Skocz do zawartości
IGNORED

Moja/Wasza kolekcja filmowa na nośnikach DVD, Blu Ray jak i 4K... Pokażmy się

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Na wstępie zaznaczę że nie spotkałem się tutaj z takim tematem który dzisiaj w domenie cyfrowej jest rzadkością. Słyszałem że gdzieś tam na innych forach społecznościowych takowe tematy są ale z racji tego że nie mam do nich dostępu to postanowiłem założyć taki temat tutaj.

Zdaję sobie sprawę z tego że zbieractwo jest niższością w dzisiejszych czasach ale może znajdą sie na tym forum użytkownicy co będą chcieli pokazać swoje kolekcje filmowe. 

A więc tak, moja kolekcja liczy w chwili obecnej około 500-550 tytułów na nośniku Blu Ray Disc, zbieram od około 3 lat ale nie tak jak bym chciał, wiąże się to z tym że chciałem wejść w świat winyli i niestety po roku czasu zbieractwa zdałem sobie sprawę że to nie jest dla mnie dlatego pozbyłem się wszystkiego co z czarnym krążkiem związane i od tego roku powróciłem do zbieractwa. 

Nie jestem jakimś tam profesjonalistą i też nie zbieram wszystkiego jak popadnie, stawiam bardziej na filmy akcyjne, thrillery, przygodowe i sci-fi. Nie kupuję też filmów by je tylko mieć lecz wracam do nich by sobie przypomnieć co było w danym roku wydane. Zaraz ktoś powie że na streamingu jest wszystko, za pewne tak ale ile to tych kont potrzeba by mieć by to wszystko móc obejrzeć i mieć możliwość oglądnięcia za rok czy za 5 lat... a jak wiadomo filmy są a później ich nie ma bo trzeba zrobić miejsce nowszym tytułom. 

Tak że moja kolekcja prezentuje się tak na chwilę obecną: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1501.thumb.jpeg.df30de633f3339940498b4edccc7fe3a.jpeg

IMG_1502.thumb.jpeg.1ece3acf3d1ea2e96883626fbabd9100.jpeg

IMG_1503.thumb.jpeg.c6bbeff7a51aae7f54acbb0955da851a.jpeg

Najnowszym moim nabytkiem jest druga i trzecia część Underworld które są ciężko dostępne, zapłaciłem za nie ponad siedemset złoty ale opłaciło się bo kolekcja jest kompletna☺️

IMG_8034.jpeg

IMG_8038.jpeg

Tak że zapraszam wszystkich kolekcjonerów do udostępniania i pokazywania swoich zbiorów!

Kolekcjonerzy łączmy się😎

W Polsce na odbiór czekają na mnie jeszcze takie filmy: 

IMG_8010.thumb.jpeg.f39f8b5dfbd7bf5be7b5bad905445f82.jpeg

76357729034__1426A0F9-69C2-4BF7-A48B-D40F45B2E0F5.thumb.jpeg.cd25a869826ddb740221ac1795fc1e78.jpeg

Zaznaczę też że zbieram tylko Polskie wydania lub wydania z początku kiedy Blu Ray jeszcze raczkowało w Polsce czyli wydania z Angielską okładką i polskimi napisami z lat do 2004/5 roku 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pan Nikt
Godzinę temu, Pan Nikt napisał:

moja kolekcja liczy w chwili obecnej około 500-550 tytułów

A dopiero co było 700 😯

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, brewka87 napisał:

dopiero co było 700 😯

Było ale z niemieckimi, francuskimi wydaniami gdzie były polskie napisy, wyprzedałem wszystko i skupiam się tylko na polskich wydaniach. Zostawiłem tylko parę bo ich nigdzie nie ma w wydaniu Polskim

Edytowane przez Pan Nikt
2 godziny temu, Pan Nikt napisał:

Witajcie

Na wstępie zaznaczę że nie spotkałem się tutaj z takim tematem który dzisiaj w domenie cyfrowej jest rzadkością. Słyszałem że gdzieś tam na innych forach społecznościowych takowe tematy są ale z racji tego że nie mam do nich dostępu to postanowiłem założyć taki temat tutaj.

Zdaję sobie sprawę z tego że zbieractwo jest niższością w dzisiejszych czasach ale może znajdą sie na tym forum użytkownicy co będą chcieli pokazać swoje kolekcje filmowe. 

A więc tak, moja kolekcja liczy w chwili obecnej około 500-550 tytułów na nośniku Blu Ray Disc, zbieram od około 3 lat ale nie tak jak bym chciał, wiąże się to z tym że chciałem wejść w świat winyli i niestety po roku czasu zbieractwa zdałem sobie sprawę że to nie jest dla mnie dlatego pozbyłem się wszystkiego co z czarnym krążkiem związane i od tego roku powróciłem do zbieractwa. 

Nie jestem jakimś tam profesjonalistą i też nie zbieram wszystkiego jak popadnie, stawiam bardziej na filmy akcyjne, thrillery, przygodowe i sci-fi. Nie kupuję też filmów by je tylko mieć lecz wracam do nich by sobie przypomnieć co było w danym roku wydane. Zaraz ktoś powie że na streamingu jest wszystko, za pewne tak ale ile to tych kont potrzeba by mieć by to wszystko móc obejrzeć i mieć możliwość oglądnięcia za rok czy za 5 lat... a jak wiadomo filmy są a później ich nie ma bo trzeba zrobić miejsce nowszym tytułom. 

Tak że moja kolekcja prezentuje się tak na chwilę obecną: 

Ukryta Zawartość

IMG_1501.thumb.jpeg.df30de633f3339940498b4edccc7fe3a.jpeg

IMG_1502.thumb.jpeg.1ece3acf3d1ea2e96883626fbabd9100.jpeg

IMG_1503.thumb.jpeg.c6bbeff7a51aae7f54acbb0955da851a.jpeg

Najnowszym moim nabytkiem jest druga i trzecia część Underworld które są ciężko dostępne, zapłaciłem za nie ponad siedemset złoty ale opłaciło się bo kolekcja jest kompletna☺️

IMG_8034.jpeg

IMG_8038.jpeg

Tak że zapraszam wszystkich kolekcjonerów do udostępniania i pokazywania swoich zbiorów!

Kolekcjonerzy łączmy się😎

W Polsce na odbiór czekają na mnie jeszcze takie filmy: 

IMG_8010.thumb.jpeg.f39f8b5dfbd7bf5be7b5bad905445f82.jpeg

76357729034__1426A0F9-69C2-4BF7-A48B-D40F45B2E0F5.thumb.jpeg.cd25a869826ddb740221ac1795fc1e78.jpeg

Zaznaczę też że zbieram tylko Polskie wydania lub wydania z początku kiedy Blu Ray jeszcze raczkowało w Polsce czyli wydania z Angielską okładką i polskimi napisami z lat do 2004/5 roku 

W dzisiejszych czasach zbieranie fizycznych nośników to coś na prawdę fajnego. 

Sam odnawiam sobie ostatnio kolekcje płyt CD. Jeśli chodzi o Blu-Ray to kupuje co jakiś czas koncerty, to mój główny target, bo często do nich wracam. Filmów mam tylko parę sztuk, sentymentalnych. Kilka pierwszych części Terminatora, Predatora czy Powrót do przyszłości. 

Kolekcja jest zbyt cienka żeby robić zdjęcia🙂 mam może 40 pozycji. 

Nie myślałeś zeny zakupić jakiś typowy regał pod blu ray? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

W tytule też DVD tych mam sporo i w zasadzie tylko Polskie wydania Blu Ray  mało 😔 .

Dużo kupiłem w Empiku teraz bieda. 

Jeszcze gorzej w TV 😭tu już żadnych nowych filmów( nie dają) można zobaczyć 

😉 za to wszędzie pełno reklam "" dziś super film -- za darmo -- ( A abonament ? A dostęp do tego czy innego programu??? też za darmo !

To nic 😰  fajny film tylko nic nowego wielu z nas ma  już na DVD lub Blu Ray. 

Edytowane przez bogus18
5 minut temu, bogus18 napisał:

W tytule też DVD tych mam sporo i w zasadzie tylko Polskie wydania Blu Ray  mało 😔 .

Dużo kupiłem w Empiku teraz bieda. 

Jeszcze gorzej w TV 😭tu już żadnych nowych filmów nie dają. 

DVD fakt jakość taka sobie, ale jak masz ciekawe wydania to nic tylko trzymać. 

?👈

Zostawiłem DVD i nie mam zamiaru się się pozbywać. 

Masz rację dziś duże Telewizory i z jakością bieda . 

Ja narzekam na słaby dostęp "za darmo " w TVP czy TVN lub w Polsat na brak nowych filmów. 

Same "odzsmarzane kotlety" 

Zdarzają się perełki👍 ale brak jak dawniej bylo nowych pozycji 

Edytowane przez bogus18
2 godziny temu, rafal735r napisał:

Nie myślałeś zeny zakupić jakiś typowy regał pod blu ray? 

Mam zamówione dwa takie: 

Ukryta Zawartość

i tam gdzie jest ten sztuczny kwiat pod książkami będzie kolumna efektowa kanału surroud back B&W CDM-SNT pisałem o tym w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną te dwa regały starczą bo pomieszczą 700 płyt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładne i dużo płyt umieścisz.

Moją kolekcja to  głównie płyty Cd i filmy w formacie  DVD , Blu Ray w mniejszości. 

Edytowane przez bogus18

U mnie DVD to są wydania po 2000 roczniku takie jak:

1. Byliśmy Żołnierzami, 2. Ja, Frankenstein, 3. Torque:Jazda na Krawędzi, 4. Władcy Ognia, 5. Solomon Kane, 6. Król Artur ale ten z 2004 roku którego nigdzie nie mogę dostać na Blu Ray i jest jeszcze trochę tych dobrych Wojennych. 

Tym razem do kolekcji dołączył film pt. 

„Poszukiwacz Przygód - Klątwa Skrzyni Midasa"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super kolekcja 👏

Lubisz coś konkretnie ?   Jakaś tematyka np. sensacja? kryminał? melodramat? i t p .

Czy raczej zbierasz wszysko żeby mieć wartościowe filmy ? Lub po prostu powiększasz  zbiory ?

3 godziny temu, bogus18 napisał:

Super kolekcja 👏

Lubisz coś konkretnie ?   Jakaś tematyka np. sensacja? kryminał? melodramat? i t p .

Czy raczej zbierasz wszysko żeby mieć wartościowe filmy ? Lub po prostu powiększasz  zbiory ?

Dzięki, lubię filmy wojenne, sensacyjne, akcje, historyczne, przygodowe oraz sci fiction. Nie nawidzę polskich filmów, romansów oraz komedii choć niektóre z tego gatunku filmy posiadam. 

Nie zbieram wszystkiego a raczej skupiam się bardziej na topowych filmach z danego roku, zdążają się też i filmy mniej znane ale głównie to są produkcje na nasz rodzimy rynek.

Uwielbiam Władce Pierścieni, Hobbita, Batmana, Szybkich i Wściekłych, Transformersów, Star Treka, Gladiatora, Pearl Harbor i dużo, dużo innych filmów, głównie stawiam na filmy akcyjne z dużą dozą efektów specjalnych, nudzą mnie filmy gdzie nic się specjalnego nie dzieje lub wcale. Uwielbiam wracać do tych starych dobrych filmów na których się wychowałem z Nokią 3310 w ręku, lubię tamte klimaty po prostu. 

Tej kolekcji nie zamierzam nigdy sprzedać ponieważ zbyt dużo dla mnie znaczy, gdybym mógł to wydawał bym wszystkie pieniądze jakie posiadam każdego miesiąca by zdobyć to co się nie da zdobyć...  

• 4 tygodnie później...
W dniu 15.03.2025 o 17:40, Pan Nikt napisał:

Było ale z niemieckimi, francuskimi wydaniami gdzie były polskie napisy, wyprzedałem wszystko i skupiam się tylko na polskich wydaniach. Zostawiłem tylko parę bo ich nigdzie nie ma w wydaniu Polskim

Juz gorszych wydań niz polskie to chyba nie ma.

Porownaj sobie kiedys bitrate materialu video.

Muszę przewietrzyć mój system…

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja wiem jaki jest Bitrate, zbieram filmy by je mieć na własność a nie patrzeć tylko na dane techniczne

1 godzinę temu, Pan Nikt napisał:

Ja wiem jaki jest Bitrate, zbieram filmy by je mieć na własność a nie patrzeć tylko na dane techniczne

Hobby jest różne? 

Tak jak w Audio są tacy którzy zbierają wydania japońskie na złotych nośnikach, świetne realizacje itp .

Inni zbierają tematycznie lub to co lubią na co dzień i na wyjątkowe okazje. 

Ja mam i takie i takie najważniejsze być zadowolonym i mieć satysfakcję z tego co się robi .

Pozdrawiam .

W dniu 15.04.2025 o 21:47, pmcomp napisał:

Chyba wrzucasz wszystko do jednego worka. 

Są wydania zagraniczne z Polskim lektorem jak i na odwrót. Mam  wydania na Niemiecki rynek np Terminator III chyba i jest katastrofa jeśli chodzi o obraz. Ale lektor Polski jest. 

?👈

Doszły nowe filmy na BD, ale zastanawiam się nad 4K wydaniami tych że BD 

Gladiator 2

Sonic 3 

i jeszcze parę innych