Skocz do zawartości
IGNORED

Polk Audio Reserve R600

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Słuchałem je w salonie dwukrotnie i prawie byłem gotowy zakupić, jednak ostatecznie zrezygnowałem ze względu na pewne braki góry. Uprzednio miałem Heco Aurora 700. Szukałem czegoś o wyższej separacji i równie solidnej, jednak lepiej kontrolowanej, bardziej konturowej podstawie basowej. W tym zakresie egzamin zdały celująco. To głośnik o olbrzymich pokładach basu, widać duże rezerwy potencjału w tym zakresie, grający bardzo dynamicznie i detalicznie, jednak trochę zbyt ciemny jak dla mnie. Gdyby góra pasma była choć ciut bardziej wyostrzona, zakupiłbym je od razu. Stereofonia bez zarzutu, scenę także tworzą bardzo przyzwoitą. Generalnie to taka wyższa klasa Heco Aurora, tak bym to ujął. Ogólna ocena naturalnie bardzo dobra.

Edytowane przez Mark75X
Uzupełnienie uwag

Bida i nędza w tym hi-endzie, oszczędzają na tych wstydliwie nieaudiofilskich regulacjach bass/treble. Nornalnie by człowiek sobie podbił odrobinę górę i byłby zadowolony z nowych kolumn, problem z głowy. Takie to banalne 🙂

11 minut temu, ryback napisał:

Ja mam i chwale, idealnie sie wpasowaly w moje gusta, a jeszcze jak je wyrwiesz w cenie z olxa to nie ma lepszych kolumn w tej cenie

A góry Ci nie brakuje w nich nieco? To jedyne co mi w nich nie odpowiadało. Reszta istotnie 5+.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

A góry Ci nie brakuje w nich nieco? To jedyne co mi w nich nie odpowiadało. Reszta istotnie 5+.

Nic a nic, a slucham ich na fosi v3 i zd3, tak muzykalnego stereo w tej cenie jeszcze nie slyszalem, moze u Ciebie wystarczy zmienic wzmak albo chociaz dac, albo kable bardziej ostre gora 😂 

18 minut temu, ryback napisał:

Nic a nic, a slucham ich na fosi v3 i zd3, tak muzykalnego stereo w tej cenie jeszcze nie slyszalem, moze u Ciebie wystarczy zmienic wzmak albo chociaz dac, albo kable bardziej ostre gora 😂 

Nie, no jasne. Masz rację oczywiście, że pozostałe elementy wnoszą też zawsze coś od siebie, ale jednak sama charakterystyka ZG jest jakby constant i ją miałem przede wszystkim na myśli. Przy testach korzystałem z NAD C368 z Audioquest Coax Cinnamon. Obecnie mam równolegle MF M5si i zastąpienie uprzednich RCA Qed Audio Performance oraz AQ Golden Gate poprzez Chord ClearwayX, wniosło w obecnym zestawieniu z MA Bronze 500 olbrzymią zmianę w zakresie podniesienia i wyostrzenia pasma na połączeniu jego średnicy i góry. Z PA Reserve R600 tego rodzaju zmiana na pewno też byłaby wyraźnie słyszalna, co nie zmienia naturalnie faktu, że ten głośnik generalnie nie eksponuje sopranów.

Edytowane przez Mark75X
Literówka

Lubie dobrze dociazone granie, ta gora co maja jak dla mnie jest ok, z resztą ich popisowe pasmo to dół, a tam jest dla mnie idealnie, ostatnio co sluchalem z tak dobrym dolem to byly paradigmy 11v7, a to i tak nie twn budżet

47 minut temu, ryback napisał:

Lubie dobrze dociazone granie

A jak Ci się Aurory podobają? Słuchałeś może te nowe XT 700 lub 1000? Ciekaw jestem, czy różnią się wyraźniej od starszych 700 i 1000 oraz od 900 AM.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

A jak Ci się Aurory podobają? Słuchałeś może te nowe XT 700 lub 1000? Ciekaw jestem, czy różnią się wyraźniej od starszych 700 i 1000 oraz od 900 AM.

Niestety nie pomoge

2 godziny temu, D4ncer napisał:

gdzieś tam wokal?

Nie, absolutnie nie odniosłem wrażenia, by wokal był wycofany. Drobnym mankamentem jest góra, o czym już pisałem, więc np. damski wokal może niekiedy być lekko przyćmiony, ale generalnie średnica przejrzysta, bardzo detaliczna.

W dniu 20.04.2025 o 19:15, ryback napisał:

Lubie dobrze dociazone granie, ta gora co maja jak dla mnie jest ok, z resztą ich popisowe pasmo to dół, a tam jest dla mnie idealnie, ostatnio co sluchalem z tak dobrym dolem to byly paradigmy 11v7, a to i tak nie twn budżet

Zastanawiam się jak mogą mieć dobry dół przy 38Hz...

Oczywiście trzeba by przy tych wymaganiach przed kupnem jakichkolwiek kolumn

poszukać subwoofera na min 12" z zejściem do 22 Hz ...

Tylko po co wtedy kolumny - można kupić monitorki do 60 Hz i będzie OK.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Fafikdog napisał:
W dniu 20.04.2025 o 19:15, ryback napisał:

Trzeba umieć czytać dane techniczne, co oznaczają te herce i w jakich warunkach są podane, jeszcze trzeba by obejrzeć wykres pasma przenoszenia albo chociaż znać konstrukcje kolumn (zamknięta/otwarta, powierzchnia otworów) aby wstępnie coś można było ocenić tak bez odsłuchu. Na podstawie suchych danych technicznych możesz się zastanawiać a i tak do niczego nie dojdziesz. Co oznacza w ogóle "dobry dół", zasięg basu ? Jego jakość ? A może jedno i drugie. Czy to znaczy że one grają dopiero od 38Hz ? W ciemno bez odsłuchu mogę powiedzieć, że na 99,9% nie, tylko dużo niżej... Wspomniane Paradigmy 11 v7 mają podane pasmo od 42Hz... Kolumny 3-drożne, z 3x 18cm na basie. 

Tu masz dane techniczne monitorków Magnat Supreme 102. Chyba nie wierzysz że mają podobny bas do Paradigmów :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6 godzin temu, audioburak napisał:

Oczywiście trzeba by przy tych wymaganiach przed kupnem jakichkolwiek kolumn

poszukać subwoofera na min 12" z zejściem do 22 Hz ...

Przy 12" to te 22Hz przy spadku -3dB :)

Choć miałem kolumny 2.5 drożne z Seasami 2x 21.5cm, wyciągały całkiem głośno 20hz, lepiej od subwooferów, lepiej od wielkich Infinity czy T+A :) 

3 godziny temu, don111 napisał:

Trzeba umieć czytać dane techniczne, co oznaczają te herce i w jakich warunkach są podane, jeszcze trzeba by obejrzeć wykres pasma przenoszenia albo chociaż znać konstrukcje kolumn (zamknięta/otwarta, powierzchnia otworów) aby wstępnie coś można było ocenić tak bez odsłuchu. Na podstawie suchych danych technicznych możesz się zastanawiać a i tak do niczego nie dojdziesz. Co oznacza w ogóle "dobry dół", zasięg basu ? Jego jakość ? A może jedno i drugie. Czy to znaczy że one grają dopiero od 38Hz ? W ciemno bez odsłuchu mogę powiedzieć, że na 99,9% nie, tylko dużo niżej... Wspomniane Paradigmy 11 v7 mają podane pasmo od 42Hz... Kolumny 3-drożne, z 3x 18cm na basie. 

Tu masz dane techniczne monitorków Magnat Supreme 102. Chyba nie wierzysz że mają podobny bas do Paradigmów 🙂

Hmm ale to nie ja sie zastanawiam jak moga miec dobry dol przy 38hz, ja doskonale wiem ze papier przyjmie wszystko hehe

9 godzin temu, Fafikdog napisał:

Nie patrz na papier on przyjmuje wszystko, a wypadkowych dobrego basu jest o wiele wiecej niz samo zejscie podane w hz, te wspomniane paradigmy na papierze maja 42hz a wymiataja na basie, a polki na bank schodza nizej tylko pewnie z wieksza strata

A czego im brak, bo w temacie nie było wzmianki, co też chcesz poprawić.

Będzie kolegom łatwiej coś doradzać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 23.04.2025 o 08:30, Fafikdog napisał:

Lubię bas, a trafiła się okazja kupna Polk Audio Reserve R600 w dobrej cenie.

To bierz pan, w tej dobrej cenie ciezko znalesc cos co zagra tak na basie jak polki, 

Podaj jeszcze ta dobra cene, czyzby byly jeszcze pozostalosci na olx z ibooda

Bardzo fajne kolumny z tym że faktycznie cena wyjściowa w Polsce jest zdecydowanie za wysoka. 

Ta cena promocyjna którą widzisz To jest cena z iBOOD gdzie rodacy kupowali po kilka par i potem wystawiali na różnego rodzaju platformy dla zarobku. Moim zdaniem śmiało możesz je brać w tej cenie to bardzo dobry wybór. 

Kolumny o liniowym brzmieniu ale nie nudne bardzo fajny punktowy kontrolowany basik i nie przerysowana góra która bywa dokuczliwa w niższej serii. 

Negocjować i brać