Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki midwoofer do MORELi MDT-29

maniak02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Dużo naczytałem sie pochlebnych opini na temat głośników wysokotonowych MOREL. Podjalem decyzje ze moznaby sprobowac.

Chodzi mi o kolumny podstawkowe dwudrożne o objetosci do 20-25 litrow(oczywiscie moze byc mniej - zasypie sie piaskiem).

Czy ktoś mial doświadczenie z tym wysokotonowym MDT-29 i w jakiej konfiguracji go używał?

Po analizie charakterystyk i parametrów obiektem moich zainteresowań stały się :

VIFA M18WH-08-08

VIFA PL18WO-09-08

Peerless HDS 164PP

SEAS W17PPI

Czy ktos moze aplikował te głośniki razem i jaki byl rezultat?

Prosze także o inne propozycje w tej kategorii cenowej.

Bardzo prosze o pomoc gdyz widze ze jest szansa zamowic te glosniki taniej z Holandii. Pochwalam inicjatywe.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17105-jaki-midwoofer-do-moreli-mdt-29/
  • 10 miesięcy później...

Pozwalam sobie odświeżyc ten wątek.

Na ostatnim spotkaniu w Krakowie miałem okazje usłyszeć tego morelka- i bardzo mi się spodobał. Chciałbym zastosować go w moich kolumnach jakie w przyszłosci będę miał zamiar wykonać.

Na łamach tego forum chciałbym się jednak dowiedzieć jaki midwoofer będzie najlepiej pasował do wyżej wymienionego? Na dzień dzisiejszy chodzą mi po głowie dwie Vify:

1) M18WH

2) XT18WH

McGyver osobiście poleca pierwszą opcje- mając na uwadze różnice w cenie (ok.18Euro) ale brak w dźwięku (przynajmniej takich, które zrekompensowałyby różnice cenową). Z tego co pamiętam Gypsy polecał mi natomiast XT.

Dlateg też proszę o dalsze wypowiedzi, które pomogą mi wybrać odpowiedni głośnik. A może jakiś całkiem inny (w równie przystepnej cenie!:P).

Dodam tylko dla ułatwienia, że pomieszczenia w jakich będe ich słuchał nie są duże- w akademiku 12 m2, w domku ok18m2. Dlatego też będą to monitorki lub podłogowe z przegrodą.

obawiam sie ze niedlugo juz nie bedzie wyboru

vifa zostala przejeta przez peerlesa i sporo glosnikow zniknelo z oferty DST

miedzy innymi walsnie M18WH

a XT18 WH wlasnie mecze zobaczymy co z tego wyjdzie:))

Zgadza sie... beda problemy z Vifa. Doszły mnie jednak słuchy, ze jeszcze w najbliższym zamówieniu uda się jakieś "wyrwac":)

Swoja droga to wcale nie musza być Vify (choc wydaje mi sie to byc najlepszym rozwiazaniem). Sa latwe w napedzaniu (mam Gainclona) i brzmia naprawde dobrze:) Ale moze jakies brzmia lepiej w podobnej cenie?:)

Nadal czekam na glosy osob mogących mi cos doradzic.

Gipsy twierdzi,ze w tak malych pomieszczeniach,MW18WH bedzie dawal zbyt duzo basu i moze dudnic.Sa na forum

dwie szkoly obliczania obudow dla tego glosnika.Wg.McGyvera to 15-16l i monitor,natomiast wg. Gipsy2 pow. 20l i podlogowki.

Gipsy.. ale wyjaśnij mi na czym ta jego lepszosc polega? (w porownaniu do M18WH) Tym bardziej mnie to zastanawia, ze Misimor właśnie w innym watku wyraźnie dał do zrozumienia, że XT posiada duże zniekształcenia. Czy różnica w cenie jest siebie warta?

Z ust McGyvera dowiedziałem sie, ze na pewno ma lepszy, mocniejszy bas jednak troche gorsza srednice. Wiec co mi po basie, skoro Bemol wspomnial, ze i z M18WH będzie go za duzo:))...

M18WH wymaga większej obudowy i zejdzie niżej niż XT. To taki mały subwoofer.

Natomiast XT bardzo pasuje do monitorów i ma lepszą średnicę. Według mnie XT to najlepszy głośnik Vify. Po prostu gra.

Tak czy siak, oba głośniki są fajne.

