Skocz do zawartości
IGNORED

drogie klocki vs lepszy pokoj odsluchowy

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

adamo_0 - wracając do twojego pierwszego wpisu - jeśli ma się wybór sprzęt czy nowe lokum to oczywiście lokum (no chyba, że się jest posiadaczem tych 30-40 m kw na odsłuchowe pomieszczenie)

adamo_0 - o żadnym bieganiu nie może być mowy (chyba, że mówisz o odsuwaniu od ścian, złapaniu optymalnego ugięcia osi zestawów wzgl. słuchającego czy coś wtym rodzaju)

nie ma co ukrywać w pomieszczeniu jest jedno może dwa optymalne (optymalne powtarzam) ustawienia - i nie uwzględniam odbicia lustrzanego czy siedzenia tyłem do zestawów :)

Nie planuje kina domowego. Chce sluchac muzyki z czterech kolumn. Czemu wszyscy dziwia sie, ze chce kupic cztery kolumny?? Obecnie mam lipne strasznie glosniki komputerowe 5.1. Gbyby nie tylne glosniczki to muzyka bylaby nie do przyjecia zupelnie, a tak jeszcze jakos brzmi.

Planowalem zakup Tonsil'i Fenix, ale one odpadaja ze wzgledu na otwor bass reflex z tylu. Za kolumnami bedzie stal segment, a przy basie wydobywajacym sie z tylu gral by segment, a nie kolumny. Wiec zakupie chyba Tonsil'e Maestro II. Jednak bez subwoofera, gdzyz przednie kolumny graja od 30 Hz i wedlug opisow w testach sa mocne.

Stereo to dwa glosniki (kanaly) z przodu i koniec!!! Cztery glosniki to roznego rodzaju kwadro/pseudokwadro/ systemy Haflera itp. W kinie domowym (w amplitunerzez) mamy procesor dzwieku ktory podaje odpowiednie sygnaly (z odpowiednim opoznieniem) glosniki przod tyl itp.. Prawie 100% Forumowiczow zapyta po co Tobie 4 glosniki!

Przy 4ech podlaczonych od tak po prostu stracisz np. lokalizacje pozornych zrodel dzwieku-to nie bedzie stereo!!!

Z 4-ma glosnikami mozesz sie pobawic w system pseudostereo (Haflera) (chodzi o to ze na tylnie podaje sie sygnal roznicowy) tylko po co? Sam troche eksperymentowalem i jest dosyc trudno uzyskac dzwiek 'live" bo o to m.in. chodzi.

A jesli chodzi o kolumny to nie patrz na parametry tylko posluchaj. Co do kolumn w pozadanym przez Ciebie przedziale cenowym uruchom wyszukiwarke-sporo tego na tym forum jest. jak beda watpliwosci zaloz watek - na pewno ktos cos poradzi.

->namelessclub

Zgadzam sie to "bieganie" to przenosnia byla :) Wiadomo ze wpierw glowa trzeba a pozniej miesniami :)

A moze poprzednim wpisem podniose ogolna forme fizyczna audiofilii? ;-)

• Redaktorzy

Nie bardzo da się słuchać muzyki z czterech kolumn, skoro nie istnieje obecnie format zapisu muzyki na czterech kanałach. Coś z czymś mylisz. To nie jest tak, że muzyki można słuchać z jednej, dwu, trzech, czterech lub większej liczby kolumn, zależnie od tego, ile końcówek drutu zmieści się w zaciskach głośnikowych wzmacniacza. Normalnie stosowany zapis stereofoniczny dokonywany jest tak, aby słychać było całą scenę poprzez dwie kolumny. Systemy kinowe 5.1 to jeszcze co innego. Natomiast podłącznie większej liczny niż dwu kolumn do wzmacniacza stereo, siłą rzeczy zaprojektowanego do pracy z jedną parą, w skrajnych przypadkach może spowodować zniszczenie urządzenia. Co do obecności na przedniej ściance wzmacniacza przełączników A, B, A+B, oraz zdublowanej liczby gniazd na tylnej ściance, to przeczytaj co na ten temat jest napisane w instrukcji tego wzmacniacza.

-->adamo_0, stereo to nie tylko 2 głośniki(zestawy głośnikowe), na dobrą sprawę (patrząc na definicję) kwadrofonia i kd to też stereo.

A historia zna też takie wynalazki jak np. stereo 3 kanałowe o wielu innych nie wspominając...

->namelessclub

Dla mnie jako poczatkujacego krytycznym podejsciem bylo przekopanie sie przez internet, to oto forumn i nieustatanne zameczanie znajomych pytaniami. Uzylem programu komputerowego (link podany wczesniej) do ustawienia mebli na sucho, patrzac zarowno na funkcjonalnosc jak i na akustyke. Okazalo sie ze przy posiadanych przeze mnie gratach istnieje jedno/dwa korzystne ustawienia. Z meblami i kolumnami wiec sie nie nalatalem. Co do ustawienia bazy to tez dokonywalem tylko drobnych przesuniec-na ucho.

Chcialem dobrze, a tu cale zycie pod gorke.

Czyli do audio musze kupic tylko przednie kolumny i nie kombinowac z tylnymi.

Chyba faktycznie cos mi sie pomylilo. Dziekuje za sprostowanie.

->Lt_Bri

Znowu dokonalem uproszczenia... :(

Piszac stereo mialem na mysli to co wiekszosc (tak mi sie wydaje) czyli 2 KOLUMNY, chociaz wiem ze kwadro itd. o czym pisalem wyzej tez do tej kategorii stereo naleza. Czy w czasach KD ktos sie jeszcze tym zajmuje? Z tego co wiem raczej nie.

A z wlasnych eksperymentow mozna powiedziec ze sytem Haflera to takie KD dla biednych :)

adamo_0 - zadałeś sobię dużo trudu aby znaleźć optymalne ustawienie ale co do programów komputerowych obliczających parametry pomieszczenia mam sceptyczne podejście (nie uwzględniają często wpływu samego słuchającego jako źródło odbić, rozproszeń czy pochłaniania) ale końcowy odsłuch czyni cuda - przeciez czuje się gdzie dane kolumny powinny stać - prawda.

• Redaktorzy

STEREOfonia oznacza w ogóle dźwięk przestrzenny (określenie wprowadzono jako przeciwieństwo odtwarzania jednokanałowego, nazwanego monofonia), ale przyjęło się określać w ten sposób przestrzeń uzyskiwaną za pomocą dwu kanałów i dwu kolumn. Oczywiście wypowiedzi typu: dźwięk PRZESTRZENNY kontra STEREO (chodzi tu zwykle o systemy kina domowego) świadczą o nieznajomości korzeni całej sprawy.

->namelessclub

Programem do znajdowania rezonansow w pomieszczeniu (link w pierwszych wpisach) tylko sie bawilem chociaz i tak sie okazalo ze potwierdza on "zlote zasady" ustawiana kolumn i wyboru miejsca odsluchu czy tez zalete posiadania zaslon i dywanu. Nie wiem jaki jest program Cara?

Drugi to zwykly prosty program do architektury wnetrz-przydatny kiedy nie chce sie po 20 min przesuwania gratow stwierdzic ze jakas szafka nie miesci sie tam gdzie ja chcielismy wcisnac :)

Czyli nie ma sensu kupowac np. amplitunera i glosnikow do kina?? A wg. Was jeszcze gorzej do normalnego stereo dawac 4 kolumny. Czyli jak bym mial zestaw kina domowego, to do sluchania plyt CD i tak musial bym wlaczac tylko przednie. Dobrze rozumiem?? I czy te audiofilski zestawy za ogromne pieniadze, sa wyposazone w dwie kolumny?? Bo troche mnie zdziwilo Wasza reakcja. Wszystkie zestawy kina sa przystosowane do dzwieku 5.1, 7.1, Dolby. A tu audio tylko dwie kolumny.

Wiem, ze smieszna jest moja niewiedza, ale do tej pory nie inteesowalem sie tym, a wszyscy znajomi maj i tak kino domowe, wiec myslalem, ze sluchajac muzyki na nich uzywaja wszystkich kolumn.

Dokladnie tak jak piszesz.

Ogolnie panuja takie poglady (jesli ktos sie nie zgadza-prosze prostowac:)

1)muzyki sluchamy na 2 kolumnach (stereo) (filmy tez sie calkiem dobrze oglada)

Forumowicze z tej zakladki forum takie wlasnie systemy maja na mysli

2)Za takie same pieniadze otrzyma sie lepszy dzwiek ze sprzetu stereo niz wykorzystujac 2 kanaly z KD

Nie wiem na jakim jestes etapie kompletowania sprzetu (chyba raczej na poczatku) dlatego polecam dokladne poczytanie watkow na tym forum. W wyszukiwarce znajdziesz ich wiele typu: kolumny/wzmak/cd do XXX zl

Musisz rozwazyc kwestie ile pieniedzy chcesz przeznaczyc, czy nowy/uzywany.Do ok 2000 pln b. ciezko znalezc nowy komplet cd/wzmacniacz/kolumny. Poleca sie allegro.

Dobrych rad od czego nalezy kompletowac sprzet stereo udzielili Forumowicze w watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pytaj dalej :)

Ukryta Zawartość

2, a nawet 3 tys. zl to zdecydowanie za malo - wiem o tym. Zgadza sie - jestem na poczatku kompletowania sprzetu.

Odtwarzacz CD chce kupic nowy. Bedzie to najprawdopodobniej Marantz CD7300. Podoba mi sie rowniez Pioneer PD-F1007 [ten ze zmieniarka na 300 CD]. Moze Pioneer to przesada, a w zamian za te ruletke na CD otrzymuje sie gorszy dzwiek. Wiec jesli sie nie myle, pozostaje Marantz. Byc moze bede go mogl taniej zalatwic.

Wzmacniacz - tez nie wiem co wybrac. Wiem, ze nie nalezy na nim oszczedzac, ale ja nie mam wyjscia. Bardzo duzo jest na Allegro Pioneer'ow i Techniks'ow za 300/400 zl. Co o nich myslicie?? Czytalem tu, ze lepiej kupic jakiegos uzywanego Nad'a, Naim'a, lub Rotel'a [ciezko trafic].

Kolumny - jakies z bass reflex'em z przodu. Gdyby mialy dziure z tylu to by segment "gral". Mam na nie 1500 zl.

Zastanawialem sie nad Tonsil'ami Maestro II 180. W testach na stronie Tonsil'a :-] wypadaja niezle.

Moje upodobania to glownie muzyka instrumentalna, rowniez pop, rock i nieraz mocniejsze szarpniecia.

Generalnie wymagam czystosci i glebi dzwieku. Myslicie, ze Tonsil to dobry wybor?? Bo za ta cene nie widzialem Paradigm'ow, a o innych firmach nic nie wiem.

Pojezdze po sklepiach i poslucham kolumn, ale wypowiedzcie sie na jakie firmy warto zwrocic uwage.

witam! nie wiem moze mialem szczscie przy zakupie, ale kupilem przez allego pioneera pd-s601 (taki z systemem antywibracyjnym) za 140zl i gra powalajaco (np. w porownaniu z technicsem gl pd 490 czy jakos tak). jak cos wybierzesz sobie na allegro to najlpiej zapytaj sie o to tu na forum, ja tak zrobilem przy wybieraniu wzmaka (rowniez pioneer) i rowniez jest extra !! na poczatek dla mnie taki zestaw jest super! teraz tylko jeszcze kolumny chce zmienic, ale to boje sie przez allegro kupowac -tak bez posluchania! powodzenia w kompletowaniu, pozdrawiam

Na poczatek proponuje zalozyc nowy watek bo z tego (z racji tematu) pewnie nie dowiesz sie wiele.

Czy przeczytales polecany przeze mnie link?

Z niego wynika, ze na poczatek warto kupic kolumny, ktore stanowia ok 70% brzmienia zestawu.

Twoj pokoj to ok 12 m2 wiec kolumny podlogowe moga byc za duze (bas bedzie dudnil)-lepiej podstawkowe-poczytaj, o tym pisano na forum.

Moze zacznij tak:

1)na podstawie rankingow np (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i opinii znajdz kilka kolumn

-posluchaj i wybierz te, ktore Tobie pasuj a zeby ograniczyc obszar poszukiwan

-Posluchaj ich w sklepie na swoich ulubionych plytach (to naprawde najprzyjemniejsze zakupy :)

2)w miedzyczasie szukaj wzmaka np. na allegro

-obserwuj aukcje zorientuj sie w cenach, porownuj ceny z ebay'em, szperaj po www

-jest kilka popularnych firm na ktore warto zwrocic uwage, jak cos znajdziesz pytaj na forum

jezeli kupisz wczesniej wzmaka chodz z nim do sklepu i sprawdzaj jak gra na upatrzonych kolumnach

3)jesli wczesniej kupisz kolumny to nie ma az tak duzego problemu-o dzwieku w torze audio najwiecej stanowia kolumny, potem wzmak cd i kable

Pamietaj ze sporo kolumn sprzedawanych obecnie w sklepach jest dostepna jako uzywane na allegro.

P.S.1 Co do Tonsila (wogole) to wielu odpowie ze sa jeszcze inne kolumny i to lepsze

P.S.2 Basreflex z przodu do dobry wybor jak na taki maly pokoj i bliskie ustawienie kolun przy segmencie lub scianie

Poszperaj w wyszukiwarce. Tu jest na prawde sporo informacji ale musisz sie przez nie przekopac i podchodzic do krytycznie do wszystkich opinii (mojej tez ;-)

Ukryta Zawartość

Dziekuje bardzo za linka do tematu.

Chyba zeczywiscie sie wstrzymam narazie przed zakupem tego Marantz'a CD7300. Ocalil mi Pan duzo czasu na zastanawianie sie nad wyborem wzmaka z lat 90-tych. Jest ich duzo bardzo. Ale skoro starsze konstrukcje graja lepiej, poszukam tych, ktore sa tam proponowane.

Proponujecie mi pojezdzic po sklepach ze wzmacniaczem, czy warto bez niego pojezdzic po sklepach i posluchac glosnikow?? Mieszkam w Lodzi i wypatrzylem kilka sklepow polecanych w necie. W jednym mozna nawet wziac sprzet do domu na przesluchanie, a jak sie nie spodoba - oddac. Super uklad.

A nowy temat zaloze jak bede bardziej zorientowany w temacie. Chyba jutro przejade sie po sklepach i poslucham tych Tonsili i innych kolumn za 1500 zl.

Mam maly pokoj: 3,6 x 3,2 m. Moze powinienem wybrac kolumny podstawkowe, ale ja lubie duze glosniki i moc. Obslucham, to wtedy moje pytania bede konkretniejsze.

Czy powinienem zabrac na odsluch swoje plyty?? Kazdy to poleca, wiec wezme.

I jeszcze jedno pytanko. Jak podlaczyc wzmacniacz/amplituner do komputera?? Bo na komputerze mam spory zbior muzyki i miloby bylo posluchac jej na dobrym sprzecie. Niestety to mp3, ale w czestotliwosci problowania 320 kb/a, wiec raczej dobrze brzmia.

"I jeszcze jedno pytanko. Jak podlaczyc wzmacniacz/amplituner do komputera??"

Kablem :) A na poważnie:

Jak masz wyjscie cyfrowe w karcie dzwiekowej i amplituner to podlaczasz kablem SPDiF, np

Ukryta Zawartość

Jezeli masz wzmacniacz stereo to podlaczasz kablem z wtykami: 2xRCA(cinch), Jack, taki najtanszy:

Ukryta Zawartość

Tym samym kablem podlaczasz jezeli nie masz wyjscia cyfrowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nop tak, ale do ktorego wejscia na wzmacniaczu?? :P Sa Phono, Tuner, Tape Dat i Aux. CD zajete bedzie a do wyboru az tyle. Przepraszam za glupie pytanie, ale nie chcial bym nic spalic.

Najprostrza odpowiedz - AUX. Dziekuje.

Na forum PCLab nie wiedzieli o co mi chodzi. A propos. Dla ludzi na tamtym forum jedynym sposobem poprawy jakosci dzwieku jest wymiana sterownikow karty dzwiekowej. Bardzo goraca dyskusje prowadzili, ktory odtwarzacz jest lepszy - Winamp, WMP, Foobar.

Ze wzmacniaczem dlatego warto sluchac kolumn bo dana kolumna bedzie troche inaczej grala z kazdym wzmacniaczem. Mozesz tez kupic kolumny i dobierac wzmacniacz ale wtedy albo jezdzisz z kolumnami (duze i ciezkie) albo pozyczasz je do domu. Nowy wzmak tez oczywiscie mozesz do domu pozyczyc.

Mozesz tez po kupieniu kolumn popytac tutaj z jakim wzmacniaczem najlepiej zagraja.

Moim zdaniem, w klasie budzetowej kazdy solidny wzmacniacz dobrze zagra z kolumnami jaki wybierzesz.

Aha sluchaj/porownuj kilka kolumn (ja sie da) w jednym sklepie. Pamiec dzwieku jest krotka. Poza tym kazdy sklep ma inna akustyke pomieszczenia, co znacznie wplywa na dzwiek.

Kolumny podstawkowe spokojnie naglosnia taki pokoj. Moze nie beda mialy az tak glebokich basow ale przy podlogowych tego basu moze byc za wiele. Dobrym rozwiazaniem jest kupno kolumn podlogowych ktore maja komore do wypelnienia pisakiem/srutem. Te kolumny nie graja cala skrzynia np. (o ile sie nie myle) wharfedale diamond 8.3. IMO dobre podstawkowe z glosnikim sredniniskotonowym ok 16cm zapewnia sporo dobrego basu.

Posluchaj JBL E30 kosztuja ok 1200 pln podobnie jak Acustic Energy evo 1. Sa tez polecane tutaj Paradigmy.

Za 1500 pln na kolumny juz mozna poszalec :) ale pamietaj ze podstawkowe wymagaja standow wiec 150-300 pln miej w zapasie.

Na forum hi-fi sa dwa ciekawe tematy na temat kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha...moim zdaniem warto porozgladac sie za wzmacniaczem o mocy 2X50 lub troche wiecej watt.

Wtedy bedziesz mial pewnosc ze poradzi on sobie z wiekszoscia kolumn.

Takie wymogi spelniaja najczesciej te z lat 90 tych - waza duzo-pozadny transformator.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Masz BARDZO mały pokój. Do takiego pomieszczenia 99% kolumn podłogowych nie nadaje się, bowiem generują one zbyt wysoki poziom głośności w niskich tonach. Wymiary takiego pomieszczenia spowodują, że już w średnim basie będzie powstawał w pokoju silny rezonans - efektem w takich razach jest sztucznie podbity i brrdzo buczący bas na częstotliwości rezonansowej. Ten bas będzie niejako "zakrywał" inne części pasma. Efekt dźwiękowy będzie taki, że słychać będzie przeciągłe pobekiwanie w okolicach średniego basu, głuche dudnienie poniżej, średnie tony zaś będą schowane. Natomiast nieduże kolumny na dobrych, ciężkich podstawkach dadzą bas krótszy, bez tej "poduchy" rezonansowej, i w efekcie znacznie lepiej słyszalny. Proponuję wypróbować. Najlepszymi kolumnami do takiego pomieszczenia jakie ostatnio słyszłem były Totem Mite, ale to 2200 zł. Sądzę że dasz radę wybrać coś dobrego z oferty np. Wharfedale (nowe Diamonddy serii 9).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.