Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalny zestaw 5.1 do salonu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Państwu,

Potrzebuję porady dot. wyboru oraz umiejscowienia zestawu 5.1 do nowo-powstającego salonu o wymiarach 25 mkw typu otwartego (po lewej stronie schody na pietro oraz otwarta jadalnia), sufit o wysokosci 2,91m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ salon ma pełnić głównie rolę uzytkowo-estetyczną w grę wchodzą wyłącznie małe, zgrabne konstrukcje, ktore dadza w miare pożadny dzwiek, ale nie przytlocza ogolnej estetyki, dlatego wstepny wybor padl na zestaw Focal Dome Flax 5.1 ( 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ) w parze z jakims amplitunerem (podobno Focal najbardziej lubi sie z Denonem, ale chetnie przyjmę każdą rekomendację). 

image.thumb.png.4c8c9e0b75f0d14153d2af12fd119a72.png

Jesli chodzi o ustawienie, chciałbym postawic je na szafce RTV i skierowac sateliki w gorę w celu eliminacji roznicy wysokosci miedzy ich posadowieniem a wysokoscia uszu sluchaczy. Wiem, ze nie jest to rozwiazanie optymalne, ale wg mnie lepsze niz wieszanie glosnikow na suficie. 

Jesli chodzi o glosniki tylne planowalem je powiesic na scianie za kanapą, ale nie bardzo wiem w jaki sposob mialbym pociagnac kable do amplitunera. Sufitem i po scianie, czy sa moze opcje podlaczenia przy pomocy Bluetooth?

Co myslicie o moim pomysle? Ma to rece i nogi, czy proponujecie moze jakis inny zestaw lub inną koncepcję ułozenia glosnikow. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/169209-optymalny-zestaw-51-do-salonu/

Cześć, jakiś plan to jest 🙂 Poza subwooferem, bo ten stać w regale nie powinien, bo to nie zagra dobrze. Kolumienki też spróbowałbym umieścić jednak na wysokości uszu, bo one są mniejsze niż się wydaje 😉 

W razie czego zapraszam do nas na odsłuchy i wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jesli chodzi o subwoofer nie widzę opcji, zeby stal 'samopas' poza obrębem zabudowy, bo to będzie wyglądało po prostu źle. Inna sprawa, ze nie bardzo wiadomo jak okreslic optymalne ustawienie subwoofera przed urzadzeniem salonu meblami. 

I tak, mam swiadomosc, ze audio nie znosi kompromisow, ale dopoki nie robię osobnego pokoju odsluchowego na pewne kompromisy pojsc trzeba. Zasada Pareto wiecznie zywa.

Tak samo z glosnikami - o ile gorszy efekt audio osiagne stawiajac glosniki na polce i obracajac membranami w gorę o kilka stopni "celujac" dzwiekiem do uszu sluchaczy w porownaniu z przywierceniem ich bo obu stronach telewizora na wysokosci uszu? Centralny glosnik musialby sie znalezc nad lub pod telewizorem, co zepsuje efekt wizualny chyba, ze zabudowalbym korpus glosnikow scianka G/K. Ale jak wtedy wyglada serwisowalnosc glosnikow lub ich wymiana na lepsze? Niewykonalna.

Dzięki, macie jakies salony w Krakowie?

Teraz, Chloru napisał:

Do tego amplituner w szafce ma słaba wenyylacje. Nie powinieneś kłaść na niego dodatkowych sprzętów.

Szafka bedzie na wymiar, wiec moge zrobic 'gole plecy' dla lepszej wentylacji, a dekoder postawic na lewym boku bo lewej/prawej stronie.

Pytanie gdzie dac subwoofer

8 godzin temu, Chloru napisał:

Tam gdzie najlepiej zagra. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi trzeba by posłużyć się kalkulatorami akustycznymi.

Freezy chce, zeby jakos grało i wazniejsze jest aby wyglądało, a Ty proponujesz kalkulatory akustyczne? 🙃

Jak ja lubię takie tematy. Pojawia się uzytkownik, prosi o poradę, a tak naprawdę wszystko juz sobie w głowie poukładał i w sumie to nie chce zadnej porady, ktora nie jest zgodna z tym co sobie juz wcześniej obmyślił 😁 czyli de facto chce potwierdzenia ze wymyslił cacy i ze "będzie pan zadowolony".. 

