Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do Onkyo TX-NR6100 vs. zmiana na wzmacniacz stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poszukuję porady dotyczącej sprzętu audio do odsłuchu muzyki w stereo. Obecnie posiadam amplituner Onkyo TX-NR6100 i zastanawiam się, czy warto do niego dobrać dobre kolumny podłogowe w budżecie do 5000 zł, czy lepiej sprzedać Onkyo i kupić wzmacniacz stereo oraz nowe kolumny.

Kilka szczegółów:

Muzyka: głównie klasyczna, ale też Spotify i płyty analogowe.

Pomieszczenie: 20 m².

Źródła: gramofon, streaming, czasem TV.

Brzmienie: zależy mi na dobrej scenie dźwiękowej, szczegółowości i naturalnym brzmieniu.

Czy w tym budżecie znajdę kolumny, które dobrze zagrają z Onkyo, czy jednak amplituner AV ogranicza jakość dźwięku i lepiej iść w klasyczny wzmacniacz stereo? Jeśli tak, to jaki wzmacniacz i kolumny polecacie?

Dzięki za każdą sugestię!

1 godzinę temu, Krzyś 1969 napisał:

Cześć,

Poszukuję porady dotyczącej sprzętu audio do odsłuchu muzyki w stereo. Obecnie posiadam amplituner Onkyo TX-NR6100 i zastanawiam się, czy warto do niego dobrać dobre kolumny podłogowe w budżecie do 5000 zł, czy lepiej sprzedać Onkyo i kupić wzmacniacz stereo oraz nowe kolumny.

Kilka szczegółów:

Muzyka: głównie klasyczna, ale też Spotify i płyty analogowe.

Pomieszczenie: 20 m².

Źródła: gramofon, streaming, czasem TV.

Brzmienie: zależy mi na dobrej scenie dźwiękowej, szczegółowości i naturalnym brzmieniu.

Czy w tym budżecie znajdę kolumny, które dobrze zagrają z Onkyo, czy jednak amplituner AV ogranicza jakość dźwięku i lepiej iść w klasyczny wzmacniacz stereo? Jeśli tak, to jaki wzmacniacz i kolumny polecacie?

Dzięki za każdą sugestię!

Witaj,

w budżecie 5 tys lepiej najpierw szukać kolumn, bo za dużo i tak nie poszalejemy 😉

Z naszej oferty do takiego pomieszczenia polecam posłuchać na pewno PSB Imagine T54 Kolumny te nie są trudne i lubią się z elektroniką Onkyo. Mają fajną głębię i brzmią dość analogowo. Dobrze ich barwa nadrabia to co tracimy mając amplituner AV (chodzi mi o takie dość płaskie granie). Alternatywa będzie Indiana Line z serii Diva, Elac Debut Reference F5 oraz podstawkowe kolumny z wyższej półki jednak tutaj ampli będzie jeszcze większym ograniczeniem. 

Zapraszamy na odsłuch do naszych salonó 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zapomniałeś dopisać jakie są w tej chwili kolumny, żeby skoku w bok nie było 😉 

Fakt, że zwykle one są najsłabszym ogniwem, ale tylko ZWYKLE ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie pisałem jakie, bo tak jakby ich wcale nie było. MAUDIO HCS 9950 MKII + Subwoofer SUB-8 kupione w komplecie z poprzednim amplitunerem Onkyo. Tak więc kolumn nie mam :)

To ja bym w pierwszej kolejnosci pomyslal o :

1. Heco aurora 700

2. Polk audio r600

3. triangle borea br08

a z uzywek 

Tannoy mercury 7.4

pylon audio diamond 25 mk1

tannoy xt8f

Cześć 🙂 przejście na wzmacniacz stereo na pewno pomoże 😉 Z kolumn opcji sporo, ale w przypadku dobrej sceny i naturalnego grania sprawdziłbym na pewno Polk Audio R600, Q Acoustics 5040 lub tańsze 3050c, Triangle BR07, MA Bronze 500. Dwie ostatnie opcje nie wpisują się może idealnie w naturę naturalności, ale jak dorzucisz wzmacnaicz o takim brzmieniu, to będzie nieźle 🙂 

Zachęcam też do obejrzenia filmu:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To może tak - 20 m2 czasem wypełnią przyzwoite monitory z dobrym wooferem,

ale wydaje się, że nawet najmniejsze podłogówki z wymienionej serii wystarczą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zauważ, że sprzedający rezygnuje na rzecz monitorów 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na pewno chciałbym kupić nowe kolumny z pewnego źródła. Coraz bardziej skłaniam się ku  Polk audio 500. Wiele osób je poleca. Również zaciekawiły mnie Dynaudio Emit 30 polecane przez Q21 jako dobre do odsłuchu wieczorami, niezbyt głośnego, które dają delikatny i nasycony dźwięk. Wizualnie też bardziej mi się podobają ich charakterystyka wydaje się pasować do moich preferencji – ciepły, nasycony dźwięk.

Chętnie wysłucham opinii osób, które miały okazję porównać te modele lub mogą doradzić, który z nich lepiej sprawdzi się w moim przypadku. Może jest jeszcze jakaś alternatywa w podobnym budżecie, którą warto rozważyć?

Niestety nie mam żadnej wiedzy. Na tą chwilę zdaję się na informacje z tego forum. Z czasem na pewno będę chciał wymienić mój amplituner, ale najpierw kolumny. Jakaś sensowna propozycja wzmacniacza do 4 tysięcy do tych Polk audio?

9 minut temu, Krzyś 1969 napisał:

Niestety nie mam żadnej wiedzy. Na tą chwilę zdaję się na informacje z tego forum. Z czasem na pewno będę chciał wymienić mój amplituner, ale najpierw kolumny. Jakaś sensowna propozycja wzmacniacza do 4 tysięcy do tych Polk audio?

Do 4 tys. kupisz używanego Denona PMA-1600NE. Widziałem kilka na olx ostatnio. A jeden kolega z forum, niewiele drożej sprzedawał PMA-1700NE. Nie wiem tylko, czy już nie sprzedał. Porządne wzmacniacze, za rozsądne pieniądze. PMA-1700NE byłby nawet lepszą opcją, bo mógłby robić też jako końcówka mocy w kinie, gdybyś chciał jakoś rozbudować granie wielokanałowe też. Tylko za ten model, używany, to musisz liczyć już ok. 4500 zł

Ukryta Zawartość

Albo poszukaj bliżej. Ma phono, DAC opt i coax więc i np. do TV można podłączyć.

O budżecie nie wspomnę 😉 

Ukryta Zawartość

W dniu 26.02.2025 o 21:20, Krzyś 1969 napisał:

Krzysiek, żadnego Dynaudio nie kupuj, bo to jest marka, która nie uznaje słabych wzmacniaczy. Ten twój Onkyo umrze na nich. 

Kup jakieś łatwe do prowadzenia kolumny z podwójnymi terminalami i podłącz ten amplituner w konfiguracji Bi-Amp. Może to trochę więcej mocy wyciągnie z zasilacza. 

Edytowane przez Gargan

W pierwszej kolejności też pomyślałbym o wymianie kolumn bo akurat znam te twoje ja jeszcze z tych czasów No i faktycznie nie jest to najlepszy wybór natomiast wtedy były to produkty dość tanie. 

Natomiast ten model Onkyo 6100 no powiedzmy sobie szczerze nie gra szałowo w stereo więc możliwe że niekoniecznie będziesz potrzebował wykorzystać cały budżet a przeznaczyć część pozostałego na wymianę faktycznie wzmacniacza bo to Cię czeka prędzej niż później. 

Olk seria R z OLX. Rodacy kupowali z świetnej promocji na iBOOD teraz odsprzedają dalej 

Monitor audio bronze 500

Heco Aurora 700

Kef q750

Qacoustic 3050i, póki są na wyprzedaży. Chyba bym nie dokładał do serii 5040.

Acoustic energy ae120

Kilka osób z forum proponowało mi monitory i chyba w takim kierunku pójdę. Mieszkam w bloku, pokój nie jest za duży, więc wybór padł na Pylon diamond 18 mkII. Na razie pomęczę się na moim Onkyo. Jaki wzmacniacz do tych monitorów byście polecili? Zastanawiam się nad Yamaha Musiccast R-N800A. Podpowie mi ktoś, czy to w miarę dobry wybór, czy iść w coś zupełnie innego? Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Gargan napisał:

Jeśli chcesz taki wszystkomający AIO to właściwie nie masz wyboru w tej cenie.

A taki niewszystkomający do 4 tysięcy?

Edytowane przez Krzyś 1969

Jeszcze da się kupić Arcam SA20 za 4500 PLN - słuchałem, brzmi tak samo jak SA30, więc tego droższego nie ma sensu kupować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście też bym przed w model sa20 w tej cenie niż rn800. 

Fajne combo ale to nie poziom grania na przykład tego czystego wzmacniacza Arcam. 

Bardzo się cieszę że udało mi się też przekonać użytkownika gargan do tego sprzętu bo początkowo był bardzo sceptyczny 🙂

@Piotr Sonido mnie do brzmienia Arcam nie trzeba przekonywać. Za to im nowszy tym (moim zdaniem) gorzej wykonany. Tak jak seria SA jest krokiem w tył w stosunku do FMJ, a FMJ to krok w tył w stosunku do DiVA - tak Radia to jakaś porażka estetyczno-konstrukcyjna. Samsung wszedł Brytyjczykom zbyt głęboko i to czuć. SA20 nie ma jeszcze zbyt wielu dupereli, które mogą sprawiać problem lub są nieznaczące, za to klasa G robi robotę. Za 4500 PLN to super zakup.

Kwestie wyglądu zostawiam. Żółta barwa nie może się podobać każdemu. Ale konstrukcyjnie co masz im do zarzucenia? 

Obecna seria radia jest wręcz uwielbiana przez wszystkich techników laboratoryjnych i ja polecają.

Design tworzył człowiek z naima. Tam lubił zielony tu poszedł w żółty. 

16 godzin temu, Krzyś 1969 napisał:

Kilka osób z forum proponowało mi monitory i chyba w takim kierunku pójdę. Mieszkam w bloku, pokój nie jest za duży, więc wybór padł na Pylon diamond 18 mkII. Na razie pomęczę się na moim Onkyo. Jaki wzmacniacz do tych monitorów byście polecili? Zastanawiam się nad Yamaha Musiccast R-N800A. Podpowie mi ktoś, czy to w miarę dobry wybór, czy iść w coś zupełnie innego? Z góry dziękuję za pomoc.

Najpierw osłuchaj się z kolumnami, później napisz co chcesz zmienić/poprawić. W ten czas można wskazać coś konkretnego. W kwestii wyceny oczywiście zapraszam.

Co do Yamahy na pewno podkreśli górę i średnicę, bas będzie szybszy ale w odbiorze będzie go mniej. Można pójść w kierunku czegoś cieplejszego ale to zależy od Twoich oczekiwań.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Kwestie wyglądu zostawiam. Żółta barwa nie może się podobać każdemu. Ale konstrukcyjnie co masz im do zarzucenia? 

Obecna seria radia jest wręcz uwielbiana przez wszystkich techników laboratoryjnych i ja polecają.

Design tworzył człowiek z naima. Tam lubił zielony tu poszedł w żółty. 

Mają goowniane wyświetlacze w niewłaściwym kolorze. 

Brak fizycznego przycisku "Power" na przednim panelu to dyskwalifikacja.

W środku szału nie ma jak za takie pieniądze, chociaż to chyba taki trend bo dzisiaj. 

S/N = 77dB to są te super parametry?

Czułość 0,17V to jest nieśmieszny żart. Dobrze, że regulacja głośności jest sterowana cyfrowo, bo by była lipa.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Mają goowniane wyświetlacze w niewłaściwym kolorze. 

Brak fizycznego przycisku "Power" na przednim panelu to dyskwalifikacja.

W środku szału nie ma jak za takie pieniądze, chociaż to chyba taki trend bo dzisiaj. 

S/N = 77dB to są te super parametry?

Czułość 0,17V to jest nieśmieszny żart. Dobrze, że regulacja głośności jest sterowana cyfrowo, bo by była lipa.

A czyli jednak narzekanie jak zwykle. Uff myślałem że coś Ci się stało:)

Kwestia power i kwestia wyświetlacza to indywidualna preferencja. Taki był zamysł rozumiem więc możesz to jedynie oceniać według własnych potrzeb. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli wymysły.

Brak konkretnych aspektów. 

To że na nim nic nie widzisz to kwestia twojego wzroku. Miał być taki mleczny taki jest.

Ciężko dostępny wyłącznik , bezpieczeństwo. Hmmm 🤣

Natomiast to u Anglików nie jest nic nowego.

Trochę faktycznie żaden sprzęt elektryczny nigdy się nie zapalił czy tylko tak piszesz, żeby pisać?

Nie miałem w rękach tego wzmacniacza, bo szybko znalazłbym wszystkie wady. 

Anglicy albo Koreańczycy nie umieją projektować dobrych i trwałych urządzeń. Nie uwierzę, że nagle się nauczyli.

Żaden sprzęt elektryczny audio nie zapalił mi się przez 18 lat w domu oraz od początku kiedy otworzyliśmy salon i do momentu jak tam byłem.

Może dlatego że nie wkładam zapałek do środka?

Jasne dobre urządzenia robią tylko Japończycy? Czy Afgańczycy?

• Pokaż nowe odpowiedzi