Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Audio Note 300B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono,

W listopadzie ubiegłego roku pochwaliłem się ukończonym wzmacniaczem na projekcie "Madrasa", na koniec zapowiedziałem o budowie SE na lampie 300B. Otóż informuję że jestem na etapie kompletowania części do prtojektu na bazie Audio Note SE kl.A na 300B. Obecnie dotarły do mnie zamówione trafansformatory z Firmy Trafan w konfiguracji, TG x 2, Dławik x 2, TS x 2, jak widać z ilosci traf będzie to dual mono. Od orginału AN będzie róznił się dodatnim katodowym sprzężeniem zwrotnym w katodach 300B. Z tego też powodu mam pytanie, czy interesuje forumowiczów Audio Stereo opis z postępu prac przy realizacji tego projektu ? Ponieważ nie udzielam się intensywnie na forach, nie wiem czy do zasady należy założyc nowy wątek tematyczny? Z projektem AU-70 PRO łączy go to, że zastosowane zostanie katodowe sprzężenie zwrotne, tak jak w 6P14P / PP,  tak też na 300B tylko z różnicą że będzie to SE.

Edytowane przez aveton
https://www.audiostereo.pl/topic/169771-klon-audio-note-300b/

Kibicuję projektowi i chętnie bym zobaczył postępy prac, ale chyba lepiej byłoby je publikować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

Na początek przedstawiam zamówione trafa, te w środku to sieciówki w wewnętrznym ekranem i wyprowadzonym  przewodem , po bokach trafa głośnikowe, jak widać słusznych rozmiarów. Na desce widać oznaczenia rozmieszczenia lamp

2 x 5U4GB - lampy prostownicze

2 x 6SN7 Lampa wstępna - w Audio Note  jako wspólna dla L i P po triodzie na kanał, ja chcę dać jedną zrównolegloną na kanał )

2 x 5687 lub 6N6P lub 6SL7 lampa sterująca 300b w układzie SRPP

2 x 300B  (np. gold lion )

Kondensatory sprzegające olejowe na 1000V, najmiejsze mocowo rezystory to 2W, wszystkie 1%

Zasilacz chciałbym zrobić na 2 PCB po jednej na kanał , reszta montaż powietrzny. To taki ogólny zarys konceptu, oczywiście mam wiele pytań i wątpliwości co do kierunku jego realizacji, dlatego liczę na kolegów sugestie, pomysły i wsparcie, ponieważ z tego co czytam jest tu wielu ludzi z ogromną wiedzą "audio tubes"

Pozdrawiam

PS. I pierwsze pytanie, czy trafa nie są zbyt blisko siebie, jak sądzicie, rozmiar pola montażu to 470mm x 250mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aveton
  • Moderatorzy

Wydzielam nowy wątek na ten projekt - proszę w nim opisywać relacje z budowy.

Swoją drogą już kiedyś mogłem posłuchać jednego takiego wzmacniacza wykonanego przez @Tomek 1685, brzmiał bardzo dobrze.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Moderatorowi Seyv za informację o nowym wątku, ponieważ nie jestem biegły w poruszaniu sie po tym forum co widać po moim stażu, prosze o przekierowanie mojego wpisu we właściwe miejsce z informacją gdzie to jest.

Pozwoliłem sobie połączyć te dwa tematy, tj. projekt PP AU-70 ze wzmacniaczem SE na 300B ponieważ to co je łączy to zastosowane ujemne katodowe sprzężenie zwrotne, to ono nadaje wyjądkowej barwy muzyce, szczególnie w niskich rejestrach 

poniższy obrazek przedstawia układ wzmacniacza AudioNote, jednak brakuje na nim sprzężenia FB które chcę zastosować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez aveton

... niby wszystko wiadome😁, ale czy konstruktorzy z kraju wkrótce kwitnącej wiśni nie mogli narysować schematu normalnie ?  Może by go przerysować do widoku zwyczajnego ? A co z zasilaczem-dedykowany czy własnego pomysłu ? 

... próbna decha jak dla mnie mała. Tu nie ma potrzeby miniaturyzowania, dałbym min. 60X40 cm. Małe odległości to duża możliwość sprzężeń miedzy elementami, będzie ciasno i gorąco w środku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Słuszna uwaga co do rozmiarów i odległości, rysunek przerysuję pod swoją percepcję i spożytkiem dla innych.

Zasilacz dedykowany, oczywiście x 2  oryginał na lampach prostowniczych, właściwie klon AN Kit.1 z jedną różnicą, jak napisałem wcześniej, mój będzie miał dodatkowo ujemne katodowe sprzężenie zwrotne w 300B

Co do koncepcji AudioNote Kit.1 to produkt Angoli, pierwotnie była to filia rdzennego AN z Japonii.

Poniżej schemat zasilacza do tego układu  

q.gif

Dla porównania inny schemat z dalekiego wschodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety jest problem przesłanego schematu w pliku avif, umieszczam w jpg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim klonie AU-70 PRO spisują się bardzo dobrze, jak będzie z tymi zobaczymy. Z informacji pozyskanej z TRAFANA na pomiarach pokazały  bardzo dobre parametry, jakie nie pamiętam 

To ja tylko od siebie dodam, że ten schemat jest wybitny i wszystko się w nim zgadza:

Impedancja traf 2.5k a nie 3k albo 3.5k jak robią inni z gorszym skutkiem.

potencjometr na wejsciu drugej lampy, dzieki czemu impedancja wejsciowa wzmaka jest 480k czyli dużo i bardzo dobrze.

Znakomite lampy użyte: 6sn7 i 5687 a nie jakies wynalazki.

Odpowiedni zasilacz z odpowiednimi elementami.

lampa 300b sterowana z niskoimpedacyjnego SRPP - super.

Pamiętaj żeby dobrze się przyłożyć do kwestii wyboru elementów pasywnych, okablowania oraz gniazd. Schemat to ułamek sukcesu. Zeby zagrało doskonale potrzebne są odpowiednie i świadomie wyselekcjonowane elementy a nie wziete z przypadku.

Bardzo dziękuję za rady, są trafne i prawdziwe, do okablowania i elementów biernych przykładam może aż nadmierną wagę, rezystory dobieram dokładniej niż 1%, prawie są lustrzane dla kanału L i P, C sprzegające tylko olej, tam gdzie należy dodaję srebro, więc nie wszędzie, jakość miedzi w kabelkach jest również  bardzo ważna.

Ponieważ mam już za sobą kilka wykonań wzmacniaczy wiem że to ma kolosalne znaczenie

• Moderatorzy
39 minut temu, 2A3_fan napisał:

potencjometr na wejsciu drugej lampy, dzieki czemu impedancja wejsciowa wzmaka jest 480k czyli dużo i bardzo dobrze.

To też ma swoje wady bo źródła z silniejszym sygnałem mogą przesterować pierwszą lampę lub wymusić na niej pracę przy większych zniekształceniach. 
Tradycyjne rozwiązanie z potencjometrem na wejściu jest bezpieczniejsze. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

... zakładając wzmocnienie pierwszego stopnia na typowe 12-15 X po podaniu sygnału z DAC-a /4V/ może wyjść np 60V wzmocnionego  sygnału, który potem trzeba stłumić potencjometrem. Umiejscowienie tłumika trzeba przemyśleć. Jeśli rzeczony KIT był projektowany w czasach źródeł niskonapięciowych to prawie na pewno😂.

5 godzin temu, krolewicz napisał:

Te trafa od trafana takie dobre? Ostatnio wszyscy na tym robią 😉

Trafan nawija to techniką wzorowaną nawojem starych traf japońskich - równo warstwa po warstwie. Kazda warstwa izolowana papierem. Podobnie nawija inna firma - Trafonika, tyle ze na rdzeniach RZC. Trafan z kolei specjalizuje się w rdzeniach EI. Gadałem z Panem Przemkiem z trafan - @lis1984 to układ sekcji jest projektowany tak, żeby cewka wypełniałą 100% okna w rdzeniu. Mozolny nawój warstwa po warstwie gwarantuje lepszą powtarzalność parametrów między egzemplarzami i ogolnie lepsze parametry elektryczne niż nawój chaotyczny stosowany przez większość producentów w obecnych czasach, gdzie tradycyjna szkoła nawoju transformatorów audio prawie wyginęła.

5 godzin temu, krolewicz napisał:

ktoś porównywał z innymi?

Ja porównywałem metodologią Ayumi, ale w konkurencji pod tytułem kto skopiuje lepiej oryginalną cewkę Sansui. Wykonałem badania, aby wybrać trafo do mojego projektu, przy okazji wynikami podzieliłem się na forum:

Ukryta Zawartość

Takze, jak ktos potrzebuje cewkę wykonaną starą techniką, to mogę polecić. Dla pasjonatów zamiast impregnacji lakierem transformatorowym można zamówić impregnację woskiem.

spacer.png

Porównanie cewki oryginalnej ze starego wzmacniacza Sansui, z przewiniętą kopią Trafana.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, 2A3_fan napisał:

To ja tylko od siebie dodam, że ten schemat jest wybitny i wszystko się w nim zgadza:

Impedancja traf 2.5k a nie 3k albo 3.5k jak robią inni z gorszym skutkiem.

Znakomite lampy użyte: 6sn7 i 5687 a nie jakies wynalazki.

Odpowiedni zasilacz z odpowiednimi elementami.

lampa 300b sterowana z niskoimpedacyjnego SRPP - super.

Pamiętaj żeby dobrze się przyłożyć do kwestii wyboru elementów pasywnych, okablowania oraz gniazd. Schemat to ułamek sukcesu. Zeby zagrało doskonale potrzebne są odpowiednie i świadomie wyselekcjonowane elementy a nie wziete z przypadku.

Z impedancja oczywiście się nie zgodzę , dopasowania nie daje dla 300b ani 2.5k , ani 3k tylko 3.5k.

300b przy tym obciążeniu oddaje max mocy przy minimum thd , czyli 8-9w , dla 2.5k około 4,5-5w .

2.5k dla lampy 2a3 jest ok.

Panowie a może takie có

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ś?

Ukryta Zawartość

17 minut temu, safer napisał:

Panowie a może takie có

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ś?

... ki diabeł, Audio-Sun ?

Ukryta Zawartość

Zaraz się rozjaśni 🙂 

.... I już wiadomo kto nad tym pracował, żeby....... zagrało lepiej

Oryginał i zmiany poniżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, madras napisał:

Trafan nawija to techniką wzorowaną nawojem starych traf japońskich - równo warstwa po warstwie. Kazda warstwa izolowana papierem. Podobnie nawija inna firma - Trafonika, tyle ze na rdzeniach RZC. Trafan z kolei specjalizuje się w rdzeniach EI. Gadałem z Panem Przemkiem z trafan - @lis1984 to układ sekcji jest projektowany tak, żeby cewka wypełniałą 100% okna w rdzeniu. Mozolny nawój warstwa po warstwie gwarantuje lepszą powtarzalność parametrów między egzemplarzami i ogolnie lepsze parametry elektryczne niż nawój chaotyczny stosowany przez większość producentów w obecnych czasach, gdzie tradycyjna szkoła nawoju transformatorów audio prawie wyginęła.

Ja porównywałem metodologią Ayumi, ale w konkurencji pod tytułem kto skopiuje lepiej oryginalną cewkę Sansui. Wykonałem badania, aby wybrać trafo do mojego projektu, przy okazji wynikami podzieliłem się na forum:

Ukryta Zawartość

Takze, jak ktos potrzebuje cewkę wykonaną starą techniką, to mogę polecić. Dla pasjonatów zamiast impregnacji lakierem transformatorowym można zamówić impregnację woskiem.

spacer.png

Porównanie cewki oryginalnej ze starego wzmacniacza Sansui, z przewiniętą kopią Trafana.

Dzięki za wpis, aktualnie mam we wzmacniaczu trafa od ogonowskiego, czasem mnie korci żeby zmienić 😉 na zwykłym rdzeniu, chyba te największe 

czasem wzdycham do jakiś tango, hashimoto itp na eBayu ale wychodzi drogo, jakieś cło itp no i zakup absolutnie w ciemno, trafany mają dobrą cenę, może trzeba spróbować 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, krolewicz napisał:

Dzięki za wpis, aktualnie mam we wzmacniaczu trafa od ogonowskiego, czasem mnie korci żeby zmienić 😉 na zwykłym rdzeniu, chyba te największe 

czasem wzdycham do jakiś tango, hashimoto itp na eBayu ale wychodzi drogo, jakieś cło itp no i zakup absolutnie w ciemno, trafany mają dobrą cenę, może trzeba spróbować 

Rozmawiałem z Panem Przemkiem z TRAFAN, wie co mówi i wie co robi, a robi to bardzo dobrze, jest tak co napisał "Madras" są 2 firmy które robią TG w topologii starej szkoły nawoju, różnica  w zastosowanych rdzeniach ale i cenie produktu tak ok. 50%, natomiast te i te "grają" na tym samym poziomie, 

20 godzin temu, 2A3_fan napisał:

To ja tylko od siebie dodam, że ten schemat jest wybitny i wszystko się w nim zgadza

Czy w takim razie popierasz pomysł @aveton z odwróceniem sprzężenia zwrotnego?

42 minuty temu, argus napisał:

Jak dotychczas, wszystkie naprawdę dobre układy SET działają bez sprzężeń zwrotnych.

W skrócie i prostocie napiszę tak. Ideą audio dla melomanów jest reprodukcja głosu , instrumentów "analogowych" w jak najwierniejszej postaci. Robi to głośnik za pomocą cewki w polu magnetycznym, cewkę napędza energia elektryczna która przekazuje swój ruch drgający membranie, papierowej, kewlarowej, a nawet drewnianej ;). Załóżmy że głośnik ma odtworzyć wariacje kontrabasisty  na temat muzyczny "X". Wiadomo że najwiecej energii ze wzmacniacza idzie na wygenerowanie niskich rejestów, ta energia napędzając głosnik wprawiając w ruch cewkę powoduje że jednocześnie powstaje dodatkowa "siła elektromotoryczna" , która to z kolei wpływa i zmienia (zniekształca) oryginalny sygnał muzyczny ze wzmacniacza, a co za tym idzie, nie słyszymy już dźwięków takich jakie wydobywa z kontrabasu muzyk. Domyślam się, nie twierdzę, że właśnie ujemne katodowe sprzężenie powoduje eliminację zjawiska SEM z głośnika w niku czego bas jes bardziej naturalny, przyjemny w odbiorze, do tego lampa i mamy niebo w uszach 🙂 

Ponieważ nie mam oscyloskopu mogę jedynie się domyslać, jezeli ktoś dysponuje takim aparatem niech zrobi podgląd przebiegu w 2 wariantach. 

1. Wzmacniacz obciążony rezystorem 8ohm na wejściu wzmacniacza sinusoida np.70Hz, pytanie co zobaczy na ekranie oscyloskopu?       zapewne sinusoidę

2. Wzmacniacz obciążony głośnikiem 8ohm na wejściu wzmacniacza sinusoida np. 70Hz, pytanie co zobaczy na ekranie oscyloskopu? W tym wypadku osobiście już tu pewności nie mam że będzie to czysta sinusoida, ale oczywiście mogę się mylić i cała ta moja teoria runie 😞

Pozdrawiam

1 godzinę temu, GarbataPoczwara napisał:

Czy w takim razie popierasz pomysł @aveton z odwróceniem sprzężenia zwrotnego?

Ani nie popieram, ani nie neguję. Trzeba sprawdzić, pomierzyć i osłuchać w tym konkretnym układzie. Znam przypadki wzmacniaczy SE które grały lepiej ze sprzężeniem niż bez, ale to żadna reguła. Z drugiej strony znam ten układ dobrze i byłem też właścicielem dwóch oryginalnycn AN KIT One z końca lat 90 i wiem, że potrafią grać wybitnie bez sprzężenia czyli z oryginalnym schematem. Niestety temat jest dyskusyjny i niejednoznaczny. 

ps. fajny avatar. Pozdrawiam "kurła"... 🙂

Edytowane przez 2A3_fan

Znalazłem na elektrotanya.com ten schemat. Układ w zasadzie prościutki ale przyznam szczerze, że mam nieco inny pomysł na zasilacz.

@Tomek 1685 czy mógłbyś opublikować schemat swojej wersji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi