Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny grające dynamicznie z słyszalnym sopranem do Wzmacniacza Denon PMA 1700 NE

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jakie kolumny polecacie do mojego wzmacniacza PMA1700NE. Po niecałych 2 latach zbrzydły mi już moje Teufel Theater 500 bo jak bas tam jest w porządku to brak tam jest słyszalnego " cykającego" sopranu za to średnica jest tam moim zdaniem natarczywa.  Szukam dobrze grających kolumn z tym wzmacniaczem ,najlepiej 3 drożnych . Jestem człowiekiem wychowanym na sprzęcie Diory bo taki wtedy był dostępny w PRL gdy byłem nastolatkiem, brak czystego ale nie natarczywego sopranu dyskwalifikuje u mnie każdy głośnik chociażby nie wiem jak zachwalany przez recenzentów. Teufel Theater 500 jest dobry do kina domowego bo średnica podbija dialogi w filmie a bas efekty dźwiękowe, ale brak sopranu dyskwalifikuje je. Do muzyki się nie nadają. Gdzieś wyczytałem, że Polk Audio jest rekomendowany do sprzętu Marantz i Denon i coś w tym chyba jest bo bardzo budżetowe monitory Polk Audio XT60 zagrały czyściej z tym wzmacniaczem niż Teufel ( zaczynałem moją przygodę z kolumnami od KD + Denon AVC3800 H; wzamacniacz kupilem 1/2 roku później,w KD używam w/w wzmaka jako końcówki mocy do frontów) muzyki ; głównie klasyka rocka, trochę metalu i szeroko podjęte lata '80 - New Romantic. powierzchnia odsłuchowe 32 mkw z otwartą kuchnią ok. 20 mkw.Myślałem o Polk Audio signature Elite es60 , kolumny nie muszą być nowe ,używane i zadbane także wchodzą w rachubę - nawet lepiej bo są już wygrzane. Mam dostęp niemieckiego rynku wtórnego kolumn ( często jeszcze z roczną gwarancją producenta) a tam dominuje Canton i Elac, czasami jakieś modele Kef. Które modele Elac i Canton zagrają z moim wzmakiem mięsistym dynamicznym basen nie natrętną średnicą i słyszalnym sopranem , lub co zagra podobnie jak Dali Oberon 9 - ten model słuchałem w salonie Denona( Dali raczej za duży gabarytowo i na dzień dzisiejszy poza moim budżetem bardzo dziękuję za pomoc i poradę . Pozdrawiam serdecznie, Sławek 

Poleciłbym MA Silver 100 7G. Tam się dużo dzieje na górze, ale nie nazwałbym tego cykającym. Ew. coś z tubą na górze? Klipsche?

7 minut temu, $A$F napisał:

Poleciłbym MA Silver 100 7G. Tam się dużo dzieje na górze, ale nie nazwałbym tego cykającym. Ew. coś z tubą na górze? Klipsche?

Dziękuję za odpowiedź, wezmę Pana sugestie pod uwagę jeśli to ma zagrać dobrze z moim wzmakiem a Klipsch to który konkretnie model? Słyszałem, że Klipsch potrafi grać dynamicznie, tak typowo po amerykańsku i mi taki styl odtwarzania odpowiada.

Elac 407 - jeszcze ich nie słuchałem. Dali Oberon nie słuchałem ale Dali Opticony grały ciepło.  Możesz też spróbować ciepło grającego z fajnym basem Pylon Audio Diamond 25

Niestety ten Denon ma tendencję do grania dobitniej wyższej średnicy i może okazać się że musisz szukać kolumn z ewidentną V i cofniętymi sopranami - 3khz..4khz. Wiem bo przez ostatnie kilka lat przerabiałem to samo i każda kolumna jaka stanęła w pokoju była za ostra za metaliczna za sucha.

Dopiero jak wymieniłem Denona na Teac to się zmieniło.

Ewidentnie widać że szukasz ciepłego grania, muzykalnego a to będzie ciężko uzyskać z Denonem. Chyba że te Elac 407 które są wyjątkowo gęste i ocieplone - tylko pytanie czy bas cie nie zamęczy.

Edytowane przez AndrzejPiaseczno
Godzinę temu, bruzislaw napisał:

Słyszałem, że Klipsch potrafi grać dynamicznie, tak typowo po amerykańsku i mi taki styl odtwarzania odpowiada.

Dynamicznie, tak. Ale potrafi jazgotac dolnym zakresem wysokich gdzie tuba daje o sobie znac. Sa swietne w KD ale w muzyce nie zagraja poprawnie wielu gatunkow. Sa bardzo specyficznie strojone.

Polk to przyzwoity kierunek. Monitor Audio tez moze sie wpasowac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Może lepszym będzie klasyka - JBL Stage - wyraziste i dynamiczne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polecam Focal Vestia, akurat słuchałem ich z tym wzmakiem kilka razy i grało to bardzo dobrze. Focal zawsze eksponował trochę górę ale w Vestii robi to w sposób wyważony.

Cześć 🙂 Sam Denon jest już dość ciemno grającym wzmacniaczem, więc on sam z siebie trochę "wyeliminuje" cykanie. 

W jakim budżecie ogółem poszukujesz? 

Wstępnie zaproponuję m.in. Monitor Audio Bronze lub Silver, Focale, Klipsche 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kef z serii R lub R Meta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

11 godzin temu, bruzislaw napisał:

Dzień dobry,

Jakie kolumny polecacie do mojego wzmacniacza PMA1700NE. Po niecałych 2 latach zbrzydły mi już moje Teufel Theater 500 bo jak bas tam jest w porządku to brak tam jest słyszalnego " cykającego" sopranu za to średnica jest tam moim zdaniem natarczywa.  Szukam dobrze grających kolumn z tym wzmacniaczem ,najlepiej 3 drożnych . Jestem człowiekiem wychowanym na sprzęcie Diory bo taki wtedy był dostępny w PRL gdy byłem nastolatkiem, brak czystego ale nie natarczywego sopranu dyskwalifikuje u mnie każdy głośnik chociażby nie wiem jak zachwalany przez recenzentów. Teufel Theater 500 jest dobry do kina domowego bo średnica podbija dialogi w filmie a bas efekty dźwiękowe, ale brak sopranu dyskwalifikuje je. Do muzyki się nie nadają. Gdzieś wyczytałem, że Polk Audio jest rekomendowany do sprzętu Marantz i Denon i coś w tym chyba jest bo bardzo budżetowe monitory Polk Audio XT60 zagrały czyściej z tym wzmacniaczem niż Teufel ( zaczynałem moją przygodę z kolumnami od KD + Denon AVC3800 H; wzamacniacz kupilem 1/2 roku później,w KD używam w/w wzmaka jako końcówki mocy do frontów) muzyki ; głównie klasyka rocka, trochę metalu i szeroko podjęte lata '80 - New Romantic. powierzchnia odsłuchowe 32 mkw z otwartą kuchnią ok. 20 mkw.Myślałem o Polk Audio signature Elite es60 , kolumny nie muszą być nowe ,używane i zadbane także wchodzą w rachubę - nawet lepiej bo są już wygrzane. Mam dostęp niemieckiego rynku wtórnego kolumn ( często jeszcze z roczną gwarancją producenta) a tam dominuje Canton i Elac, czasami jakieś modele Kef. Które modele Elac i Canton zagrają z moim wzmakiem mięsistym dynamicznym basen nie natrętną średnicą i słyszalnym sopranem , lub co zagra podobnie jak Dali Oberon 9 - ten model słuchałem w salonie Denona( Dali raczej za duży gabarytowo i na dzień dzisiejszy poza moim budżetem bardzo dziękuję za pomoc i poradę . Pozdrawiam serdecznie, Sławek 

A ile lat ma pytający?
No bo z tym sopranem,to panie.......

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

A ile lat ma pytający?
No bo z tym sopranem,to panie.......

Przecież napisał, że był nastolatkiem za czasów PRL.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Teraz, Misio38 napisał:

Przecież napisał, że był nastolatkiem za czasów PRL.

to polecam jakis korektor dobry,albo peq jakies...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, bruzislaw napisał:

Jakie kolumny polecacie do mojego wzmacniacza PMA1700NE. Po niecałych 2 latach zbrzydły mi już moje Teufel Theater 500 bo jak bas tam jest w porządku to brak tam jest słyszalnego " cykającego" sopranu za to średnica jest tam moim zdaniem natarczywa.

