Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, tsa napisał:

70 db + 20 db = 70,000001 db

No i super, bo wklejony przeze mnie kalkulator umie liczyć tylko do jednego miejsca po przecinku (chyba).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

No i super, bo wklejony przeze mnie kalkulator umie liczyć tylko do jednego miejsca po przecinku (chyba).

mój też

I dlatego wydało mi się to trochę podejrzane, że nie ma żadnego przyrostu

Więc policzyłem "ręcznie"

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

55 minut temu, tsa napisał:

mój też

I dlatego wydało mi się to trochę podejrzane, że nie ma żadnego przyrostu

Więc policzyłem "ręcznie"

Z perspektywy ludzkiego słuchu, przyrostu nie ma żadnego, a liczenie z dokładnością do 0,1dB wyczerpuje temat.

W dniu 18.04.2025 o 12:17, J.Jerry napisał:

ja mam 5.19

To jest wersja z 2018 roku. Zgadzam się, że przez 7 lat sporo mogło się zmienić 🙂 

W dniu 18.04.2025 o 12:17, J.Jerry napisał:

Co do reszty, mam takie porównanie

Prawdę mówiąc mnie to wygląda, jakby 16-bitowy WAV miał dither z kształtowanym szumem i konwersja do MP3, w zależności od przypadku, ten szum usuwa w części albo w całości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

silence.thumb.png.66892b9e079d9a4239bd426c3fd95813.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@danadam

Ta górka szumowa w 44 16 jest o tyle ważna, że była argumentem za lepszoscia hires. Właściwie nie słucham MP3 z muzyką, bo brzmią gorzej, ale ciekaw jestem powodu ich nie odróżniania od wav. Może jest tak, że te zbędne dźwięki powodują różnice albo szumy i ich jakąś modulacja jakiś efekt pogorszenia, a może to tylko efekt obcięcia pasma. To by było takie proste? No to każdy, tym bardziej powinien te MP3 rozpoznawać.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ta górka szumowa w 44 16 jest o tyle ważna, że była argumentem za lepszoscia hires

100dB poniżej dźwięku?

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykuł.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

4 godziny temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawy artykuł.

A co ciekawego w bajaniu bez pomiarów? W tym wątku szukamy odpowiedzi na pytanie, a nie kolejnego subiektywnego widzimisię po jednej ze stron.

5 godzin temu, J.Jerry napisał:

Nisko jest.

Jest tak niski, że można powiedzieć nie ma wcale.

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bez obaw, nawet jeśli będzie pierwszy to ja udzielę własnej. Ale przed odpowiedzią dam podpowiedź, bo chyba mylisz dwie różne rzeczy:

70dB+20dB=70dB

70dB+90dB=90dB

Dziwne, prawda?

Wprost przeciwnie! Odkąd zacząłem rozumieć audio (oczywiście nie całe, a tylko tę część, z która obcuję) to wszystko idzie gładko i przyjemnie, męczące byłe błędne ruchy e zaślepieniu audiofilskmi mitami... ale szybko się skończyły.

Sory, ale Twoje pytanie jest zbyt banalne bym nad nim myślał dłużej, niż je czytałem.

Szymonie, nie mylę dwóch różnych rzeczy. Natomiast jestem przekonany, że masz problemy czytania tekstu ze zrozumieniem. I udzieliłeś tsa błędnej odpowiedzi.

A teraz weźmy pod lupę pytanie tsa;

70db+20db=?

Pytanie nie zawierało dodatkowych informacji :

1)      o ilości źródeł;

2)      czy dźwięk ma różniące się sygnały:

3)      czy dźwięk ma te same sygnały:

W tym 3 punkcie należy uwzględnić jeszcze zjawisko koherencji fal. ( czego nie uwzględniłeś w odpowiedzi)

Teraz moje zadanie dla Ciebie Szymonie:

Podaj odpowiedzi:

70db+20db=?

Gdzie mamy:

a)      Jedno źródło, jeden sygnał

b)      Dwa źródła, dwa różniące się sygnały

c)       Dwa źródła, dwa jednakowe sygnały

Jedno pytanie a trzy różne wyniki. Dziwne?

I jeszcze jeden wniosek.

