Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję kolumn do lampy - UR Preludio SE do małego pokoju z łatwym przebiegiem impedancji i skuteczne, żeby były tez uniwersalne, nie tylko do plumkania - wiem to trochę karkołomne, ale stąd moje prośba, może ktoś miał takie cudo, mogą odpuszczać niski bas. Jak ktoś ma konkretne, sprawdzone przykłady to bardzo proszę o wskazanie.

Z góry dziękuję.

Jestem ciekawy, to raczej horn i duży basowiec, więc nie będzie małe 😉

jak bardzo małe musi być?

ProAc Response DB1 (8ohm, 87,5db), rekomendowana moc wzmacniacza od 20 do 100W

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 godzin temu, krolewicz napisał:

Jestem ciekawy, to raczej horn i duży basowiec, więc nie będzie małe 😉

jak bardzo małe musi być?

Pokoik/aneks ma ok 6/7 m2 więc...

Chodzi o to, żeby miały impedancję (faktyczną nie deklaratywną) ok. 6 omów i w miarę płaską dla całego zakresu częstotliwości. Ten wzmak ma jedno wyjście głośnikowe 6 om trafo, przystosowane do takiego obciążenia. Po podłączeniu kolumn na 15 Scan Speakach 4 omy przy każdej próbie posłuchania czegoś ostrzejszego dźwięk ,,siada" nie ma drivu, a lampy to KT88

4 godziny temu, Tal napisał:

ProAc Response DB1 (8ohm, 87,5db), rekomendowana moc wzmacniacza od 20 do 100W

Dzięki, będę brał pod uwagę, miałem kiedyś tablette 50 i były świetne, chyba łatwe dla wzmaka, bo grały z niezbyt silnymi tranzystorami i było super, tylko ofert mało, albo wcale.

Nie sprzeciwial bym sie wiekszym zestawow.

Primo, wieksze zestawy z wiekszym basem zajmuja tyle samo miejsca, co moinitorki na podstawkach (chyba ze wepchniesz je do regalu)

Sekundo, wieksze zestawy niekonieczniwe oznaczaja nizsze strojenie i nadety bas (w malym pomieszczeniu)

Tertio, wieksze zestawy przewaznie maja wieksza skutecznosc niz male monitorki, wiec sa latwiejszym obciazeniem dla rachitycznych lamp niz male monitorki

Dlatego moim zdaniem preferencja malych monitorkow jest kontraproduktywna

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, xajas napisał:

Primo, wieksze zestawy z wiekszym basem zajmuja tyle samo miejsca, co moinitorki na podstawkach (chyba ze wepchniesz je do regalu)

Sekundo, wieksze zestawy niekonieczniwe oznaczaja nizsze strojenie i nadety bas (w malym pomieszczeniu)

Tertio, wieksze zestawy przewaznie maja wieksza skutecznosc niz male monitorki, wiec sa latwiejszym obciazeniem dla rachitycznych lamp niz male monitorki

Dlatego moim zdaniem preferencja malych monitorkow jest kontraproduktywna

Może to jest myśl? Wolałbym już wąskie słupki niż duże paki z epoki. Jakiś przykład? Są głośniki, które znane są łatwego wysterowania w przeciwieństwie do np. Dynaudio, Scan Speak? O tych drugich właśnie się przekonałem jak są wymagające.

59 minut temu, Kyle napisał:

Przy takich wymaganiach jak ma autor, potrzeba kupić małe, ale duże kolumny - proste 😉 

To poszukaj, zobaczysz jakie to proste 🙂

Edytowane przez wlodek71

Zasadniczo nie ma czegoś takiego, to wbrew fizyce. Chyba, że jakiś pojedynczy papierzak szerokopasmowy wysokoskuteczny😟

21 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Zasadniczo nie ma czegoś takiego, to wbrew fizyce. Chyba, że jakiś pojedynczy papierzak szerokopasmowy wysokoskuteczny😟

Czego nie ma i wbrew jakiej fizyce?

5 minut temu, xajas napisał:

Małych kolumn, o wysokiej skuteczności np. ponad 90dB/W, grających jeszcze fajną kontrolą, szerokim pasmem, może jeszcze przy niskich zniekształceniach do pakietu. Gdyby się tak dało, to nikt by nie robił dużych kolumn, bo i po co?

10 minut temu, xajas napisał:

Kolega Kyle już wyżej wyjaśnił. Dodam, że to wbrew fizyce, która to jest podstawą budowy i zasady działania przetwornika, bądź zestawów takich w formie ZG.

3 minuty temu, Kyle napisał:

Małych kolumn, o wysokiej skuteczności np. ponad 90dB/W, grających jeszcze fajną kontrolą, szerokim pasmem, może jeszcze przy niskich zniekształceniach do pakietu. Gdyby się tak dało, to nikt by nie robił dużych kolumn, bo i po co?

Nie potrzebuje dużego ciśnienia akustycznego, a inni tak i w dużych pomieszczeniach, stąd taka różnorodność konstrukcji - duże, małe itd. Skuteczność (realna nie deklaratywna) nie musi być tak wysoka, chodzi o przebieg impedancji, dopasowanie do trafa głośnikowego.

Godzinę temu, max720 napisał:

Jak do SE , to może Dali Menuet SE ? 🙂

Dzięki, obadam temat.

37 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Testowałem Sonido w ich zalecanej obudowie i jakoś mi nie przypadł do gustu, raczej nie wszystko tzn. - wysokie zbyt dosadnie, jakby chciały udowodnić, ze z jednego głośnika da się grać wysoko i wyrażnie, sybilanty dawały po uszach, ale otwartość i ochota do grania byłą fajna...

15 minut temu, wlodek71 napisał:

Testowałem Sonido w ich zalecanej obudowie i jakoś mi nie przypadł do gustu, raczej nie wszystko tzn. - wysokie zbyt dosadnie, jakby chciały udowodnić, ze z jednego głośnika da się grać wysoko i wyrażnie, sybilanty dawały po uszach, ale otwartość i ochota do grania byłą fajna...

Głośnik, to rzecz, która w swojej budowie i właściwościach jest pełna kompromisów i cech, które wzajemnie ze sobą konkurują, nie da się uzyskać wszystkiego z jednego rozwiązania, stąd jest jak jest.

Dali Menuet to 3,5 Ohm więc też nie bardzo, ale może "coś z całkiem innej beczki" 😉 

Krajowe - Pylon Pearl Monitor - 8 Ohm i ciekawa zwrotnica:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

DeVORE Gibbon 3XL, WLM Stella, Opera Prima 2015 (4 Ohm -wysoka skutecznosc), Spendor A2, Proac DB z wiekszych Unison Research Max-Mini

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Moderatorzy
5 godzin temu, wlodek71 napisał:

Skuteczność (realna nie deklaratywna) nie musi być tak wysoka, chodzi o przebieg impedancji, dopasowanie do trafa głośnikowego.

W jakim trybie grają te KT88? Ttioda, tetroda,  UL? Jest sprzężenie zwrotne? Jeśli jest w trybie triody czy UL lub ma USZ to nie przejmowałbym się zbytnio tą liniową impedancją o ile nie ma jakiś dużych spadków poniżej 6 ohm (i to zwłaszcza na basie).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Seyv napisał:

W jakim trybie grają te KT88? Ttioda, tetroda,  UL? Jest sprzężenie zwrotne? Jeśli jest w trybie triody czy UL lub ma USZ to nie przejmowałbym się zbytnio tą liniową impedancją o ile nie ma jakiś dużych spadków poniżej 6 ohm (i to zwłaszcza na basie).

Pracuje w trybie UL wg. producenta. Ten wzmacniacz ma potencjał, stereo, średnica to jest bajka, tylko ta dynamika i dół pasma, ale to, to wiem, że odpowiednie kolumny załatwią.

Edytowane przez wlodek71

Dziękuję wszystkim kolegom, którzy podsuwali mi pomysły, konkrety - przemyślałem, poczytałem i skorzystałem z porady, żeby nie ograniczać się tylko do małych kolumn i zainteresowałem się Spendorami z serii A, które były tak projektowane, żeby grały z większością wzmacniaczy, także lampowych. W czwartek jadę na testy i ew. odbiór A5.

Ma/miał ktoś te cacka? Może coś skrobnąć, na co zwrócić uwagę?

Jedyne, co może niepokoić, to tylko BR tuż przy podłodze.

Nie wiem skąd autor recenzji to zaczerpnął, ale podobno:

"producent zaleca umieszczać kolumny co najmniej 70-80 cm

od tylnej ściany pomieszczenia"

Ukryta Zawartość

To chyba zależy w dużym stopniu od akustyki wnętrza, ale jak będziesz ich

słuchał zwróć uwagę jak też zostały przez personel posadowione w salce.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 tygodnie później...
W dniu 8.02.2025 o 14:27, xajas napisał:

Dzięki kolego za sugestię👍, dzięki temu nie ograniczyłem się tylko do małych kolumn i tak, trochę przypadkiem trafiłem na JMLab Mini Utopie (to mini w nazwie może wprawić w kompleksy kolumny uznawane za pełnowymiarowe) i to był strzał w dychę!

Trochę już byłem znudzony tym tempem rozwoju mojego audio, zawsze małymi kroczkami, a czasem do tyłu, czasem kompromis - coś za coś. Ostatnio dużo wniosło przesiadka na lampę, ale tu właśnie zaczęły się też problemy, wiedziałem, że jest potencjał; wielobarwność, góra, przestrzeń, wypełnienie, a w przypadku SE wgląd w strukturę nagrania, wielowymiarowość... tylko nie wszystko chciało grać - na dole buła.

Połączenie UR Preludio z Mini zaoszczędziło mi z 20 lat, tego wspomnianego wyżej rozwoju, choć musiałem je ustawić w nieco większym pomieszczeniu ok. 18m2.

Dziękuję wszystkim zaangażowanym za sugestie świetne przykłady i życzę takiego zadowolenia ze zmian we własnych systemach.