Skocz do zawartości
IGNORED

drogie klocki vs lepszy pokoj odsluchowy

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!!

Tak sobie mysle, jaki sens ma pakowanie drogich klockow do pokoju np 3x4 m skoro (jak mi sie wydaje) lepiej kase dolozyc do wiekszego M. Czy macie wrazenie ze (nawet przy sprzecie budzetowym) glownie o charakterze dzwieku, a szczegolnie przestrzeni itd. (pomijajac charakter grania kolumn) decyduje akustyka pomieszczenia?

Pozdrawiam

Adam

Akustyka jest oczywiście bardzo ważna i może całkowicie zepsuć efekt końcowy. Przekonałem się o tym na własnej skórze. Już od roku próbuję ustawić sensownie kolumny w moim pokoju odsłuchowym i cały czas nie mogę uzyskać efektu który mnie zadowoli.

Jeżeli ktoś ma doświadczenia lub materiały dot. wyliczeń parametrów pomieszczeń odsłuchowych to poproszę (oczywiście zaglądałem do działu download oraz czytałem wątek "listening room"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

swietny programik do ustawiania kolumn-szczegolnie aby zlikwidowac rezonanse (fale stojace) niskich tonow

Ukryta Zawartość

mialo byc: "Cardasa", to ten od:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mój problem polega na tym, że mam niewielki pokój (16,5 m2) i nie moge pozwolić sobie na podporzątkowanie całego ustawienia mebli kwestii odsłuchów. Najciekawsze rozwiązanie jest takie, w którym głośniki stoją na niewytłumionej krótszej ścianie a miejsce odsłuchowe (przeciwległa ściana z oknami) jest bardzo dobrze wytłumiona. Niestety zanika wtedy bas.

Wobec powyższego mój sprzet stoi tak jak na schemacie, ale pociąga to za sobą bałagan w scenie dźwiękowej.

Macie jakieś inne pomysły???

I jeszcze schemacik

[obrazekLUKASZ-285176_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie za to jakbym nie ustawial to zawsze na dlugiej scianie musi stac. Co powoduje ze zawsze czy to monitor czy podlogowe sa kolumnami bliskiego pola. Trace na tym sporo ale jak ustawilem na krotszej niewytlumonej scianie to myslalem ze padne ze smiechu a pozniej z placzu. Wiec wrocilem na dluga sciane:), lepsza baza, a ze mam pokoj niewytlumiony za dobrze, to biurko pomiedzy kolumnami robi za pulapke basowa i calkiem dobrze sie w tym spisuje.

Z moich odsluchow zawsze czego bym nie sluchal to najlepszy dzwiek uzyskiwalem przy dosc sporym rozstawie kolumn okolo 3 m i duzych odleglosciach od sciam bocznych. Z tylu jakies 50 cm zalezy czy BR z przodu jest czy z tylu. Ze zdzwiwieniem uznalem ze dosc spore biurko z wneka na nogi stojace pomiedzy glosnikami w moim pokoju swietnie spisuje sie jako pulapka basowa:) Pokoj ma ok 13m2. Fakt kaktem ze trzeba sie troche naprzestawiac i nasluchac zaden program do wyliczania nie zagwaranuje ze zagra to tak zeby nam sie podobalo:)

13 m2 i baza 3 m? Nie za dużo?

Też mam pokój 13 m2, ale baza waha się u mnie od 1,5m do 2,5m. Przy większym rozstawie środek jest słabo skupiony. Szczególnie to słychać na muzyce klasycznej i wokalu.

Próby ustawienia na krótszej ścianie nie dały rezultatu.

To co pisze młody2 to prawda, gurum też ma rację. Najlepiej jednak jeśli pokój ma proporcje boków zbliżona do kwadratu - wtedy już w 12m2 można się dobrze ze sprzętem zmieścić. Baza 3m sprawdza się właśnie w takim ustawieniu, jeśli głośniki są nie za blisko słuchacza, dość blisko ściany, a jeżeli komuś pasuje to nawet 2m i głośnki nieco bliżej słuchacza (dalej od ściany na wprost). B-R z tyłu raczej jednak nie wchodzi w grę w tym wypadku, stąd pasują do takiego ustawienia kolumny zamknęte.

Długi wąski pokój, nawet nie "kiszka", ale taki o proporcjach ok. 2:1 to rzeczywiście kicha jeszcze przy ok. 18 m2. Ale wówczas można próbować zaadaptować ustawienie jak w mniejszym, kwadratowym pokoju przyjmując, że po bokach "doklejona" jest wolna przesttrzeń. Odległości od ścian bocznych nie powinny być równe.

Ustrawienie wzdłuż krótszego boku w takim pokoju jest oczywiście błędne i jest to jeszcze stary pokutujący u nas "audiofilski" mit.

Podstawa to wolna przestrzeń między głośnikami a słuchaczem i mało gratów.

Biorąc na logikę w pokoju takim jak ma Saint najlepsza do ustawienia będzie będzie najdłuższa sciana, niestety narożnik (??) trzeba wywalić.

Hmm. A czy moglby ktos doradzic ustawienie w takim pokoju? Czy obecne bedzie najlepsze? Chodzi mi glownie o stereo.

[obrazekLUKASZ-285291_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtas495

Ustawialem tez kolumny w wiekszym pokoju wlasnie z regalem/szafa z tylu. Szafa byla z plyty na wysokosc ok 2 m. Co zauwazylem to ze scena przesuwala sie do srodka ale tworzyla sie tez za kolumnami dosc daleko i caly bas ( przy kolumach z BR z przodu! ) zostawal za nimi zamiast wyjsc do przodu. Moze masz podobny efekt wtedy postaraj sie przestawic regal tak zeby nie stal ani za prawa ani lewa kolumna, a po srodku. Mysle ze zauwazysz porawe w dzwieku.

A czy odległość miedzy słuchaczem a ścianą za nim ma znaczenie ? Mój pokój ma 2,5 x 4,5 m i na razie mam kolumienki ustawione na krótszej scianie. Zakładając że kolumny na dłuższej ścianie ustawił bym 0,5 m od ściany to zostaje mi niewiele miejsca przed kolumnami...

pewnie że ma... ale z moich doświadczeń wynika że w większości przekłada się to na jakość basu.

I jak niestety wynika z analizy tego wątku - soko juz mamy swoje systemy stereo czas na wymianę mebelków - żeby można było klocki lepiej poustawiać.

Tylko szkoda że człowiek nie myślał o tym wszystkim wcześniej.

i z całej tej zabawy w przestawianie mebelków wynika dla mnie jedna bardzo ważna nauka:

Nie kupię już nigdy żadnego klocka jeżeli nie będe miał mozliwości odsłuchania go w moim domu i sprawdzenia jak radzi sobie w konkretnych warunkach akustycznych.

czy ktoś ma może programik CARA 2.2 PLUS PowerPack ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A odpowiadajac na pytanie z tytulu watku, proste zestawienie ;):

srednio drogi "klocek" i kiepska akustyka: bas buczy, cos swidruje w uchu, nie ma sceny i przestrzeni, balagan.

srednio drogi "klocek" i dobra akustyka: bas gra srednio, cos gra srednio, scena i prestrzen jest srednia.

drogi "klocek" i kiepska akustyka: bas buczy, cos swidruje w uchu, nie ma sceny i przestrzeni, balagan.

drogi "klocek" i dobra akustyka: bas gra dobrze, cos gra dobrze, scena i przestrzen jest dobra.

Przestawiłem kolumny z krótkiej ściany na długą (pokój 2,5 x 4,5 m) i kurcze jestem w szoku. Przede wszystkim pojawiła się stereofonia. Mam tylko problem z 75 Hz, w miejscu gdzie siedzę dzwięk jest wyraźnie cichszy... Ale i tak jest o niebo lepiej niż poprzednio. Wstawię jeszcze kolejną półkę z książkami i może adaptację akustyczną mojego pokoju będę mógł uznać za zakończoną :)

Witam. Chce wymienic glosniki komputerowe na lepszy sprzet audio. Glosniczki stoja teraz na biurku i na parapecie pod oknem. Ale dzwiek jest beznadziejny i mnie meczy. Chce kupic odtwarzacz Marantz CD7300, wzmacniacz Pioneer'a jakis z Allegro i kolumny Tonsil Feniks. Ale mam bardzo ograniczone mozliwosci co do rozstawienia kolumn, bo naprzeciwko kanapy stoi segment, a po lewo od kanapy szafa. Czy zaproponowany uklad jest dobry??

Szerokosc sciany, w ktorej sa drzwi to 3,6 m, a tej przy ktorej segment 3,3 m, Kolumny przednie beda rozstawione na szerokosci 2,5 m. Tylna prawa bedzie na parapecie, a lewa na stendzie za kanapa. Jednak martwi mnie fakt, ze przednie kolumny i RL beda staly przy segmencie i szafie, wiec za nimi bedzie malo miejsca. Tak samo RR, bedzie stala tuz przy scianie.

Co myslicie o tym rozwiazaniu?? Innej konfiguracji juz nie moge chyba zastosowac. Chyba, ze meble by...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie mam nadzieje ze wiesz w jakich odleglosciach powinny stac kolumny od scian/mebli..

Pozostaje tylko pobawic sie w przestawianie. Polecam program

Ukryta Zawartość

Sam "na sucho" eksperymentowalem z ustawianiem mebli i IMO oplacalo sie.

P.S. Tylnie kolumny powinny byc ok 60 cm powyzej uszu sluchacza-podobno powieszenie ich na polkach na scianie daje dobre rezultaty??.... cos znajdziesz o ustawieniach na

Ukryta Zawartość

Powodzenia!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylny prawy bedzie stal na parapecie. Zastanawiam sie czy go moze postawic za kanapa na stendzie. Wtedy obie tylne by staly na stendach. Raczej przywiercenie polki do scian nic wchodzi w rachube, bo Matka by mi glowe ukrecila. Przednie kolumny raczej nie beda problemem, chociaz nie wiem czy segment stojacy za nimi nie bedzie gral. Za kanapa sciana jest do wysokosci 90 cm wylozona boazeria, ktora tez moze nieciekawie sie zachowywac.

Ale zobacze jak to wszystko sie bedzie zachowywalo, jak kolumny zagraja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.