Witam wszystkich

Przepraszam, że zabieram głos - jestem lamusem totalnym w kwestiach poruszanych w tym wątku. Pozwolę sobie jednak na mały komentarz, gdyż własnie fachowcy montują dla mnie podłogówki na DX25 i M18WH (1szt na zestaw) i będą one zamontowane w OBUDOWIE ZAMKNIĘTEJ. Słyszałem je już na wstępnym odsłuchu u producenta w warunkach domowych (około 16-19m^) i basu nie było za dużo, za to był świetnie kontrolowany. Kiedy trzeba schodził nisko, ale nie generowały się żadne podbarwienia i dudnienia. Absolutnie nie było o tym mowy! Tak więc może obudowa zamknięta może być wyjściem.

Grałem na systemie takim jak w 'o mnie' i oczywiście na moich płytach.

pozdrawiam

Hmm...no i znowu jestem w kropce. We wspolnym zamowieniu z audiocomponents roznica miedzy jednym a drugim głośnikiem to ok. 50 zł. Może jednak zaopatrzyć się w XT? Kurcze... to sie nazywa problemik:))... Pomozcie:)- proszę:)

Dobry pomysł...ale ja mieszkam w Krakowie...Gipsy chyba na Śląsku....czy mam racje?

A moze ktos w Krakowie posiada monitorki na Vifie XT?

Nadal czekam na opinie dotyczace obu głośników:))

Olekbiker -> to że mieszkam na sląsku to nieoznacza że nie mieszkam w Krakowie . Student AGH Cie pozdrawia,mieszkam przy kleparzu tam ;) wiec można sie spotkac i poklepać lub gdzieś w jakiejś knajpie.

Co do porównania Xt18 i M18 to pod każdym wzgledem XT18 jest lepszy ,jedynie w basie m18 pokonuje Xt'ka głębokością oraz super niskim zejściem . Według mnie jakościowo bas z XT jes lepszy , bardziej audiofilski . Niewierze w te zniekształcenia o których pisal Misiomor, w tych Xt'kach w zasadzie taką wadą jest mała cewka. A zniekształceń z powodu zawieszenia górnego nie ma,bo jedynie w kopułkach takie zawieszenie może być nieliniowe - tak myśle.

Łukasz

W takim układzie Student AGH pozdrowił Studenta AGH, który to za pozdrowienia bardzo dziękuje:)

Napisze do Ciebie na gg- i wtedy "dogadamy" szczegóły ewentualnego spotkania. Najchetniej przy okazji posłuchałbym tworzonych przez Ciebie monitorków na XT. Mam jednak przeczucie, że nie bedzie to możliwe- chyba nie masz ich tutaj na miejscu:)

Sprawa kolejna- jestem ciekaw co na to Misiomor:)... jak to w koncu jest z tym XT:)

monitorki są małe mogę wpakować je do mojego ukochanego Rover'a i przyjechać z nimi do Kraka .

Mnie sie wydaje że nawet sam Misiomor coś gdzieś kiedyś pisał że jedynie kopulki z serii XT mają zniekształcenia i są nieliniowe ... no ale zaczekajmy na opinie mastera ,bo sam ciekaw jestem.

Łukasz

Jesli to faktycznie nie problem to byłbym bardzo rad ich posluchac.

Co do wysokotonowego to tak jak w temacie- bede chciał kupic Morela MDT-29, poniewaz zauroczył mnie w czasie ostatniego spotkania w Krakowie- brzmiał naprawdę dobrze.

Tematem otwartym jest natomiast midwoofer. Caly czas jestem w kropce, ale wierząc Twoim słowom jestem w stanie dołożyć 100 zł i kupić XT.

Przyznam szczerze, ze przyadałaby się jeszcze opinia Misiomora- i wtedy wszystko juz byłoby jasne:)

Poza tym mam pytanie- czy bedziesz w Krakowie do srody/czwartku? Ja mniej więcej w tym czasie wyjeżdzam do Krynicy-do domku na ferie:)

gipsy2, 5 Lut 2006, 00:12

Ale ja mówię o tej zupełnie nowej serii peerlessa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zostały użyte w niektórych nowych kolumnach Esy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo raczej o ten mi chodziło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peerlesy wymagają (jak już sie je stosuje) kopułek mogący dać niski podział .

McGyver-> walę to wszystko do jednego wora bo uogólniając kostrukcja jest podobna , HDS'y i CSX są nieciekawe jedynie w średnicy jakiś poziom CSC reprezentował . Dla mnie peerlesy odpadają włącznie z ich gównianą kopułką dt-100 ktorej sie słuchać nie da ... poza jedną małą odmianą tego głośnika z mniejszym koszem. W tej cenie dostaniesz vify które są znacznie ciekawsze. A HDS'y podobno D'apolito czy Linkwitz ostro zachwalał :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.