Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość plików Spotify vs CD

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, wlodek71 napisał:

Nie każda aparatura pokarze Ci te różnice

Te różnice między free Spotify, a CD w istocie mają miejsce także na tych wydaniach, które budziły wstępnie niezrozumienie. Porównywałem kilka albumów, np. Amarok - Hero, No-Man - Together We're Stranger, ale było to b. późno, przy b. niskim poziomie głośności. Przy potencjometrze ustawionym np. na 9-tą, różnice i to dostatecznie wyraźne słychać. Być może była to właśnie kwestia zbyt niskiej głośności, może mojego przemęczenia na koniec dnia. W zasadzie mógłbym anulować to pytanie. Odpowiadając jednak na Twoje pytanie, tor - Marantz CD6007 - RCA Chord ClearwayX/komputer z USB Melodika MDUAB50 - MF M5si - MA Bronze 500 (okablowanie głośników Tellurium Q Ultra Blue II)

Edytowane przez Mark75X
Literówka
26 minut temu, Mark75X napisał:

Te różnice między free Spotify, a CD w istocie mają miejsce także na tych wydaniach, które budziły wstępnie niezrozumienie.

Właśnie z tego powodu (jakości), przeszedłem jakiś czas temu ze Spotify na Tidala, gdzie mam już problem wykazać przewagę CD nad plikami w serwisie. Nie działa też efekt placebo, mimo, że jestem już dinozaurem i byłem przekonany o jakości CD, a co do takich serwisów byłem sceptyczny, jedynie dostępność muzy i wygoda skłoniły mnie na początku do korzystania z nich.

W dniu 6.04.2025 o 10:15, BIBOL napisał:

Można kopać...ale szkoda mi czasu na to tracić (55lat) dla tego wybrałem ten streaming-wspaniała rzecz,jak dla mnie... 

Jeśli chodzi o ten minus platformy to brak internetu wyklucza mnie od słuchania muzyki...jak posiadasz stare nośniki to słuchasz...tylko żeby prądu nie wyłączyli 😂

Można ulubione utwory etc. zapisać lokalnie i chwilowy brak internetu nie jest wtedy problemem.

12 minut temu, przmor napisał:

I słuchać z telefonu czy tabletu?

Albo komputera. Do sprzętu można podłączyć się przez np. Airplay lub DAC, a w desperacji przez BT lub analog.

Warto sprawdzić jakie połączenie zadziała bez internetu. Ja sprawdzałem na Androidzie Chromecast Audio i Wiim Mini i obydwa są niewidoczne jeśli internetu brak. Na szczęście mam dużo muzyki na różnych nośnikach więc bez streamingu przeżyję.

1 godzinę temu, Klimkr napisał:

Można ulubione utwory etc. zapisać lokalnie i chwilowy brak internetu nie jest wtedy problemem.

Uzależnienie od internetu..jest przerażające.

11 godzin temu, przmor napisał:

Warto sprawdzić jakie połączenie zadziała bez internetu. Ja sprawdzałem na Androidzie Chromecast Audio i Wiim Mini i obydwa są niewidoczne jeśli internetu brak. Na szczęście mam dużo muzyki na różnych nośnikach więc bez streamingu przeżyję.

Dokladnie.

Nie da się sterować wiim jak nie ma internetu. 

7 godzin temu, Klimkr napisał:

Heos z Airplay i UPnP - nie ma problemu.

Oj ale heos miałem podejścia no to dla mnie tylko ostateczność. Dobrze że nie mam jabłka.

Godzinę temu, Mar55 napisał:

Mark, nie napisałeś nic o sprzęcie na jakim słuchasz Spotify i jak przesyłasz a to jest istotne do tematu

Dzięki, ale problem wydał się jednak pozorny, nawet w przypadku tych nielicznych albumów, o jakich wspominałem w pytaniu. Odniosłem się ostatecznie do tych kwestii w poście #91.

Testowałem Spotify Premium i odpuściłem, wg mnie jakość dźwięku o dziwo gorsza (mam wrażenie, że dźwięk był jakiś taki hmm... bardziej suchy, płaski, ogólnie mniej przyjemny) niż na YouTube. Słucham przez Daphile. Aktualnie korzystam z Tidala i jestem zadowolony.

• Pokaż nowe odpowiedzi