Wyskoczyłeś z odpowiedzią jak dziecko w przedszkolu, jeżeli wydaje mu się, że coś rozumie. Natomiast dziwne jest, że przy innych pytaniach, których nie ogarniasz, mataczysz.

W oczekiwaniu na wyniki życzę spokojnych Świąt.

10 minut temu, lamario napisał:

Jedno pytanie a trzy różne wyniki.

A tylko jeden zgodny z sytuacją opisaną w tym wątku (grające kable cyfrowe).

12 minut temu, lamario napisał:

Pytanie nie zawierało dodatkowych informacji :

Dyskusja zawiera... chyba, ze zarządzasz popisywać się swoją wiedzą pisząc nie na temat.

13 minut temu, lamario napisał:

Szymonie, nie mylę dwóch różnych rzeczy.

Mylisz dodanie 20dB do 70dB z głośnością większą o 20dB od 70dB.

17 minut temu, lamario napisał:

W oczekiwaniu na wyniki

Nie oczekuj bo się nie doczekasz - powtórzę tylko:

W dniu 19.04.2025 o 16:17, szymon1977 napisał:

po uwzględnieniu wszystkich szczegółów, wynik będzie jeszcze bardziej niekorzystny dla audiofilskich teorii od prostego dodawania.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A co ciekawego w bajaniu bez pomiarów?

A to ciekawe że większość to słyszy a pomiary daleko w d...e... 😀

Sinad sobie mierzą...

BTW, mam teraz podłączone Volumio Primo V2 jako transport po USB do daca. I z 8 różnych kabli. Zmiany kabli słychać bardzo mocno. Co ciekawe najlepszy kabel u kolegi (testy sprzed paru miesiecy), gra u mnie najgorzej... różnice to nie są niuanse w stylu piczy włos,  -120dB, tylko system gra zajebiscie, albo coś kuleje...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

A to ciekawe że większość to słyszy a pomiary daleko w d...e... 😀

Nic w tym ciekawego skoro tę większość określiłeś na podstawie grupy, w której 90% to "słyszący". To mniej więcej tak, jakbyś o najlepsze auto na świecie zapytał no forum miłośników Poloneza - wiesz jaki otrzymał byś wynik?

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

8 różnych kabli. Zmiany kabli słychać bardzo mocno.

Gdybyś uważnie czytał wpisy @miksti to wiedziałbyś, że nie ma się czym chwalić.

Edytowane przez szymon1977

W skrócie - jest potencjalnie możliwy wpływ zakłóceń na brzmienie, ale kabel tylko przewodzi sygnał+zakłócenia, nie jest źródłem zakłóceń. 

Ale zgrabnie to ująłem....

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś uważnie czytał wpisy @miksti to wiedziałbyś, że nie ma się czym chwalić.

Wolę system dobrze grający z dobranymi kablami niż taki co gra wujowo z wszystkimi. Póki co innych nie słyszałem, same popsute...

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wolę system dobrze grający z dobranymi kablami niż taki co gra wujowo z wszystkimi.

Ja też... tylko co to ma do tematu?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

po uwzględnieniu wszystkich szczegółów, wynik będzie jeszcze bardziej niekorzystny dla audiofilskich teorii od prostego dodawania.

Ty tylko udajesz czy cały czas masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego? Gdzie w zadaniu tsa lub moim jest wzmianka o audiofilskich teoriach? Rozmawiamy z tsa w sposób cywilizowany, a Ty się wcinasz ze Swoim EGO aby jeszcze bardziej się dowartościować. 

Nie tak dawno pisałeś, że jesteś zwolennikiem teorii. ( teraz myślę, że chyba teorii ale spiskowych). Więc pokazałem Ci, że w teorii sumę 70+20 można wyliczyć w kilku wariantach. Echhh brak słów. Nie dziękuj. Bez odbioru.

19 minut temu, lamario napisał:

Więc pokazałem Ci

Po moich wpisach powinieneś się zorientować, że to co Ci się wydaje, że mi pokazałeś, jest dla mnie oczywiste. Jestem o krok dalej od Twoich wpisów, co najmniej o krok.

Ty tylko udajesz czy cały czas masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego?

Zauważ w końcu, że zacytowany przez Ciebie fragment jest podsumowaniem tego, z czego Ty błędnie starasz się robić sensację.

Rozmawiamy z tsa

Kolejny publiczną dyskusję traktuje jako priv, ehhh...

sumę 70+20 można wyliczyć w kilku wariantach

Nie 70+20 a 70dB+20dB, a jeśli jest "+" to wariant liczenia jest jeden i jedna możliwa sytuacja, bo tylko w jednej sytuacji z interferencji fal robi się suma, i właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia w przedmiotowym "graniu kabli cyfrowych".

Ps

70dB+20dB≈70,0dB

a

70dB-20dB≈70,0dB

więc, co z tym...

EGO

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Po moich wpisach powinieneś się zorientować, że to co Ci się wydaje, że mi pokazałeś, jest dla mnie oczywiste. Jestem o krok dalej od Twoich wpisów, co najmniej o krok.

Kolego, bardzo ubolewam z tego powodu, że jesteś tylko krok może dziesięć przede mną. Bardzo pragnę Twoich szybkich sukcesów abyś był tak daleko przede mną abym nie musiał Cię widzieć, słyszeć i czuć. PS moje hobby polega na współpracy a nie na rywalizacji a więc bez obaw nie stanowię zagrożenia.

50 minut temu, lamario napisał:

Więc pokazałem Ci, że w teorii sumę 70+20 można wyliczyć w kilku wariantach

Tak, ale wynik będzie tan sam

70,000001 db

w zaokrągleniu 70 db

w tym wypadku Szymon ma racje

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

1 godzinę temu, lamario napisał:

Ty tylko udajesz czy cały czas masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego? Gdzie w zadaniu tsa lub moim jest wzmianka o audiofilskich teoriach? Rozmawiamy z tsa w sposób cywilizowany, a Ty się wcinasz ze Swoim EGO aby jeszcze bardziej się dowartościować. 

Nie tak dawno pisałeś, że jesteś zwolennikiem teorii. ( teraz myślę, że chyba teorii ale spiskowych). Więc pokazałem Ci, że w teorii sumę 70+20 można wyliczyć w kilku wariantach. Echhh brak słów. Nie dziękuj. Bez odbioru.

Jeden dodaje, drugi mnoży - nie dogadacie się ;) 

nagrywamy.com

Kolego, bardzo ubolewam z tego powodu, że jesteś tylko krok może dziesięć przede mną.

Czytaj to, co komentujesz: nie przed Tobą, a przed tym, co wydaje Ci się, że mi pokazujesz.

moje hobby polega na współpracy a nie na rywalizacji

Więc przestań rywalizować, a zacznij współpracować.

-----

1 godzinę temu, tsa napisał:

Tak, ale wynik będzie tan sam

70,000001 db

Niestety, nie: bo jeśli fale 70db i 20db, o tej samej częstotliwości ale przeciwnej fazie spotkają się, to efektem ich interferencji będzie 69,999999dB... tylko, że to już nie będzie "+", a skoro jest "+", to fale o tej samej częstotliwości, wygenerowane przez ten sam głośnik spotykają się w zgodnej fazie... to znaczy fale nie spotykają się, bo jeden głośnik nie jest w stanie w tym samym czasie wygenerować dwóch fal, więc od razu generuje wynik ich "interferencji"... tzn. w przypadku fal o tej samej częstotliwości i zgodnej fazie, wynikiem interferencji jest suma.

Ale ciężko się będzie dogadać z kimś, kto 70dB+20dB myli z 70+20

Ps

abyś był tak daleko przede mną abym nie musiał Cię widzieć, słyszeć i czuć.

Wystarczy dodać mnie do ignorowanych.

2 godziny temu, lamario napisał:

Chyba nie tylko ja bym zapłacił żeby nie musieć tego szumu czytać... Szymon ustal cenę za dzien powstrzymania się od pisania i zrobimy zbiórkę forumową , moze starczy na dluzej 😁

14 godzin temu, J.Jerry napisał:

Ta górka szumowa w 44 16 jest o tyle ważna, że była argumentem za lepszoscia hires.

Hm... może argumentem była ale istotniejsze pytanie, czy była argumentem dobrym 🙂 

Dla kogoś kto ma jakieś doświadczenie ze skalą w dB i jakieś pojęcie o czułości ludzkiego słuchu w różnych zakresach pasma, to argument raczej taki śmiszny.

