Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat MR 780 & Magnat Quantum 757

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich . Czy ktos miał do czynienia z tym sprzętem  , do MR 780 chyba bedą pasowały kolumny grające jasno . Ja własnie lubie jasne i szczegółowe  granie .  Co sadzicie o takim zestawieniu ?

https://www.audiostereo.pl/topic/169226-magnat-mr-780-magnat-quantum-757/

Raczej nie - ja bym szukał niektórych serii Cantona, B&W, Klipsch czy Focali.

Poza tym jeśli składa się zeznanie 😉 o szczegółowym graniu a do tego

w rozsądnym budżecie, to "smoki" z dwoma wooferami i szmacianą kopułką

jakoś tu nie bardzo tu w ogóle pasują ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Raczej nie - ja bym szukał niektórych serii Cantona, B&W, Klipsch czy Focali.

Poza tym jeśli składa się zeznanie 😉 o szczegółowym graniu a do tego

w rozsądnym budżecie, to "smoki" z dwoma wooferami i szmacianą kopułką

jakoś tu nie bardzo tu w ogóle pasują ...

np. canton chrono 509 lub 590 ?

Pewnie 509 byłyby OK - trzeba zwracać uwagę na tweeter a są i mniejsze modele np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pewnie 509 byłyby OK - trzeba zwracać uwagę na tweeter a są i mniejsze modele np:

Ukryta Zawartość

Canton Chrono 509 bardzo mi sie podobaja ale nie mam mozliwosci odsłuchu . A co lubia tam siadać tweetery ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SNAKE2772

Nie dlatego - są wersje Cantonów bardzo podobne, ale mają tweetery tekstylne.

Uzyskanie z nich jasności - szczególnie przy poważnych wooferach może być trudne.

Z poważnym wooferem jest inna równowaga; chyba, że masz "chudy" 😉 wzmacniacz. 

Nie dlatego - są wersje Cantonów bardzo podobne, ale mają tweetery tekstylne.

Uzyskanie z nich jasności - szczególnie przy poważnych wooferach może być trudne.

Z poważnym wooferem jest inna równowaga; chyba, że masz "chudy" 😉 wzmacniacz. 

Wzmacniacz to ampli Magnat mr 780 a tweeter w cantonach chrono 509.2 dc jest aluminium -mangan 

Edytowane przez SNAKE2772

Tu już bez problemów można wskazać Bronze, a nie Aurory.

34 minuty temu, audioburak napisał:

Tu już bez problemów można wskazać Bronze, a nie Aurory.

to zostaje teraz wybór miedzy Bronze 500 a C Chrono 509.2 dc 

Ja bym obstawiał, że wygra ... PESEL 😉 

PESEL ma związek z datą urodzenia, a tu jest różnica kilkunastu lat,

więc obstawiam, że wygra młodszy, czyli Monitor Audio.

40 minut temu, audioburak napisał:

PESEL ma związek z datą urodzenia, a tu jest różnica kilkunastu lat,

więc obstawiam, że wygra młodszy, czyli Monitor Audio.

Dziękuję za cierpliwosc a zdecyduje budzet lub jak sie uda to odsłuch z moim sprzetem . Musze jeszcze pomyslec o dobrych przewodach  i pewnie wymiana lamp . 

Zdecydowanie tak!

To są moim zdaniem lepsze kolumny niż klipsch focale czy inne tu wymienione. Raz że pod kątem dźwięku dwa że pod kątem budowy. Chyba nie wszyscy kojarzą te kolumny. One swego czasu konkurowały dźwiękiem z bowersem ale serii 7.

Bardzo dobre kolumny. 

Cabton to też fajne kolumny ale mają mniej naturalny, bardziej pudełkowy bas. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zdecydowanie tak!

To są moim zdaniem lepsze kolumny niż klipsch focale czy inne tu wymienione. Raz że pod kątem dźwięku dwa że pod kątem budowy. Chyba nie wszyscy kojarzą te kolumny. One swego czasu konkurowały dźwiękiem z bowersem ale serii 7.

Bardzo dobre kolumny. 

Cabton to też fajne kolumny ale mają mniej naturalny, bardziej pudełkowy bas. 

A więc MA bronze nr.1  ? Sa piękne ale dopiero po zdjęciu maskownic .

W domu mam Tannoy Mercury 7.4  czy Canton i Bronze zagraja duzo lepiej od Tannoy ?

20 minut temu, SNAKE2772 napisał:

W domu mam Tannoy Mercury 7.4  czy Canton i Bronze zagraja duzo lepiej od Tannoy ?

Jakie bronze? A gdzie tu była mowa o bronze?

Mówiłem o Magnat quantum.

21 minut temu, SNAKE2772 napisał:

domu mam Tannoy Mercury 7.4  czy Canton i Bronze zagraja duzo lepiej od Tannoy ?

Które canton i które bronze?

Jaki wzmacniacz?

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Jakie bronze? A gdzie tu była mowa o bronze?

Mówiłem o Magnat quantum.

Które canton i które bronze?

Jaki wzmacniacz?

Sorry myslałem ze to nawiazanie do mojej konwersacji z Audioburak 

Canton chrono 509 lub 509.2 dc i MA Bronze 500

Magnat MR780

1 godzinę temu, SNAKE2772 napisał:

Sorry myslałem ze to nawiazanie do mojej konwersacji z Audioburak 

Canton chrono 509 lub 509.2 dc i MA Bronze 500

Magnat MR780

Chroni teoretycznie lepsze kolumny. Mówię teoretycznie bo bas jest ciekawszy w bronze. Ten z chroni jest bardziej techniczny. Metaliczny. 

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Chroni teoretycznie lepsze kolumny. Mówię teoretycznie bo bas jest ciekawszy w bronze. Ten z chroni jest bardziej techniczny. Metaliczny. 

Bede szukał tych kolumn gdzies w okolicy bym mógł odsłuchac . Przegladajac fora trafiłem na wpis ze i kolumny mission dobrze brzmia z tym Magnatem 

2 godziny temu, SNAKE2772 napisał:

Ja tez mam te tannoye , wiec lepiej odsluchaj przed kupnem MA bo moze byc zdziwienie..

3 minuty temu, Audiolubny napisał:

Ja tez mam te tannoye , wiec lepiej odsluchaj przed kupnem MA bo moze byc zdziwienie..

a u Pana Tannoye tez grają z Magnatem 780 ?

16 minut temu, SNAKE2772 napisał:

Bede szukał tych kolumn gdzies w okolicy bym mógł odsłuchac . Przegladajac fora trafiłem na wpis ze i kolumny mission dobrze brzmia z tym Magnatem 

Tylko że to jest kompletnie inne granie niż bronze, chrono czy quantum.

12 minut temu, SNAKE2772 napisał:

a u Pana Tannoye tez grają z Magnatem 780 ?

Tannoy brzmi inaczej. Nawet model 7.4 ma świetna średnicę. Mały punktowy bas klasyczna górę. Ale średnica jest bardzo fajna. Bronze gra silniej, z większym rozmachem mniejszym spokojem. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko że to jest kompletnie inne granie niż bronze, chrono czy quantum.

Tannoy brzmi inaczej. Nawet model 7.4 ma świetna średnicę. Mały punktowy bas klasyczna górę. Ale średnica jest bardzo fajna. Bronze gra silniej, z większym rozmachem mniejszym spokojem. 

W magnacie 780 jest tylko jedna para zacisków na tylnym panelu to czy on automatycznie dobiera sobie impedencję do kolumn i czy tannoj mercury 7.4 króry ma RMS 75W 8Ohm a magnat 780 przy 8 Ohm tez daje 2x75 W czy mogą razem współpracowac ?

57 minut temu, SNAKE2772 napisał:

to  tannoy pojdzie do sprzedazy ja chce cos z zeby z tym magnatem zagrało jasno 

To Bronze moze sie sprawdza aczkolwiek to generalnie inne rozlozenie wszystkich elementow tzn bas/srednica/wysokie tony. Mi brakowalo srednicy ale testowalem na silverach6 wiec moze troche odbiegac charakterem.

W dniu 28.01.2025 o 18:22, SNAKE2772 napisał:

Witam Wszystkich . Czy ktos miał do czynienia z tym sprzętem  , do MR 780 chyba bedą pasowały kolumny grające jasno . Ja własnie lubie jasne i szczegółowe  granie .  Co sadzicie o takim zestawieniu ?

Zestawienie jest dobre, aczkolwiek myślę że jeśli lubisz sporą dawkę szczegółów to lepiej wypadłby Creek 4040a lub CXA81 MKII w połączeniu ze wspomnianymi Magnatami.

22 godziny temu, SNAKE2772 napisał:

Wzmacniacz to ampli Magnat mr 780 a tweeter w cantonach chrono 509.2 dc jest aluminium -mangan 

To już zdecydowanie lepiej brać pod uwagę MA900 niż MR780. Te Cantony mają sporo ostrej góry więc żeby nie było zdziwienia :)

Godzinę temu, SNAKE2772 napisał:

to  tannoy pojdzie do sprzedazy ja chce cos z zeby z tym magnatem zagrało jasno 

Sprawdź Focal Theva No3 i do tego wyższy model MA900.

25 minut temu, Planeta Dźwięku napisał:

Zestawienie jest dobre, aczkolwiek myślę że jeśli lubisz sporą dawkę szczegółów to lepiej wypadłby Creek 4040a lub CXA81 MKII w połączeniu ze wspomnianymi Magnatami.

To już zdecydowanie lepiej brać pod uwagę MA900 niż MR780. Te Cantony mają sporo ostrej góry więc żeby nie było zdziwienia :)

Sprawdź Focal Theva No3 i do tego wyższy model MA900.

Ale mr780 juz kupiłem i teraz szukam do tego kolumn 

M agnat przyjechał i chce go sprawdzic a mam tylko kolumny tannoy mercury 7.4 . W magnacie 780 jest tylko jedna para zacisków na tylnym panelu to czy on automatycznie dobiera sobie impedencję do kolumn i czy tannoj mercury 7.4 króry ma RMS 75W 8Ohm a magnat 780 przy 8 Ohm tez daje 2x75 W czy mogą razem współpracowac ?

• Pokaż nowe odpowiedzi