Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry mam pytanie do posiadaczy tych kolumn. Z jakimi wzmacniaczami u was to gra. Ponoć bardzo mocno polecają do nich Fezz Titania,Olympia. Co prawda mam od 2 lat Advance Paris a 10. Ale zastanawiam się nad wymianą. Jak ktoś ma to może niech coś napiszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/169545-pylon-jasper-25mk2/

Cytat nt. wzmocnienia PJ z jednego audio blogu...

,,Elektronika towarzysząca. Jeden z czytelników, właśnie do mnie napisał iż Pylony grają u niego z dCS Bartok, electrocompaniet AW600 Nemo i zestawem Transparentów serii Reference. Moim zdaniem to bardzo przemyślany komplet. Jeżeli budżet pozwoli to źródło dCSa nie będzie tutaj przesadą. Jak chodzi o wzmocnienie to mamy spory wybór od tanich i bardzo dobrze wykonanych lamp Cayina, poprzez kilka modeli Electrocompanieta z nowszej i starszych serii, mało znanych B.M.C Audio aż na Karanie skończywszy. Z wszystkim sprawdzone i dające masę frajdy z odsłuchu. Pozwoliliśmy sobie nawet na podpięcie wybitnych monobloków Amplifona SET140 na lampie GU48, jak krajowy zestaw to i wzmocnienie. Powiem jedno, to jest po prostu czysta poezja. Wiem, że na tle ceny kolumn to niektóre z powyższych będą abstrakcją cenową ale gwarantuję Wam, że kres możliwości Pylon Jasper 25mk2 usłyszycie właśnie z tak doskonałym towarzystwem".

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

ten kolega z powyższej odpowiedzi to gruby system zbudował i w nim to chyba te Jaspery to najsłabsze ogniwo 😉

W jakim budżecie chciałbyś się zamknąć? Co będzie źródłem?

Do tych kolumn wcale nie trzeba aż tak dużo. Z naszej oferty polecam posłuchać Hegla H400, Rotela Michi X3 s2, a jak chcesz bardziej ciepło to hybryda od Coplanda CSA-150. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ten kolega z powyższej odpowiedzi to gruby system zbudował i w nim to chyba te Jaspery to najsłabsze ogniwo 😉

W jakim budżecie chciałbyś się zamknąć? Co będzie źródłem?

Do tych kolumn wcale nie trzeba aż tak dużo. Z naszej oferty polecam posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Rotela Michi X3 s2, a jak chcesz bardziej ciepło to hybryda od Coplanda CSA-150. 

Dokładnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 godzin temu, Ghotti napisał:

Ukryta Zawartość

Czytałem to ale nie wiele ten temat wnosi. Może jeszcze zapomniałem dodać że kwota jaką chciałbym na to ewentualnie przeznaczyć to powiedzmy 10-15 tyś.

Mogą być to wzmacniacze używane.

Tylko chciałbym żeby też to wyglądało. Jednak kolumny piękne,reszta systemu też. Więc taki np Hegel odpada.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Czytałem to ale nie wiele ten temat wnosi. Może jeszcze zapomniałem dodać że kwota jaką chciałbym na to ewentualnie przeznaczyć to powiedzmy 10-15 tyś.

W tym budżecie zdecydowanie szukałbym na twoim miejscu używanego pieca lampowego.

1 godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Mogą być to wzmacniacze używane.

Tylko chciałbym żeby też to wyglądało. Jednak kolumny piękne,reszta systemu też. Więc taki np Hegel odpada.

Mam je u mnie grają z shanling a3.2 niestet za dużo Ci nie powiem o innych bo nie testowałem z innymi 😉 jestem zadowolony 🙂 

1 godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Czytałem to ale nie wiele ten temat wnosi.

A co cie powstrzymalo przed kontynuowaniem tamtego watku skoro jest dokladnie identyczny z tym ktory zalozyles?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

kwota jaką chciałbym na to ewentualnie przeznaczyć to powiedzmy 10-15 tyś.

Yamaha A-S1200 no tylko tu nie ma nawet DAC, hybryda lampowa Copland CSA-100 z niezłym DAC na pokładzie. Yamaha jednak w tym budżecie wygląda najlepiej zdecydowanie 😉

Rotel RA-1592 mk2, 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Przede wszystkim, @kinomaniak 2, jakiej różnicy w dźwięku oczekujesz? 🙂 Twój obecny wzmacniacz jest zdecydowanie ocieplony, chcesz pozostać przy podobnej sygnaturze, czy jednak wolisz coś jaśniej? 🙂

Ogółem warto sprawdzić na pewno właśnie Fezza Titanię EVO, jeden z częściej wybieranych wzmaków pod Jaspery, cieplej i gęściej zagra Rega Elicit MK5. Ciekawą opcją będzie też Primare i25, czy Vincent SV-737. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 Dorzucam film, gdzie omawiamy kilka opcji. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no tylko tu nie ma nawet DAC, hybryda lampowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z niezłym DAC na pokładzie. Yamaha jednak w tym budżecie wygląda najlepiej zdecydowanie 😉

Rotel RA-1592 mk2, 

Chciałem lepszy wzmacniacz niż mam. Advance Paris a 10 jest hybrydą pięknie wygląda,i dobrze gra. Więc wymagania mam większe niż ta as 1200.Bo tu to bym raczej strzelił sobie w kolano.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Przede wszystkim, @kinomaniak 2, jakiej różnicy w dźwięku oczekujesz? 🙂 Twój obecny wzmacniacz jest zdecydowanie ocieplony, chcesz pozostać przy podobnej sygnaturze, czy jednak wolisz coś jaśniej? 🙂

Ogółem warto sprawdzić na pewno właśnie Fezza Titanię EVO, jeden z częściej wybieranych wzmaków pod Jaspery, cieplej i gęściej zagra Rega Elicit MK5. Ciekawą opcją będzie też Primare i25, czy Vincent SV-737. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 Dorzucam film, gdzie omawiamy kilka opcji. 

Właśnie lubię trochę ciepłe granie. Wydaje mi się że mój Advance Paris a 10 mógłby być mocniejszy,bo tych 130 Wat. To tutaj nie czuć.Daca nie chcę we Wzmacniaczu bo mam eversolo dmp A6 SE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinomaniak 2
26 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

wymagania mam większe niż ta as 1200.Bo tu to bym raczej strzelił sobie w kolano.

ale słuchałeś i porównywałeś na tych kolumnach? Ja często słyszę hejt na Yamahę, a potem się okazuje zupełnie co innego no i to wykonanie. Yamaha być nie musi. Budżet jest jaki jest. Są inne propozycje jak chociażby Rotel RA-1592 mk2 (najcieplej grający chyba Rotel w aktualnej ofercie, więc nie ma co opierać opinii na innych modelach). Jednak patrząc barwą dźwięku to Copland CSA-100 😉

www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ale słuchałeś i porównywałeś na tych kolumnach? Ja często słyszę hejt na Yamahę, a potem się okazuje zupełnie co innego no i to wykonanie. Yamaha być nie musi. Budżet jest jaki jest. Są inne propozycje jak chociażby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (najcieplej grający chyba Rotel w aktualnej ofercie, więc nie ma co opierać opinii na innych modelach). Jednak patrząc barwą dźwięku to Copland CSA-100 😉

No właśnie myślałem o Rotelu,i o Fezz.

Myślałem żeby o Luxman,czy Accuphase. Bo pewnie używki bym dorwał. Yamaha może as 3000

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

No właśnie myślałem o Rotelu,i o Fezz.

Myślałem żeby o Luxman,czy Accuphase. Bo pewnie używki bym dorwał. Yamaha może as 3000

No jeśli używki wchodzą w grę to się oczywiście otwiera temat na zupełnie inną ligę 😉

www.tophifi.pl

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No jeśli używki wchodzą w grę to się oczywiście otwiera temat na zupełnie inną ligę 😉

Pisałem nowy,lub używany. Kwota 10-15 tyś. Może nawet 18 tyś.

37 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Pisałem nowy,lub używany. Kwota 10-15 tyś. Może nawet 18 tyś.

Rozstrzał ogromny. Pierwszy odsłuch to sprawdzenie potencjału kolumn, zobaczysz na ile je stać i w co warto celować 😉

www.tophifi.pl

4 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Chciałem lepszy wzmacniacz niż mam. Advance Paris a 10 jest hybrydą pięknie wygląda,i dobrze gra. Więc wymagania mam większe niż ta as 1200.Bo tu to bym raczej strzelił sobie w kolano.

Właśnie lubię trochę ciepłe granie. Wydaje mi się że mój Advance Paris a 10 mógłby być mocniejszy,bo tych 130 Wat. To tutaj nie czuć.Daca nie chcę we Wzmacniaczu bo mam eversolo dmp A6 SE

Advance to bardzo słabe ogniwo Twojego toru..słaba wydajność prądowa..i dlatego nie wysterowuje właściwie Twoich kolumn.

I będzie “ładny” nadal 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Fezz

Skoro lubisz ciepło, to nie wiem, czy to odpowiedni kierunek 😉 Chyba że mowa o Olympii Evo, ale to wyższy budżet. Fezzy ogółem są dość neutralnymi wzmacniaczami 🙂 

W okolicy 18 tys już bym rozważał Regę Aethosa, jeden z moim zdaniem najciekawszych wzmacniaczy w tym budżecie 🙂 Na pewno też warto posłuchać Unisona Unico 150, Shanlinga A3.2 Mk2, może Moon 340i X 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo fajne kolumny w cenie w której można je obecnie nabyć bo rabaty na ten model są olbrzymie obecnie. 

Więc teraz tylko dobrać faktycznie odpowiedni wzmacniacz i cieszyć się kompletnym systemem. 

Moim zdaniem fezz to nie jest najlepszy partner to bardziej wynika z wspólnej kooperacji obu firm niż faktycznie z doboru komponentów pod kątem dopasowania dźwięku. 

Leema tucana, Cambridge Edge, moon 340, KARAN, bladelius. 

Tutaj uzyskasz bardzo ciekawe brzmienie w połączeniu ale warto to sprawdzać wypożyczając konkretne wzmacniacze do domu dlatego że wiele osób pisało nawet tutaj na forum o problemach z basem przy tych kolumnach

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo fajne kolumny w cenie w której można je obecnie nabyć bo rabaty na ten model są olbrzymie obecnie. 

Więc teraz tylko dobrać faktycznie odpowiedni wzmacniacz i cieszyć się kompletnym systemem. 

Moim zdaniem fezz to nie jest najlepszy partner to bardziej wynika z wspólnej kooperacji obu firm niż faktycznie z doboru komponentów pod kątem dopasowania dźwięku. 

Leema tucana, Cambridge Edge, moon 340, KARAN, bladelius. 

Tutaj uzyskasz bardzo ciekawe brzmienie w połączeniu ale warto to sprawdzać wypożyczając konkretne wzmacniacze do domu dlatego że wiele osób pisało nawet tutaj na forum o problemach z basem przy tych kolumnach

Jak sie kupuje nędzny wzmacniacz.bez wydajności prądowej..to potem się pisze o problemach z basem.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

Jak sie kupuje nędzny wzmacniacz.bez wydajności prądowej..to potem się pisze o problemach z basem.

O widzisz Tomek. Właśnie o tobie myślałem! Miałem nadzieję że wyślesz tu swoje propozycje. Jak to się mówi ściągnąłem cię telepatycznie. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo fajne kolumny

Potwierdzam 😉 też je lubię 🙂 z shanling a3.2 nie mam problemu z basem 🙂 jedynie z tym że wali po gołych ścianach ale to się coś lekko poprawi 

@kinomaniak 2 w jakim metrażu ty grasz pylonami ? 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

O widzisz Tomek. Właśnie o tobie myślałem! Miałem nadzieję że wyślesz tu swoje propozycje. Jak to się mówi ściągnąłem cię telepatycznie. 

Autor tematu dostal propozycje na PW.

I to duzo wczesniej niz Ty napisałeś.I niestety ściągnąłem Cie telepatycznie.

Niczego do tematu nie jesteś w stanie wnieść.

10 minut temu, Ghotti napisał:

Czemu nie tutaj? Inni by też skorzystali 😉 dosyć popularne kolumny 

Dokładnie pisać śmiało i się nie wstydzić swoich propozycji. 😊

12 minut temu, Ghotti napisał:

Czemu nie tutaj? Inni by też skorzystali 😉 dosyć popularne kolumny 

Ale propozycja dośc niszowa.Zadne tego typu ''zabaweczki'' co tu padały.I dlatego tak.

Napędzały nawet bowersy z łatwością.

• Pokaż nowe odpowiedzi