Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajna dyskusja.

Nie ukrywam, że prywatnie sens widzę w inwestowaniu jedynie w kable analogowe. Mój najdroższy kabel cyfrowy to digi coax od Audio-gd za nieco ponad 30€. USB mam no name ze sklepu komputerowego.

Czy powinienem zainwestować w audiofilskie kable USB? 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/169645-czy-kable-cyfrowe-graj%C4%85/
9 minut temu, il Dottore napisał:

Na to pytanie nie odpowiem, ale mogę zaproponować wypożyczyć jakiś droższy na testy domu.

Przekonasz się sam 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 minut temu, il Dottore napisał:

Nie. Po USB przesyła się DANE. Nic nie ma na nie wpływu (transmisja jest asynchroniczna). Kablem COAX przesyła się DANE + sygnał zegara. Więc kabel może wpływać na brzmienie. Oczywiście przy transmisji po USB stosujemy bezwzględnie izolację galwaniczną USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chęć zysku napędzana marketingiem bez względu na wszystko. Dzieje się to już chyba wszędzie. Bardzo przykre zjawisko ale tak wygląda obecny świat niestety. W audio z tego co obserwuje to są już wyżyny absurdu, ale w innych branżach też jest wieczne ciśnienie na wypełnianie tabelek w excelu i wyciskanie z każdego potencjalnego klienta ile się tylko da. 

Pamiętam, że 20 lat temu w sklepach branżowych pracowali głównie pasjonaci i specjaliści, którzy faktycznie chcieli doradzić i pomoc w wyborze. Dzisiaj są na ich miejscach sprzedawcy, którzy muszą wyrabiać normy i cele sprzedażowe. Nie poleca tego co faktycznie jest dobre tylko to co da im najwięcej punktów do premii bądź najwyższą prowizje. I tak to właśnie wygląda niestety. 

8 minut temu, waldi1965 napisał:

Pamiętam, że 20 lat temu w sklepach branżowych pracowali głównie pasjonaci i specjaliści,

To prawda

Pamiętam jak w 98 naczytałem się  "testów" kabli na magazynach i podjarany zadzwoniłem do sklepu z pytaniem  o konkretny dość drogi kabel - głośnikowy

I usłyszałem "Proszę pana, to nie tak, kable nie zmieniają dźwięku w aż taki sposób"

Skończyło się na zakupie Kimbera za 18 zł. metr

Dzisiaj taka sytuacja jest chyba niemożliwa

Czuję że poszedłbym po kabel za 200 a wyszedłbym ze sklepu z takim za 600  😐

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Odpowiedź na pytanie tytułowe brzmi nie.

Kable cyfrowe przekazują sygnał z jednego urządzenia do drugiego. Grac może np. instrument, taki jak np. gitara  🙂

5 minut temu, bum1234 napisał:

Kable cyfrowe przekazują sygnał z jednego urządzenia do drugiego.

Z różnym oporem ... 😉 Czyli prędkość przesyłu może się różnic. Co w przypadku COAX dla sygnału zegara ma znaczenie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

W przypadku COAX z różnym oporem ... 😉 

Co nic nie zmienia.

-----

50 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

mogę zaproponować wypożyczyć jakiś droższy na testy domu.

Przekonasz się sam 😉 

...że psychoakustyka istnieje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Co nic nie zmienia.

-----

...że psychoakustyka istnieje.

ja daje możliwość, każdy robi jak uważa

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, tsa napisał:

Czuję że poszedłbym po kabel za 200 a wyszedłbym ze sklepu z takim za 600  😐

Słabo od dobrego sprzedawcy to byś dom z jachtem nad morzem kupił 😉 

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Na to pytanie nie odpowiem, ale mogę zaproponować wypożyczyć jakiś droższy na testy domu.

Przekonasz się sam 😉 

Macie sklep w IrlandiI ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Czy powinienem zainwestować w audiofilskie kable USB?