Kazda propozycja zmian spotka się z oporem, bo estetyka, bo żona, bo cos tam. Mozna wymieniać bez konca 😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

11 minut temu, brewka87 napisał:

Freezy chce, zeby jakos grało i wazniejsze jest aby wyglądało, a Ty proponujesz kalkulatory akustyczne? 🙃

Jak ja lubię takie tematy. Pojawia się uzytkownik, prosi o poradę, a tak naprawdę wszystko juz sobie w głowie poukładał i w sumie to nie chce zadnej porady, ktora nie jest zgodna z tym co sobie juz wcześniej obmyślił 😁 czyli de facto chce potwierdzenia ze wymyslił cacy i ze "będzie pan zadowolony".. 

Kazda propozycja zmian spotka się z oporem, bo estetyka, bo żona, bo cos tam. Mozna wymieniać bez konca 😎

Jak najbardziej jestem otwarty na porady, ale rozumiem, ze chęć zachowania minimum estetyki w salonie jest w niektorych kregach szokująca 😉

Porady w stylu "nie wiadomo gdzie postawic subwoofer" albo "w regale bedzie zle gralo" bez zadnej kontrpropozycji sa umiarkowanie przydatne, chyba nie mamy co do tego watpliwosci.

2 minuty temu, Freezy napisał:

Jak najbardziej jestem otwarty na porady, ale rozumiem, ze chęć zachowania minimum estetyki w salonie jest w niektorych kregach szokująca 😉

Nie jest szokująca ani trochę. Powiem więcej. Eleganckie zespoły głosnikowe mogą podnieść walory estetyczne pomieszczenia. Nie wiem dlaczego wiele osob uwaza, ze kolumny w pomieszczeniu szpecą to pomieszczenie. Moim skromnym zdaniem postawienie/powieszenie jakichs grającyh jajek zamiast normalnych kolumn własnie wygląda tandetnie. I nie chodzi mi o to, zeby z salonu robić hi-endowe ekspozycje. Po prostu uwazam, ze kolumn nie ma się co wstydzić tak jak większość ludzi nie wstydzi się telewizora w salonie, lodówki w kuchni i pralki w łazience 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Poradę dostałeś - użyj kalkulatora akustycznego (o ile masz pomieszczenie zbliżone kształtem do prostopadloscianu) I sobie zasymuluj. Jak nie masz to pozostaje Ci a zapłacenie komuś kto Ci to dokładnie policzy ale będzie to kosztowało więcej niż planujesz wydać na sprzęt. Druga opcja to empirycznie (subwoofer crawl albo pomiary).

I jeszcze jedno. Przed chwilą spojrzałem na cenę tego zestawu. Ponad 10 kafli za te jajka to rozboj w biały dzień. Nie sluchałem ich ale jestem przekonany ze wiele normalnych zestawów głośnikowych rozjedzie te cudeńka. To bardziej głosniki designerskie w ktorych większy (i pewnie głowny) nacisk połozony jest na design niz na dzwięk. Mi osobiście byłoby szkoda wydać na nie połowy tej kwoty 😁

... No dobra, nawet ¼ bym nie dał 😉

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

I jeszcze jedno. Przed chwilą spojrzałem na cenę tego zestawu. Ponad 10 kafli za te jajka to rozboj w biały dzień. Nie sluchałem ich ale jestem przekonany ze wiele normalnych zestawów głośnikowych rozjedzie te cudeńka. To bardziej głosniki designerskie w ktorych większy (i pewnie głowny) nacisk połozony jest na design niz na dzwięk. Mi osobiście byłoby szkoda wydać na nie połowy tej kwoty 😁

... No dobra, nawet ¼ bym nie dał 😉

Montowałem ten zestaw Focala u siostry, uparła się, że ma być minimalistycznie. Całkiem niezłe granie i naprawdę świetnie wygląda. Zapłaciła niewiele ponad 1500 euro.

4 godziny temu, farti napisał:

Montowałem ten zestaw Focala u siostry, uparła się, że ma być minimalistycznie. Całkiem niezłe granie i naprawdę świetnie wygląda. Zapłaciła niewiele ponad 1500 euro.

