Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie. Porażką były warunki testu. Kiepski set oraz brak adaptacji akustycznej. 

Tak, jeśli źródło jest zasilane impulsowo. 

Masz jakies zrodlo tej informacji czy sam to wymysliles?

Edytowane przez biniek
2 minuty temu, Piopio napisał:

"Izolacja galwaniczna ma za zadanie kompletne odseparowanie sygnału elektrycznego, a tym samym eliminująca bardzo istotne problemy, jakimi są zjawiska prądu błądzącego oraz zakłócenia pochodzenia sieciowego. Takie różnice potencjałów linii uziemiającej oraz prądy indukowane w zasilaczach są zatrzymywane w stopniu wejściowym urządzeń. To tak z grubsza."

Taką izolację 100% może zapewnić tylko połączenie optyczne, inne będą robić to dużo słabiej, ale połączenie optyczne jest dla niektórych osób "be" a to bardzo dziwne. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, biniek napisał:

Masz jakies zrodlo tej informacji czy sam to wymysliles?

Zapytaj jakiegoś elektronika. 

8 minut temu, Lech36 napisał:

ale połączenie optyczne jest dla niektórych osób "be" a to bardzo dziwne. 

Serio masz już problemy z pamięcią. Jitter jest problemem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zapytaj jakiegoś elektronika. 

Serio masz już problemy z pamięcią. Jitter jest problemem. 

Pytam Ciebie najwiekszego orędownika izloacji galwanicznej na forum nie rob unikow. Wyjaśnij jak dziala izolacja galwaniczna i do czego jeszcze sie przydaje poza przerwaniem petli masy

Powolujesz sie na technike w co drugim poscie wiec oswiec nas

Edytowane przez biniek
3 minuty temu, biniek napisał:

Pytam Ciebie najwiekszego orędownika izloacji galwanicznej na forum nie rob unikow. Wyjaśnij jak dziala izolacja galwaniczna i do czego jeszcze sie przydaje poza przerwaniem petli masy

Powolujesz sie na technike w co drugim poscie wiec oswiec nas

Zacytowałem kogoś kto się zna na elektronice. Nie wystarczy ?

EOT

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zacytowałem kogoś kto się zna na elektronice. Nie wystarczy ?

EOT

Troche malo poza tym opis dotyczy sytuacji w ktorej wystepuje petla masy

Juz sie wycofujesz?

3 minuty temu, biniek napisał:

Troche malo poza tym opis dotyczy sytuacji w ktorej wystepuje petla masy

Juz sie wycofujesz?

Chcesz być ignorantem technicznym to nim bądź i słuchaj sobie kabelków USB 😉 

17 minut temu, Lech36 napisał:

połączenie optyczne jest dla niektórych osób "be" a to bardzo dziwne.

Mnie to wcale nie dziwi. Przecież w połączeniu optycznym nie można zastosować złota, srebra, rodu i platyny, nie można robić wymyślnych geometrii i splotów, grubość takiego "pytonga" też nie ma sensu... Gdzie tu audiofilskie pole do popisu? Poza tym, przewód optyczny ma jedną wieeeelką wadę - jest po prostu za TANI. A że jitter przez to połączenie jest o rząd wartości mniejszy, żeby miał znaczenie, to już całkiem nieistotne.

Teraz, porlick napisał:

A że jitter przez to połączenie jest o rząd wartości mniejszy, żeby miał znaczenie, to już całkiem nieistotne.

Ma znaczenie. To niestety słychać. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie chce byc chce zebys mnie oswiecil po co mi izolacja galwaniczna jesli nie mam petli masy i dlaczego po jej uzyciu kable usb graja tak samo. Uwododnij ze nie jestes ignorantem 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ma znaczenie. To niestety słychać. 

Dla chcącego nic trudnego. Do czasu, aż ktoś inny będzie podmieniał kabelki. Wtedy- jak nie widać, to nie słychać.

5 minut temu, porlick napisał:

Przecież w połączeniu optycznym nie można zastosować złota, srebra, rodu i platyny, nie można robić wymyślnych geometrii i splotów

Guzik na ten temat wiesz a się wypowiadasz, jeden światłowód składający się z wielu do tysiąca pojedyńczych światłowodów spiętych razem z specjalnie zakończoną super polerowaną końcówkach już lata robi firma Vd Hul

Edytowane przez ASURA
Hul

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teraz, ASURA napisał:

Guzik na ten temat wiesz a się wypowiadasz, jeden światłowód składający się z wielu do tysiąca pojedyńczych światłowodów spiętych razem z specjalnie zakończoną super polerowaną końcówkach już lata robi firma Vd Houl

I działał DOKŁADNIE tak samo, jak plastikowy. Tylko kosztował tyle, co dobre auto. 🤣

To jest łącze wielomodowe i ZADNE kombinacje nic tu nie poprawia. Taka już jest konstrukcja złączy toslink.

