Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do pokoju 12m2 do 800zł? mam 3 ciekawe modele wypowiedzcie sie co o tym myslicie

Rekomendowane odpowiedzi

witam szukam kolumn do pokoju 12m2 zrobie im jak najlepsze rozstawienie szukam czystego dzwieku jak najlepszego odwzorowania istrumentów nie zalezy mi na dudnieniu w zwiazku z tym znalazłem 3 ciekawe pozycje

qln 603 mk II za 800 zł wydaja sie najrozsadzniejsze ale chce znac wasza opinie

canton fonum 601 dc 700 zł tez wydaje sie ciekawa opcja 

altus 75 po regeneracji zrobieniu bass reflex, wygluszeniu grubą gąbka i wymienione zawieszenia 550zł nie jestem przekonany ale moze ktos sie wypowie na ich temat

wzmacniacz ktory posiadam to akai am-u11 20w na kanał 8ohm ale go mozna wymienic za niedlugo na cos normalnego najbardziej mi zalezy zeby kupic kolumny ktore zmieszcza sie w budżecie i najbardziej podpasują do moich wymagań głownie slucham poprzez gramofon i komputer licze na wasza pomoc

Altusy spoko opcja, wygłuszenie zrobione, bass refleks zrobiony, jeszcze tylko wymień głośniki wysokotonowe, średniotonowe oraz przestrój zwrotnice. I możliwe że zagrają ciut kepiej od tamtych. 

Altusy pod warunkiem, że ktoś je dobrze zestroił i to są jedyne, które mają 8 Ohm.

Pozostałe dwa typy to 4 Ohm a minima mogą mieć niżej i Akai nie da im rady.

Sam kiedyś przerabiałem model 75' i wystarczy dobry BR plus inny tweeter,

a zagrają wcale nie gorzej, niż inne budżetowe kolumny.

Kwestia doinwestowania jakby co pewnie ze 120 zeta.

PS. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Są i tacy, co muszą w takim metrażu i porządny subwoofer ... 😉 

Uważam, że przyzwoite monitory by wystarczyły, ale widać nie każdemu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

Są i tacy, co muszą w takim metrażu i porządny subwoofer ... 😉 

Nie rozumiesz do czego służy subwoofer.

6 minut temu, audioburak napisał:

Uważam, że przyzwoite monitory by wystarczyły

Owszem, a z subwooferem zagrało by pełnym basem (nie mylić z głośnym).

Budżet niewielki, więc zacząłbym od monitorów Mission z midwooferem 6,5, model dowolny, pomijając te z białymi głośnikami z plastiku.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czemu? Miałem kiedyś Behringer z białymi, plastikowymi membranami i nawet fajnie to grało. Były nawet kiedyś Sonus Faber z plastikowymi membranami i też były fajne. 

kupiłem te altusy za 5 stówek i powiem szczerze graja dobrze ale jeszcze dobre kable nie przyszły i macie racje z wymianą głosnika wysoko tonowego a jak tak słucham tych altusów to wcale nie są za mocne na ten metraż może tamte qln'y były by za mocne ale uwazam ze te sa w sam raz i dobrze sobie poradzą z gramofonem 

dziekuje za pomoc 

O kuźwa, sorry, żartowałem z tymi Altusami, nie sądziłem że weźmiesz to na poważnie. To co nawyżej mogą być dobre kolumny jak się je przerobi i niemal nic oryginalnego z nich nie zostanie, takie to "świetne" kolumny.  Koszty, poświęcony czas i praca - ta zabawa nie ma sensu gdy masz od ręki lepsze i gotowe inne używane kolumny. Ale widzę też żartować lubisz, dobry kawał z kablami do Altusów. Niestety nawet najlepsze kable cudów nie zdziałają, zmienią może  5-10% w najlepszym wypadku z tego co już siedzi w kolumnach. Innymi słowy - kable za 10 tys. + np głośnik wysokotonowy z Altusów nie zagra nawet w 1/3 tak dobrze jak jakiś Scan Speak na zaśniedziałym kablu od żelazka z PRL. Na szczęście 5 stów to żaden wydatek, ale dalsze inwestycje w te kolumny sensu nie mają, biorąc pod uwagę nakład pracy i koszty. Jak koniecznie chcesz się bawić to ten wspomniany tweeter, na jakiegoś wysokoskutecznego gotowca, pasującego w otwór. 

Piękno Altusów polega na tym, że można je tuningować dowolnymi częściami i zawsze efekt będzie lepszy od oryginału 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jakie masz faktycznie oczekiwania bo jeżeli dyskotekowy rozrywkowe i będzie to jaskinia mrocznych spotkań to ten Tonsil. 

Natomiast jeżeli ty słuchasz muzyki różnego rodzaju i zależy ci na barwnym brzmieniu to tannoy M2.

Bardzo ciekaw jestem ich BR - czy mają coś wspólnego z moimi kiedyś próbami ..

Przy tak wysokim podziale w zwrotnicy każdy tweeter da radę; kwestia budżetu.

Oczywiście też otworu montażowego. Żeby nie rzeźbić. 

altusy graja dobrze bass dobry ale rzeczywiscie tweeter ma piszczace kujace brzmienie sluchalem ich głosno na akai testowalem basy na jakimś thunderdome mix i w czasie dosyc mocnego sluchania pierw wyłaczyła sie jedna kolumna a potem druga myslicie ze to koniec żywotu wzmacniacza akai sprawdzilem jego dokładniejsze dane i ma od 4-16 ohm w internecie pisali co innego ale to sprawdzilem 20w na kanał myslicie ze da sie go uratowac odpala sie normalnie ale nie gra nic nawet trzeszczeć nie chce da sie to naprawic czy szukac czegos nowego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez _cocol1no

Raczej szukałbym następcy i jak się da to w pobliżu - można sprawdzić.

Nawet wiele amplitunerów kina powinno zagrać lepiej a miewają DAC i pilota.

no narazie sobie poradze bo mam jeszcze wieże sony lbt n300 to poprostu to podlacze ale szkoda wzmacniacza na zewnatrz sliczny i dzwiek naprawde miał dobry a bardzo tani ale trzeba zaczac szukac nowego nastepcy i bede chyba juz brał wzmacniacz pod inne kolumny bo nie bede dlugo trzymac tych altusów

ojciec jest czarnoksieżnkiem znalazł problem i naprawił w 15 minut nie wiem jak to zrobił ale naprawił xD

ciekawa propozycja z tymi tannoy ale przez jeszcze 2 3 miesiace bede chciał uzywac moich altusów i potem mozliwe ze wezme te tannoy bo naprawde fajna opcja ktora pasuje do moich wymagań ale musze poszukać w jakiejs fajnej cenie

W dniu 13.02.2025 o 15:57, _cocol1no napisał:

ciekawa propozycja z tymi tannoy ale przez jeszcze 2 3 miesiace bede chciał uzywac moich altusów

Ciekawy jestem wrażeń po zmianie Altusów na Tannoy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak kupi wysyłkowo w ciemno to pierwszą reakcją będzi myśl, że go oszukali i sprzedali uszkodzone kolumny, ze spalonymi tweeterami 🙂

• 4 tygodnie później...

Po dwóch miesiącach korzystania z altusów stwierdzam, że nie są tragiczne. Jedyne co mi w nich przeszkadza to wysokie tony, w związku z czym postawię je na siłowni - tam nie zwracam uwagi na jakość dźwięku, a przynajmniej bas dobrze huczy. Znalazłem do pokoju ciekawą propozycję - wieża Universum ze wzmacniaczem Universum M a1000, czyli Grundig Finearts v3 według schematu. Do tego chciałbym podpiąć głośniki lub monitory półkowe firmy Canton c855. Propozycja wydaje się dosyć rozsądna, jednakże informacje na temat tych głośników są dosyć trudno dostępne. Czy ktoś z Was ma wiedzę i mógłby się wypowiedzieć na ich temat? Moim zdaniem nie wyglądają źle i myślę, że raczej dobrze sobie poradzą ze wzmacniaczem Universum. Czy myślicie że warto kupić wieżę wraz z Cantonami za około 600 złotych?

Ukryta Zawartość

Cantony powinny grać lepiej na górze pasma niż Altusy, do których można zmienić

wysokotonówkę np. na ww. STX'y.

Cantony są konstrukcją zamkniętą, więc na poważniejszy bas bym nie liczył,

za  to jego jakość może być całkiem OK.

Ukryta Zawartość

Canton też gra dość sucho. Im niższy model tym jego góra pasma jest bardziej metaliczna. 

Wymienisz siekierkę na kijek.

Po Altusach to wszystko gra "aksamitnie" na górze, nawet Canton. 600zł jeśli zadbany sprzęt to się opłaca, o ile duża niższa moc od Altusów nie stanowi problemu.

Nie mogłem się oprzeć i kupiłem wieże universum za 3 stówki od miłych starszych ludzi wszystko zadbane użytkowane nic nie naprawiane tylko magnetofonu i pilota nie ma i nie żałuję wzmacniacz pasuje pod altusy przy cichszym graniu dźwięk jest przyjemny gra spokojnie i ładnie odtwarza instrumenty do głośniejszego słuchania sie wymieni wysokotonówki i będzie śmigać przez najbliższy czas bo jednak wielkość woofera dużo daje, coś czego się nie da uzyskać przy małych monitorach co prawda byłem bliski zakupu b&w cm1 z poniszczoną obudową ale cena to 500zł więc bardzo niska jak za taką jakość ale sprzątnęli z przed nosa i nie żałuję bo narazie chce poprzerabiać altusy i się doedukować na własną rękę i poczuć jak to jest poprawić coś samemu dzięki za wszystkie porady jak coś znów się zepsuje to liczę na wasza pomoc miłego