Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD który brzmi jak Lumin T3 D3

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie koledzy, jaki odtwarzacz CD warto wziąć na odsłuchy? Zależy mi na brzmieniu Takim jak Lumin T3, D3. Czyli z dobrym tempem, szczegółowa góra, która nie kuje, Ale ma bardzo dużo informacji. Dużo powietrza. Szybki sprężysty bas. No i najważniejsze Kontur! W całym zakresie Pasma.

Chcę żeby płyta CD brzmiała tak samo dobrze jak pliki odtwarzane  przez aplikację  Lumina T3 w Qobuz. 
( Nie mylić z tandetnym beznadziejnym Tidal Connect)

Prośba również do was żebyście się nie kłócili co jest lepsze i dlaczego czy CD czy Plik. Bo jak patrzę na to Forum to co po niektórzy tutaj mają problemy ze zrozumieniem że ludzie są różni. I 80% wpisów jest nie na temat. Tylko jest kłótnia kto ma racje, kto co słyszy a czego nie słyszy.

Dla mnie zabawa audio to jest bardzo subiektywną i indywidualną sprawą. Każdy z nas mówi inaczej i tak samo słyszy inaczej. Tak jest skonstruowany nasz aparat słuchu. 

Jak ktoś ma jakieś propozycje odtwarzacza CD to fajnie jak się podzieli

Pozdrawiam

5 godzin temu, SenorCoconut napisał:

Doradźcie koledzy, jaki odtwarzacz CD warto wziąć na odsłuchy? Zależy mi na brzmieniu Takim jak Lumin T3, D3. Czyli z dobrym tempem, szczegółowa góra, która nie kuje, Ale ma bardzo dużo informacji. Dużo powietrza. Szybki sprężysty bas. No i najważniejsze Kontur! W całym zakresie Pasma.

Chcę żeby płyta CD brzmiała tak samo dobrze jak pliki odtwarzane  przez aplikację  Lumina T3 w Qobuz. 
( Nie mylić z tandetnym beznadziejnym Tidal Connect)

Prośba również do was żebyście się nie kłócili co jest lepsze i dlaczego czy CD czy Plik. Bo jak patrzę na to Forum to co po niektórzy tutaj mają problemy ze zrozumieniem że ludzie są różni. I 80% wpisów jest nie na temat. Tylko jest kłótnia kto ma racje, kto co słyszy a czego nie słyszy.

Dla mnie zabawa audio to jest bardzo subiektywną i indywidualną sprawą. Każdy z nas mówi inaczej i tak samo słyszy inaczej. Tak jest skonstruowany nasz aparat słuchu. 

Jak ktoś ma jakieś propozycje odtwarzacza CD to fajnie jak się podzieli

Pozdrawiam

Z naszej oferty warto spróbować Hegla Vikinga

Ten CDek ma piękną barwę ale nie jest zamulaczem. No i zbudowany jest bezkompromisowy sposób pod odtwarzanie płyt cd, bez dodatkowych funkcji. 

Jak będziesz chciał pożyczyć na odsłuch, to zapraszam na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

37 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z naszej oferty warto spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten CDek ma piękną barwę ale nie jest zamulaczem. No i zbudowany jest bezkompromisowy sposób pod odtwarzanie płyt cd, bez dodatkowych funkcji. 

Jak będziesz chciał pożyczyć na odsłuch, to zapraszam na priv 😉

Miałem kiedyś HEGEL CDP2se

Miło wspominam, ale brzmieniem do Lumina T3 to mu daleko… Świetnie zrobiony CeDek. Fajny mechanizm. 

Duży progres Vikinga?

Ukryta Zawartość

Ewentualnie chciałbym żeby CeDek brzmiał „podobnie i tak samo dobrze”  jak Ripy CD-FLAC które zgrywam od kilku lat z płyt CD (Ale już nie mam siły i mi się nie chce. A końca nie widać). I odtwarzam z serwera muzycznego przy pomocy Lumina przez aplikację natywną Lumin która brzmi fantastycznie lub Roon.

Budżet… jest taki że chce wydać jak najmniej żeby osiągnąć upragniony efekt 🙂

Póki co udało mi się coś znaleźć, ale trzeba wydać trzy razy tyle co na Lumin T3x 

Wiele ludzi twierdzi że nośnik CD brzmi lepiej od pliku, to moje poszukiwania nie powinno być tak trudne…

I zgadzam się jeżeli np. używamy Tidal connect to odtwarzacz za 2 000 zł brzmi lepiej

41 minut temu, SenorCoconut napisał:

Miałem kiedyś HEGEL CDP2se

Miło wspominam, ale brzmieniem do Lumina T3 to mu daleko… Świetnie zrobiony CeDek. Fajny mechanizm. 

Duży progres Vikinga?

Moim zdaniem tak 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 W stylu brzmieniowym Lumina jest zdecydowanie Rega Saturn MK3. Gęstsza, naturalna, świetny detal, scena. Bardzo ciekawy kierunek i zdecydowanie warty sprawdzenia 😉 Ciekawy może też być Unison Unico CD Due, może Vincent CD-S7 DAC. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

49 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 W stylu brzmieniowym Lumina jest zdecydowanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Gęstsza, naturalna, świetny detal, scena. Bardzo ciekawy kierunek i zdecydowanie warty sprawdzenia 😉 Ciekawy może też być 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Podziałamy 😉 

Dzięki za podpowiedzi 🙂

Rega Saturn słuchałem, ale brakowało mi konturu. Fajna analogowe granie, góra jak lubię. Ale w moim systemie zrobi się „buła”?

Mam Unico CD Uno W drugim systemie, (W innym mieszkaniu) razem z Integra Unico Due, Lumin D3, Audio physic Classic 8. W tym zestawie sprawdza się świetnie.  Lampami dopasowałem sobie system jak chciałem. Tym bardziej że kupiłem odtwarzacz trzymiesięczny za 5 000 zł. Ale mimo wszystko napęd DVD za cenę Katalogowa to trochę słabo

Szukam z CeDeka do mojego głównego systemu: Leema Tucana 2 anniversary+ Lumin T2 + ATC 40

I tak się zastanawiam bo chciałem zmienić Lumina T2 na T3x właśnie ze względu na Świetny Kontur. Oraz kupić odtwarzacz CD 

Lub zamiast T3x i odtwarzacza CD kupić:

Opcja1: P1mini + Jakieś źródło CD pewnie Moon (Tylko czy P1mini dużo gorzej gra niż T3x? Czy ma ten Świetny Kontur i nie jest zbyt ciepły, bardziej podobny do T2? )

Opcja2: Laiv r2r + U2mini + Jakieś źródło CD pewnie Moon

Dodam ze T3x Dla mnie jest idealny pod każdym względem jeśli chodzi o dźwięk. Ma to czego w T2 mi brakuje, czyli Świetny kontur w pełnym zakresie pasma. I świetne tępo. Po prostu T3x jest zrobiony dla mnie.
Jak wszystkim, tak i mi w Luminach brakuje tylko i włącznie wejścia na DACa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, SenorCoconut napisał:

zgadzam się jeżeli np. używamy Tidal connect to odtwarzacz za 2 000 zł brzmi lepiej

Ciekawa teza.

21 minut temu, StachMuszel napisał:

Ciekawa teza.

Ten sam album 

Tidal connect+Lumin D3 i PRO-JECT CD BOX S3 za 2000zl

Sytuacja się zmienia gdy U żyjemy Qobuz Przez aplikację Lumin lub Roon.    
Oczywiście i co najważniejsze, moim zdaniem. I mojego aparatu słuchu. Oraz tego jaki lubię rodzaj dźwięku. 
Ale każdy lubi co innego I każdy ma rację 

Edytowane przez SenorCoconut

Qobuz gra lepiej od tidal to fakt, tidal jest bardziej ciemny i dźwięk jest zwarty qobuz jednak ma więcej powietrza i słychać lepiej scenę. Minus jedynie za mniejsza bazę utworów i duże braki w polskiej muzyce 

A myślałeś może nad transportem CD i zewnętrznym DACiem? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

35 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Qobuz gra lepiej od tidal to fakt, tidal jest bardziej ciemny i dźwięk jest zwarty qobuz jednak ma więcej powietrza i słychać lepiej scenę. Minus jedynie za mniejsza bazę utworów i duże braki w polskiej muzyce 

Ja pisałem o Tidal connect, Że brzmi słabo
Szczególnie brak kontroli niskich częstotliwości. 

Tidal brzmi bardzo dobrze  przez Roon albo aplikacje Lumin. Lub aplikacji natywnej Tidal np. z laptopa-DACa

5 minut temu, Q21 napisał:

A myślałeś może nad transportem CD i zewnętrznym DACiem? 

No pewnie że myślałem, napisałem trochę wyżej 🙂 #7

A to lumin ma jakieś szczególne brzmienie?

Proszę, czego to ludzi nie wyślą.

Miałem jeden egzemplarz i grał tak samo jak każdy streamer 😄

Nie ma to jak ulegać złudzeniom i produkować pożywkę ku zwiększeniu sprzedaży .

3 godziny temu, SenorCoconut napisał:

I mojego aparatu słuchu.

Raczej wyobraźni.

32 minuty temu, bum1234 napisał:

A to lumin ma jakieś szczególne brzmienie?

Proszę, czego to ludzi nie wyślą.

Miałem jeden egzemplarz i grał tak samo jak każdy streamer 😄

Nie ma to jak ulegać złudzeniom i produkować pożywkę ku zwiększeniu sprzedaży .

Raczej wyobraźni.

Co wnosi to twoja wypowiedź do tematu? 
czy po prostu poczułeś potrzebę uzewnętrznienia się?  
Tak aplikacja Lumina ma szczególne brzmienia, dla mnie.
A to że dla ciebie nie ma, to mnie kompletnie nie interesuje. 

„skoro miałeś jeden egzemplarz i grał tak jak każdy inny streamer” to po co zmieniałeś?  W sumie to ci zazdroszczę też bym chciał żeby wszystko brzmiało tak samo. Kupiłbym najtańszy za 500 zł. 

3 minuty temu, SenorCoconut napisał:

Co wnosi to twoja wypowiedź do tematu? 

Bardzo dużo. Pokazuje jak wyobraźnia potrafi zdominować zdrowy rozsądek, spowodować zanik umiejętności myślenia i kojarzenia faktów. Faktów, a nie wyobrażeń.

Na tym to polega. 

Uleganie ułudzie i sugestiom to prosta droga do ignorowania rzetelnej wiedzy.

5 minut temu, bum1234 napisał:

Bardzo dużo. Pokazuje jak wyobraźnia potrafi zdominować zdrowy rozsądek, spowodować zanik umiejętności myślenia i kojarzenia faktów. Faktów, a nie wyobrażeń.

Na tym to polega. 

Uleganie ułudzie i sugestiom to prosta droga do ignorowania rzetelnej wiedzy.

Daj już spokój, co ty jakiś nawiedzony jesteś? Psychoanalizę  mi zrobiłeś na szybko 🤣  kieruje się wyobraźnią przy zakupie audio. Napisałem w pierwszym wątku żeby nie pisać tutaj takich głupot. W tym temacie. Żeby się nie kłócić, żeby zrozumieć że ludzie są różni. Później ludzie czytają chcą się czegoś dowiedzieć i muszą czytać  idiotyzmy ludzi którzy nie mogą zrozumieć że druga osoba myśli i słyszy inaczej niż ty. A przeważnie w każdym temacie 70% jest takich głupot. 

Weź tą swoją „rzetelną wiedzę” zachowaj dla siebie. I nie zaśmiecaj tematu

Przyznaję ci rację i daj już spokój.

4 minuty temu, SenorCoconut napisał:

Daj już spokój, co ty jakiś nawiedzony jesteś? Psychoanalizę  mi zrobiłeś na szybko 🤣  kieruje się wyobraźnią przy zakupie audio. Napisałem w pierwszym wątku żeby nie pisać tutaj takich głupot. W tym temacie. Żeby się nie kłócić, żeby zrozumieć że ludzie są różni. Później ludzie czytają chcą się czegoś dowiedzieć i muszą czytać  idiotyzmy ludzi którzy nie mogą zrozumieć że druga osoba myśli i słyszy inaczej niż ty. A przeważnie w każdym temacie 70% jest takich głupot. 

Weź tą swoją „rzetelną wiedzę” zachowaj dla siebie. I nie zaśmiecaj tematu

Przyznaję ci rację i daj już spokój.

Nic dodać nic ująć 👍🍺

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 godzinę temu, SenorCoconut napisał:

co ty jakiś nawiedzony jesteś?

Ja nie. Ty natomiast z pewnością 😄

druga osoba myśli

Błąd.

słyszy inaczej niż ty

A tu się zgadzam. Każdy słyszy inaczej. Ale nie jest to powód by wierzyć w voodoo.

A przeważnie w każdym temacie 70% jest takich głupot. 

Nawet więcej. Oczywiście chodzi o "kabel usb poprawił mi średnicę", albo 

W dniu 9.02.2025 o 12:43, SenorCoconut napisał:

z dobrym tempem, szczegółowa góra, która nie kuje,

Chyba kłuje? Prawda? 

Pomijając tą literówkę, to takie opisy są bez sensu, bo jak sam stwierdziłeś każdy słyszy inaczej, więc chociażby z tego względu taki tekst jest dla innej osoby bezużyteczny. Ponadto nie wiadomo co on oznacza, bo zapewne każdy ma swoją definicję "szczegółowej góry"

Edytowane przez bum1234
21 minut temu, bum1234 napisał:

Ja nie. Ty natomiast z pewnością 😄

Błąd.

A tu się zgadzam. Każdy słyszy inaczej. Ale nie jest to powód by wierzyć w voodoo.

Nawet więcej. Oczywiście chodzi o "kabel usb poprawił mi średnicę", albo 

Chyba kłuje? Prawda? 

Pomijając tą literówkę, to takie opisy są bez sensu, bo jak sam stwierdziłeś każdy słyszy inaczej, więc chociażby z tego względu taki tekst jest dal innej osoby bezużyteczny. Ponadto nie wiadomo co on oznacza, bo zapewne każdy ma swoją definicję "szczegółowej góry"

Tak właśnie myślałam, zakładając ten temat na tym Forum. Że zaraz przyjdzie jakiś Janusz jeden z drugim I będzie pisał swoje wywody nie na temat. 
Taki wasz sposób na życie jest, siedzieć i pisać głupoty? 

Powiedziałem ci już „Januszu” że masz rację i żebyś dał już spokój,  wszystko co piszesz to stuprocentowa prawda,  nie pisz już więcej tego. Ty masz rację a ja nie mam racji. Co jeszcze chcesz?

Przestań już męczyć 

Tutaj będą wchodzić ludzie którzy chcą się dowiedzieć który odtwarzacz CD brzmi podobnie jak Lumin. Bo Luminy nie mają  wyjścia na DACa. Dlatego wiele osób szuka takiego odtwarzacza. 

Dodałem cię do ignorowanych jest tam też  pmcomp myślę że się za przyjaźnicie 🙂 

1 minutę temu, SenorCoconut napisał:

zaraz przyjdzie jakiś Janusz

Nie przypisuj swoich cech innym osobom. Pomijam już fakt, że obrażasz osoby noszące to imię. Nie zauważyłeś, że posługiwanie się takimi tekstami to żenująco krzywdzący idiotyzm?

Nic dziwnego, że każdy transport, odtwarzacz itd. gra ci "inaczej". Po prostu nie masz o tym zielonego pojęcia i każdy podrzędny handlarz zrobi z ciebie balona 😄

Na marginesie, sprzedałem lumina, bo nie odpowiadała mi aplikacja służąca do sterowania. A kupiłem go dlatego, że odpowiadał mi jego purystyczny wygląd. 

W dniu 9.02.2025 o 12:43, SenorCoconut napisał:

Sam sobie zaprzeczasz niestety. Skoro każdy z nas słyszy inaczej to jaki jest sens, żeby słyszący inaczej od Ciebie podpowiadali odtwarzacze CD, które brzmią jak Lumina i chodzi o brzmienie, które Ty słyszysz.
A każdy przecież słyszy inaczej...

4 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Tak aplikacja Lumina ma szczególne brzmienia, dla mnie.
A to że dla ciebie nie ma, to mnie kompletnie nie interesuje. 

Ale już Cię interesuje, żeby inni dobierali odtwarzacz pod dźwięk, który Ty słyszysz inaczej...

6 minut temu, MagneticFields napisał:

Sam sobie zaprzeczasz niestety. Skoro każdy z nas słyszy inaczej to jaki jest sens, żeby słyszący inaczej od Ciebie podpowiadali odtwarzacze CD, które brzmią jak Lumina i chodzi o brzmienie, które Ty słyszysz.
A każdy przecież słyszy inaczej...

Ale już Cię interesuje, żeby inni dobierali odtwarzacz pod dźwięk, który Ty słyszysz inaczej...

Tak

13 godzin temu, SenorCoconut napisał:

Daj już spokój

Nie da. Jedna moderacja z nim przegrała, innej nie przeszkadza, a inna chyba idzie na kilki. 

Jedyne wyjście to ignorować, bo dyskutując, stajesz się nie lepszy od niego. 

.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Nie da. Jedna moderacja z nim przegrała, innej nie przeszkadza, a inna chyba idzie na kilki. 

Jedyne wyjście to ignorować, bo dyskutując, stajesz się nie lepszy od niego. 

Czyli taki typowy piewca teorii ..."Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 😁.

43 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Czyli taki typowy piewca teorii ..."Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 😁.

Nie wiem, czy kolega zauważył, że to doskonale pasuje do piewców teorii opartej o sakramentalne "ja słyszę"

I to bardziej, bo przecież wyznawcy audio-voodoo to czystej wody dogmatycy 😄

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie wiem, czy kolega zauważył, że to doskonale pasuje do piewców teorii opartej o sakramentalne "ja słyszę"

I to bardziej, bo przecież wyznawcy audio-voodoo to czystej wody dogmatycy 😄

To pasuje zarówno do jednej jak i drugiej grupy ...kwestia tylko poszanowania drugiej osoby i jego odmiennych od swoich przekonań bez względu czy się to podoba czy też nie - nie nam to oceniać kto i co słyszy lub też jest "głuchy"

Niechcący odkryłem ATC CD2 Świetny odtwarzacz:)

Oczywiście kompletnie nie brzmi jak Lumin

Ale gra świetnie W swojej cenie + rabat 

Górne Pasma odtwarza tak jak lubię,  długie wybrzmienia dużo powietrza. Bardzo mi się podoba prezentacja wokali w tym odtwarzaczu. Dynamika  kontur Równowaga tonalna.
Chyba go zostawię, bardzo dobrze się wpasował mój tor Audio. Gra zupełnie inaczej niż Lumin I może właśnie o to chodzi żeby mieć dwa różnie grające źródła… 

Dodam tylko że jakość wykonania odtwarzacza jest perfekcyjna. Cichy mechanizm który jest prawdziwym CD-rom nie DVD, dobry zasilacz liniowy. Jak popatrzyłem na zdjęcia w środku też nieźle zbudowany

• Pokaż nowe odpowiedzi