Ja nie twierdzę, ze one na 100% nie grają, bo grać jakoś przeciez muszą. Chodzi mi o to, ze w tych pieniądzach to jest masa sprzętu na rynku ktory zagra conajmniej tak samo i pewnie jeszcze lepiej. Nie uwierzę, ze w tych focalach siedzi jakiś kosmiczna technologia, a mówimy tu o kwocie 1,5k za jedną satelitkę. Wygląd kwestia gustu - jak dla mnie zestawy komputerowe bywają ładniejsze 😉

Kolegę trzeba poklepać po ramieniu i potwierdzić jego wybór . Bo już go dokonał 🙂

Czasami zastanawiam się , po kiego ch... tworzy jeden z drugim takie tematy ?

Skoro już wie , że ma pasować do wystroju i druga połowa ma większe jajca i mówi , co może być i jak wyglądać ? 

Masakra z tymi ,,nowymi" mężczyznami. Córka sąsiada ma na nich ciekawe określenie : pi... w rurkach 🙂

I nie ma , co się obrażać tylko spojrzeć prawdzie w oczy !!! 

11 godzin temu, brewka87 napisał:

Ja nie twierdzę, ze one na 100% nie grają, bo grać jakoś przeciez muszą. Chodzi mi o to, ze w tych pieniądzach to jest masa sprzętu na rynku ktory zagra conajmniej tak samo i pewnie jeszcze lepiej. Nie uwierzę, ze w tych focalach siedzi jakiś kosmiczna technologia, a mówimy tu o kwocie 1,5k za jedną satelitkę. Wygląd kwestia gustu - jak dla mnie zestawy komputerowe bywają ładniejsze 😉

Satelitka wychodzi jednak sporo taniej, przecież tam jest jeszcze Sub Air. W naszym kraju cena tego zestawu to niezła abstrakcja. Utargowałem jej jeszcze gratisa w postaci dedykowanych stojaków na surroundy.

Najlepsze jest to, że na początku miał być o zgrozo soundbar. Możesz sobie tylko wyobrazić ile ja się musiałem naprodukować, żeby te focale przeforsować.

10 minut temu, farti napisał:

Satelitka wychodzi jednak sporo taniej, przecież tam jest jeszcze Sub Air.

No to odjąłem juz na sub az 3000zł... Punktem odniesienia była cena ze sklepu hcx 10499pln. To ze mozna gdzies za granicą kupic taniej dla moich rozwazan nie ma znaczenia. Przyjąłem cenę z polskiej dystrybucji. I nadal uwazam, ze płacic za raki zestaw ponad 10000 to trzeba miec duzo zbędnej gotowki  😁

15 minut temu, farti napisał:

Najlepsze jest to, że na początku miał być o zgrozo soundbar. Możesz sobie tylko wyobrazić ile ja się musiałem naprodukować, żeby te focale przeforsować.

W sumie to znam to uczucie. Sam czasem namawiam kogos z rodziny na cos lepszego niz radyjko kuchenne i zawsze slysze argumenty, ze "takie mi wystarczy" itp, a pozniej jak juz się przekonają to dziękują 😎

W dniu 28.01.2025 o 04:56, brewka87 napisał:

Ok, poproszę w takim razie o jakieś rekomendacje lepszych zestawów :). Zależy mi na efektywnym, a nie efektownym brzmieniu, więc wyraźna średnica dla dialogów i trzymany w ryzach bas, przy zachowaniu miękkiej góry. Jeśli chodzi o estetykę obudowa musi być biała, a maskownica biała, szara lub beżowa, chyba, że jest jakiś patent na zamówienie custom-made maskownic w dowolnych kolorach, wtedy pozostaje kwestia obudowy. 

W dniu 28.01.2025 o 08:08, Tofik01 napisał:

Kolegę trzeba poklepać po ramieniu i potwierdzić jego wybór . Bo już go dokonał 🙂

Czasami zastanawiam się , po kiego ch... tworzy jeden z drugim takie tematy ?

Skoro już wie , że ma pasować do wystroju i druga połowa ma większe jajca i mówi , co może być i jak wyglądać ? 

Masakra z tymi ,,nowymi" mężczyznami. Córka sąsiada ma na nich ciekawe określenie : pi... w rurkach 🙂

I nie ma , co się obrażać tylko spojrzeć prawdzie w oczy !!! 

Oho, widze, ze samiec alfa nam sie w watku pojawil ;D. Taki, co zamiast jesc miodu żuje pszczoly, a dla podkreslenia swojej meskosci wlasny interes wyciera w firankę.

Jak juz jest wielce szanowny Pan Kolega tak ciekawski, to niech wielmożny pan przyjmie do wiadomosci, ze wybor estetycznego zestawu audio to akurat moja w pelni samodzielna decyzja i tak samo jak najwiekszy nawet cham i prostak jakos tak instynktownie nie pojdzie na bal w ortalionowym dresie, tak samo ja dostrzegam, ze wepchniecie moze i "najlepiej grajacego", ale kompletnie nie pasujacego stylistycznie zestawu audio do projektanckiego salonu to przejaw bezmyslnosci i ignorancji, maskowanej dla pozoru uzurpowaną audiofilią. Polecam wyjsc z jaskini stereotypow i bon-motów z podstawówki, bo prawdziwy swiat juz tak nie wygląda. 

16 godzin temu, farti napisał:

Satelitka wychodzi jednak sporo taniej, przecież tam jest jeszcze Sub Air. W naszym kraju cena tego zestawu to niezła abstrakcja. Utargowałem jej jeszcze gratisa w postaci dedykowanych stojaków na surroundy.

Soundbar to oczywiscie totalna padaka brzmieniowo, chociaz kusi wygodą, bo jak tu takie surroundy podlaczyc w salonie? Trzeba kable ciągnąc sufitem do amplitunera przez cały salon.

5 godzin temu, Freezy napisał:

Soundbar to oczywiscie totalna padaka brzmieniowo, chociaz kusi wygodą, bo jak tu takie surroundy podlaczyc w salonie? Trzeba kable ciągnąc sufitem do amplitunera przez cały salon.

Przewodem. Możesz je ciągnąć pod podłogą, po ścianach i jak Ci wygodniej. O takich rzeczach się myśli na etapie projektowanie dizajnerskich salonów. 

Można też kupić adaptery beprzewodowe ale też trzeba je czymś zasilić i muszą gdzieś znaleźć swoje miejsce. 

2 godziny temu, max720 napisał:

Masz rację , świat już tak nie wygląda 😞

Mnóstwo zniewieściałych , delikatnych ,,facetów,, Sami książęta 😞

Dobra, dobra, Panie Samiec Alfa 🙂. Jak nie masz nic merytorycznego do powiedzenia to wracaj do swojej jaskini i narzekaj sam do siebie.

13 minut temu, Chloru napisał:

Przewodem. Możesz je ciągnąć pod podłogą, po ścianach i jak Ci wygodniej. O takich rzeczach się myśli na etapie projektowanie dizajnerskich salonów. 

Można też kupić adaptery beprzewodowe ale też trzeba je czymś zasilić i muszą gdzieś znaleźć swoje miejsce. 

No i dlatego wlasnie jestesmy na etapie projektowania, stąd pytanie.

Zakladam, ze adaptery bezprzewodowe chodzą po Bluetooth, więc jakość dźwięku jest gorsza niz w przypadku podłączenia kablowego? 

Nie chodzą po BT bo opóźnienia byłyby zbyt duże. Skoro jesteś na etapie projektowania to ciągnij kable i tyle. Najlepiej podłogą a nie sufitem bo głośniki surround montujesz na wysokości odsłuchu a nie pod sufitem. 

Ok, czy taki zestaw będzie ok? Zakładam, że sklep powinien składać setupy tak, żeby dobrze ze sobą współpracowały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie lubisz brzmienie ?

Jeżeli jasne , to ten zestaw jest dla Ciebie.

Najlepiej umów się na odsłuch kilku propozycji .

Gdzie te fronty będą stały ? Wciśnięte w narożniki ? Zły pomysł . Amplituner nie może być wciśnięty w szafkę . Musi mieć dobrą wentylację .

Marantz Cinema 70 jest ,, naleśnikiem" który poprawi brzmienie telewizora .

Bardzo często białe maskownice żółkną z czasem od światła 😞 Estetyka wtedy siada 😞

3 godziny temu, Freezy napisał:

Ok, czy taki zestaw będzie ok? Zakładam, że sklep powinien składać setupy tak, żeby dobrze ze sobą współpracowały.

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-rx-a2a-b-w-603-s3-607-s3-htm6-s3.html#additional

Jasne granie, nie dla każdego. Spojrzałbym na Denona jeśli Bowersy wizualnie Ci się podobają 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, max720 napisał:

Jakie lubisz brzmienie ?

Jeżeli jasne , to ten zestaw jest dla Ciebie.

Najlepiej umów się na odsłuch kilku propozycji .

Gdzie te fronty będą stały ? Wciśnięte w narożniki ? Zły pomysł . Amplituner nie może być wciśnięty w szafkę . Musi mieć dobrą wentylację .

Marantz Cinema 70 jest ,, naleśnikiem" który poprawi brzmienie telewizora .

Bardzo często białe maskownice żółkną z czasem od światła 😞 Estetyka wtedy siada 😞

W kinie domowym brzmienie może być bardziej jasne, aczkolwiek nie na poziomie Klipscha, bo to już przesada. 

Chciałbym coś "mięsistego" i "ciepłego", ale z kontrolowanym basem (coś jak w słuchawkach Grado + precyzja). Fajnie, żeby średnica była wyrazista i lekko 'wystawała' ponad średnie i niskie tony (dialogi). A gdyby jeszcze udało się zbudować separację sceny, to już w ogóle bajka.

Jeszcze lepiej by było, gdyby udało się znaleźć głośniki podstawkowe o 'duzym brzmieniu', które możnaby ukryć na szafce RTV wśród centralki i innych dekoracji, ale domyslam się, że to nierealne, bo fizyka to fizyka i podłogówka zagra lepiej niż podstawkowy.

Gdzie będą fronty? Planowałem mniej więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Szafka RTV będzie miała 'gołe plecy', żeby poprawić wentylację dla amplitunera. Nie bardzo widzę inne miejsce dla jego usadowienia, a na samej szafce musi się przeciez znaleźć gł. centralny.

Marantz 70 brzmi jak fajna propozycja.

Odnośnie żółknących maskownic - trudno, najwyżej z czasem wymienię na nowe. Na pewno czarna wersja kolorystyczna czegokolwiek do beżowej ścianki i białych ścian nie wchodzi w grę, bo będzie się to okrutnie odcinało od reszty.

41 minut temu, Q21 napisał:

Jasne granie, nie dla każdego. Spojrzałbym na Denona jeśli Bowersy wizualnie Ci się podobają 🙂 

Chciałbym coś "mięsistego" i "ciepłego", ale z kontrolowanym basem (coś jak w słuchawkach Grado + precyzja). Fajnie, żeby średnica była wyrazista i lekko 'wystawała' ponad średnie i niskie tony (dialogi). A gdyby jeszcze udało się zbudować separację sceny, to już w ogóle bajka.

Jeszcze lepiej by było, gdyby udało się znaleźć głośniki podstawkowe o 'duzym brzmieniu', które możnaby ukryć na szafce RTV wśród centralki i innych dekoracji, ale domyslam się, że to nierealne, bo fizyka to fizyka i podłogówka zagra lepiej niż podstawkowy.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Freezy napisał:

Fajnie, żeby średnica była wyrazista i lekko 'wystawała' ponad średnie

Czy tylko ja nie rozumiem tego fragmentu wypowiedzi? 🤔

22 minuty temu, brewka87 napisał:

Czy tylko ja nie rozumiem tego fragmentu wypowiedzi? 🤔

Chodzi mi o taki efekt, w którym średnica nie jest cofnięta za linią niskich i wysokich tonów, tylko 'gra pierwsze skrzypce', o ile ma to sens przy KD i istotności dialogów

17 godzin temu, Freezy napisał:

Spróbowałbym z KEFami Q Meta w takim razie, do tego Marantz Cinema 60 lub Onkyo 🙂