Bezapelacyjnie tak. Prosty test przeciez.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

37 minut temu, ASURA napisał:

Słabo od dobrego sprzedawcy to byś dom z jachtem nad morzem kupił 😉 

Macie sklep w IrlandiI ?

my nie ale chyba jakieś są?

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Odpowiedź na pytanie tytułowe brzmi nie.

Kable cyfrowe przekazują sygnał z jednego urządzenia do drugiego. Grac może np. instrument, taki jak np. gitara  🙂

Bez "napędu" zwanym "muzykiem" gitara też nie zagra 😉. Im lepszy muzyk tym gitara gra lepiej, nawet taka tandetna 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale przecież w kablu cyfrowym mogą występować zjawiska falowe i w jakimś stopniu wpływać na jakość sygnału, nawet cyfrowego, ilość zakłóceń, a może i na błędy czasowe @Piopio jitter? Może to ma jakieś znaczenie, bo są lepsze i gorsze?

30 minut temu, paww napisał:

Ale przecież w kablu cyfrowym mogą występować zjawiska falowe i w jakimś stopniu wpływać na jakość sygnału, nawet cyfrowego, ilość zakłóceń, a może i na błędy czasowe @Piopio jitter? Może to ma jakieś znaczenie, bo są lepsze i gorsze?

Sygnały cyfrowe z kosmosu (satelity) też podlegają zakłóceniom i wymienionym wyżej zjawiskom a jednak do naszych domów docierają bez większych problemów, nawet te dotyczące informacji audio. 

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Czy powinienem zainwestować w audiofilskie kable USB?

Koniecznie, im droższy tym lepszy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

40 minut temu, Lech36 napisał:

Sygnały cyfrowe z kosmosu (satelity) też podlegają zakłóceniom i wymienionym wyżej zjawiskom a jednak do naszych domów docierają bez większych problemów, nawet te dotyczące informacji audio. 

Ale nie stosuje się tak ułomnej transmisji jak w przypadku audio 😉 

Teraz, Piopio napisał:

Ale nie stosuje się tak ułomnej transmisji jak w przypadku audio 😉 

Sugerujesz, że z Księżyca jitter wychodzi mniejszy niż na 1m coaxiala? A może w kosmosie nie ma galwanów i w przeciwieństwie do kabla USB nie trzeba ich odizolować? Hmmm...

Teraz, PanAntoni napisał:

No dobrze ale kto do swojego ukochanego systemu kupił kabel za 10zł i jest zadowolony ? 🙂

Ja 😉 Mam porządny kabel USB-C za 5 zł 

4 minuty temu, PanAntoni napisał:

No dobrze ale kto do swojego ukochanego systemu kupił kabel za 10zł i jest zadowolony ? 🙂

Ja.

17 minut temu, Piopio napisał:

Ja 😉 Mam porządny kabel USB-C za 5 zł 

a jednak...

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja.

można a nie wierzyłem 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Chyba nie do końca, są zjawiska (atmosferyczne) które zakłócają ten sygnał. 

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Chyba nie do końca, są zjawiska (atmosferyczne) które zakłócają ten sygnał. 

😉

Zrozumienie istoty danych cyfrowych każe zapytać: no i co z tego?

Opublikowano (edytowane)

Dobra. Czy Oyaide NEO USB d+ jest wystarczająco audiofilski? Na 29€ mnie stać.

02f00784-eae5-4c88-818a-9d56777afc00_gra

Tu na zdjęciu jest audiofilski laptop, mój audiofilski dysk SSD oraz niewątpliwie audiofilskie urządzenie Apogee.

dplus_usb_b_type-a_c_004_800s.jpg?v=1658

Mam wrażenie, że są to kable absolutnie audiofilskie.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ładny kabelek- ma kolor, jak mój rower. Podoba mi się.

😁👍

Poza tym, nawiązując do tytułu- kable cyfrowe grają istotną rolę. Bez nich może wcale nie zagrać... ☹️

• Pokaż nowe odpowiedzi