Skocz do zawartości
IGNORED

Eversolo dmp-a6 master edition + Denafrips Pontus 15th

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Szanowni Państwo . 

Co może być przyczyną , że Eversolo Dmp A6 Master Edition nie wykrywa podłączonego zewnętrznego DAC ?

W streamerze mam zainstalowaną najnowszą wersję oprogramowania v1.3.30 .

Streamer jest podłączony z zewnętrznym DAC Denafrips Pontus 15th przez kabel Ricable Dedalus usb.

W Eversolo jest w wyjściu USB (audio out) do wejścia USB w Denafrips . 

p.s. Będę bardzo wdzięczny za jakąś podpowiedź Pozdrawiam 

A co próbowałeś już robić? inny kabel, jakiś reset, on off, zmieniać wyjścia parę razy i wrócić do usb? mój też nie zawsze „chwytał” zmianę wyjścia od razu… 

Edytowane przez yesther
14 godzin temu, tom501 napisał:

Dzień dobry Szanowni Państwo . 

Co może być przyczyną , że Eversolo Dmp A6 Master Edition nie wykrywa podłączonego zewnętrznego DAC ?

W streamerze mam zainstalowaną najnowszą wersję oprogramowania v1.3.30 .

Streamer jest podłączony z zewnętrznym DAC Denafrips Pontus 15th przez kabel Ricable Dedalus usb.

W Eversolo jest w wyjściu USB (audio out) do wejścia USB w Denafrips . 

p.s. Będę bardzo wdzięczny za jakąś podpowiedź Pozdrawiam 

śmiem wątpić, że masz najnowszą wersję oprogramowania. Mam dmp A6 ale nie ME i przez kilka ostatnich miesięcy miałem 1.3.80 a kilka tygodni temu już pojawiła się 1.4.01. I to nie są wersje beta. Nie sądzę też, że te streamery mają różne oprogramowanie.

Witam , najpierw gdzie się dało "zarzuciłem " temat na min.YouTube , audiostereo.pl , pisałem też maile do Denafrips'a i eversolo . Denafrips Support odpisał , cytuję "For the Eversolo DMP A6, you need to go to the audio output settings inside the device and select the corresponding output for the corresponding audio source." (tylko , że przycisk Usb Dac na wyświetlaczu w eversolo jest nieaktywny i po naciśnięciu wyświetla komunikat no USB audio device detected. Na YouTube gość pokazywał u siebie ,że przy włączonym eversolo uruchamia DAC i wtedy streamer wyłapuje sygnał z DAC'a  , zrobiłem to samo i nic. Jeden z użytkowników YouTube napisał że dopiero wymiana kabla usb pomogła . Ja mam nowiutki niezły kabel  Ricable Dedalus i raczej nie podejrzewam żeby w moim przypadku była to jego wina , ale w przyszłym tygodniu kupię jakiś tani i sprawdzę. Jedyna reakcja to kiedy eversolo mam wyłączony a dac włączony , to w dac'u świecą się diody USB , PHASE i OS/NOS a gdy włączam streamer zapalają się dodatkowo w dac'u 44K1 i 1X

Stawiam na uszkodzony sprzęt. Albo jeden albo drugi. Podłącz jakiś PC do Denafrips to zobaczysz co  jest grane. Albo nie 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Miłosz1 napisał:

śmiem wątpić, że masz najnowszą wersję oprogramowania. Mam dmp A6 ale nie ME i przez kilka ostatnich miesięcy miałem 1.3.80 a kilka tygodni temu już pojawiła się 1.4.01. I to nie są wersje beta. Nie sądzę też, że te streamery mają różne oprogramowanie.

Szanowny Miłosz1 , rano robiłem aktualizację i wersja v.1.3.30 jest aktualna , wersji testowej za bardzo nie chce instalować ,bo istnieje ryzyko że streamer może zachowywać się niestabilnie

9 minut temu, tom501 napisał:

Szanowny Miłosz1 , rano robiłem aktualizację i wersja v.1.3.30 jest aktualna , wersji testowej za bardzo nie chce instalować ,bo istnieje ryzyko że streamer może zachowywać się niestabilnie

te wersje o których piszę nie są i nie były testowe. Sprawdziłem przed chwilą na forum zidoo - wersja 1.4..01 jest najnowszą wersją oficjalną. Wcześniejsza to była 1.3.80 - też oficjalna. No i wychodzi na to, że ME i bez ME to to samo oprogramowanie.

Ale spoko, ja tylko podpowiadam, ty robisz z tą informacją co chcesz.

2 godziny temu, yesther napisał:

A co próbowałeś już robić? inny kabel, jakiś reset, on off, zmieniać wyjścia parę razy i wrócić do usb? mój też nie zawsze „chwytał” zmianę wyjścia od razu… 

Witam , najpierw gdzie się dało "zarzuciłem " temat na min.YouTube , audiostereo.pl , pisałem też maile do Denafrips'a i eversolo . Denafrips Support odpisał , cytuję "For the Eversolo DMP A6, you need to go to the audio output settings inside the device and select the corresponding output for the corresponding audio source." (tylko , że przycisk Usb Dac na wyświetlaczu w eversolo jest nieaktywny i po naciśnięciu wyświetla komunikat no USB audio device detected. Na YouTube gość pokazywał u siebie ,że przy włączonym eversolo uruchamia DAC i wtedy streamer wyłapuje sygnał z DAC'a  , zrobiłem to samo i nic. Jeden z użytkowników YouTube napisał że dopiero wymiana kabla usb pomogła . Ja mam nowiutki niezły kabel  Ricable Dedalus i raczej nie podejrzewam żeby w moim przypadku była to jego wina , ale w przyszłym tygodniu kupię jakiś tani i sprawdzę. Jedyna reakcja to kiedy eversolo mam wyłączony a dac włączony , to w dac'u świecą się diody USB , PHASE i OS/NOS a gdy włączam streamer zapalają się dodatkowo w dac'u 44K1 i 1X

12 godzin temu, Piopio napisał:

Stawiam na uszkodzony sprzęt. Albo jeden albo drugi. Podłącz jakiś PC do Denafrips to zobaczysz co  jest grane. Albo nie 😉 

Witam szanowny PioPio , znalazłem przyczynę którą był kabel USB . Odłączyłem Ricable Dedalus Usb a wpiąłem w system kabel USB który eversolo dostarczył razem ze streamerem w kartonie i wszystko gra . Aż mi się wierzyć nie chce że drogi kabel nie zadziałał

15 godzin temu, yesther napisał:

Witam szanowny yesther , znalazłem przyczynę którą był kabel USB . Odłączyłem Ricable Dedalus Usb a wpiąłem w system kabel USB który eversolo dostarczył razem ze streamerem w kartonie i wszystko gra . Aż mi się wierzyć nie chce że drogi kabel nie zadziałał

13 godzin temu, Miłosz1 napisał:

te wersje o których piszę nie są i nie były testowe. Sprawdziłem przed chwilą na forum zidoo - wersja 1.4..01 jest najnowszą wersją oficjalną. Wcześniejsza to była 1.3.80 - też oficjalna. No i wychodzi na to, że ME i bez ME to to samo oprogramowanie.

Ale spoko, ja tylko podpowiadam, ty robisz z tą informacją co chcesz.

Witam szanowny Miłosz1 , znalazłem przyczynę którą był kabel USB . Odłączyłem Ricable Dedalus Usb a wpiąłem w system kabel USB który eversolo dostarczył razem ze streamerem w kartonie i wszystko gra . Aż mi się wierzyć nie chce że drogi kabel nie zadziałał

p.s. Miałeś rację odnośnie wersji oprogramowania ,stabilna wersja z tego roku to v1.4.01 a ja wziąłem tylko pod uwagę to co mój streamer z automatu znalazł w sieci

kable usb „audiofilskie” czasem nie trzymają standardów 🙂 wiem to od jednego producenta takich kabli, są „psute” żeby lepiej grać 🙂 I nie proście mnie o opinię na temat tego podejścia, niech każdy sam pomyśli…

????

Cieszę się, że rozwiązałeś problem. Też nie pomyślałbym, że problemem jest audiofilski kabel USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

że problemem jest audiofilski kabel USB. 

Mój znajomy przerabiał te i miał to samo.

Powiedzialem mu by podłączył zwykły od drukarki i efekt był taki sam jak w przypadku autora wątka.🙈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, Piopio napisał:

Cieszę się, że rozwiązałeś problem. Też nie pomyślałbym, że problemem jest audiofilski kabel USB. 

Normalnie  na około dwa dni to mi się z nerwów jeść odechciało  

15 godzin temu, tom501 napisał:

Normalnie  na około dwa dni to mi się z nerwów jeść odechciało  

Potrafię to sobie wyobrazić. Też się cieszę, że tak szybko znalazłeś rozwiązanie, a już miałem pisać, że Eversolo dołącza kabel USB w zestawie. Mam nadzieję, że możesz zwrócić ten kabel bubel? Jak ja używałem wyjścia USB z DMP-A6 to stosowałem TQ Blue II i działał, ale też obawy miałem, możesz spróbować kiedyś, jeśli zależy Ci na tej biżuterii 🙂

1 godzinę temu, yesther napisał:

Potrafię to sobie wyobrazić. Też się cieszę, że tak szybko znalazłeś rozwiązanie, a już miałem pisać, że Eversolo dołącza kabel USB w zestawie. Mam nadzieję, że możesz zwrócić ten kabel bubel? Jak ja używałem wyjścia USB z DMP-A6 to stosowałem TQ Blue II i działał, ale też obawy miałem, możesz spróbować kiedyś, jeśli zależy Ci na tej biżuterii 🙂

Witam, kabel to pewnie jest technicznie bez zarzutu i sobie go zostawię w razie upgrade'u sprzętu . Tylko sądziłem, że różnice między droższymi i tańszymi kablami dotyczą charakterystyki brzmienia a nie czy w ogóle będą przewodzić sygnał,  

Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂

4 godziny temu, yesther napisał:

No co Ty jak kabel nie działający może być ok? To jakiś absurd, sorry…

Może jakiś 😉niekompatybilny😉 z moim sprzętem