Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku proszę o wyrozumiałość jestem laikiem.
Planuje stworzenie pierwszego zestawu "kina domowego" i mam parę pytań, żeby nie popełnić błędów.
Przymierzam się do zakupu TV i amplitunera.

Jeśli chodzi o TV myślałem nad Samsung QE75Q80DATXX lub inny LED/miniled za ok 5tyś?
Ewentualnie OLED, wtedy mógłbym dać 6-6,5tys. Da się coś trafić i czy warto?

Amplituner na chwile obecną napędzałby kolumny jbl l830 (jako fronty) i centralny jbl lc2, w planach dokupienie subwoofera i głośników na tył.
Docelowa konfiguracja to raczej 5.1 ewentualnie może kiedyś 7.1.
Amplituner używany kwota najlepiej do 2500zł. Myślałem nad:
-Marantz SR-5014
-Onkyo TX-RZ 810
Jakieś inne propozycje?

Telewizory mają odświeżanie 4k 120Hz/144hz, a amplitunery które wymieniłem 4k/60Hz.
Rozumiem że będzie to działało ewentualnie co stracę?
Trochę nie rozumiem o co chodzi, że amplituner obsługuje rozdzielczość 4k skoro przetwarza dźwięk, który płynie z TV?
Ostatnie pytanie. Mam kabel IN-AKUSTIK Premium 4K HDMI ARC. Rozumiem że to wystarczy do podłączenia TV i amplitunera?

Sprzęt ma służyć do oglądania filmów, ewentualnie w przyszłości może do grania na konsoli:)

Dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/169822-pierwszy-zestaw-kina-domowego/
3 godziny temu, lukasz110 napisał:

Da się coś trafić i czy warto?

Czy da się trafić oleda w tej cenie to nie wiem bo nie znam rynku tv ale musisz sobie zadać pytanie czy to ma być telewizor do oglądania pogody i wiadomości w telewizji czy bardziej wyswietlacz do wieczornych seansow filmowych. Jesli zalezy Ci na jakości obrazu to moim zdaniem oled warty zainteresowania. Jesli ma to byc telewizor do oglądania Familiady to wystarczy jakis lcd.

w planach dokupienie subwoofera i głośników na tył.

Jesli ma to być typowe KD to subwoofer niezbędny nawet jeśli uważasz że z obecnych kolumn basu Ci nie brakuje. Po prostu dedykowany sub odtwarza ścieżkę lfe, ktora w wielu filmach pełni bardzo ważną rolę. 

Docelowa konfiguracja to raczej 5.1 ewentualnie może kiedyś 7.1.

Lepiej nie zakładaj ze to docelowa konfiguracja. 5.1 to standard kina domowego sprzed około 25 lat 😉

Na rynku wiele się zmieniło. Jesli złapiesz tze zajawkę na kd to prawdopodobnie szybko postanowisz zrobic jakis upgrade.. wtedy moze się okazac ze ograniczenia sprzętowe uniemożliwiają rozbudowę i będziesz zmuszony do wymiany praktycznie wszystkiego.

Zamiast rozbudowywac 5.1 do 7.1 rozwaz opcję rozbudowy do 5.1.2 czyli dolby atmos w najprostszej konfiguracji.

Telewizory mają odświeżanie 4k 120Hz/144hz, a amplitunery które wymieniłem 4k/60Hz.

Jesli to będzie kino domowe do oglądania filmow to wlasciwie nic nie stracisz bo w zdecydowanej większości filmy są realizowane w 24 klatkach. 120Hz moze być przydatne jesli chcesz podłączyć konsolę do gier. Inaczej tego nie wykorzystasz.

Trochę nie rozumiem o co chodzi, że amplituner obsługuje rozdzielczość 4k skoro przetwarza dźwięk, który płynie z TV?

Przetwarzanie 4k przez amplituner ma znaczenie jesli zrodla podłączasz do amplitunera, a dopiero z amplitunera na telewizor jako wyswietlacz. Jesli zrodla podlączysz do telewizora, a dopiero z telewizora wypuscisz audio na amplituner (np optykiem) to możliwości amplitunera w kwestii obrobki obrazu nie mają znaczenia.

Zakładam jednak ze wykorzystasz arc albo lepiej earc.

W tym pierwszym przypadku oprócz "przepuszczania" obrazu 4k musisz wziąc pod uwagę mozliwosci w zakresie HDR, HDR10, Dolby Vision itp. Samo 4k to dzisiaj za mało 😉

Ogolnie temat rzeka ale jesli ma to byc kino uniwersalne to nie pchaj się w bardzo stare urządzenia...

...a jesli ma być dobrze - nie pchaj się w tanie urządzenią.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

19 godzin temu, brewka87 napisał:

Przetwarzanie 4k przez amplituner ma znaczenie jesli zrodla podłączasz do amplitunera, a dopiero z amplitunera na telewizor jako wyswietlacz. Jesli zrodla podlączysz do telewizora, a dopiero z telewizora wypuscisz audio na amplituner (np optykiem) to możliwości amplitunera w kwestii obrobki obrazu nie mają znaczenia.

Zakładam jednak ze wykorzystasz arc albo lepiej earc.

Myślałem ,że źródła typu dekoder, konsola podłącza się kablem HDMI do TV i później podłączamy TV do amplitunera. Tylko zastanawiałem się czy kablem HDMI arc czy kablem optycznym.

Jak będzie lepiej?

Jeśli źródła podłącze kablami HDMI do TV i dalej podłącze TV do amplitunera kablem HDMI arc będzie ok? Czy wtedy muszę użyć kabla optycznego?

Z wyborem telewizora sobie poradzę:)

Jeśli ktoś mógłby polecić używany amplituner za ok 2500zł będę wdzięczny.

Przy założeniu systemu 5.1 (na kolumnach JBL seria L studio) i żeby dało się rozbudować system do 5.1.2.

Przypomnę moje typy:
-Marantz SR-5014
-Onkyo TX-RZ 810

16 minut temu, lukasz110 napisał:

Myślałem ,że źródła typu dekoder, konsola podłącza się kablem HDMI do TV i później podłączamy TV do amplitunera. Tylko zastanawiałem się czy kablem HDMI arc czy kablem optycznym.

Jak będzie lepiej?

Oczywiscie mozna tak podłączyć. Kablem hdmi arc oraz optykiem wypuscisz z telewizora dzwięk skompresowany stratnie czyli dolby digital albo dts albo nieskompresowany stereo pcm.

Lepiej poszukać amplitunera z hdmi eARC. Dzięki temu prześlesz do amplitunera takze wielokanałowy dzwięk HD który zapisany jest np na płytach bluray.

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ja tez uwazam ze lepiej zrodła podlączac do amplitunera. Arc/earc wykorzystać jedynie do dzwięku z aplikacji na telewizorze typu netflix itp.

Oczywiscie mozna tak podłączyć. Kablem hdmi arc oraz optykiem wypuscisz z telewizora dzwięk skompresowany stratnie czyli dolby digital albo dts albo nieskompresowany stereo pcm.

I jeszcze Dolby digital Plus i Dolby atmos na nim oparty (ten z Netflixa itp).

Szczerze to nie bylem pewny czy DD+ przejdzie przez optyka dlatego o nim nie wspominalem 🙂

Dziękuje za pomoc. Kwestie podłączenia mamy wyjaśnioną.

Ktoś poleci jakiś używany amplituner za ok 2500zł?

Do moich 2 propozycji czyli :

-Marantz SR-5014
-Onkyo TX-RZ 810

dodam jeszcze Denon-a AVR-X4400H.

Mam zestaw stereo, więc ten zestaw ma być do filmów i może do grania.

Wzmacniaczy kilka przerobiłem, ale jeszcze nigdy nie miałem amplitunera i trochę ciężko mi się zdecydować:)

Podobno Onkyo bardziej dynamiczny pod kino. Marantz troche mniej ale za to bardziej uniwersalny takze do muzyki. Nie slyszalem tych konkretnych modeli więc trudno mi cos polecać. Po prostu takie czytalem ogolne opinie ludzi na temat Onkyo i Marantza. Myślę, ze nie mając bezposredniego porownania między tymi sprzętami będziesz zadowolony w kinie zarówno z jednego jak i drugiego.

Tu masz syntetyczne porównanie obu modeli. Oczywiście to tylko suche dane zadeklarowane przez producentów ale czasem i one mogą pomoc w wyborze.

Tabelka jednak nie powie jak dany sprzęt gra..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjemnej lektury 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja zawsze bede powtarzal ze klipsch i onkyo w kinie jest super, teraz tanio mozna kupic serie rp ktora jest idealna do kina, ze starszych onkyo kozakiem byl rz900 na ktorym nawet stereo dobrze brzmialo, teraz mam stereo i smiem twierdzic ze polk seria r zagra tez rozrywkowo w kinie, i jego to bym polaczyl nawet z yamaha w kinie

Mam onkyo RZ 810 i drugie RZ 740. Brzmieniowo są takie same. Nowsze 740 ma dokładniejszy system kalibracji i oczywiście więcej kanałów. Miałem też Marantz 7010 i jednak zostałem przy Onkyo. Marantz był lepszy tylko w stereo. Dla mnie Onkyo ma lepszą dynamikę co w kinie jest bardzo istotne.

Szukaj Onkyo z serii RZ (710/720/730/740/810/820/830/840) bo różnica brzmienia względem serii NR (miałem też NR 646) jest bardzo zauważalna.

Oczywiście są też wyższe modele 1100 lub 3100, albo nowa seria RZ 30/50/70.

U mnie też kino gra na klipschach, m.in. RP260 RP404, RP240s. Podobno nowsze serie grają jeszcze lepiej. Klipsch ma rozsądne ceny względem jakości. Trochę cierpliwości i można większość kupić z drugiej ręki. Moja połowa sprzętu jest używana.