Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A2A Dźwięk przerywa przy streamingu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam problem z moim zestawem stereo w którego skład wchodzi Yamaha RX-A2A, Kolumny Polk Audio R600 + TV Sony KD65XH9096. 

Otóż podczas odtwarzania filmów na Nextflixie, Prime czy MAX, ale również z USB czy po sieci - od czasu do czasu dochodzi do ok. sekundowej przerwy w dźwięku. 

Problem nie występuje przy oglądaniu TV naziemnej, czy przy innym użytkowaniu samego amplitunera - Odtwarzanie z CD, Spotify czy inne. 

Próbowałem zmieniać różne opcje dźwięku i na amplitunerze jak i na TV. Urządzenia połączone są za pomocą kabla HDMI 2.1 8K 120Hz 3m długości z allegro. 

Ostatnio zauważyłem że do przerwy dochodzi nie tylko gdy spokojnie leżę sobie na kanapie, ale również czasem gdy włączam światło w kuchni, lub inny sprzęt podłączony do innego gniazdka. Dodam że mieszkam w nowym bloku z nową instalacją i światło jest na kompletnie innej fazie niż gniazdka. Gniazdko do TV robiłem sam więc nie wykluczam jakiegoś błędu z mojej strony. 

Czy spotkaliście się z podobną sytuacją wcześniej? Nie wiem czy to wina sprzętu czy czegoś innego. Sprzęt kupiony w listopadzie 2024. 

4 godziny temu, goldi_wro napisał:

Otóż podczas odtwarzania filmów na Nextflixie, Prime czy MAX, ale również z USB czy po sieci - od czasu do czasu dochodzi do ok. sekundowej przerwy w dźwięku.

Rozumiem że aplikacje otwierasz na telewizorze i wysyłasz poprzez HDMI ARC do amplitunera. Jeżeli TV "czerpie" internet poprzez WI-FI to na początek spróbuj połączyć go kablem LAN bezpośrednio z routerem (do streamingu to podstawa).

4 godziny temu, goldi_wro napisał:

Ostatnio zauważyłem że do przerwy dochodzi nie tylko gdy spokojnie leżę sobie na kanapie, ale również czasem gdy włączam światło w kuchni, lub inny sprzęt podłączony do innego gniazdka. Dodam że mieszkam w nowym bloku z nową instalacją i światło jest na kompletnie innej fazie niż gniazdka. Gniazdko do TV robiłem sam więc nie wykluczam jakiegoś błędu z mojej strony. 

Teraz elektronika, zwłaszcza z krajów azjatyckich potrafi niesamowicie "siać po eterze", żarówki led, ładowarki etc. być może któreś tworzy impuls magnetyczny na które podatna jest elektronika amplitunera ( układy w nim powinny być i są ekranowane). Może to być też kwestia twojego sąsiada który posiada "jakieś" urządzenie które zakłóca... Podłącz na początek telewizor jak i amplituner kablem LAN bezpośrednio pod router internetowy.

Pozdrawiam AM

5 godzin temu, goldi_wro napisał:

Próbowałem zmieniać różne opcje dźwięku i na amplitunerze jak i na TV. Urządzenia połączone są za pomocą kabla HDMI 2.1 8K 120Hz 3m długości z allegro. 

Winny może być również kabel HDMI z allegro, jak masz na podmianę to sprawdź lub kup inny (sprawdzony, markowy). Tutaj np. pomogło, sytuacja taka sama.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam AM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Audiomono
3 godziny temu, goldi_wro napisał:

Macie jakieś sprawdzone które na pewno są dobre? Niechciał bym kupować kilku żeby testować. 

Audioquest nawet seria Pearl 48Gb: https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-hdmi/hdmi-pearl-0-6m.html

Przepustowość, eARC taki wystarczy 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Audioquest nawet seria Pearl 48Gb: 

Ukryta Zawartość

Przepustowość, eARC taki wystarczy 😉

Przewód moze i spoko ale ten opis... No poezja. Jakby go pisał osobiście Adam Mickiewicz 🙃

Cytat

Wykorzystuje lite przewodniki z długoziarnistej miedzi (LGC)

Kawałek dalej

Cytat

Lite przewodniki z długokrystalicznej miedzi (LGC)

Technologia jak z NASA 😎

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Przewód moze i spoko ale ten opis... No poezja. Jakby go pisał osobiście Adam Mickiewicz 🙃

Opis na naszej stronie jest bezpośrednio skopiowany ze strony producenta. Kwieciste opisy jak u każdego producenta okablowania. Nic specjalnego 😉 Kup, sprawdź, najwyżej oddasz 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Opis na naszej stronie jest bezpośrednio skopiowany ze strony producenta. Kwieciste opisy jak u każdego producenta okablowania. Nic specjalnego 😉 Kup, sprawdź, najwyżej oddasz 😉

Rozumiem 😉 Po prostu zawsze mnie rozśmieszają te kwieciste opisy kabli i opisy zastosowanych "technologii". Dla zwykłego Kowalskiego to musi być czarna magia. Tak czarna, ze czasem sami marketingowcy się w tym gubią (albo tłumacz)🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 4 tygodnie później...

Cześć, 

testuję zaproponowany kabel od jakiegoś czasu i wygląda na to że wszystkie problemy ustąpiły. Niesamowite, naprawdę sądziłem że kabel HDMI to kabel HDMI i nie ma różnicy w jakości bo to przecież sygnał cyfrowy, a tu takie zaskoczenie. No nic.. całe życie się człowiek uczy. 

Dzięki za pomoc! 

4 godziny temu, przmor napisał:

Po prostu wymieniłeś kabel niesprawny technicznie bądź niespełniający wymogów transmisji na sprawny.

No właśnie nie. Miałem dwa nowe kable przed tym poleconym tutaj, jeden kupiony w x-kom, drugi na allegro, oba w podobnej cenie 50zł i oba na papierze spełniały standard HDMI 2.1. 

3 godziny temu, goldi_wro napisał:

oba na papierze spełniały standard HDMI 2.1. 

A jak wiadomo papier wszystko przyjmie 😉