Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Opticon 6 i jaki wzmacniacz do nich ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam taki problem że nie potrafię powiedzieć słowami czego mi brakuje albo czego za dużo. Wcześniej z tymi kolumnami pracował CXA80 i nawet nieźle było, ale brakuje mi takiego walnięcia z werbla a np. Sultans of Swings czuję lekki niedosyt, brakuje powera. Myślałem nad PM7000N ale z kolei jest trochę słabszy od CA. CXA80 już sprzedałem i teraz nie wiem co kupić. Oczywiście wiadomo że odsłuchy najważniejsze ale najpierw chciałbym prosić o poradę w czym się obracać. Pokój odsłuchowy 4,5x4,m niestety kwadratowy ale coś tam z akustyką podziałałem i nie ma tragedii. Muzyka elektroniczna przede wszystkim ale słucham różnych gatunków. Lubię czasem dość głośno posłuchać (powkurzać somsiaduf :P) więc pytanie czy ten  Marantz da radę ?   Będę wdzięczny za wszelkie rady. 

Do Dali ostatnio ktoś wybrał u nas na odsłuchu Rotela A14 mk2 z Bluesoundem Node Nano. Może tak?

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-a14-mkii.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 minut temu, Gargan napisał:

Synthesis Roma 37DC 

Nie wiem czy ta propozycja podana prześmiewczo ale i tak znacznie wykracza poza mój budżet.

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Do Dali ostatnio ktoś wybrał u nas na odsłuchu Rotela A14 mk2 z Bluesoundem Node Nano. Może tak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A wiadomo do jakich Dali ? Bo wiadomo różnie grają np oberony a inaczej rubikore

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
32 minuty temu, djtiger1983 napisał:

Nie wiem czy ta propozycja podana prześmiewczo ale i tak znacznie wykracza poza mój budżet.

A wiadomo do jakich Dali ? Bo wiadomo różnie grają np oberony a inaczej rubikore

Do tych właśnie, nie dopisałem modelu 😜

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mam opticony 6 mk2 z cambridge audio cxa81 i basu, jak dla mnie, jest za dużo. Może jak cxa80 ci pasowało to cxa81 mk2 lub dwukrotnie droższe szaleństwo (nad którym sam się zastanawiam), czyli exa100?

5 minut temu, Miłosz1 napisał:

Mam opticony 6 mk2 z cambridge audio cxa81 i basu, jak dla mnie, jest za dużo. Może jak cxa80 ci pasowało to cxa81 mk2 lub dwukrotnie droższe szaleństwo (nad którym sam się zastanawiam), czyli exa100?

Kurcze chyba żle opisałem problem. Basu jest sporo ale są utwory które brzmią nijako, jak wymieniony Sultans of Swing. No właśnie zastanawiałem się też nad nowym CXA81 ale pytanie czy będzie jakaś różnica ?

@djtiger1983 nie rozumiem co jest w tym wzmacniaczu zabawnego?

Synthesis 37DC ostatnio kosztował ok.7000~8000 PLN.

CXA80 i CXA81 to praktycznie taki sam wzmacniacz.

13 minut temu, Miłosz1 napisał:

Uważasz, że jak kupisz EXA100 to Cambridge nagle zagra nie jak Cambridge?

jeszcze nie słyszałem exa100 ale liczę, że cambridge zagra jak cambridge plus plus... 😉

11 minut temu, djtiger1983 napisał:

Kurcze chyba żle opisałem problem. Basu jest sporo ale są utwory które brzmią nijako, jak wymieniony Sultans of Swing. No właśnie zastanawiałem się też nad nowym CXA81 ale pytanie czy będzie jakaś różnica ?

co to znaczy dla ciebie nijako?

Dziadki Nad 3240PE, 3140, 7240 za bezcen na próbę, albo droższe 3080, 3060  będzie bas, dynamika i nie będzie tak bezbarwnie jak z CA, Marantz, czy innymi 'nowoczesnymi' klockami

20 minut temu, Gargan napisał:

Ja bym postawił na nijakość Dali Opticon.

Cambridge gra jak festiwal rockowy - nie lubię go, ale nijaki to on nigdy nie jest.

Warunkiem są barwne, ciepłe kolumny, Opticony 6 są raczej neutralne

Nawet sobie właśnie załączyłem "Dire Straits" i szczerze mówiąc akurat "Sultans ..."

jest nagrany dość płasko - z wyraźnym  rytmem, ale bez żadnego specjalnego

akcentu z perkusją - jest w tle. Jeśli już szukać werbla, to "Six blade knife".

Jest zaznaczony i brzmi. Jeśli już pretensje to raczej do Muffa Winwooda 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Miłosz1 napisał:

jeszcze nie słyszałem exa100 ale liczę, że cambridge zagra jak cambridge plus plus... 😉

co to znaczy dla ciebie nijako?

Myślę że w tej kwestii audioburak sporo wyjasnił. Choć zawsze za dziecka wydawało mi się że jest tam moc w tym nagraniu

3 godziny temu, Gargan napisał:

Ja bym postawił na nijakość Dali Opticon.

Cambridge gra jak festiwal rockowy - nie lubię go, ale nijaki to on nigdy nie jest.

Ja nie napisałem że Cambridge jest nijaki. Odniosłem się tylko do utworu, który akurat na tym zestawie tak brzmi.

Jeśli to będzie jakąś wskazówką to na Audio Video Show 2015 nieżyjący Ken Ishiwata elektronikę Marantza, wzmacniacz PM-14S1 SE zestawił właśnie z Dali Opticon 5

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

To chyba najważniejsze, a oczekujecie nirwany dźwiękowej od - co by nie mówić -

debiutanckiej płyty kapeli. Tym bardziej, że w tej muzyce zupełnie nie o to chodzi.

Późniejsze płyty to już co innego - choćby "On every street" - ta brzmi.

Jazz akustyczny daje więcej przeżyć tego rodzaju bo o muzyce klasycznej

już chyba nie ma co gadać. Chociaż np. taki Stevie Ray Vaughan ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@djtiger1983 właściwie to skąd masz ten utwór, który źle u ciebie brzmi? 

Słuchasz z Tidal, YouTube, Spotify, radia, gramofonu czy czego tam jeszcze?

Może ma też w ogóle spartaczoną górę pasma i spora część muzyki gra

za mało czytelnie. Nie tylko jakiś werbel w konkretnym jednym nagraniu ...

Tyle, że Dali słynie zarówno z elektrolitów w torze wysokich, jak dziwnym bocznikiem

dla tweeterów .... których pewnie nie instaluje w wersjach "special selection" 😉 

2 godziny temu, Gargan napisał:

@djtiger1983 właściwie to skąd masz ten utwór, który źle u ciebie brzmi? 

Słuchasz z Tidal, YouTube, Spotify, radia, gramofonu czy czego tam jeszcze?

Z Tidala najczęściej czasem yt music i itunes. Ze Spotify już nie korzystam jak usłyszałem kolosalną różnicę między nim a nawet yt music, a z tidalem to już przepaść.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Tyle, że Dali słynie zarówno z elektrolitów w torze wysokich, jak dziwnym bocznikiem

dla tweeterów .... których pewnie nie instaluje w wersjach "special selection" 😉 

I co  z tym zrobić ? To dobrze czy źle ? 🙂

27 minut temu, cepiano napisał:

Duńczyki podobno są wolne😁może coś z focali

DALI nie jest.

@djtiger1983 Tidal to dno i 5 metrów mułu. Jeśli chcesz coś wyregulować to użyj nagrania CDDA/SACD.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Może ma też w ogóle spartaczoną górę pasma i spora część muzyki gra

za mało czytelnie. Nie tylko jakiś werbel w konkretnym jednym nagraniu ...

Zastanawiam się jak to jest że u mojego kolegi na KEF IQ9 i Pioneer a30 ten utwór brzmi o niebo lepiej jest bardziej dynamiczny.

3 minuty temu, Gargan napisał:

DALI nie jest.

@djtiger1983 Tidal to dno i 5 metrów mułu. Jeśli chcesz coś wyregulować to użyj nagrania CDDA/SACD.

Wiem że to było by idealne rozwiązanie. Ale za moim rozwiązaniem idzie też wygoda. Potrzebuję sprzęt, który włączam i działa. 

3 minuty temu, djtiger1983 napisał:

Zastanawiam się jak to jest że u mojego kolegi na KEF IQ9 i Pioneer a30 ten utwór brzmi o niebo lepiej jest bardziej dynamiczny.

dobrze rozumiem, że praktycznie na podstawie odczuć przy jednym utworze, chcesz podjąć decyzję o zmianie sprzętu? Czy on jest tylko przykładem, którego się wszyscy doczepili?

Piszesz, że podziałałeś coś z akustyką pomieszczenia, może popróbuj jeszcze, bo odsłuch w salonie nie będzie tym samym co u ciebie w domu.

17 minut temu, Gargan napisał:

@djtiger1983 czekaj, czekaj... Sprawdzę.... OK. Sprawdzone. Mój odtwarzacz CD też po prostu włączam i działa 😀

No a co zrobisz jak nagle chcesz zmienić z rocka na inną ? Nie mówiąc już o tym że ja w ciągu godziny potrafię skakać po gatunkach zmieniając je co chwila. I gdybym miał tak płyty zmieniać to chyba bym zwariował. Możesz się śmiać, ale co zrobię leniwy jestem (już mogę być)

20 minut temu, Miłosz1 napisał:

dobrze rozumiem, że praktycznie na podstawie odczuć przy jednym utworze, chcesz podjąć decyzję o zmianie sprzętu? Czy on jest tylko przykładem, którego się wszyscy doczepili?

Piszesz, że podziałałeś coś z akustyką pomieszczenia, może popróbuj jeszcze, bo odsłuch w salonie nie będzie tym samym co u ciebie w domu.

Nie ale ten utwór w skrajnie ukazuje mój problem. Ogólnie basu nie brakuje czasem nawet za dużo. Jeśli chodzi o akustykę to cała ściana za kolumnami jest wyłożona panelami akustycznymi Ecophon Wall, i to zrobiło taka robotę że sam nie mogłem uwierzyć że to działa.

Chyba jednak problem jest w samych kolumnach. Wiem że odsłuchy na Yt są o kant d...y, ale znalazłem takie porównanie opticon6 z ikon 6 i tam jest pokazane właśnie to o czym mówię. To czego mi brakuje w opticon jest w ikon. I teraz się zastanawiam czy da się jakimś wzmacniaczem że tak powiem to nadrobić?
 Link do tego filmu z porównaniem

Poszukaj schematu z serii Opticon, a może wystarczy stówka i już byłoby lepiej.

IQ9 ma metalowy tweeter i może takie granie bardziej Ci leży, niż szmaciany

tweeter nawet z dodaną tą mini wstęgą.

Ale rezerwy są również w Twoim modelu, więc można spróbować.

Albo przynajmniej dobre foto zwrotnicy - ile tam jest foliaków ?

To może już dużo wyjaśnić. Bo obowiązkowy 😉 u Dali rezystor 33R pewnie jest ... 

Godzinę temu, audioburak napisał:

Poszukaj schematu z serii Opticon, a może wystarczy stówka i już byłoby lepiej.

IQ9 ma metalowy tweeter i może takie granie bardziej Ci leży, niż szmaciany

tweeter nawet z dodaną tą mini wstęgą.

Ale rezerwy są również w Twoim modelu, więc można spróbować.

Albo przynajmniej dobre foto zwrotnicy - ile tam jest foliaków ?

To może już dużo wyjaśnić. Bo obowiązkowy 😉 u Dali rezystor 33R pewnie jest ... 

Mówisz że ten rezystor usunąć czy zmienić na inny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi