Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy !!! SUbBAs na STX.

Bip3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Składam oficjalną prośbe o zaprojektowanie Dołu estradowego na glosniku STX GDN 38-300-8-AE

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

prosze o wyliczenie obudowy pod ten glosnik. Prosilem juz na elektroda.pl i tamtejsze lamerstwo forum

bylo przytlaczajace i nic z tego nie wyszlo mam nadzieje ze tutaj bedzie inaczej.

Myslalem o obudowie spełniającej takie dane jak czestotliwosc strojenia okolo 40Hz i SPL na tyle ile sie da ale zeby bylo glosno i zeby wytrzymalosc mocowa byla dosc duza.

Dlaczego wybralem ten glosnik ??

Odpowiedz jest prosta CENA !!! Nigdzie nei dostane takich glosników w takiej cenie.

Jaka obudowe proponuje ??

Mysle nad obudową BAND-PASS ( hyba ta z dwoma otworami). Dlaczego ?? BO moze byc efektywna nie widac glosnika czyli nic mus ie nie stanie.

Oczywiscie moze być inny typ obudowy to zalezy od was ale glównym celem jest duzy spl na granicy 40 Hz oraz duza wytrzymalosc mocowa.

Odrazu mówie nie chce B-R poniewaz widac glosnik i mozna go uszkodzic.

Aha ten BASS ma grac w pomieszczneiach w granicach 200m2 a nawet do 2000m2 (wtedy wieksza ilosc). Niekiedy moze grac w plenerze.

Z góry dziekuje za projekty i w razie watpliwosci pytac. Aha za dobry pojekt przewiduje zaplate. (oczywiscie pieniadze ale nie giga sumy ze za suba za 200zl zaplace za projekt 1000.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/17101-pomocy-subbas-na-stx/

Co powiesz na to?

[obrazekLUKASZ-288112_1.jpg] [obrazekLUKASZ-288112_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-7066-100008735 1170266430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ciągu 20 minut zabawy w modelowanie obudów dla tego głośnika udało mi się dojść do następujących wniosków:

- raczej trudno będzie zrobić bandpass podwójnie wentylowany bez górek na SPL i z maximum odciążenia głośnika na 40Hz

Mam dwie wstępne propozycje obudów:

- bandpass podwójnie wentylowany - komora przednia - 84dm3 strojone do 50Hz, tylna - 143dm3 strojone do 20Hz. Rezultaty - efektywność 92.4dB przy 50Hz, podbicie 2dB przy 36Hz, f3 od dołu 27Hz, od góry 83Hz. Wytrzymałość mocowa limitowana wychyleniem - 300W powyżej 40Hz.

- bandpass z jedną komorą wentylowaną - komora przednia (wentylowana) - 94dm3 strojone do 45Hz, komora tylna (zamknięta) 184dm3. Efektywność 91.5dB przy 50Hz, f3 od dołu 26.5Hz, od góry 79Hz. Wytrzymałość mocowa limitowana wychyleniem - 341W powyżej 40Hz.

sluchajcie obudowy super pod ten glosnik ale to spl troche male. Wiem ze wynika to z badziewnego glosnika ale kumpel polecil mi też craafta TC 15/200 co myslicie o nim i jak by wyszedl ten sub na nim wiem ze on ma duzy SPL wlasnie (aha strona do niego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Stx ma 92 dB a craaft 97dB to o 5dB wiecej i prawie 2 razy glosniej. Ale fs ma wysokie. NApiszci eco o tym sadzicie ??

Ukryta Zawartość

1. Ten craaft do przetwarzania 40Hz w bandpass'ie raczej się nie nadaje

2. Jeżeli tylko właściwie dostroisz komory bandpass'u podwójnie wentylowanego, to ich rozmieszczenie nie ma wielkiego znaczenia.

Bip3

Na początku troszeczkę o głośnikach firmy STX. Nie znam przypadku kiedy parametry podane przez tego producenta pokryły się z rzeczywistością.

Druga sprawa. Z tego co piszesz wnioskuję, że głośniczek będzie grał koncerty lub jakieś dyskoteki. W związku z tym zastanawiam się po co Ci aż tak niska częstotliwość. Skrzynie koncertowe rzadko strojone są tak nisko. Jeżeli zależy Ci na tym żeby było głośno to proponuję obudowę tubową.

Taka jest moja myśl i propozycja. Jeżeli Będziesz zainteresowany to daj znać. Prześlę Ci wszystkie materiały do obliczenia takiej obudowy.

Pozdro

To co piszesz o STX to sie moge zgodzic ale wiem ze sa bardzo wytrzymale i tego nie zaprzeczysz puszczalem juz 350 W szumu rózowego i daly rade mimo 300W podanych przez producenta. Graly z jakies 14H moze wiecej i wylaczylem bo juz wszyscy do okola mieli dosc.

Własnie oto chodzi bede naglasnial dyskoteki tzn sale wielkosci 200-2000M2 te sotatnie napewno nei w calosci tylko w jakiesj 1/3 a pozniej to stoly i takie tam. Czasami moze sie zdarzyc cos w plenerze. Jestem za odwrotkami logarytmicznymi tylko jak mnie wiecej one schodza ?? Posiadam kolumnyu szerokopasmowe i one schodza do ok 60-70Hz dlatego chce zrobic suby które nizej zejda okolo 40-45Hz. NA ile schodzą takie konstrukcje na takich glosnikach ?? Wiem ze na kilomaxach zdzialli tube schodzacą do 34Hz nawet wydajna. Ale ja szukam taniej alternatywy suba estradowego. Aha chce zrobic 4 szt. Aha kolejna sprawa da sie jakos porwnać glosniki ?? Np: 1 Eminence Delta 15LF gra jak 2 czy 4 STX 38-300. O takie porónanie mi chodzi bo jezeli tak jest to jestem skłonny kupic 2 Delty zamiast 4 STX. Aha jestem bardzo zainteresowany jak zrobic takei obudowy. JAk mozesz to przeslij mi na meila [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.