Skocz do zawartości
IGNORED

Canton Reference 5

Rekomendowane odpowiedzi

Do 20m2 wystarczy Reference 9

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

13 godzin temu, Sebmon666 napisał:

Witam.

Czy ktoś z kolegów ma lub słuchał jakichś z tej serii.Jestem zainteresowany do pokoju 18 m2.

Jestem ciekaw waszych opinii. 

Dziękuję,pozdrawiam. 

No tak, Reference 5 to co najmniej powyżej 25m2.

Ja mam najmniejsze podłógowe z poprzedniej serii czyli model 8k na 21.5m2.

Z nowej serii to na 18 m2, albo podstawkowe 9(jak na monitory są bardzo duże, ważą 18kg sztuka o ile dobrze pamiętam, one sprawdzają się nawet w 30m2,to klasa mniej więcej Dynaudio S40) lub model 7, ale trzeba by mu zapewnić sporo miejsca z dala od sciany(co najmniej pół metra odległości. 7 to już spora kolumna, na głębokość no i waży 33kg sztuka. 

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Teraz gram na B&W 805 d4 plus 2 razy rel t7x suby jako delikatny dodatek.Słucham głównie rocka i elektro.

Myślę o kolumnie wolnostojacej 3 drożnej tak żeby dalej się rozwijać:)

Canton referenz 5 lub 7 ładne głośniki a jeszcze niedawno nie zwracałem na firmę uwagi .

Sądząc z ilosci wpisów i klubu canton firma u nas nie bardzo na topie.

Powiem tak jak na cantona:) to bardzo fajne kolumny. 

Zachowały ten firmowy analityczny dokładny nieco też techniczny dźwięk basu ale zdecydowanie bardziej melodyjny niż to jest w niższych seriach. 

Uważam że to jest gra niektóre naprawdę może się podobać. 

Natomiast jeżeli jesteś zwolennikiem łagodnego ciepłego brzmienia bardzo muzykalnego No to pytanie czy to jest odpowiedni kierunek dla ciebie. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem tak jak na cantona:) to bardzo fajne kolumny. 

Zachowały ten firmowy analityczny dokładny nieco też techniczny dźwięk basu ale zdecydowanie bardziej melodyjny niż to jest w niższych seriach. 

Uważam że to jest gra niektóre naprawdę może się podobać. 

Natomiast jeżeli jesteś zwolennikiem łagodnego ciepłego brzmienia bardzo muzykalnego No to pytanie czy to jest odpowiedni kierunek dla ciebie. 

? .ok

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Seria Ergo z lat 90. nie gra ostro ale neutralnie czyli w efekcie tak jak wzmacniacz - jeżeli wzmacniacz jest ciepły i muzykalny to kolumny tak zagrają. Ostro, analitycznie grają dopiero kolumny Cantona produkowane 10 lat później czyli od połowy lat 2000.

W dniu 27.02.2025 o 21:49, Sebmon666 napisał:

Witam.

Czy ktoś z kolegów ma lub słuchał jakichś z tej serii.Jestem zainteresowany do pokoju 18 m2.

Dziękuję,pozdrawiam. 

Rewelacyjne głośniki, wlasciwie niezaleznie od tego, o ktorej generacji serii reference mowisz. 5 do Twojego pokoju beda perfekt. Mam w pokoju, "biurze" podobnej wielkosci Cantony Reference 3.2 DC i sprawdzaja sie wysmienicie.

• Moderatorzy
W dniu 27.02.2025 o 21:49, Sebmon666 napisał:

Witam.

Dziękuję,pozdrawiam. 

Rozumiem, że chodzi o serię Reference 5K ?Jeśli tak, to u mnie takie grają w 45 m2. Posiadam również serię 7K i te grają w 22 m2. Jestem przekonany, że 7K w zupełności wystarczą do Twojej powierzchni. Wiem, że jest jeszcze ciut mniejsza seria 8K, ale nigdy ich nie słuchałem.  Posiadam również monitory 9K, te mają inny charakter grania niż podłogówki.

Na pewno nie opłaca się kupować kolumn Canton w Polsce, bo ceny są dużo wyższe niż w Niemczech. Trzeba tam tylko umieć polować na okazję. Ja swoje Reference 8k kupiłem za 2338 euro za parę, przy normalnej cenie 4200 euro za parę, ale w Polsce chcą 9999zl za sztukę. Na ebay Kleizingien jest piękna para 7k w wybarwieniu cherry za 2175 euro do negocjacji. Tyle że trzeba by po nie jechać do Frankfurtu nad Menem. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Umówić i posłuchać oczywiście powinieneś, ale czy to będzie progres w porównaniu do twoich B&W to raczej wątpię, a to i podobny styl grania. Jeśli interesuje cię trochę inna prezentacja to powinieneś poszukać w kolumnach innych firm niż Canton. 

Witam ,bylem oglądałem ale nie sluchalem niestety. Będę szczery sprzedawca bardzo krytykował Canton ,generalnie cała serię reference. 

W związku z tym co mam to twierdził ze długo na canton nie posłucham. 

Skrytykował też B&W 804d4. Zachęcał mnie do 803d4 ale mówił że pokój trochę mały.

Sluchalem monitor audio które też chwalił. 

Generalnie B&W i monitor audio były faworyzowane.

Powiem ze canton referenz 5 to piękny glosnik ja dla mnie .referenz 7 to taka malutka kolumienką, tak to nazwę:)

Nie jestem pewny ale seria z K była wcześniej .Teraz jet bez K i głośniki są czarne.

3 minuty temu, Sebmon666 napisał:

Witam ,bylem oglądałem ale nie sluchalem niestety. Będę szczery sprzedawca bardzo krytykował Canton ,generalnie cała serię reference. 

Skrytykował też B&W 804d4. Zachęcał mnie do 803d4 ale mówił że pokój trochę mały.

Powiem ze canton referenz 5 to piękny glosnik ja dla mnie .referenz 7 to taka malutka kolumienką, tak to nazwę:)

Nie jestem pewny ale seria z K była wcześniej .Teraz jet bez K i głośniki są czarne.

Zgadza się nowa seria bez k  ma czarne(ciemne ) głośniki i w porównaniu do starszej gra trochę lepiej.

Słuchałem i porównywałem ale tylko te mniejsze kolumny podłogowe i nowe monitory: ze starych 7k i 8k a z nowych 7 i 9.

Nowsza seria jest minimalnie bardziej ciepła od starszej co jest bardzo na plus.

Głupoty ci opowiadał ten sprzedawca, że szybko potrafią zmęczyć, jedynie chyba wtedy gdy połączysz je z bardzo jasnym analitycznym wzmakiem.

Mój jest bardzo neutralny i można słuchać godzinami.

Ale fakt jak Canton Reference to najlepiej tylko te 3 z największych kolumn: albo Referencyjne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo 1 ewentualnie 3.

Ale te wszystkie kolumny raczej do pomieszczeń powyżej 30m2.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, treinerek napisał:

Zgadza się nowa seria bez k  ma czarne(ciemne ) głośniki i w porównaniu do starszej gra trochę lepiej.

Słuchałem i porównywałem ale tylko te mniejsze kolumny podłogowe i nowe monitory: ze starych 7k i 8k a z nowych 7 i 9.

Nowsza seria jest minimalnie bardziej ciepła od starszej co jest bardzo na plus.

Głupoty ci opowiadał ten sprzedawca, że szybko potrafią zmęczyć, jedynie chyba wtedy gdy połączysz je z bardzo jasnym analitycznym wzmakiem.

Mój jest bardzo neutralny i można słuchać godzinami.

Ale fakt jak Canton Reference to najlepiej tylko te 3 z największych kolumn: albo Referencyjne

Ukryta Zawartość

Albo 1 ewentualnie 3.

Ale te wszystkie kolumny raczej do pomieszczeń powyżej 30m2.

Tak ,właśnie o tych modelach co piszesz mówił pozytywnie ale faktycznie nie sluchalem 5 a były w sklepie .Generalnie nie byłem umówiony na odsłuch. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Sebmon666 napisał:

No wiec trzeba samemu posluchac. Podobnie 804d4 graja BARDZO dobrze, po prostu charakterystycznie dla b&w. Oprocz mnie i innych forumowiczow, posiadaczy Cantonow z tego tematu, wielu pro oceniaczy sprzetu (stereophile, thomas&stereo, alpha audio itd itd) tez nie ukrywa zachwytu z Cantonow Reference roznych generacji do poziomu gdzie sa oceniane jako jedne z najlepszych bez podzialu na kategorie cenowe w ogole.

Ja po przesluchaniu bardzo wielu roznych kolumn, w bardzo szerokim przedziale cenowym uznalem, ze Cantony to dokladnie taki dzwiek jakiego oczekuje, mam jeszcze kilka innych zestawow w domu (aktualnie juz zapakowanych w pomieszczeniu gospodarczym...) które przestalem przepinac bo po prostu Cantony daja mi duzo wiecej frajdy. Jedyny, ktorego uzywam na stale to Piegi, ktore sluza za audio do sypialni. Jako glowny zestaw mam New Reference 1 (mialem przez jakis czas New Reference 2 ale zdecydowalem sie na wymiane na wieksze), w mniejszym pomieszczeniu wspomniane Reference 3.2DC. Z obu jestem zachwycony 🙂

Edytowane przez miksti
4 godziny temu, miksti napisał:

No wiec trzeba samemu posluchac. Podobnie 804d4 graja BARDZO dobrze, po prostu charakterystycznie dla b&w. Oprocz mnie i innych forumowiczow, posiadaczy Cantonow z tego tematu, wielu pro oceniaczy sprzetu (stereophile, thomas&stereo, alpha audio itd itd) tez nie ukrywa zachwytu z Cantonow Reference roznych generacji do poziomu gdzie sa oceniane jako jedne z najlepszych bez podzialu na kategorie cenowe w ogole.

Ja po przesluchaniu bardzo wielu roznych kolumn, w bardzo szerokim przedziale cenowym uznalem, ze Cantony to dokladnie taki dzwiek jakiego oczekuje, mam jeszcze kilka innych zestawow w domu (aktualnie juz zapakowanych w pomieszczeniu gospodarczym...) które przestalem przepinac bo po prostu Cantony daja mi duzo wiecej frajdy. Jedyny, ktorego uzywam na stale to Piegi, ktore sluza za audio do sypialni. Jako glowny zestaw mam New Reference 1 (mialem przez jakis czas New Reference 2 ale zdecydowalem sie na wymiane na wieksze), w mniejszym pomieszczeniu wspomniane Reference 3.2DC. Z obu jestem zachwycony 🙂

Racja ,trzeba samemu posłuchać. 

W dniu 28.02.2025 o 19:45, Sebmon666 napisał:

? .ok

W sensie tak lubisz?

W dniu 28.02.2025 o 20:26, MCHammer2022 napisał:

Seria Ergo z lat 90. nie gra ostro ale neutralnie czyli w efekcie tak jak wzmacniacz - jeżeli wzmacniacz jest ciepły i muzykalny to kolumny tak zagrają. Ostro, analitycznie grają dopiero kolumny Cantona produkowane 10 lat później czyli od połowy lat 2000.

Czyli te o których tu mówimy?

W dniu 1.03.2025 o 07:48, Sebmon666 napisał:

Dziękuję wszystkim ,będę musial gdzes je zobaczyc ,posluchac a moze dzisaj.

Udało się? Salony Denona ściągają je na odsłuch.

W dniu 1.03.2025 o 14:20, Sebmon666 napisał:

W którym sklepie byłeś? 

Zdaje się że to jakiś mega stronniczy salon był i zapewne nie miał ich w ofercie 

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Canton Reference 5
  • Moderatorzy
W dniu 1.03.2025 o 14:32, treinerek napisał:

New Reference gra mniej liniowo, co może się bardziej podobać.

• Moderatorzy
10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Odważnie i to z ust (palców) moderacji. I like it!

Mam trzy modele ze starej serii i słuchałem nowej, więc stwierdzam tylko fakty. A co lepsze...? -To co się komu bardziej podoba.

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie tak lubisz?

Czyli te o których tu mówimy?

Udało się? Salony Denona ściągają je na odsłuch.

W którym sklepie byłeś? 

Zdaje się że to jakiś mega stronniczy salon był i zapewne nie miał ich w ofercie 

Bylem w sklepie koło Wiednia czyli tu gdze mieszkam .

Heimkinowelt.at

Maja wszystkie w swojej ofercie a nawet w sklepie widzalem prawie wszystkie modele tej serii i te flagowe za 50000€ też były.

Niestety nie sluchalem.

Gość z którym rozmawiałem, według niego nie mają szans do B&W czy Monitor audio .

Jak widzicie B&W 803d4 do 18m2 ? 

• Moderatorzy
2 minuty temu, Sebmon666 napisał:

Gość z którym rozmawiałem, według niego nie mają szans

Dlaczego słuchasz jakiegoś gościa, zamiast posłuchać kolumn?

2 minuty temu, Sebmon666 napisał:

B&W 803d4

Te Bowersy nie wszystkim przypadną do gustu.

55 minut temu, Sebmon666 napisał:

Heimkinowelt.at

Maja wszystkie w swojej ofercie a nawet w sklepie widzalem prawie wszystkie modele tej serii i te flagowe za 50000€ też były.

Niestety nie sluchalem.

Gość z którym rozmawiałem, według niego nie mają szans do B&W czy Monitor audio .

Nie ma wielu rzeczy bardziej indywidualnych i subiektywnych w odbiorze niz dobre audio. 
Mowienie, ze ktorakolwiek z uznanych marek "nie ma szans" z inna swiadczy tylko o braku profesjonalizmu, bo sa tacy co kochaja lub nie przepadaja za kazda z wymienionych. Bowers jest wyjatkowo specyficznym przykladem - ma charakterystyczny dźwięk, który nie każdemu podejdzie a technicznie i pomiarowo jak na dzisiejsze czasy mozna je (włącznie z 801) uznac za nieudaną konstrukcję, bubel. Osobiscie nawet lubie b&w bo z niektora elektronika potrafia efektownie zagrac, ale nigdy bym sobie ich nie kupil. Sa jednak ludzie co kochaja z jakiegos powodu ten dzwiek a bardzo wiele osob uwaza ich kolumny za smietniki i zaden marketing "slawnymi studiami nagraniowymi" czy znanym brandem tu nie pomoze.

Cytat

Do Twojego metrazu nawet 801 będą ok, tylko im wieksze kolumny i mniejsze pomieszczenie tym mniej sensu bo beda graly 'na pol gwizdka'. Do tego dochodzi kwestia, ze nie kazde kolumny ladnie graja przy niskich poziomach glosnosci - wiec znowu niezbedny odsluch. Nie wiem jak grają akurat te b&w zakładając takie sluchanie near-field. Canton przy niskich poziomach glosnosci i sluchaniu z bliska gra swietnie. Moje reference 3 mam z ~1.5 metra od siebie i jest super, a jak mam okazje posluchac glosniej to sie przenosze na kanape.

Reasumując - skoro maja te Cantony i inne kolumny na miejscu to nic prostszego umowic sie na odsluch, poprosic tego natręta zeby sobie poszedl i nie komentowal, i wyrobic wlasne zdanie. Ja (i jak widac w temacie wielu innych fanow ladnego dzwieku) wybralem wlasnie Cantona po odsluchu wielu kolumn czesto za kilkukrotnie wyzsza kwote, wlasnie za walory dzwiekowe.

Daj znac jak posluchasz 🙂

Edytowane przez miksti
12 godzin temu, Sebmon666 napisał:

Heimkinowelt.at

Niestety nie sluchalem.

Aaaaa ok to tego rynku nie znam. A które monitor audio polecał? Bowers 803 to już nie lada paczka jest.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Aaaaa ok to tego rynku nie znam. A które monitor audio polecał? Bowers 803 to już nie lada paczka jest.

Sluchalem dwie godziny na MA gold 500 6g .Dźwięk taki ja lubię ( techniczny ) ostro na górze, ładna średnica ( ładne wokale ) bassu dla mnie o wiele za malo .

Wzmacniacz do nich był Yamaha ( jakiś większy ze wskazuwkami ) 

Źródło, streaming bluesound .

Muzyka grana to Rock ,elektro-rock,elektro.

Godzinę temu, Sebmon666 napisał:

Dźwięk taki ja lubię ( techniczny ) ostro na górze, ładna średnica

Tak grają Cantony GLE496+Denon PMA720AE+Denon DCD720AE z odpowiednim okablowaniem - słuchałem tego setu 10 lat temu.

Edytowane przez MCHammer2022
6 godzin temu, Sebmon666 napisał:

Sluchalem dwie godziny na MA gold 500 6g .Dźwięk taki ja lubię ( techniczny ) ostro na górze, ładna średnica ( ładne wokale ) bassu dla mnie o wiele za malo .

Wzmacniacz do nich był Yamaha ( jakiś większy ze wskazuwkami ) 

Źródło, streaming bluesound .

Muzyka grana to Rock ,elektro-rock,elektro.

Wygrzane? Bo one generalnie nie grają ostro na górze. Wyraźnie a nie ostro. I basu mają całkiem sporo. Brzmi jakbyś słuchał nie wygranych.

5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Tak grają Cantony GLE496+Denon PMA720AE+Denon DCD720AE z odpowiednim okablowaniem - słuchałem tego setu 10 lat temu.

Na pewno nie mają więcej basu niż goldy