, (amplituner nie rozpoznaje sygnału emitowanego przez karte muzyczną??)

2. Dwa kanały poprawnie emitują muzyke ale tylko w trybie stereo, zadna próba włączenia jakiegokolwiek trybu (DCS, Pro logic) nie reaguje

Zaznaczam ze nie mam funkcji zmiany na dts jedynie automatycznie może go wykryć.

Jakieś sugestie????

Vader tak zrobiłem, po załadowaniu programem daemon tools do napędu wirtualnego moge programem winamp uzyskac szumy lub po zamianie programem eac na wav-y odtwarzac muzyke w stereo jedynie programem vlc media player.

POmóżcie bo już niemam pomysłów!!!!!!!!!!!!!!!1

aha, znalazlem twój post odnośnie programu VLC, jeśli chodzi o ustawienia to ja zostawiłem wszystko na standardzie, wszystko chodzi bez zarzutu więc po co zmieniać. Jeszcze jedna sprawa, po zamontpowaniu płyty o której piszesz sprobij otworzyć tą płytę właśnie w programie VLC, i jeszcze jedno sprawdź czy masz włączoną opcje " use S/PDIF when..." to powinno pomóc

amp to sony str-k740p kabel coaxial zakończony ze strony kompa wtykiem typu jack. muzyka to [DTS]-Eagles - Hell_Freezes_Over, sciągnięta torrentem z netu. Hmm niewiem czy uda Ci sie także ściągnąć takei samo nagranie, właśnie a może problem tkwi w nagraniu? ale razem z plikami ściągnięte mam okładki płyty gdzie nie sposób przeoczyć wielkiego napisu DIGITAL DTS SURROUND.

Witam!Robiłem kiedyś próby z odtwarzaniem płyt CD DTS z komputera przez wyjście cyfrowe.Amplituner wykrywa sygnał DTS ale w głośnikach jest cisza,po chwili program odtwarzający(POWER DVD) się zawiesza.W tej samej konfiguracji płyty DVD DTS odwarzane są bezproblemowo.Jedyny sposób (robiłem próby na 2 różnych komputerach) to ustawić PowerDVD w tryb dekodowania 5.1 i tak samo wyjście karty dźwiękowej i podłączenie amplitunera sześcioma cinczami anologowo.Wtedy działa wszystko.Należałoby mieć tylko kartę dźwiękową odpowiedniej jakości.Pozdrawiam!

Olek myśle że twoja wypowiedz zakończy (przynajmniej jak na razie) moje próby podłączenia kablem cyfrowym.

Już jedna osoba mi to powiedziała wcześniej ale z braku kontaktu z nia i pewnych niedomówień nie wierzyłem (niechciałem wierzyć?) ze to niemożliwe teraz po wielu nieudanych próbach jestem niemal pewien. Dzięki.

Ale po co taki pośpiech ;)

Najpierw ustalmy fakty: jeśli działają ci filmy przez AC3Filter ( tak napisałeś ) i amplituner rzeczywiście przełącza się w tryb DD to z twoim połączeniem i amplitunerem jest wszystko w porządku i nic nie musisz zmieniać !

W moim przypadku zawsze działa Power DVD, czyli wg mnie powinieneś zrobić to co próbował Olek. We właściwościach ustaw SPDIF i powinno działać. Jeśli to nie zadziała można kombinować z WinDVD, ale ten mi nigdy nie chciał działać.

Pozdrawiam

Nox

Dziwne że nikt Ci nie odpowiedział. Temat był przecież przerabiany, chociaż w sumie może na forum komputerowym byłoby Ci łatwiej.

1- Połączenia musi być tylko i wyłącznie cyfrowe.

2- płytę wypal Clonem lub Alcoholem

3- do komputera nie potrzebujesz żadnych sterowników, te przydałyby się gdybyś chciał słuchać na kompie.

4- w zmplitunerze ustaw input na DTS (na auto często rwie sygnał)

5- w PowerDVD ustaw wyjście na cyfrowe, podobnie w mixerze SB.

6- wyłącz w mixerze SB dekodowanie DD (było kiedyś na forum, sam miałem z tym problem)

7- sprawdź czy nie masz czasem na kompie jakiegoś Windowsa 2000 (brak obsługi wyjścia cyfrowego z SB bez patcha), czy wogóle system jest uaktualniony.

8- oczywiście w kompie musisz mieć napęd DVD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.