Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ,

polećcie proszę godny uwagi wzmacniacz stereo w ww kwocie .Wtej chwili gram na monitorach Arendal 1723 i wzmacniaczu Advance Acoustic XI 125.Jestem  zadowolony ale zauważyłem że głośniej słuchając już nie jest tak czysto. Lepsza wydajność oraz szczegółowość/rozdzielczość na tym by mi zależało.

Pozdrawiam

Tak z czystej ciekawości zadam pytanie. 

Z jakiego powodu ustalasz próg dolny jako 15k?

Myślisz, że pieniądze grają i poniżej tego budżetu jest gorzej?

30 minut temu, waldi1965 napisał:

Nie pieniądze a bezkompromisowa budowa. A ta kosztuje ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Nie pieniądze a bezkompromisowa budowa. A ta kosztuje ...

Budowa przeciętnego laptopa za 1500 zł jest bardziej złożona i kosztowna. 

56 minut temu, waldi1965 napisał:

Widać audio jako hobby nie jest dla Ciebie. Kup sobie Fosi V3 + WiiM Ultra i skończ trollować. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, waldi1965 napisał:

Tak z czystej ciekawości zadam pytanie. 

Z jakiego powodu ustalasz próg dolny jako 15k?

Bo ma taki kaprys?

4 godziny temu, waldi1965 napisał:

Wykorzystasz laptopa jako samodzielne źródło dźwięku? 

A jak to jest ze skrzypcami Stradivarius? Kilka wystruganych listewek sklejonych do kupy. I o co tyle hałasu. Zestawiasz dwa różne urządzenia , których cykl produkcyjny i zastosowanie są całkowicie odmienne. Tym samym  porównywanie ich całkowicie nie ma sensu. 

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Wykorzystasz laptopa jako samodzielne źródło dźwięku? 

Oczywiście! Z doskonałym skutkiem! 🙂 

Śmieciowy laptop w roli źródła (z odpowiednim DDC i  DAC) rozwali cedeka w dowolnej cenie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, piskle smoka napisał:

Witam serdecznie ,

polećcie proszę godny uwagi wzmacniacz stereo w ww kwocie .Wtej chwili gram na monitorach Arendal 1723 i wzmacniaczu Advance Acoustic XI 125.Jestem  zadowolony ale zauważyłem że głośniej słuchając już nie jest tak czysto. Lepsza wydajność oraz szczegółowość/rozdzielczość na tym by mi zależało.

Pozdrawiam

Mogę Ci odsprzedać Rega Aethos.

Powód sprzedaży: wqrwia mnie 😁

27 minut temu, il Dottore napisał:

Oczywiście! Z doskonałym skutkiem! 🙂 

Śmieciowy laptop w roli źródła (z odpowiednim DDC i  DAC) rozwali cedeka w dowolnej cenie.

Tak naprawdę słuchasz DDC+DAC.

Laptoppo robi za sterownik, interfejs sieciowy, odbiornik/nadajnik cyfrowy i konwerter formatów. 

Nic dziwnego, że zwykłe odtwarzacze CD nie mają szans.

36 minut temu, il Dottore napisał:

Tutaj to już Cię za mocno fantazja poniosła. 😁😁😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Tutaj to już Cię za mocno fantazja poniosła. 😁😁😁

Załóżmy teoretycznie że elementy odpowiadające DDC I DAC są identyczne w cedeku i zestawie PC Audio.

Przecież kąkuter musi wygrać, bo błędy odczytu będą mniejsze niż z płyty czytanej laserem. Odchodzi też całe spektrum innych problemów związanych z napędem. Brak części mechanicznych, brak części ruchomych. Prosta recepta na sukces.

19 minut temu, Gargan napisał:

Tak naprawdę słuchasz DDC+DAC.

Laptoppo robi za sterownik, interfejs sieciowy, odbiornik/nadajnik cyfrowy i konwerter formatów. 

Nic dziwnego, że zwykłe odtwarzacze CD nie mają szans.

No pewnie, że nie mają szans.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież kąkuter musi wygrać

Kąkutery jako transporty do audio potrafią kosztować tyle co dobry samochód. Po co, skoro laptop z ddc zrobi to samo? 😉

5 godzin temu, Piopio napisał:

Widać audio jako hobby nie jest dla Ciebie. Kup sobie Fosi V3 + WiiM Ultra i skończ trollować. 

Czemu nie jest dla mnie? Hobby nie musi być powiązane z fanatyzmem. Dziękuję za polecony zestaw. Brzmi on sensownie dla hobbysty a nie fanatyka. 

16 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Kąkutery jako transporty do audio potrafią kosztować tyle co dobry samochód. Po co, skoro laptop z ddc zrobi to samo?

Dokładnie! Te wszystkie "specjalizowane audio - serwery" to jest chędożenie w tylną część ciała naiwniaków. Myślisz, że co oni tam wkładają? 🙂 

Przecież wszystkie problemy PC Audio (syf z zasilania, jitter, niedostatki linii USB) rozwiązuje dobre DDC.

Ja oczywiście nikomu nie zabraniam kupować sobie takiej maszyny w cenie samochodu, ale najpierw bym się radził dobrze zastanowić. Albo inaczej: ustawić naprzeciw ceglanego muru, wystawić łeb do przodu, dobrze rozpędzić i...

13 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież wszystkie problemy PC Audio (syf z zasilania, jitter, niedostatki linii USB) rozwiązuje dobre DDC.

Też tak kiedyś myślałem i nawet wdałem się w dyskusję na ten temat z Elberothem. Nie chciał że mną gadać i teraz wcale się nie dziwię.  😁😁😁

12 godzin temu, piskle smoka napisał:

Witam serdecznie ,

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Dokładnie! Te wszystkie "specjalizowane audio - serwery" to jest chędożenie w tylną część ciała naiwniaków. Myślisz, że co oni tam wkładają? 🙂 

Dokładnie ! A wystarczy dodać izolację galwaniczną za 200 zł do zwykłego PC (np. NUC) i mamy samochód w kieszeni 😉 

Dla wymagających niech będzie to fanless PC i jakiś zasilacz liniowy do tego😉 

Edytowane przez Piopio

3 godziny temu, Gargan napisał:

Wystarczą ciche wentylatory 140mm PWM.

Bardzo niekoszerne rozwiązanie ... 

29 minut temu, Piopio napisał:

Bardzo niekoszerne rozwiązanie ... 

Jeszcze z LED'ami od Corsair 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Gargan napisał:

Jeszcze z LED'ami od Corsair

Biere! 🙂 A nie... ja mam fanless.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Biere! 🙂 A nie... ja mam fanless.

Nic nie szkodzi ! Możesz sobie podłączyć wentylator dla świetlnego efektu 😉 

22 minuty temu, Piopio napisał:

Nic nie szkodzi ! Możesz sobie podłączyć wentylator dla świetlnego efektu 😉 

Ja mam ambient Govee dołożony do telewizora i toto ma też funkcję kolorofonu! 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

14 minut temu, il Dottore napisał:

Ja mam ambient Govee dołożony do telewizora i toto ma też funkcję kolorofonu! 🙂 

Ukryta Zawartość

Też mam 😉 

Ukryta Zawartość

Cześć 🙂 Znajdzie się kilka fajnych rozwiązań 😉 Na pewno posłuchałbym Regi Aethos. To fajne, gęstsze granie z dużą ilością energii i dobrym detalem. Bardziej otwarty i lekko jaśniejszy będzie Cambridge Edge A. Dobrą opcją będzie też wspomniane Gato DIA-400S, Shanling A3.2 MK2, Roksan Caspian 4G, może Atoll IN300

Jakbyś chciał pójść jeszcze wyżej, a dodatkowo w lampę, to na pewno warto odsłuchać Fezza Olympii EVO 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rega Aethos - to jest koszmarek! Kto to w ogóle projektował? 🤦

Fezz za 23000 PLN... Wow! 😲 Za tyle to można kupić prawdziwy wzmacniacz a nie lampkę nocną 🤪

Atoll in 300 - szkoda, że bez grania zużywa trochę samo prądu co aktywny. Dopiero EVO ma prawdziwy stand by.

Cambridge może nie jest bardzo mocny ale przynajmniej jest brzydki. 

Gato staniał o 10k w porównaniu do ceny premierowej, więc musi być genialny 😁

Roksan nie jest warty tych pieniędzy - ciekawe za co się płaci? Pewnie za wygląd.

Shanling A3.2 Mk2 z tego zestawienia najfajniejszy, ale z gabarytem to przegięli - widać, że chcą sprzedawać audiofilom 🤪

• Pokaż nowe odpowiedzi