Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, ASURA napisał:

poczytaj coś na amerykańskich forach i od razu poczujesz się lepiej w zdrowszej atmosferze

Muszę przyznać rację

Nasze "słyszenie" , na pewno jest zależne od naszego  "samopoczucia"

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

5 minut temu, tsa napisał:

Chyba EBU ?

Jeden powinien mieć 75ohm, a drugi 110

😐

To jest kabel koaksjalny 75 ohm, ale ma różne końcówki. Poczytaj sobie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

15 minut temu, miro67 napisał:

To jest kabel koaksjalny 75 ohm, ale ma różne końcówki.

No spoczko, na zdjęciach nie znalazłem takiego gniazda

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

52 minuty temu, miro67 napisał:

odwrotu....Cieszyłem się bardzo z tego powodu aż do dzisiaj, gdy przeczytałem zawartość tego wątku i okazało się...że mam problemy techniczne z moim sprzętem czy jakoś tak....

Świadomość istoty rzeczy może popsuć zabawę w audio, nie przeczę. Więc po co włazić dowód, w którym można poznać odpowiedź na pytanie, którego nie chciało się zadać?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

To dlaczego Audio Note nie stosuje Toslinka? Właśnie z powodu degradacji jakości dźwięku.

Bo sa dziwni? W ogole nie traktuje tej firmy jako referencji w audio.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Świat audio uważa, że to nie bzdura. Miliony audiofili. 

Swiat profesjonalnego audio jakos sie tym nie przejmuje.

10 godzin temu, Wito76 napisał:

totalnie od czapy jest ten Twój, że jeśli ktoś słyszy różnice to ma problemy techniczne ze swoim sprzętem.

Co od czapy jest w fakcie, ze petle masy sprzyjaja slyszeniu dziwadel? A jest to sam w sobie problem techniczny.

9 godzin temu, Piopio napisał:

Nie wiem dlaczego tak Cię to wzbudza. Masz z sobą jakiś problem ? Pozytywne działanie izolatora jest dokładnie wyjaśnione. 

A "miliony audiofili" mowia nie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Firmy "audiofilskie" mają taką manię, że muszą udziwniać, by czymś swoich klientów zachęcic do zakupu właśnie ich wyrobu. Często takie autorskie rozwiązanie samo x siebie generuje problemy np z dopasowaniem wy/we urządzeń.

I wtedy "słychać", a audiofile są szczęśliwi. 😉😁

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Co od czapy jest w fakcie, ze petle masy sprzyjaja slyszeniu dziwadel? A jest to sam w sobie problem techniczny.

Jeśli spłycimy temat do pętli masy, do różnej rezystancji żył sygnałowej i masowej i jeszcze nazwiemy to problemem technicznym to rzeczywiście mamy dziwadła. Ale jeśli nazwiemy to naturalnym aspektem (nie problemem) technicznym to po co w ogóle rzucać się, po co kwestionować różnice między kablami? I jakim prawem można wtedy twierdzić i zaprzeczać samemu sobie, że kabel Basic nie różni się od tego z bogatą baśnią napisaną przez kumatego, sprytnego recenzenta?

Co do pętli masy, pisałem już kiedyś, składając pewien projekt DIY sam niechcący strzeliłem babola i zafundowałem sobie galwaniczną pętlę masy. Błąd przy montażu gniazd RCA. Wyeliminowałem problem i szczerze mówiąc niewiele albo nic słyszalnie się u mnie nie zmieniło.

Edytowane przez Wito76
8 minut temu, Wito76 napisał:

Ale jeśli nazwiemy to naturalnym aspektem (nie problemem) technicznym

Nie widzę racjonalnego powodu, by problem nazywać "naturalnym aspektem".

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

A ja na niezdrowa wyobraźnię.

Ja wiem, że to niezręcznie i niehonorowo przyznać się do błędu, pokajać się. Ale jesteś chyba najlepszym przykładem, że człowiek uczy się na błędach. Przypomnij sobie, co wypisałeś na obu forach gdy pojawiłeś się na nich. W kontrze do wszystkiego. Zasilanie nie ma żadnego znaczenia, bit perfect załatwia wszystko i transport za złotówkę zagra jak ten za kupę monet  itd. Dziś mimo, że trudny charakterek pozostał, to widać że jednak podążasz za tzw audio standardami i mocno ewoluowałeś w poglądach. Wciąż są tutaj osoby zabetonowane i takimi zostaną do emerytury. Ale wiem,  że przyjdzie czas, że i w takich wątkach jak ten przestaniesz się udzielać. Liczę na Ciebie.

16 minut temu, Wito76 napisał:

Ja wiem, że to niezręcznie i niehonorowo przyznać się do błędu, pokajać się.

Słyszałem o tym.

18 minut temu, Wito76 napisał:

Ale jesteś chyba najlepszym przykładem, że człowiek uczy się na błędach

Nie mam pojęcia.

19 minut temu, Wito76 napisał:

Przypomnij sobie, co wypisałeś na obu forach gdy pojawiłeś się na nich.

Z grubsza to, co teraz.

19 minut temu, Wito76 napisał:

W kontrze do wszystkiego

Skadze.

22 minuty temu, Wito76 napisał:

Zasilanie nie ma żadnego znaczenia,

To nie jest i nie było moje stwierdzenie.

22 minuty temu, Wito76 napisał:

bit perfect załatwia wszystko

Czasem tak.

23 minuty temu, Wito76 napisał:

transport za złotówkę zagra jak ten za kupę monet

Czasem i owszem.

24 minuty temu, Wito76 napisał:

Dziś mimo, że trudny charakterek pozostał

Owszem.

25 minut temu, Wito76 napisał:

widać że jednak podążasz za tzw audio standardami

Za "tzw." nie, za audio standardami jak najbardziej.

27 minut temu, Wito76 napisał:

mocno ewoluowałeś w poglądach

Trochę tak.

27 minut temu, Wito76 napisał:

Ale wiem,  że przyjdzie czas, że i w takich wątkach jak ten przestaniesz się udzielać.

Jeśli braknie w nim bzdur, to może.

29 minut temu, Wito76 napisał:

Liczę na Ciebie.

Wzajemnie.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Jeśli spłycimy temat do pętli masy, do różnej rezystancji żył sygnałowej i masowej i jeszcze nazwiemy to problemem technicznym to rzeczywiście mamy dziwadła. Ale jeśli nazwiemy to naturalnym aspektem (nie problemem) technicznym to po co w ogóle rzucać się, po co kwestionować różnice między kablami? I jakim prawem można wtedy twierdzić i zaprzeczać samemu sobie, że kabel Basic nie różni się od tego z bogatą baśnią napisaną przez kumatego, sprytnego recenzenta?

Co do pętli masy, pisałem już kiedyś, składając pewien projekt DIY sam niechcący strzeliłem babola i zafundowałem sobie galwaniczną pętlę masy. Błąd przy montażu gniazd RCA. Wyeliminowałem problem i szczerze mówiąc niewiele albo nic słyszalnie się u mnie nie zmieniło.

Nie wiem ale do kabli cyfrowych to tak lepiej pasuje słowo impedancja (falowa), rezystancja jest tylko składową, a w przypadku kabli cyfrowych chyba o najmniejszym wpływie na przesył danych, przy odległościach audiofilskich czyli pokojowych. Może się trochę czepiam to z góry przepraszam 🙂

Edytowane przez paww
8 godzin temu, iro III napisał:

"wystywy" - no ładnie.

A temat jest o czym?

Już wysry... już tłumaczę - jest tak, że sygnał cyfrowy, czy to satelitarny, czy przesyłany kabelkiem, gdy jest on zakłócony - objawy są podobne, trzaski, przerwy, zanik sygnału.

Pomogłem? Nie musisz dziękować.

I nie denerwuj się aż tak, bo wtedy wypisujesz takie nieeleganckie słowa, jak "wysrywy".

Nie! Nie pomogłeś, bo chodzilo o zakłócenia sygnału satelitarnego przez chmury burzowe, kable nie mają tu nic do rzeczy. 

Bo o sygnale satelitarnym była mowa z @Lech36, a ten zakłócają zazwyczaj warunki atmosferyczne i tylko o to chodziło w tym co napisałem. 

@Lech36 zrozumiał, pewno inni też, ale ty jak zwykle sprowadziłeś do swojego poziomu. 

Ty na tle kabli widzę masz bardziej nahukane w głowie niż kablarze.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, paww napisał:

lepiej pasuje słowo impedancja (falowa), rezystancja jest tylko składową

Nie przepraszaj :). Tak jakoś egzotycznie to wygląda w takim wątku :). Mowa była o pętli masy, stąd rezystancja i jej wpływ na indukowane w torze sygnałowym 50Hz czyli nasze znajome brumienie :).

Godzinę temu, paww napisał:

przy odległościach audiofilskich czyli pokojowych.

Owszem, ale występują tu te same zjawiska i te same wzory, których używamy do obliczeń klasycznej linii energetycznej 50Hz biegnącej dziesiątki kilometrów (a to z racji dużych częstotliwości ).

Edytowane przez Wito76
3 godziny temu, Wito76 napisał:

I jakim prawem można wtedy twierdzić i zaprzeczać samemu sobie, że kabel Basic nie różni się od tego z bogatą baśnią napisaną przez kumatego, sprytnego recenzenta?

Prawem wiedzy, uczciwości i rzetelnej informacji. Jakieś "prawo" to musisz sobie Ty poszukać, na ostentacyjnie ignorowanie faktów, jak chociażby wyniki omawianego tutaj testu.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

na ostentacyjnie ignorowanie faktów, jak chociażby wyniki omawianego tutaj testu.

Jakiego testu. Masz na myśli swoją wypowiedź kopiuj/wklej z 2 strony (post #38), wziętą gdzieś z internetu, którą napisałeś w pierwszej osobie?

13 minut temu, Wito76 napisał:

wypowiedź kopiuj/wklej z 2 strony (post #38), wziętą gdzieś z internetu

To nie było "kopiuj/wklej wzięte gdzieś z netu".

13 minut temu, Wito76 napisał:

Jakiego testu.

Tego, którym @biniek strzelił swojej audiofilskiej drużynie samobója:

W dniu 16.03.2025 o 07:56, biniek napisał:

Cos tam jednak mozna zmierzyc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie było "kopiuj/wklej wzięte gdzieś z netu".

Tego, którym @biniek strzelił swojej audiofilskiej drużynie samobója:

Wypraszam sobie;)

Moje okablowanie nie koszuje wiecej niz 300zl wiec nie mozna mnie nazywac audiofllem 😉

Edytowane przez biniek
13 minut temu, biniek napisał:

Wypraszam sobie;)

Moje okablowanie nie koszuje wiecej niz 300zl wiec nie mozna mnie nazywac audiofllem 😉

Niech będzie: nie masz kabli za milion dolców, ale kabli słuchasz - nie "audiofil" a  "kablofil", sory 🙂

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Niech będzie: nie masz kabli za milion dolców, ale słuchasz kabli - nie "audiofil" a  "kablofil", sory 🙂

Nie słucham kabli tylko twierdze ze wprowadzaja slyszalne zmiany 😉 nawet kiedys nagralem te zmiany w studiu i bylo je slychac

Polecam podejscie "jak nie toleruje laktozy to nie pije mleka i nie biegam po forum krzyczac wszem i wobec je..ac krowy" 😉

W dniu 14.03.2025 o 11:09, Seyv napisał:

Natomiast to co przesyłamy kablem cyfrowym może mieć wpływ na część analogową i zazwyczaj jest to odbierane jako wyostrzenie jak przy podbiciu transjentów gdy na część analogową trafia więcej zakłóceń lub wygładzenie dźwięku nadające mu charakter analogowości gdy zakłóceń jest mniej. I na pozór to drugie rozwiązanie powinno być lepsze przynajmniej z technicznego punktu widzenia ale gusta i percepcja muzyki jest różna i zdarza się, że jak jest gorzej to jest lepiej.

Zgadza się z moimi obserwacjami. Kable cyfrowe czy to coax, czy I2S czy USB stety/niestety dość mocno wpływają na dźwięk. Dlaczego? Prawdopodobnie z takiego samego względu jak słyszalne jest dostawienie kabla 230V do kabla DC 5V który zasila mi transport cyfrowy. Czym blizej są oba kable tym więcej wysokich i jazgotu. W wydumanym mocno ograniczonym świecie teoretyków na takie zjawiska nie ma miejsca. A one sobie są i mają ich głęboko w poważaniu 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Zgadza się z moimi obserwacjami. Kable cyfrowe czy to coax, czy I2S czy USB stety/niestety dość mocno wpływają na dźwięk. Dlaczego? Prawdopodobnie z takiego samego względu jak słyszalne jest dostawienie kabla 230V do kabla DC 5V który zasila mi transport cyfrowy. Czym blizej są ona kable tym więcej wysokich i jazgotu. W wydumanym mocno ograniczonym świecie tonu składowego na takie zjawiska nie ma miejsca. A one sobie są i mają w poważaniu teoretyków 😁

Wprost przeciwnie: cały czas piszemy, że pływ kabla cyfrowego na brzmienie oznacza problem techniczny, co właśnie wykazałeś.

-----

4 minuty temu, biniek napisał:

Polecam podejscie "jak nie toleruje laktozy to nie pije mleka i nie biegam po forum krzyczac wszem i wobec je..ac krowy" 😉

Zastosujmy: "nie tolerujesz faktów, to..."

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie: cały czas piszemy, że pływ kabla cyfrowego na brzmienie oznacza problem techniczny, co właśnie wykazałeś.

Tych problemów nie ma tylko w teorii... w rzeczywistości są cały czas i lepsze,  nie mowie drogie okablowanie to walka z nimi. Tu problem techniczny polega na indukowaniu czegoś w kablu DC z kabla AC...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja wiem, że to niezręcznie i niehonorowo przyznać się do błędu, pokajać się. ….:
Wciąż są tutaj osoby zabetonowane i takimi zostaną do emerytury.

Czy to pierwsze objawy/sygnaly „samokrytyki“
Moze z tym twoim zabetonowaniem nie jest az tak zle. Wyglada na to, ze moze do emerytury uda ci sie to zmienic
33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Tu problem techniczny polega na indukowaniu czegoś w kablu DC z kabla AC...

Nie znam się na tym, ale yszalem o takim zjawisku.

Tych problemów nie ma tylko w teorii... w rzeczywistości są cały czas

Tylko czy są na tyle duże, by skutkowały słyszalnymi zmianami?

lepsze,  nie mowie drogie okablowanie to walka z nimi.

Powiek tak: gdyby mi się kabel USB kłębił z zasilający, to nie kupował bym kabla audiofilskiego i nie puszczał przez ten sam kłębek, a kabel Amazon Basic puścił bym obok kłębka... no i teraz muszę sprawdzić, czy nie sprzedałem swoich B&W z powodu zakłębienia kabla USB z zasilającym.

Czy to pierwsze objawy/sygnaly „samokrytyki“
Moze z tym twoim zabetonowaniem nie jest az tak zle. Wyglada na to, ze moze do emerytury uda ci sie to zmienic
By riposta była adekwatna do treści, musiałaby być równie prymitywna, powstrzymam się więc.
Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Zgadza się z moimi obserwacjami. Kable cyfrowe czy to coax, czy I2S czy USB stety/niestety dość mocno wpływają na dźwięk. Dlaczego? Prawdopodobnie z takiego samego względu jak słyszalne jest dostawienie kabla 230V do kabla DC 5V który zasila mi transport cyfrowy. Czym blizej są oba kable tym więcej wysokich i jazgotu. W wydumanym mocno ograniczonym świecie teoretyków na takie zjawiska nie ma miejsca. A one sobie są i mają ich głęboko w poważaniu 😁

Zaopatrz się w porządny kabel USB.

• Pokaż nowe odpowiedzi