Skocz do zawartości
IGNORED

Używany AVR550 czy warto / pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry 

Szukam porady bardziej doświadczonych użytkowników odnośnie zakupu używanego amplitunera Arcam AVR550.

Używam 80% kino 20% muzyka zestawu Klipsch RP640 x3 fronty i center, 2x Klipsch Pro 16rc Atmos, 2x Klipsch RP402 surround, sub od kilku tygodni Rel HT1205 w częściowo zaadaptowanym akustycznie niedużym pomieszczeniu 15m2.  Jest ciasno, nie ma miejsca na duże stojące fronty niestety. Dziś całość zasila Denon AVR-X2700H i o ile nie ma z nim generalnie tragedii to wydaje mi się, że to najsłabszy punkt całego zestawu na ten moment. Nie chcę jednak wydawać pieciocyfrowej kwoty na nowy amplituner (czeka mnie wymiana projektora jeszcze i wolę tu więcej zainwestować) i pomyślałem o zakupie używanego Arcama AVR550. Z tego co doczytałem obsłuży konfigurację 5.1.2 z Atmos bez dodatkowych wzmacniaczy, ma 4K, ma Dirac więc spodziewam się zdecydowanie lepszej kalibracji niż w Denonie, na mocy mi nie zależy w tak małym pokoju, ale chciałbym wyciągnąć więcej z zainstalowanych już głośników..

Czy zakup używanego AVR550 Waszym zdaniem ma sens w tej sytuacji?

Czy obsłuży on Dolby Vision i podobne standardy HDR? Wybierając projektor myślę że warto, żeby już je miał, dlatego nie chce wpakować się w amplituner bez niego.

Na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem? Jak poprawnie sprawdzić, żeby nie wpakować się na minę?

Czy licencja Dirac w tej sytuacji może być w jakiś sposób nieaktywna/ograniczona? Jak to sprawdzić?

Jaka powinna być uczciwa cena za używany AVR550?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/169558-u%C5%BCywany-avr550-czy-warto-pytania/

Wysłużona Optoma HD36. Jak skończę obecną lampę planuje wymianę projektora, może być DLP. Spodziewam się 5cio cyfrowej kwoty za projektor, stąd pomysł na używany amplituner.

37 minut temu, slastu86 napisał:

Znalazłem informację, że AVR550 obsłuży HDR, ale nie HLG

Tylko do czego Ci potrzebne to HLG? Kto to wykorzystuje i gdzie?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No właśnie do niczego 🙂 stwierdziłem tylko fakt ze specyfikacji AVR550; to mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że warto się nim interesować. Natomiast dalej nie wiem:

Na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem używanego? Jak poprawnie sprawdzić, żeby nie wpakować się na minę?

Czy licencja Dirac w tej sytuacji może być w jakiś sposób nieaktywna/ograniczona? Jak to sprawdzić?

Nie mialem Arcama więc nie podpowiem niestety.

18 minut temu, slastu86 napisał:

Najlepiej sprawdz tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W opcjach dodatkowych "filters" mozesz zmienić walutę w jakiej podawane są ceny. Domyślnie jest w oryginalnej walucie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jeśli chodzi o licencję Dirac, jeśli jest,  to można zmigrować na nowego właściciela, poprzedni musi skontaktować się z Dirac.

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Okazuje się, że nie tak działa licencja Dirac. Najwyraźniej przypisana jest do sprzętu, bo na nowo założonym koncie Dirac Live działał na laptopie z Windows, AVR550 został bez problemu wykryty w sieci. Nie trzeba było w żaden sposób przepisywać licencji na moje konto.

Sorki, mój błąd, ja do licencji Dirac dokupywałem od innego użytkownika DLBC, tam potrzebne było przepisanie przez support Dirac.

Rozumem że kupiłeś?

Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Sam mam niższy model avr 390,przez ampi przechodzi jedynie 4k/60hz. Do pc i mojego oleda bylo to za mało ....120hz z 10bit brakowało . Feintech VAX01202 załatwił sprawę. Sygnał teraz przez tv leci z earc hdmi do zwyklego hdmi w arcamie. Sam arcam ma tylo ograniczone arc.