Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon na start

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkownikóww tego forum.

Również chcę zacząć przygodę z adapterem ale po przeczytaniu artykułów od czego zacząć nie wiem juz Nic 😎😰

Posiadam zestaw Denona DNP-720AE + PMA-720AE +DCD-720AE  podpiete pod Dali Zenzor 7

Jaki gramofon na początek będzie najlepszym zakupem , budżet to 2500 zł.

Z góry dziekuje za wszelkie podpowiedzi 

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/169438-jaki-gramofon-na-start/

Na start wystarczy w połowie budżetu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pełny manual, eliptyczna niezła wkładka z możliwością upgrade'u na ML czy SH.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowanie warto kasę przeznaczyć w większym procencie na dobrą wkładkę. 
Ona w największym stopniu decyduje o jakości dźwięku. 
Kłopot w tym, że wkładka (szczególnie dobra z bardziej zaawansowanym szlifem igły) wymaga dobrego ramienia które pozwoli na jej precyzyjne ustawienie. 

Ja zacząłem od dość drogiego gramofonu (Music Hall Classic) za ok 3,5 tysiąca a (póki co) skończyłem na tanim (Lenco L-75 za 1200 zł. ) Tyle że do Lenco założyłem nową plintę i wymieniłem ramię co w sumie znacznie więcej kosztowało niż Music Hall. 
Wkładka to obecnie Hana ML wiec najdroższy element zestawu. 
Całość gra fantastycznie, choć nie ukrywam że mam chrapkę na więcej. 
Przy czym Lenco grało całkiem nieźle już na początku. Dlatego dziś bym zaczął właśnie od Lenco w wersji podstawowej (fabrycznej) ale w dobrym stanie z gwarancją. 
Do Lenco potrzbny jest jeszcze wzmacniacz gramofonowy (jak do większości lepszych gramofonów). 

Cześć 🙂 Ciutkę drożej bazowo, ale z fajną wkładką i ogółem całość jest bdb jako baza na przyszłość 🙂 Czyli Rega Planar 2 z Nd3. Fajne, ocieplone granie, ale z bdb detalem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 16.02.2025 o 14:11, tomcio27 napisał:

budżet to 2500 zł.

W takim budżecie daj sobie spokój z nowymi gramofonami w stylu kawałka deski z przymocowanym ramieniem (Rega ,Pro-Ject)

Poszukaj na forach czegoś z "epoki".

Na początek zapytaj tu

Ukryta Zawartość

Bardzo przyzwoity gramofon z bardzo przyzwoitym ramieniem.Wszystko po serwisie.Może jeszcze aktualne.

Ukryta Zawartość

@burz...nie od dzisiaj wiadomo ,że jesteś fanbojem Regi i polecasz sprzęt tej firmy każdemu ,przy każdej okazji.Nawet wtedy ,gdy ktoś potrzebuje porady tylko w sprawie płaskostopia.🤪

Tak....niech autor kupi sobie Regę.Przy okazji ma dużą szansę na brumienie gramofonu w gratisie. Te ałdiofilskie gramofony są znane z tego🤣 O trudnościach z aplikacją innych wkładek niż Regi nawet nie wspomnę.

Ten "stary rumpel" wciągnie tą polecaną przez Ciebie Regę jedną dziurką od nosa a wydmucha drugą.A gdy plintę🤪 (tfu) od Regi już dawno zjedzą korniki ,ten Telefunken dalej będzie grał.😁

Fanboy? Aby nie chcesz mnie obrazić, bo szczeniackie fascynacje zachodnimi markami mam już dawno za sobą?

Poważnie, to mógłbym polecić też prodżekta, miałem w sumie trzy sztuki i nie było popeliny. Kiedyś grałem też na Danielu i tego wynalazku nie polecę, podobnie jak innych odpicowanych cudeniek z 50-letnim stażem. To tylko mechanika, a wszystko się sypie po latach. 
Dlatego dla każdego gramofonowego świeżaka zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem jest sprzed nowy i z gwarancją sprzedawcy, czyli 2 lata. Najlepiej od uznanego producenta.

Co do Regi brumiącej oraz trudności z aplikacją innych wkładek. Miałeś jakiś gramofon tej marki czy tylko powtarzasz? A o plincie powiem tyle, że prosta drewnopodobna deska to domena większości producentów w tej klasie cenowej, więc nie bardzo rozumiem czemu wsiadłeś akurat na Regę. Wciągania nosem i wypluwania oczywiście nie będę komentował.

Założycielowi życzę dobrego i przemyślanego wyboru oraz zadowolenia z odsłuchu czarnych płyt. 

Edytowane przez burz
Poprawka
W dniu 16.02.2025 o 14:11, tomcio27 napisał:

Witam wszystkich użytkownikóww tego forum.

Również chcę zacząć przygodę z adapterem ale po przeczytaniu artykułów od czego zacząć nie wiem juz Nic 😎😰

Posiadam zestaw Denona DNP-720AE + PMA-720AE +DCD-720AE  podpiete pod Dali Zenzor 7

Jaki gramofon na początek będzie najlepszym zakupem , budżet to 2500 zł.