A nie prościej użyć pokręteł bas i wysokie na początek? Denon wszak je posiada, nie jest audiofilska tandeta ze stodoły.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Miałem kolumny na start i tak ostro pojechałeś do nich z elektroniką. 

Moim zdaniem oberon 9 nie. W połączeniu z tym wzmacniaczem wyjdzie masa rozluźnionego basu i nadal schowana góra.

Bardzo często do tego wzmacniacza i takich oczekiwań wybierane są monitor audio z serii Silver. Czy to nowe czy możesz się także cofnąć do używanej serii Silver 10.

Kolejna propozycja domyślną dla ciebie były by faktycznie focale. Jednak pamiętaj że jeszcze nie dawno mieliśmy w rewelacyjnej cenie wyprzedawane arie. Więc srednio wyborwzam sobie kupić niższa linie drozej.

Taki dźwięk zapomnieć także triangel ze swoją linią borea. BR. Tu masz szeroki wybór modeli w zależności od wielkości twojego pomieszczenia No i oczekiwań względem ilości do u pasa. 

Nawet używając pokrętła sopranu obecnej konfiguracji nie uzyskasz rozdzielczości i detalu góry. Zarówno Denon nie należy do wzmacniaczy aspirujących do najbardziej detalicznych jak i te kolumny grają jednak wycofanym górnym pasmem. 

Myślę że wymiana kolumny była słusznym założeniem teraz trzeba tylko posłuchać i ocenić które dla ciebie są najbardziej wartościowe zakupu

Wątek o cykających sopranach bez B&W? Hmmm...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 6.02.2025 o 23:48, kichanadeta napisał:

Kef z serii R lub R Meta

KEF np. R11 nie ma podbitych sopranów (bez maskownicy), a raczej autor szuka tego podbicia. Jeśli uważasz, że KEF na przykładzie R11 ma przesadzoną górę, to znaczy, że Twoje kolumny mają ją przyciszoną (jeśli nie widzisz tego w pomiarze na wprost, to pewnie mają zawężoną wiązkę promieniowania).

Z propozycji do odsłuchu:

Dali Rubicon 8 mają podbicie.

Edytowane przez Kyle

Spróbuj Monitor Audio Bronze 500 (przejrzysta góra, masywny bas) lub Silver 300 (nieco słabszy bas, jeszcze lepsza góra i separacja tonalna), warto też posłuchać Bowers & Wilkins 603 S3.

W dniu 7.02.2025 o 04:55, Misio38 napisał:

A nie prościej użyć pokręteł bas i wysokie na początek? Denon wszak je posiada, nie jest audiofilska tandeta ze stodoły.

Kolego , wysokie mam na ful i tylko trochę polepszyło scenę. Słuchanie muzyki ma dać mi przyjemność a kiedy brak czystego dźwięku talerzy bo kolumna lub wzmacniacz obcina ten zakres to lipa. Nie jestem audiofilem ale lubię czysty dźwięk.

6 godzin temu, bruzislaw napisał:

wysokie mam na ful i tylko trochę polepszyło scenę

Ups... to może wysokościowe spaliłeś zbyt dużym podbiciem?

Już koś wcześniej pisał O Focal'u. Jak dla mnie Focal Aria 926 + jakieś kabelki ze srebrem (tylko nie Qed Silver Aniversary XT). Mam taki zestawy (z wzm Rotela) i "cykanie" jest, muzyka i doświadczenie podobne.

Była propozycja Vestii, ale to jest model niżej i trochę bardziej wygładzony, więc jak tak bardzo Ci brakuje wysokich to Aria, ale też pamiętaj o kablach głośnikowych, bo niektóre modele potrafią ograniczyć wysokie tony.

Na OLX jest sporo ofert.

Sklep z Wrocławia nawet dokładnie taki zestaw oferuje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem z tego sklepu i sensownie doradzał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Leszek67

@bruzislaw Posłuchaj coś ze stajni Audiovectora. Możliwe, że spełnią Twoje oczekiwania.

@bruzislaw Posłuchaj coś ze stajni Audiovectora. Możliwe, że spełnią Twoje oczekiwania.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Ja bym poszukał Cantonów ale z kopułką metalową - jest kilka serii - ale  nie wiem,

bo nie znam rynku DE, czy były też serie BEZ literek DC czy ich nie było.

Serie z DC mają nieco zubożony bas; bywają sprzedawane z firmowymi "ulepszaczami" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, bruzislaw napisał:

Słuchanie muzyki ma dać mi przyjemność a kiedy brak czystego dźwięku talerzy bo kolumna lub wzmacniacz obcina ten zakres to lipa.

Dlatego nie znajdziesz innego rozwiązania, jak wizyta w salonie i odsłuch z kilkoma sugerowanymi głośnikami. Weź na pewno pod uwagę wybrane modele Monitor Audio, o których pisałem ja i @Piotr Sonido.  Modyfikowanie ręczne dźwięku potencjometrem od sopranów, to nie jest rozwiązanie, a jeśli już to bardzo proste i doraźne w odniesieniu do wyjątkowo "skopanych" realizacji. W świecie audio odchodzi się już od dawna od zabawy bass/treble. Z tego względu gros dobrej klasy wzmacniaczy, w ogóle nie posiada tej regulacji. Wzmacniacz ma naturalnie oddawać dobrą jakość brzmienia i to jest regułą. Nawiasem Ci powiem, że moje odczucia z Denonem były b. podobne. On gra dość ciemno, mało przejrzyście, góra jest zdecydowanie niewyraźna, jakby "poobcinana" b. często. Nie odpowiada mi ta charakterystyka tonalna zdecydowanie. Dlatego nie wiem czy nie należałoby rozważyć w pierwszej kolejności wymiany wzmacniacza. Zmienisz kolumny (nie znam ich zupełnie, być może nie mylisz się w ocenie), ale Denon dalej będzie Denonem wnoszącym ten element "brudu" tonalnego.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Prawdopodobnie aparat odbiorczy nie jest już predysponowany do percepcji wysokich częstotliwości w stopniu,który byłby zadowalający-aby zaakceptować wrażenia słuchowe zapamiętane z czasów młodości. 
Warto to sprawdzić,odwiedzając salon inny niż audio.

Choć to tylko moje przypuszczenie-i nie musi być prawdą.

8 minut temu, Mark75X napisał:

Dlatego nie wiem czy nie należałoby rozważyć w pierwszej kolejności wymiany wzmacniacza. Zmienisz kolumny (nie znam ich zupełnie, być może nie mylisz się w ocenie), ale Denon dalej będzie Denonem wnoszącym ten element "brudu" tonalnego.

Dokładnie,może należy sprawdzić inny wzmacniacz?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Istotnie - podbijanie góry, np. o 10dB, to niebezpieczny pomysł, szczególnie przy rozwiązaniach pasywnych.

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Prawdopodobnie aparat odbiorczy nie jest już predysponowany do percepcji wysokich częstotliwości w stopniu,który byłby zadowalający-aby zaakceptować wrażenia słuchowe zapamiętane z czasów młodości. 

Nic podobnego! Mózg adoptuje się do następującej powoli i stopniowo zmiany charakterytyki pracy ucha. Moj zakres kończy się gdzieś na 16kHz, a cykanie tweeterów B&W słyszę nadal.

23 minuty temu, Kyle napisał:

podbijanie góry, np. o 10dB, to niebezpieczny pomysł, szczególnie przy rozwiązaniach pasywnych.

Hmmm... Autor podbił o +10dB i mu brakuje, a moje B&W mieszcząc się w normie hi-fi podbijają o maks +3dB i cykają wyraźnie, nawet zbyt wyraźnie i bez modyfikacji się nie obeszło - dziwne.

"Prawdopodobnie aparat odbiorczy nie jest już predysponowany do percepcji wysokich częstotliwości w stopniu,który byłby zadowalający-aby zaakceptować wrażenia słuchowe zapamiętane z czasów młodości. 
Warto to sprawdzić,odwiedzając salon inny niż audio.
Choć to tylko moje przypuszczenie-i nie musi być prawdą."

Jest to możliwe, aczkolwiek nie można również wykluczyć, że założyciel wątku nie jest przyzwyczajony do liniowego grania.

Autorze wątku wzmacniacz masz nowy i bardzo dobry, można o tym klocku pisać różne rzeczy ale nie to, że brakuje mu tonów niskich lub wysokich. Jeżeli tak się dzieje to problem jest po stronie kolumn i pewnie akustyki pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi