Skocz do zawartości
IGNORED

Denon CD player DCD1520 z usterka.

Andrzejas

Rekomendowane odpowiedzi

Czytalem na forum o tym modelu, mial niezle opinie. Wypowiadalo sie kilka osob ktore go posiadaja lub posiadaly. Mysle nad kupnem tego modelu i bede potrzebowal Waszej opinji.

Jest to rocznik 1988,odtwarza plyty dobrze,byl uzywany tylko przez 4 lata,wiec laser powinien jeszcze

pociagnac. Jedyna wada jaka posiada to problem z otwieraniem sie szuflady,trzeba nacisnac na przycisk kilka razy,

a przy zamykaniu trzeba pomoc palcem lekko popychajac szuflade.

I tu moje pytanie do znajacych ten modelu Denona lub podobne posiadajace taki disc drawer.

Czy przeczyszczenie i przesmarowanie mechanizmu moze ten problem zlikwidowac?

Nie wiem jak ten mechanizm jest zbudowany,ale moze byc tam jakis slabo ciagnacy pasek ,albo cos z silniczkiem.

Mysle ze to nie powinno byc nic poweznego. Ale dzieki tej usterce bede mogl kupic za male pieniadze(jeszcze nie

wiem za jakie) choc stary,ale niezlej klasy jak dla mnie CD Player.

Czekam na opinie znajacych ten temat. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/17001-denon-cd-player-dcd1520-z-usterka/

Mialem juz kilka takich przypadkow i przyczyna zawsze byla prozaiczna...wystarczylo rozkrecic, wyczyscic i przesmarowac wazelina techniczna (specjalnie do tego celu przeznaczona) mechanizm szuflady i jej prowadnice, to wszystko. Niekiedy moze zdarzyc sie ze np. pasek gumowy napedu jest zabrudzony lub zatluszczony i slizga - ale to powinien byc dla Ciebie jeszcze mniejszy problem :)

• 2 tygodnie później...

Denon jest juz w domu. Usterka prawie usunieta-spadla sprezyna napinajaca pasek napedu szuflady+male smarowanko. Szuflada otwiera sie teraz bez problemu,ale nie domyka sie do konca,trzeba w koncowej fazie zamykania lekko dopchnac palcem. Gumowy pasek napedu wyglada jak nowy,ale jest luznawy i bede go musial

wymienic. Czy zamawial ktos z Was taki pasek w jakims sklepie wysylkowym w kraju lub za granica,gdzie to mozna znalezc. Prosze o jakies namiary,bo ja niestety nic nie znalazlem.

Z czytaniem plyt, czy to orginalow, czy kopii zapasowych nie ma problemow a dzwiek jest o dwie klasy lepszy w porownaniu z moim DVD pleyerem JVC na ktorym to sluchalem muzyki. Mysle ze za tydzien jak dojda kolumny

(Kef C 75) bedzie jeszcze lepiej.

Slyszac jaki wplyw na jakosc muzyki ma klasa odtwarzacza a na forum wyczytalem ze ten model do najgorszych nie nalezy,mysle ze sprobuje znalezc cos jeszcze. A tak naprawde to mam juz na oku Denona DCD 3520.

DCD 1520 i DCD 3520 maja identyczne napedy Sony KSS 151A i Przetworniki PCM 54. Jeden z kolegow pisal a ztego co pamietam to mial dobre rozeznanie w Denonach ze ten z wyzszym numerem to wyzsza polka,tylko nie jestem pewien ze to wlasnie ten numer a sprawdzic w tej chwili nie mozna.

Prosze Was o informacje na temat wyzszych modeli Denonow z tamtych lat ,jakie sa roznice miedzy nimi i jak wygladaja te dwa modele (DCD 1520 i DCD 3520) wsrod najleprzech.

Pozdrawiam.

nono, gdzie Ty upolowales Kefy c75? (przepraszam ze nie na temat) bo nigdy nie widzialem u nas niczego powyzej C20. Wymien w nich okablowanie bo maja dosc tandetne "druty" (w Kefach c20 troche poprawily sie dzieki temu wyzsze tony) poza tym... milego dnia :-)

AmAdeuz

To nie jest dokladnie ta seria o ktorej myslisz. Seria"C"z koncowka 5 (c35,c55,c75,c95) to pierwsze modele w ktorych

zastosowano technologie Uni-Q ( glosnik wysokotonowy umieszczony jest centralnie w glosniku srednio-niskotonowym),stosowana z powodzeniem w nowych modelach Kefa.Z tego co sie dowiedzialem to bardzo

rzadka seria chwalona za muzykalnosc i dobry detal w kazdym pasmie,czym wyzszy numer, tym nizszy bas,pod dobra kontrola. Sluchalem model c55, nie wiem do czego byly podlaczone,ale podobaly mi sie. Duzo starych,ale bardzo

dobrych modeli Kefa,mozna znalezc na e-Bay brytyjskim albo amerykanskim . Ja kupilem je na e-Bay amerykanskim,za kilka dni bede je mial w domu. Jak spisuja sie Twoje Kefy C 20,czy jestes z nich zadowolony?

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-291638_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie z lekka coś innego, ale bardzo ladnie sie prezentuja, podobne są jednak chocby ze swojej nadal zamknietej konstrukcji i wygladu. Ze swoich C20 generalnie jestem zadowolony, mysle ze przy obecnej konfiguracji zestawu wyciagnalem z nich i tak bardzo duzo. Wysokie tony troche potrafily zajazgotac, ale to poprawilem troche innym wytlumieniem kolumny i wymiana okablowania. Za to jakosc basu z tych zamknietych pudelek (w pokoju ok 8m2) potrafi ciagle, naprawde mile zaskakiwac. Kefy dlatego tez powedruja do innego pokoju co najwyzej, na pewno ich nie sprzedam ;-) Czekam juz na taka sama zamknieta konstrukcje kolumn wedlug Mcgyvera tylko ze na znacznie lepszych elementach, zobacze jak wypadnie im bezposrednie porownanie. Milego sluchania!

• 4 tygodnie później...

Kupiłem DENONA DCD-1520.Niestety jest z nim problem.

Po wsadzeniu płyty do napędu i zamknięciu szuflady jakoś dziwnie szarpie płytą, a w dodatku kreci w lewo. Szarpnie w prawo i zakręci w lewo i tak ze 3, 4 razy aż się uspokoi i a potem zachowuje się jakby nie odczytał płyty. Po paru próbach, wł/wyłanczania lub po kilkukrotnym otworzeniu szuflady, zaczyna normalnie czytać płytę i działa poprawnie (w tedy kręci w prawo).Jest to denerwujące, bo czasem złapie za pierwszym razem a czasem trzeba próbować po 5, 6 razy

Dziwny przypadek. Jest to normalne że płyta kreci się w lewo ?

Dodam że takie działanie nie jest zależne od rodzaju płyty. Próbowałem CD-R oraz kilka oryginalnych CD-Audio efekt jest zawsze taki sam, tak jak wyżej opisałem .

>niedźwiedź - nie chcę cie martwić - może się mylę - ale chyba laser padł. Koszt lasera ok 300zł.

Gdzie kupiłeś tego 1520 jeśli można wiedzieć? - jeśli na allego daj linka do aukcji.

>niedźwiedź

To, że najpierw w lewo pokręci, a za chwilę w prawo, to nie jest powód do niepokoju. W tym odtwarzaczu, aby załapać ścieżki tak ma być. Jednak nie powinno być tak, że załapuje płytę dopiero po którymś razie. Jest to oznaka tego, że w odtwarzaczu pada laser. O kosztach ewewntualnej naprawy już wiesz. Pownieneś, to jak najszybciej zgłosić sprzedającemu i domagać się zwrotu kasy albo naprawy.

Znalazłwm go na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale kupiłem go poza allegro. Dogadałem się z gościem na 270 zł dorzucił jeszcze 6m kabla Jamo niby miał być 2.5 a jest 1.5 . Z dowozem do domu bo mieszkam niedaleko od niego.

Napisałem jeszcze post na elektrodzie to odpowiedź są takie

1„Sprawdź ustawienie wiązki lasera. Po rozkręceniu na płytce jest PR obejrzyj czy już ktoś nie kręcił.”

2.”Na 100% był kręcony laser i stąd masz to dziwne zjawisko, ktoś przesadził, spróbuj na laserze na PR wrócić do orginalnego ustawienia, slady farby na PR, powinno być dobrze, jeśli nie bedzie chciał czytać to leciutko przekręc w prawo pr ”

Ukryta Zawartość

>niedźwiedź - tak myślałem że to ta aukcja.

A zapłaciłeś jak za zboże. OSTRZEGAŁEM na forum przed tym sprzętem - obserwowałem go od dawna na allegro.

Studziłem zapał co poniektórych do kupna - ale niestety kupiłeś minę.

To nie jest dziwne zjawisko z tym kręceniem w lewo - ten typ tak ma. Raz powinien zakręcić w lewo a potem już normalnie (w dobrym 1520 tak było ).

Nawet jak ktoś "kręcił" - to kręcił dlatego że laser siadał.

Sam nic nie kręć - bo możesz przekręcić na amen.

Poproszę SPECJALISTÓW z forum o wypowiedź - PANOWIE co dalej z laserem - JAK kręcić PR w 1520.

A czy jeśli zależy od płyty czy łapie. To laser jest na wykończeniu czy on tak po prostu ma?

Wziąłem kilka innych płytek (oryginalnych) i zauważyłem, że na dwóch płytkach łapie za pierwszym razem. To jak to w końcu jest.

Wszystko wskazuje na to, że laser jest padnięty i z czasem może być tylko gorzej. To, że czyta płyty wybiórczo świadczy właśnie o zużyciu lasera. Oczywiście tymczasowo może pomóc jego "podkręcenie". Z tym, że w DCD 1520 jest choelrnie ciężko dobrać się do potencjometru kalibracji lasera.

Na marginesie: to jestem zdziwiony, że odbierając sprzęt osobiście nie sprawdziłeś, czy jest w pełni sprawny, a nawet tego ile kabla dostałeś.

To poradźcie mi. Rozmawiałem ze sprzedawcą i na 90% jest możliwość zwrotu ( niewiadomo, co on dokładnie myśli). Po dogłębnym sprawdzeniu wszystkich płyt ( oryginalnych) okazuje się, że niektóre bardzo ciężko łapie po paru próbach, cześć zakręci 2,3 razy w lewo i odczyta a kilka łapie bez problemu i są takie dwie, co łapie od razu w lewo ( ber kręcenia w prawo).

Jest to wina lasera na wykończeniu czy może coś z tym „PR”?

Jest prawdopodobne, że ktoś przy nim kręcił, bo gwint i śrubki od obudowy są mocno wyrobione, i górna pokrywa oraz blach, która jest pod nią są od dołu podklejone. Jest to chyba Jakaś mata bitumiczna, bo jest to czarne a z wierzch jest na tym folia aluminiowa i jest to ciężkie

Co robić bawić się z tym czy próbować oddać może akurat się uda?

A tak dzięki za wsparcie we tej ciężkiej sytuacji. Jak by nie wy to cały byłbym w nerwach . A tak biorę to na spokojnie 

Skoro ktoś ruszał peerką to właśnie po to żeby mu lepiej płyty czytało tak więc prawdopodobnie laser pada. Jak za podniszczony egzemplarz - zapłaciłeś sporo, tym bardziej jeśli ma problemy z czytaniem płyt. Ja za swój egzemlplarz w stanie idealnym z pilotem oraz instrukcją dałem 280zł. Ale najważniejsze, że czyta wszystko co mu się do paszczy włoży.

Radzę Ci jednak abyś nie pozbywał się swojego Denona. Czasem na allegro pojawiają się różne CDki z KSS-151A w bdb cenach. Musisz być czujny, a napewno coś znajdziesz

-> Stryjek

DCD-3520 to zupełnie inna bajka w porównaniu do DCD-1520, choć na tym samych przetwornikach - widziałem fotki.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

>niedźwiedź

typowe zachowanie sprzedawczyka z allegro.

Mnie właśnie jeden wmawia absurdy -

po wygranej przezemnie wczoraj aukcji na allegro i ustaleniu dziś w południe kosztów przesyłki przesłał mi wiadomość:

cyt:

"Treść wiadomości:

Witam Pana,

zmuszony jestem do wycofania się z zawartej transakcji, przepraszam najmocniej ale moja latorośl potraktowała sprzęt płynem typu herbatka a ja nieopatrznie właczylem zasilanie i tuner nie nadaje sie do uzytku.

Przepraszam jeszcze raz i licze na zrozumienie." - koniec cyt.

Uważa mnie chyba za kretyna? - "płyn typu herbatka"

Z kupowaniem odtwarzacza tylko po to, aby wymontować z niego laser, to bym się poważnie zastanowił. KSS 151a był montowany raczej w odtwarzaczach z wyższej półki i raczej ciężko byłoby kupić coś używanego poniżej 250 zł., a za tyle można kupić nowy laser, np. tu

Ukryta Zawartość

Najlepiej chyba byłoby, ażebyś zwrócił ten odtwarzacz i omijał sprzedającego, od którego go kupiłeś, z daleka.

W granicach 300 zł. można kupić coś całkiem przyzwoitego. Niestety w przypadku sprzętu używanego, a w szczególności cd i to na odległość, zawsze istnieje ryzyko, że sprzęt ten może po niedługim czasie paść, o czym niestety sam miałem okazję się przekonać. Myślę, że dobrym sposobem uniknięcia takich problemów, jest kupowanie od forumowiczów.

>sz@tynbury

Pisząc o Denonie DCD 3520 przytaczałem jedynie wiadomości przeczytane w necie. I z tego co wyczytałem, to rzeczywiście, ten sam przetwornik co w DCD 1520, clock, laser. Niestety nie miałem okazji zetknąć się z nim osobiście, bo rzadko pojawia się w ofertach sprzedaży, a trochę się za nim rozglądałem. Na jednym forum zagranicznym znalazłem taką opinię dotyczącą DCD 1520:

"... what do you want to know? it was the cut down version of the dcd-3520 - same electronics, smaller lighter chassis.

the transport is a modified sony one. the dacs are 18 bit burr browns with two discrete bits implemented by denon.

the sound is quite decent, although possibly a bit lacking in the top end, however would still beat the dacs in most low to mid end home theater receivers.

if you are using it as a transport i don't think there are any tweaks. otherwise there are pots to align the discrete bits.

there is a service mode that allows you to align the laser but you need a special test disc, which i don't have.

can't remember the original retail price, i think it was a$1500 but i could be wrong. "

Ukryta Zawartość

Denon 1520 to najczęściej "mina" - podkręcony laser i potem 300zł za laser plus za robociznę i robi się bardzo przykro.

Powstaje również pytanie o jakość tego lasera :

Ukryta Zawartość

ktoś może tam kupował i może coś powiedzieć o jego jakości - to jest oryginał ( czy jakaś nędzna podróba) - gdzie kupić oryginalny KSS 151 A ?

Ukryta Zawartość

A problem "min" IMHO dotyczy nie tylko 1520, ale wszystkich leciwych odtwarzaczy sprowadzanych z zachodu, często przez przypadkowe osoby. Stąd też odtwarzacze takie można kupić za pozornie okazyjną cenę. Problem z 1520 jest taki, że KSS 151a jest jednym z droższych laserów.

-> niedźwiedź

Ja to bym dorwal sprzedawce i niech zademonstruje, nawet na 100 plytach te jego 90%. Bo gosciu ewidentnie chce sie wylgac. Fakt faktem, ze sam dalem ta aukcje do watku o znaleziskach, pobieznie przeczytawszy jej opis i cos mi sie ubzduralo, ze te 90% dotyczy tylko samych cdr. Ale Dead_Dog zaraz to wylapal i zwrocil uwage. Czasem warto chyba zajrzec w ten watek przed zakupem na allegro.

z rozmowy ze sprzedawcą ( już po zakupie) doszłem do wniosku że on chyba sam nie wie że CD jest na wykończeniu , bo mówi że jemu czyta wszyskie Emteki (CD-R) i tylko innych firm CD-r nie czyta . wychodzi na to że on nie ma orginalnych płyt, słucha samych CD-r.A faktycznie CD-r tej firmy czyta bez problemu.

doszliśmy do ugody że zwróci mi 70zł. a w konsekwenci denon i kabel bedzie mój za 200 zł.nie jest to może super cena ale ujdzie.W sumie troche go rozumiem, nie chciał zwrotu bo Cd był przez 2 dni umnie i mogłem go popsuć i potem żądać zwrotu. Biorąc pod uwage że dzwięk bardzo mi sie podoba, do puki sie nie zepsuje jest ok.

Morał jest taki, zastanów się trzy razy zanim kupisz.( ja zastanawiałem się tylko dwa razy )

>niedźwiedź

jak jesteś zadowolony z dźwięku to oki.

cena trochę wysoka, teraz pytanie - jak to ratować?

możesz wkleić zdjęcia?

Poproszę SPECJALISTÓW z forum o wypowiedź - PANOWIE co dalej z laserem - JAK kręcić laser w 1520.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.