14 godzin temu, J.Jerry napisał:

Właściwie nie słucham MP3 z muzyką, bo brzmią gorzej, ale ciekaw jestem powodu ich nie odróżniania od wav.

Czyli rozumiem, że brzmią gorzej jak się wie, że się MP3 słucha. To mogę jedynie doradzić tak skonfigurować player, żeby nie pokazywał formatu i można się zacząć cieszyć muzyką 🙂 

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Chyba nie tylko ja bym zapłacił żeby nie musieć tego szumu czytać... Szymon ustal cenę za dzien powstrzymania się od pisania i zrobimy zbiórkę forumową , moze starczy na dluzej 😁

Przerasta Cię dyskusja to ją opuść, a nie wypraszaj innych... albo po prostu dodaj mnie do ignorowanych.

@danadam

Zacznijmy od tego, że każdy wie...no każdy audiofil, że hires jest lepszy, że MP3 jest gorsza od 44 16. Nawet są lepsze formaty stratne, więc MP3 nie były dobre. Cyfra służy do kompresji analogu, a czym mniejszy bitrate, tym większa kompresja i mniej informacji.

Co słychać, jakie poziomy,  to podaję parametru mojego wzmacniacza słuchawkowego  h2 -75 h3-98db bez globalnego nfb i było słychać, że jest coś źle. Z globalnym nfb 2-113 3-119db i różnica na plus, brak lodu, dźwięk ciepły, przyjemny. Stąd wiem o jakie poziomy chodzi, niedawno celem była H3 poniżej -96, a teraz to chcę jak najniżej.

Słyszę nutę...niedowierzania, ale kiedyś sam usłyszysz, zmierzysz, zbudujesz i dopiero będzie nieśmieszne.

I dzięki za REW, mam już nową wersję, bo wkleiłeś te wykresy i przy okazji odkryłem, że moja karta lepiej lub podobnie nagrywa przy sporym tłumieniu...także jeszcze raz dzięki. 

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

jeden głośnik nie jest w stanie w tym samym czasie wygenerować dwóch fal, więc od razu generuje wynik ich "interferencji"..

Po prawdzie.to dwóch różnych fal nie jest w stanie złapać mikrofon, przesyła więc jedną falę będącą wynikiem interferencji wszystkich fal, które do niego docierają... po prawdzie to membraną mikrofonu nie poruszają różne fale a wynik ich interferencji.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale ciężko się będzie dogadać z kimś, kto 70dB+20dB myli z 70+20

Tak ciężko się z Tobą dogadać jak nie rozumiesz tekstu pisanego. Ponieważ jestem ze wsi to wytłumaczę Ci po chłopsku. Pisałem jedno źródło, jeden sygnał. Więc śmigasz sobie po mieście swoim audi z głośnością 70db. Ale niestety odpir....ił się tłumik w audicy i według Ciebie dalej jedziesz ulicami miasta z hałesem 70db. Super. A jak się ma Twoja teoria

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Niestety, nie: bo jeśli fale 70db i 20db, o tej samej częstotliwości ale przeciwnej fazie spotkają się, to efektem ich interferencji będzie 69,999999dB... tylko, że to już nie będzie "+", a skoro jest "+", to fale o tej samej częstotliwości, wygenerowane przez ten sam głośnik spotykają się w zgodnej fazie... to znaczy fale nie spotykają się, bo jeden głośnik nie jest w stanie w tym samym czasie wygenerować dwóch fal, więc od razu generuje wynik ich "interferencji"... tzn. w przypadku fal o tej samej częstotliwości i zgodnej fazie, wynikiem interferencji jest suma.

Do odsłuchu w filharmonii

9 minut temu, lamario napisał:

według Ciebie dalej jedziesz ulicami miasta z hałesem 70db. Super. A jak się ma Twoja teoria

Nie, wg mnie jest zupełnie inaczej, o czym już pisałem (choć określenie "wg mnie" nie jest trafne gdy przytaczam fakty naukowe, ktore Ty pomijasz). A jak jeszcze raz przypiszesz mi autorstwo bzdur, które sam wymyślasz, to zgłoszę Twoje matactwa jaki atak personalny.

• Pokaż nowe odpowiedzi