7 minut temu, Piopio napisał:

Posłuchaj sobie optyków Vd Hula to Ci się rozjaśni gdzie byłeś i jak głęboko

6 minut temu, ASURA napisał:

światłowód składający się z wielu do tysiąca pojedyńczych światłowodów spiętych razem

I tutaj na pewno ważna i innowacyjna jest geometria ułożenia tych "tysięcy pojedynczych", co niewątpliwie ma wpływ na brzmienie?

Edytowane przez iro III
2 minuty temu, ASURA napisał:

Coś a'la sieciowką o sprawności 105%???

🤣🤣🤣

4 minuty temu, iro III napisał:

I tutaj na pewno ważna i innowacyjna jest geometria ułożenia tych "tysięcy pojedynczych", co niewątpliwie ma wpływ na brzmienie?

Tu to jesteś w d...

16 minut temu, porlick napisał:

Przecież w połączeniu optycznym nie można zastosować złota, srebra, rodu i platyny, nie można robić wymyślnych geometrii i splotów, grubość takiego "pytonga" też nie ma sensu

No nic wg. ciebie w takim razie nie ma sensu jak czytamy

W dniu 13.03.2025 o 21:49, sir.jax napisał:

Chyba nie do końca, są zjawiska (atmosferyczne) które zakłócają ten sygnał. 

😉

A jak już skutecznie zakłócą, to brzmienie się zmienia, czy mamy trzaski, przerwy i w końcu brak sygnału?

15 minut temu, porlick napisał:
18 minut temu, ASURA napisał:

Coś a'la sieciowką o sprawności 105%???

🤣🤣🤣

Żeby tylko sprawność, obraz mi się w TV poprawił; oddawanie  ciemnych szczegółów z jednej ciemnej plamy zrobiła się paleta półcieni  i mam go obecnie na stałe wlutowany w płytkę drukowaną telewizora...

inni na innych grubych kablach też nie marudzą i to kurcze słychać. Ja takie  kabelki sygnałowe na wtykach Jack 6,35 do gitar robiłem i efekt też był podobny

35 minut temu, biniek napisał:

Nie chce byc chce zebys mnie oswiecil po co mi izolacja galwaniczna jesli nie mam petli masy i dlaczego po jej uzyciu kable usb graja tak samo. Uwododnij ze nie jestes ignorantem 

Kabel USB służy do przesłania DANYCH. Dane podczas transmisji nie ulegają zmianie. Więc to co weszło to wychodzi. Jedyne co może wpływać na "brzmienie" to  zakłócenia elektryczne. Jeśli je wyeliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej USB to kable siłą rzeczy "brzmią" identycznie. Jak w sieci komputerowej. Bez względu na nośnik dostajemy te same dane. 

Jeśli wiesz dlaczego kable USB różnią się brzmieniem to mnie oświeć. 

Więc to co weszło to wychodzi. Jedyne co może wpływać na "brzmienie" to  zakłócenia elektryczne. Jeśli je wyeliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej USB to kable siłą rzeczy "brzmią" identycznie. Jak w sieci komputerowej. Bez względu na nośnik dostajemy te same dane. 

Stąd taką np. gitarę basową słychać tak jak na początku filmu

29 minut temu, Piopio napisał:

Kabel USB służy do przesłania DANYCH. Dane podczas transmisji nie ulegają zmianie. Więc to co weszło to wychodzi. Jedyne co może wpływać na "brzmienie" to  zakłócenia elektryczne. Jeśli je wyeliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej USB to kable siłą rzeczy "brzmią" identycznie. Jak w sieci komputerowej. Bez względu na nośnik dostajemy te same dane. 

Jeśli wiesz dlaczego kable USB różnią się brzmieniem to mnie oświeć. 

Trochę sam sobie przeczysz. Mowisz o dacu zasilanym z usb w ktorym istotnie te zakłócenia elektryczne występują czy takim do którego przesylasz tylko dane? Jakie sa zaklocenia elektryczne w przypadku dac ktory nie jest zasilany z linii usb i nie ma petli masy? Chyba nie uzywasz takiego daca? 

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Sam jesteś znakomitym przykładem ofiary tego procederu - ile czasu zmarnowałeś bezpowrotnie na zupełnie bezsensowne próby np. z wtykami tupy Viborg? :D:D:D

Czas na sparwdzenie zmarnowany? 

BUAHAHAHA. 

Mam bezcenne doswiadczenie, ktorego ty nawet nie sprawdziles. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Kabel USB służy do przesłania DANYCH. Dane podczas transmisji nie ulegają zmianie. Więc to co weszło to wychodzi. Jedyne co może wpływać na "brzmienie" to  zakłócenia elektryczne. Jeśli je wyeliminujemy za pomocą izolacji galwanicznej USB to kable siłą rzeczy "brzmią" identycznie. Jak w sieci komputerowej. Bez względu na nośnik dostajemy te same dane

Zakręciłeś się: w kablu USB dostajemy te same dane bez izolacji galwanicznej.

-----

1 godzinę temu, iro III napisał:

A jak już skutecznie zakłócą, to brzmienie się zmienia, czy mamy trzaski, przerwy i w końcu brak sygnału?

Miałem jeden kabel cyfrowy (hdmi) czuły na zakłócenia: na ekranie wyświetlał regularną siatkę kropek, w dźwięku generował regularne pyknięcia. Zmiany kolorów czy brzmienia nie zauważyłem. Doświadczenie zakończyły się, gdy zmieniłem na drugi taki sam i cuda bezpowrotnie zniknęły. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, porlick napisał:

I działał DOKŁADNIE tak samo, jak plastikowy. Tylko kosztował tyle, co dobre auto. 🤣

To jest łącze wielomodowe i ZADNE kombinacje nic tu nie poprawia. Taka już jest konstrukcja złączy toslink.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Guzik na ten temat wiesz a się wypowiadasz, jeden światłowód składający się z wielu do tysiąca pojedyńczych światłowodów spiętych razem z specjalnie zakończoną super polerowaną końcówkach już lata robi firma Vd Hul

I o czym to ma niby świadczyć? To jakiś dowód że ktoś coś wyprodukował? Sorry ale są firmy produkujące kondycjonery masy wypełnione kamykami i tak samo to żadnych praw fizyki nie potwierdza. Ale wyprodukowali, fakt….🤣

3 minuty temu, s3etcher napisał:

są firmy produkujące kondycjonery masy wypełnione kamykami

Mówi się "kocik żwirkiem".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Fakt, kocim żwirkiem . Pokusi się ktoś o dopasowanie praw fizyki do audiofilskich tez o poszerzonej scenie i bardziej precyzyjnym basie po zastosowaniu takiego pseudo urządzenia? No raczej nikt się nie ośmieszy poza redaktorami którzy piszą recki za pieniądze, bądźmy poważni , nie musimy wszystkiego łykać jak pelikany .

1 godzinę temu, s3etcher napisał:

bądźmy poważni , nie musimy wszystkiego łykać jak pelikany

Są tacy, co muszą. To się nazywa audiofilia nervosa. 😉😁😁

A potem demagnetyzują płyty winylowe, podpinają do wtyków antenki, smarują złącza magiczną pastą... I wszystko im się poprawia! 🤣

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Oczywiście w normalnym świecie transmisji danych takie rzeczy się nie zdarzają - bo tam nie ma ani miejsca na wygłupy, ani też naiwnych wierzących w marketing.

Dlatego, jak pisałem wcześniej, firmy produkujące przewody cyfrowe dla audiofili, robią wszystko, by się wyróżnić, stosuja bardzo wydumane rozwiązania, a potem kombinują, by POMIMO TEGO ich przewody spełniały swoje zadanie. Taka walka z własnoręcznie tworzonymi problemami. Bo przecież audiofil nie kupi "nazbyt zwyczajnego" kabelka- czym się miałby chwalić przed podobnymi sobie? 

Optyk, o którym pisał Asura, jest tego najlepszym przykładem.

5 godzin temu, iro III napisał:

Przeczytaj jeszcze raz, zanim znów sprowadzisz te swoje wysrywy do twojego poziomu.

Pisałem o sygnale satelitarnym w kontekście anteny do TV, wszyscy zrozumieli, tylko nie ty...

Nigdzie nie pisalem o żadnym brzmieniu, tylko zakłóceniach sygnalu satelitarnego.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi