Skocz do zawartości
IGNORED

Filtr pasywny do subwoofera

Wizzle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Potrzebuje jakis schemat zwrotnicy do subwooferka do auta.Mam subwoofer pasywny od zestawu kina domowego Pioneer,ktory mi nie jest juz potrzbny w domu i chce go uzyc w aucie.

Glosnik 40W

Impedancja gl 6OHm

W samochodzie radio ma impedancje 4Ohm i pod taka bedzie pracowac,bo na wzmacniacz nie chce wydawac kasy,poniewaz i tak malo jezdze samochodem,wiec jak wstawie taki sub to mi wsytarczy.

Potrzebuje prostego pasywnego filtra, ktory mi obetnie czestotliowsci na 100Hz.

Jaka cewka? i jaki kondensator,moze ktos ma jakis schemat?

Moze wie ktos jak to zrobic szybko i tanio?

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/17088-filtr-pasywny-do-subwoofera/

Jeżeli głośnik ma 6 ohm, a chcesz przyciąć go na 100Hz, to równolegle do głośnika dałbym kondensator 168uF, a szeregowo do układu głośnik-kondensator cewkę 15mH - zwykła rdzeniowa będzie wprowadzać duże zniekształcenia, najlepsza byłaby rdzeniowa toroidalna z oferty firmy Polink, ale to może trochę kosztować (pewnie w okolicach 100PLN). Kondensator - polecałbym poliestrowe (168uF złożone przez równoległe połączenie mniejszych wartości), jako że w samochodowym środowisku elektrolity mogą dość szybko podeschnąć i odstroić filtr.

W ten sposób uzyskasz filtr drugiego rzędu o dobroci 0.63 i częstotliwości odcięcia 100Hz.

No tak.dzieki wielkie,ale mialo byc tanio :( a tu widze 100zl +kond.Za 100zl to juz moglem wzmacniacz samochodowy kupic i filtr bylby tam od razu.Ale szkoda mi kasy na to wszystko i to ma grac tylko pod radiem.Wiec jakas zwrotnica mnie interesuje za 20-30zl :(

Moze jakas tansza alternatywa?!

Pozdrawiam

Jak ma być tanio, to można w ostateczności zastosować cewkę rdzeniową Polink 15mH, 0.85ohm za 21.4PLN i do tego kondy elektrolityczne bipolarne 100uF i 68uF za 6PLN (oba razem). Jakości z tego nie wykręcisz ale jako tako powinno zagrać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.