Z góry dziekuje za wszelkie podpowiedzi 

Pozdrawiam

Thorens TD204 póki jest jeszcze ta cena 😉

Paskowy napęd, pełny manual, wyłączany przedwzmacniacz i świetne ramię jak na ten budżet. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja tam będę się przesiadał z vintage Kenwooda na DP300F. Masz pełną automatykę, na  pewno nie polecam konstrukcji w pełni manualnych.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Jak chcesz wygodnie, to przynajmniej "karuzela" na 5 płyt CD .... z pilotem 😉 

A winyl i tak musisz zdjąć, bo pozostawiony zbiera to i owo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja mam zarówno pełen automat (kładzie igłę, wraca ramię a nawet może sam ponownie automatycznie odtwarzać płyty w nieskończoność) mam też pełen manual. 
No i to ten automat pójdzie na sprzedaż. 
Nawet nie dlatego, że słabo gra, ale dlatego że ramię ma ograniczoną możliwość ustawień  i nie założę do niego wkładek z igłami o bardziej zaawansowanych szlifach. 
To znaczy założę ale nie będę miał możliwości precyzyjnego ustawienia wszystkich parametrów aby wykorzystać taką wkładkę. 
Za 900 zł oddam (z nową igłą Ortofona). 

23 godziny temu, Misio38 napisał:

Bo to niewygodne.

Nieprawda.
Bardzo wygodne.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dla mnie niezbyt wygodne, bo po zakończeniu każdej strony musiałbym kota zwalać z kolan żeby zdjąć ramię z kręcącej się wciąż płyty, a tego nie chcę.

Edytowane przez Misio38

45 minut temu, Misio38 napisał:

Dla mnie niezbyt wygodne, bo po zakończeniu każdej strony musiałbym kota zwalać z kolan żeby zdjąć ramię z kręcącej się wciąż płyty, a tego nie chcę.

To akurat może załatwić pół automat i wtedy jest już trochę większy wybór, bo ten denon to nie jest nic wielkiego. To już Thorens Td-402 dd będzie o niebo lepiej grał, a funkcję półautomat posiada 😉 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ale ja wiem jak gra Denon bo mój ojciec go ma. I sory, ale na tej samej wkładce ja nie słyszę różnić między urządzeniami kręcącymi płytą. W tej chwili mam VM740ML na Kenwoodzie i jak dla mnie na Denonie grało to tak samo.

A poza tym u mnie gramofon to trzecie, najmniej znaczące źródło muzyki.

Na waszej stronie jest napisane, że ten td402 i tak jest niedostępny. Podobnie zresztą jak Missiony ZX które miałem zamiar posłuchać.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Ale ja wiem jak gra Denon bo mój ojciec go ma. I sory, ale na tej samej wkładce ja nie słyszę różnić między urządzeniami kręcącymi płytą. W tej chwili mam VM740ML na Kenwoodzie i jak dla mnie na Denonie grało to tak samo.

A poza tym u mnie gramofon to trzecie, najmniej znaczące źródło muzyki.

Na waszej stronie jest napisane, że ten td402 i tak jest niedostępny. Podobnie zresztą jak Missiony ZX które miałem zamiar posłuchać.

Czekamy na dostawę Thorensa. Aktualnie nie ma go u producenta 😞

www.tophifi.pl

W dniu 16.02.2025 o 15:56, audioburak napisał:

Pełny manual

To jako zaleta? Dla mnie przykładowo to dyskwalifikacja.

@Misio38       A dla mnie tylko cecha użytkowa i nie ma większego znaczenia.

Pewnie było by to bardziej istotne, gdybym LPW40 zestawił z patefonem wyposażonym

w zmieniarkę płyt - wtedy jego przewaga byłaby naprawdę wyraźna.

Witam serdecznie wszystkich 

Dziękuję za wszystkie opinie i propozycje sprzętowe .

Bardzo podobają mi się propozycja kolegi "audioburaka" i kolegi  "Top Hi-Fi & Video Design".

Zastanawiam się czy jako początkujący dam rade z pełnym manualem czy może zacząć od automatu lub  półautomatu, poznać sprzęt i pózniej przesiąść się na manual. Prosze o propozycje które warte są uwagi w temacie automat lub półautomat .

dziekuje i pozdrawiam

• Redaktorzy
50 minut temu, tomcio27 napisał:

Zastanawiam się czy jako początkujący dam rade z pełnym manualem czy może zacząć od automatu lub  półautomatu, poznać sprzęt i pózniej przesiąść się na manual. Prosze o propozycje które warte są uwagi w temacie automat lub półautomat .

Dasz radę. Tylko na początek baw się tanią wkładką, której nie będzie szkoda jak "uwalisz" igłę.

Każdy manual można wyposażyć w drugą windę do podnoszenia ramienia na koniec odtwarzania płyty. I to jest luksus zupełny.

Audio Technica AT6006r/a Safety Raiser. Mam ją w Micro Seiki (wersja 2-drucikowa) i to jest naprawdę genialny wynalazek.

Ukryta Zawartość

A dlaczego ja nie uznaję pełnych automatów? Wyobraź sobie, że masz wkładkę za 11 000zł i na koniec grania ramię nie uniesie się z jakiegoś powodu, ale zacznie się cofać i wróci na swoje miejsce (zaparkuje w pozycji startowej).  Będzie orać igłą po płycie. Katastrofa i to niezależna od Ciebie.

P.S. Podczas obsługi drogich wkładek zalecam nie pić alkoholu. Uwalić igłę bardzo łatwo.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

55 minut temu, tomcio27 napisał:

Witam serdecznie wszystkich 

Dziękuję za wszystkie opinie i propozycje sprzętowe .

Bardzo podobają mi się propozycja kolegi "audioburaka" i kolegi  "Top Hi-Fi & Video Design".

dziekuje i pozdrawiam

Manual, ewentualnie półautomat, jeśli już jesteś tak zapominalski albo kręcisz się po domu, żeby igła tarła cały dzień na płycie 😉 

www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Dla miłośników Floydów:

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi