Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer, praktyka ustawień w Waszych systemach | Earthquake Minime p8 dsp

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, drogą przeglądania amazona, spontanicznie zakupiłem mini sub Earthquake Minime p8 dsp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pudełeczko jest ślicznie wykonane i wygląda kompetentnie. Mam kilka pytań do praktyków.

Kiedy podłączam go poprzez wyjście sub out do miniwieży Jvc Ex a 10, sygnał wyjściowy jest bardzo słaby. Odpowiedź Subwoofera niewielka.

Gdy podepnę go pod wyjście sub out w Node 130 przed wzmacniaczem, jego odpowiedź jest dużo lepsza. Zgodnie z prawami natury powinienem podłączyć jednak pod wyjście wzmacniacza?

Ustawienia. Od razu powiem że w mojej sypialni, zmiana fazy nie powoduje słyszalnych różnic w pracy. Sub ma dsp z możliwością kontroli z aplikacji. Bez korekcji pomieszczenia, która jest dostępna dla ajfona, którego nie posiadam..

Zakładając podłączenie pod Node, ustawiając tam zwrotnicę odpowiednio cięty sygnał idzie w subwoofer. Ale czy wtedy ruszać częstotliwością zwrotnicy suba, czy może puścić zwrotkę z node na 200 hz i ciąć sygnał już na końcu w subie?

Jak proponujecie ustawić gain, nie chciałbym go przesterować. Wzmocnienie realizuję przez przedwzmacniacz node, wzmacniacz wieży jest na tyle słaby że nie robi to krzywdy w odbiorze. Ustawiam wzmocnienie wzmaka na 90% i głośność ustalam w node.

Ostatnia rzec, sub cicho brumi. Instrukcja powiada że to kwestia pętli masy. Owszem, jest kłąb kabli, z podwójnego gniazda idą przewody. Średnio mam gdzie indziej go zasilić, sypialnia ma swój układ. Ale podpinany gdziekolwiek solo, nadal brumi. Olać to? Brumi tak samo cicho jak Focle 😄

Ukryta Zawartość

48 minut temu, miętowy napisał:

Panowie, drogą przeglądania amazona, spontanicznie zakupiłem mini sub Earthquake Minime p8 dsp.

Ukryta Zawartość

Pudełeczko jest ślicznie wykonane i wygląda kompetentnie. Mam kilka pytań do praktyków.

Kiedy podłączam go poprzez wyjście sub out do miniwieży Jvc Ex a 10, sygnał wyjściowy jest bardzo słaby. Odpowiedź Subwoofera niewielka.

Gdy podepnę go pod wyjście sub out w Node 130 przed wzmacniaczem, jego odpowiedź jest dużo lepsza. Zgodnie z prawami natury powinienem podłączyć jednak pod wyjście wzmacniacza?

Ustawienia. Od razu powiem że w mojej sypialni, zmiana fazy nie powoduje słyszalnych różnic w pracy. Sub ma dsp z możliwością kontroli z aplikacji. Bez korekcji pomieszczenia, która jest dostępna dla ajfona, którego nie posiadam..

Zakładając podłączenie pod Node, ustawiając tam zwrotnicę odpowiednio cięty sygnał idzie w subwoofer. Ale czy wtedy ruszać częstotliwością zwrotnicy suba, czy może puścić zwrotkę z node na 200 hz i ciąć sygnał już na końcu w subie?

Jak proponujecie ustawić gain, nie chciałbym go przesterować. Wzmocnienie realizuję przez przedwzmacniacz node, wzmacniacz wieży jest na tyle słaby że nie robi to krzywdy w odbiorze. Ustawiam wzmocnienie wzmaka na 90% i głośność ustalam w node.

Ostatnia rzec, sub cicho brumi. Instrukcja powiada że to kwestia pętli masy. Owszem, jest kłąb kabli, z podwójnego gniazda idą przewody. Średnio mam gdzie indziej go zasilić, sypialnia ma swój układ. Ale podpinany gdziekolwiek solo, nadal brumi. Olać to? Brumi tak samo cicho jak Focle 😄

Cześć. W przypadku mojego subwoofera zmiana fazy jest słyszalna. Poznaję ją po głębokości basu. Źle ustawione brzmi płasko, bez głębi.

Ew zobacz jak głośnik pracuje czy się wychyla czy chowa. Jak 1 opcja to masz prawidłowo ustawioną fazę. 

2 rzecz

U siebie miałem zrobione tak, że w wzmaku odcięte miałem na 70Hz podstawki/subwoofer.

Wychodziłem ze wzmacniacza do subwoofera wyjściem "sub out"

W subwooferze miałem podłączony kabel do wejścia stałego bez możliwości zmiany odcięcia zwanego potocznie LFE.

Puściłem muzykę i słuchałem, słuchałem....

Ciągle mi coś nie pasowało, bardzo buczał (może za sprawą kabla sub Melodika nie wiem...)

Wziąłem i podpiąłem go do drugiego wejścia w sub czyli tam gdzie idzie odciąć pasmo.

Ustawiłem na 70hz.

Jak ręką odjął...

Bas brzmi kapitalnie. 

Bardzo podobnie do Hi-Level.

Myślę, że pomogłem. 

Ps. A co do głośności to się musisz sam lub z kimś pobawić. Najlepiej w 2. Ty będziesz siedział słuchał a druga osoba będzie kręciła gałką. 

Pozdro!

Kabel Melodika Purple rain na pewno nie brumi. 

U siebie w wzmacniaczu ustawioną mam głośność suba na -15db.

A w subwooferze gałka głośności skierowana jest na godzinę 12(sam środek) 

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

U mnie brumi zasilacz, Podpięty pod wolne gniazdko bez podłączenia pod źródło, bzyczy zasilacz. Sprawdzane na kilku kablach zasilających :-D

W wejściach suba jest tylko rca jedno, drugie to wyjście na drugi sub.

Ciekawostka, w aplikacji jest możliwość ustawienia filtrów LF w zakresie częstotliwości od-do, oraz HF, po co to drugie?

Rozumiem że LF ustawiam częstotliwości od której i do której przyjmuje sygnał sub, ustawiając górna granicę na np 70 hz powoduje że sygnał jaki by nie szedł z Node będzie cięty pow 70 hz. Wtedy w Node mogę puścić zwrotnicę w pełnym paśmie do 200 hz czy bez sensu?

Sorry za pytania, dawno nie bawiłem się subami, a ten tutaj jest bardzo ciekawy.

Nie chciałbym go popsuć, przesterować itp.

Edytowane przez miętowy
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miętowy napisał:

Jednak nie można tak zrobić, bo wtedy node wysyła sygnał pow 200 hz na wzmacniacz..Należy ustawić punkt podziału w okolicy spadku zestawów głośnikowych. U mnie wg jednego z testów oznacz to okolice 57 hz. Zatem dajemy w node około 65.

I podobnie góra granicę LFE w subie ustawiamy. Dobrze myślę?

Sprawdzę jeszcze ponownie jeszcze wyjścia sub out wzmacniacza z Node ustawionym na stały poziom głośności i regulacją wzmocnienia wzmakiem. Ono (JVC) zdaje się puszcza odfiltrowany sygnał na sub. Tylko instrukcja nie mówi jak jest filtrowany, niestety. Wg tego testu nie jest filtrowany, więc teoretycznie filtrację załatwia subwoofer.

Ukryta Zawartość

Pozostaje temat dopasowania prądowego wyjścia sub out w JVC vs Node.

Na razie Node prowadzi. Jutro dalsze testy.

Ktoś ma jakieś uwagi? Błądzę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miętowy
2 godziny temu, miętowy napisał:

Błądzę?

Strasznie kręcisz w opisie, ale chyba nie błądzisz. Jeśli używasz sterowania głośnością i filtra ze streamera, to na wzmacniaczu i subie powinieneś ustawić na maksa. O przesterowanie się nie martw, bo to zależy od faktycznej głośności a nie położenia gałki. Ale odłącz inne źródła od wzmacniacza, a jeśli streamer ma taką opcję, to ustaw głośność startową np na 10% Bez tego prosisz się o katastrofę.

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Ew zobacz jak głośnik pracuje czy się wychyla czy chowa. Jak 1 opcja to masz prawidłowo ustawioną fazę. 

Skąd taki pomysł?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Strasznie kręcisz w opisie, ale chyba nie błądzisz. Jeśli używasz sterowania głośnością i filtra ze streamera, to na wzmacniaczu i subie powinieneś ustawić na maksa. O przesterowanie się nie martw, bo to zależy od faktycznej głośności a nie położenia gałki. Ale odłącz inne źródła od wzmacniacza, a jeśli streamer ma taką opcję, to ustaw głośność startową np na 10% Bez tego prosisz się o katastrofę.

Skąd taki pomysł?

Jaki pomysł? Membrana musi iść do przodu, wtedy jest prawidłowa faza. 

Tzn musi iść do przodu w momencie kiedy w zestawach głośnikowych idzie do przodu. Ale jeśli nie czuć różnicy,  a trudno zaobserwować ruch przy małej pracy 10 cm drewnianych membran,  fazy nie ruszać.  Ona służy chyba bardziej do wyrównania różnicy czasowej.

Wzmacniacz i sub na maxa, tak podpowiada logika, ale obawa jest pewna . Tej JVC jak coś padnie to nie naprawię.  Odsyłać suba do Danii...no rozumiesz.

Druga sprawa,  jak pisałeś w ogólnym temacie o subach. Muł i nakładanie częstotliwości. 

Da się to zaobserwować,  da się zaobserwować nawet przesunięcie pewne bazy stereo ( fakt, rozstaw ZG to jakieś 1.2 m tylko) w zależności od strony ustawienia suba. Oraz wysokości jego pracy.  Im niżej tym bardziej znika. 

W tym konkretnym połączeniu. 

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Jaki pomysł? Membrana musi iść do przodu, wtedy jest prawidłowa faza. 

O matko, ale pokręciłeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Espectro zmienił(a) tytuł na Subwoofer, praktyka ustawień w Waszych systemach | Earthquake Minime p8 dsp

Sub podłączony pod sub out wzmacniacza , reaguje bardzo spokojnie.

W cichym słuchaniu w zasadzie nie pracuje wcale. Podkręcenie jego głośności na max niewiele zmienia w takich warunkach, bo dostaje słaby sygnał.  Wzmacniacz ma 30 w na midbas i 20 na tweeter cyfry. Sub out raczej nie sieje prądem.  Pod wyjście Node gra bardziej ofensywnie.  

Panowie, kwestia ustawienia "gain" w aplikacji a poziom głośności subwoofera na panelu - jakie macie uwagi?

Zwrotnicę w dsp ustawiłem 20-65 Hz.