Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla Naim XS3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam wzmacniacza, ktory zagra podobnie jak ten maly wariat Naim. 

Ten niestety odpadl  ze wzgledu na tragicznie nierowne kanaly przy cichym odaluchu. Szkoda, bo pasowal mi idealnie gabarytami i charakterem brzmienia. 

Budzet podobny, w gre wchodza wzmacniacze nowe i uzywane.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

https://www.audiostereo.pl/topic/169525-alternatywa-dla-naim-xs3/

Mam XS1 i Sugdena A21 Se Signature. Sugden gra dość podobnie, tylko jest pod kazdym względem rozwinięciem. Minus że się grzeje i ma tylko 30W. (energii mu nie brakuje)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

30 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam XS1 i Sugdena A21 Se Signature. Sugden gra dość podobnie, tylko jest pod kazdym względem rozwinięciem. Minus że się grzeje i ma tylko 30W. (energii mu nie brakuje)

Sugden jest spoko wiem, to lampa. 

Nie do końca identyczne brzmienie, ale też bardzo ciekawe — Rega Elicit MK5. Jest nieco gęściej i żywiej. Sprawdziłbym też Vincenta SV-237 MKII, czy Unisona Unico Due😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 Podzialamy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, hifibloke napisał:

Witam

Szukam wzmacniacza, ktory zagra podobnie jak ten maly wariat Naim. 

Ten niestety odpadl  ze wzgledu na tragicznie nierowne kanaly przy cichym odaluchu. Szkoda, bo pasowal mi idealnie gabarytami i charakterem brzmienia. 

Budzet podobny, w gre wchodza wzmacniacze nowe i uzywane.

Nie wystarczy wymiana potencjometru?

22 minuty temu, moltos napisał:

Nie wystarczy wymiana potencjometru?

Z tego co wiem to wlasnie nie... podobno loteria jedne graja rowniej inne mniej, a mogą tez powiedziec, ze wszystko jest w normie i tak ma byc. To slaba norma maja skoro z miejsca odsluchu jedna kolumna gra a druga nie ;) poglaszasz i juz dosc glosno a jedna dalej slyszalnie ciszej... 

11 godzin temu, hifibloke napisał:

Z tego co wiem to wlasnie nie... podobno loteria jedne graja rowniej inne mniej, a mogą tez powiedziec, ze wszystko jest w normie i tak ma byc. To slaba norma maja skoro z miejsca odsluchu jedna kolumna gra a druga nie 😉 poglaszasz i juz dosc glosno a jedna dalej slyszalnie ciszej... 

Ja z tym potencjometrem to tak na początek. Ale czy on jest przyczyną to do końca nie wiemy. Może jest uszkodzony jakiś inny element toru sygnałowego wzmacniacza np. kondensator, tranzystor itp. Poza tym trzeba wykluczyć przyczyny w nieprawidłowym działaniu elementów zewnętrznych np. głośników poprzez zamianę kabli na wyjściu wzmacniacza i odsłuch. Drugie to czy źródło muzyki (CD, streamer, gramofon) prawidłowo odtwarza. Połączenia interkonektorem ze wzmacniaczem, zamienić wejścia itp. Jeśli nic nie zrobisz to zostaniesz z drogim uszkodzonym wzmacniaczem, trudnym do odsprzedaży.

Włączyłem się w temat bo podobnie jak kolega marcinmarcin kręcę się ostatnio wokół tych samych marek tj. Naim i Sugden.

Posiadam Naim Nait XS i Sugden (końcówka) AmpMaster. Ponadto robię wzmacniacze i tak ostatnio skleiłem klonika Sugden A21se (integra) oraz Naim NAP250 (końcówka). Moje kolumny to Amphion Argon3L i do niedawna nie mogłem znaleźć wzmacniacza, który zapewniłby porządny dźwięk przy cichym słuchaniu. Te dwie marki wreszcie mnie zadowoliły w temacie.

Wracając do Naim XS3 to wymiana potencjometru jest dość prosta bo jest on połączony z drukiem za pomocą przewodów, które łatwo odłączyć od pinów potencjometru.

Moim zdaniem nawet rozwinięcie tego brzmienia znajdziesz w Roksan Caspian M2. A do dostania za na prawdę świetne pieniądze. Taniej niż seria XS co jest niedorzeczne 🙂

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem nawet rozwinięcie tego brzmienia znajdziesz w Roksan Caspian M2. A do dostania za na prawdę świetne pieniądze. Taniej niż seria XS co jest niedorzeczne 🙂

Jak bedzie jeszcze na stanie u mnie tu lokalnie to wezme na odsluch, xs3 mialbym za 8k, ale z takimi nierownymi kanalami to nie chce nawet za 5;)

Jesli nowy to celuje do 10k najlepiej. 

41 minut temu, hifibloke napisał:

Jak bedzie jeszcze na stanie u mnie tu lokalnie to wezme na odsluch, xs3 mialbym za 8k, ale z takimi nierownymi kanalami to nie chce nawet za 5;)

Jesli nowy to celuje do 10k najlepiej. 

Nie dziwię się. Miałem to w nadzie i nie wytrzymałem. 

Spróbuj bo warto. 

W tej cenie znajdziesz jeszcze używana leeme tucana albo naim ale supernait 

Z uzywek pewnie by spasowal Denon pma2020 kiedys go mialem, mocno idzie dolem, dynamika spoko, robi za koncowke, bez tych lcd itd.  ale srebrny juz nie. Salka kinowa, gryzie to za bardzo w oczy.