Skocz do zawartości
IGNORED

V.A.L -kolejny gracz na rynku audio

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Właśnie siedzę z HD 580 (które do najłatwiejszego obciążenia nie należą ) na uszach podpiętych do złotego maleństwa i........ jest nieźle. Zadowalającą głośność osiągam na godz. 7:30 - 8. przy braku sygnału jest słyszalny szum własny urządzenia (nawet przy wyłączonym - jeśli lewy hebelek w pozycji górnrj odcinający sygnał jest swoistym stand byjem (dioda cały czas się świeci)). Widocznie taki urok malucha. Potencjometr chodzi płynnie a gniazda są na prawdę dobrej jakości (wtyki nakamichi mieszczą się prawie na styk, więc nie wiem jak poradzą sobie właściciele WuBeTów).

A teraz o brzmieniu, bo to jest najważniejsze:

Na poczęątek włączyłem Paradise Lost "Paradise Lost" (nie Lost Paradise") i od czasu do czasu podsłuchiwałem - bez sensacji. Potem zapuściłem Fadoverowy sampler i pokatowałem trochę ścieżką 60 (Burn in dla słuchawek). Teraz leci reszta płytki Fade'a - przestrzeń lepiej niż dobrze, brak kompresji, Senki wreszcie odżyły i zaczynają grać tak jak potrafią.

Wokal damski- Angela Gheorgihiu "Puccini" - sama słodycz ;-). Lekko przyciemniony przekaz bez kłujących szpilek. Brak problemy z oddaniem rozmiaru orkiestry.

Jazz - Chesky Records Jazz - Sampler&Audiophile Test CD vol1 - struny gitary lśnią i skrzą, słychać pracę lewej ręki na gryfie i przytupuwanie (utwór2) i efekty perkusyjne (utw.3) potrafią stworzyć niesamowity klimat.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

no to po katuszach za pomocą testera Mangera "Musik wie von einem anderen Stern" i DMP Music Catalog (CD-1758) - tutaj dopiero można było usłyszeć drzemiący w E1 potencjał. Tak więc........................ E1 pozostanie u mnie (przynajmniej na razie, bo E10 nie odpuszczę ;-)).

Porównując go z produktami Creeka uważam, że na pewno nie jest gorszy,a na pewno jest ładniejszy. Ponadto przy różnicy cen pomiędzy angolami (OBH-21 740zł a OBH 21 SE 1.200zł) i VALem (ok. 200zł) nie ma o czym mówić. Pomijam fakt, że poniżej ceny OBH-21 można mieć E10.

ps1. Gdyby nie ta przejściówka do "niepolskiego" zasilacza byłoby juz wogóle miodnie.

ps2. E1 trafił do mnie przez usera Mag99, którego z kolei ja wcześniej namówiłem na zakup Dared'a VP-16 i reszty toru (dzięki czemu "troszkę" przekroczył budźet swojego pierwszego prawdziwego zestawu stereo (no prawie)).

I to by było na tyle. Czas spać bo rano do pracy ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

moge tylko dodac...jesli chodzi o dzwiek to Fr@ntz chyba powiedzial wszystko...zreszta ja sluchalem tego na shitowych sluchawkach ulubionej firmy forum - Technics...potwierdzic natomiast moge solidne wykonanie samego "malenstwa"...rzeczywiscie u mnie godz 9 to raczej max dla ucha...

moim skromnym zdaniem warto w relacji cena/jakosc

pozdr...

• Redaktorzy

a teraz zdjęcia E1"z wtyczką"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2651-100007137 1170268942_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

kkimports - jeśli ściągniecie kolejne egzemplarze byłbym za info (nawet w tym wątku) -na brak chętnych nie powinniście narzekać (tylko dziś jeden ze znajomych zadeklarował chęć zakupu "od ręki")

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>frantz

mozesz zrobic fotki srodka? ciekawe jakie komponenty chinczycy wsadzili.

Sluchalem niedawno M30, cena niby niska 3kzl, ale jakosc marna. Srodek pasma do przyjecia ale skraje irytujace, na sredniej glosnosci nie da sie juz sluchac.

witam

Mam pytanko odnosnie wzmacniacza sluchwkowego VAL E1. Czy jest mozliwosc podpiecia go na przelotce do gniazd RCA TAPE w amplitunerze w zestawie Piano Craft? Tape Out w PC z Input 1 w E1 i Output w E1 z Tape In w PC - dobrze?

do kkimports

jaka jest cena E1 i kiedy bylby dostepny z "opisami" w jezyku angielskim?

pozdrawiam

• Redaktorzy

Dht - E1 Zrobiony jest na 2 kościach LM386N National Semiconductor

A tu recenzja (z rozbieraną sesją) - niestety długo się ładuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

gdzieś mam porządny 9V zasilacz (transformatorowy) o wadze ok. kilograma, więc bez zbędnego audiofilskiego powietrza. Jak tylko go wykopię to na próbę podepne. Zobaczymy czy niższe napięcie, ale lepsza jakość prądu wpłyną na dźwięk "maluszka".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jeśli toś ma ochotę z Wrcławia, to mam do udostepnienia E10 na parę dni. Mozna tez posłuchać DARED VP-300B

z Rega i Fostex 206E w Fidelio. Pasywny kontroler też jest. Lampy do VP mam SunGuang, JJ. Do dzisiaj miałem Full Music, ale za tydzień będą następne. KONTAKT W "O MNIE"

Pzdr

proponuje na allegro walnac podobny opis do tego z ebaya

Ukryta Zawartość

ktos sie naprawde postaral i "trudno mu sie oprzec" :)

Vanvideo - mozesz jakies pare slow o lampach 300B - tzn wrazenia dzwiekowe z poszczegolnych (jestem na etapie poszukiwan wiec chetnie sie dowiem ktore Tobie najbardziej leza)

Ukryta Zawartość

>pal55

wiec zacznne od tego , że jakiś czas temu NR1 na liście w opiniach był niejaki jabadaba............

Mnie zabił wpis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który jest..............niż jaba...

Nie powiem Ci, bo nie potrafię, a piepszyć bez sensu jak link wyżej, sam rozumiesz Mogę tyko napisać że 300B JJ narychmiast poszły do kosza po FullMusic i nawet SunGaungach

Ukryta Zawartość

cieszę się, ze tak to odebtałeś, te lampy są niesamowite, czekam teraz na

Ukryta Zawartość

i bedzie wszystko jasne. w WE nie wchodzę, bo ponoć przereklamowane i niesprzedawalne w Polsce

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze, że wczoraj słuchałm carry na 4XJJ300B, ponoć start na wysokości 30000,- i nie mam kompleksów mając chinczyka 300b.za 4000,- Nie były tam odpowiednie kolumny, bo LaScala, ale zawsze pociecha jest :):)

Moj problem polega na tym, ze potrzebuje 4 szt - i to juz sie zaczyna robic droga zabawa :) wiec wolalbym kupic raz a dobrze.

A co do WE -> o brzmieniu sie nie wypowiadam (zreszta maja ciagle ogromna rzesze zwolennikow, ktorzy twierdza, ze takiej srednicy nie da zadna inna lampa) natomiast ich trwalosc przewidywana na nawet 10000h jest znacznie wieksza od wiekszosci lamp i w tym momencie cena nie wydaje sie az tak wysoka. No i jeszcze pozostaje kwestia jakie WE - wspolczesne czy NOSy ze starej produkcji.

o w mordę, 4 sztuki, to boli, fakt. gdzieś w środę bedę miał KR a w naste pną sobotę Sophie Princessa. Moze sie jednak okazać że w Twoim wypadku najtaniej i najlepiej będzie FM.Jak się zdecydujesz, daj na priv, podam niezły namiar, povołasz sie na mnie, ale czy uda Ci się bez cła, to już inna sprawa

Taki tani zestaw na 300B Dared, Fostex 206E w fidelio, Rega, Albedo, Reson, VanPower V.7 Gold. Gra B.dobrze.

Bez kabli i CD koszt 7,5 kzł razem. Niesamowita poprawa po wymianie 300B na FullMusic i ECC82 na NOS Philipsa

Tu koszty zestawu rosną( +1600,-), choć SunGuang zamontowany w oryginale gra lepiej niż JJ

Nie mam daru opisywania, wiec trzeba posłuchac i tyle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę o 300B dareda ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

nowe monobloki - okazyjna cena :)) (wybitnie inna od tych znanych do tej pory)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hi

czy ktoś już miał okazję posłuchać umieszczonych na początku wątku odtwarzaczy VALa? Szczególnie byłbym wdzięczny za wrażenia odnośnie CD-2008.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@nz:

Po 1, fajnie wyszły fotki E1 z tą przejściówką do naszej sieci.

Większa prawie przejściówka niż E1.

Niestety nie miałem innej przejściówki dlatego jest taka.

Sam chciałem zrobić wcześniej fotki, przed oddaniem go Marcinowi, ale nie miałem cyfrówki.

Po 2, z tymi CD trzeba będzie coś pomyśleć, gdyż sam jestem ciekaw jak to gra.

Na pewno coś ustalimy z KKImports i wezmę coś do nas Warszawy jak się pojawi, więc będzie mozna wziąc na odsłuch.

Pozdrowionka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.