Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe a ekstremalnie niskie częstotliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Informacyjnie:

Przy ustawieniu z generatorem częstotliwości i na ucho, tak aby był równy liniowy poziom dźwięku przy tym paśmie.
Ustawienia w Aries S1 w PEQ poniżej. /bez upsamplingu w Ariesie, Upsampling w PONTUS-ie zapodałem - "tak mi lepiej dla ucha" słuchając muzyki różnej /potestowane wiele ! razy bo uparcie wydawało mi się, że powinno być lepiej bez Ovs czyli NOS.) jednak nie...

45-60 Hz (52_peak point)  za głośno  -->  USTAWIAM  PEQ: (52hz,-4db, q3) peak/dip
77-85 Hz (81_peak point)   wyczuwalna dziura     -->  USTAWIAM PEQ: (81hz, +3db, q4) peak/dip

To narazie  "na ucho", bez mikrofonu, dalszy ciąg dopieszczania jak przyjdzie zamówiony dziś mikrofon ... 
REW zainstalowany czeka 😉 

Edytowane przez Marek333

1 Czy w Aries mozesz te PEQ zapodac osobno/roznie dla lewego i prawego kanalu?
2 Ile PEQ mozesz zapodac?
3 Jakie typy filtrow (peak, shelf, low/highpass,…) mozesz wybrac?

ad1 Nie można . Można balans robić w innym miejscu natomiast - Left/Right Speaker Gain (dB) ale to wyłączyłem aby jak najmniej zaburzać. Ale nie można Equalizerem manipulować przy danym kanale tylko balans całością dźwięku.

ad2 Można 10 dodać w sumie

ad3 Peak/ Dip / High Pass  / Low Pass  /  Band Bass / Band Stop /

Obecnie używam tylko Peak/dip , tak jak napisałem wyżej

Edytowane przez Marek333

Dlatego lepszym rozwiazaniem jest rozdzielenie basu od glownych glosnikow i ciecie np. w okolicach 60Hz. Mozna wtedy 4 moduly basowe rozmiescic w pomieszczeniu tak aby niwelowaly problem z basem ktory wynika z 2 kolumn.

ad2 Można 10 dodać w sumie
ad3 Peak/ Dip / High Pass  / Low Pass  /  Band Bass / Band Stop /

Ok, wszystkie typy mozesz pozniej wyliczyc w REW

To już diamentowy poziom.... dla ludzi posiadających duże chałupy 😉 ( nie dla mnie to) , pozostanę przy dwóch w miarę  dobrych kolumnach Destino bez aż takiej ekwilibrystyki  😉  I tak mam nasiane kolumn w tym salonie ( do kina domowego , tył, sufit i przednie..starczy 😉 

3 minuty temu, xajas napisał:

Ok, wszystkie typy mozesz pozniej wyliczyc w REW

Ten REW dość złożonym jest jednak programem.. Od czego byś zaczął badać w REW ?
Na razie zdefiniowałem pomieszczenie i odległości. Jak będzie mikrofon dalej się będę przedzierał przez masę opcji... 
Mam nadzieję, że to ogarnę 😉  na szczęście jest nieco samouczk,ow + YTube.

Edytowane przez Marek333
Dlatego lepszym rozwiazaniem jest rozdzielenie basu od glownych glosnikow i ciecie np. w okolicach 60Hz. Mozna wtedy 4 moduly basowe rozmiescic w pomieszczeniu tak aby niwelowaly problem z basem ktory wynika z 2 kolumn.

To jest bardzo dobre rozwiazanie, ale niestety tylko problemow najnizszych czestotliwosci. A jak wyglada reszta, to sie dowiemy, jak dotrze mikrofon
Teraz, xajas napisał:

To jest bardzo dobre rozwiazanie, ale niestety tylko problemow najnizszych czestotliwosci. A jak wyglada reszta, to sie dowiemy, jak dotrze mikrofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale to jest tez przewaznie 90% problemow i to takich ktorych nie da sie rozwiazac w prosty sposob w warunkach domowych. Nawet problemy wyzej w pasmie to sa czesto glownie harmoniczne problemow na basie.

Ukryta Zawartość

Ten REW dość złożonym jest jednak programem.. Od czego byś zaczął badać w REW ?
Na razie zdefiniowałem pomieszczenie i odległości. Jak będzie mikrofon dalej się będę przedzierał przez masę opcji... 
Mam nadzieję, że to ogarnę   na szczęście jest nieco samouczk,ow + YTube.

Zacznij od pierwszych 10 minut ponizszego Youtube. To na poczatek wystarczy

Ale to jest tez przewaznie 90% problemow i to takich ktorych nie da sie rozwiazac w prosty sposob w warunkach domowych. Nawet problemy wyzej w pasmie to sa czesto glownie harmoniczne problemow na basie.

Nie dzielmy skory na niedzwiedziu, zobaczymy

Ten PSI Audio AVAA C20 rzeczywiście działa, 1 sztuka zbija 3dB i 200ms na pogłosie

Pożyczyli mi jakiś tani mikrofon OMNITRONIC MIC MM-2USB, mojego UMIK-a gdzieś zapodziałem
Jeszcze będę testował

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

1 sztuka zbija 3dB i 200ms na pogłosie

Ale cenę to walnęli z kosmosu dla fanatyków jak my idealnie ! 

Ukryta Zawartość

Zbija 30 dB z nóg mówiąc o kasie 😉   Nie łapię się na to za 10 k. Wolę nowy jeszcze  lepszy  DAC 🙂 

Ukryta Zawartość

Ten PSI Audio AVAA C20 rzeczywiście działa, 1 sztuka zbija 3dB i 200ms na pogłosie
Pożyczyli mi jakiś tani mikrofon OMNITRONIC MIC MM-2USB, mojego UMIK-a gdzieś zapodziałem
Jeszcze będę testował

W jakiej kubaturze pomieszczenia i w jakim miejscu ustawiony?
4 minuty temu, xajas napisał:

W jakiej kubaturze pomieszczenia i w jakim miejscu ustawiony?

ca. 30m2, Testowałem w rogu na podłodzie, i obok mnie.

W moim przypadku dziala to dobrze i niedobrze, nie mam poczucia dudnienia czy buczenia, mam czasami lekkie rozciągnięcie na basie i obszerność, które polubiłem, ten PSI przy maksymalnym ustawieniu trochę ten efekt przycisza, bas sie skupia i skraca, przy 1/4 poziomie mi pasuje,
ale czekam na nowy transport, który może podbić bas, wtedy mogę się skusić na PSI Audio AVAA C214

Podobno zalecają dwa, może przetestuje dwa

Tak czy inaczej fajny wynalazek. Dziwi mnie nieco, że to działa przy tak stosunkowo małej powierzchni urządzenia.

Edytowane przez Marek333

Zeby wełną (w moim przypadku 37Hz) uzyskać taki efekt potrzebujesz zabudować kompletnie 2 rogi, i to dobrze zbite, bo większość tych na rynku nie działają na tak niskie częstotliwości.

5 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

nie mam poczucia dudnienia czy buczenia, mam czasami lekkie rozciągnięcie na basie i obszerność

Bo taki jest efekt usunięcia podbić - zaczyna być słychać to, co było zamaskowane podbiciem przy bliskiej częstotliwości tego podbicia. Praktycznie pasmo jest bardziej rozciągnięte w dół, co widać w pomiarach i słychać.

ca. 30m2, Testowałem w rogu na podłodzie, i obok mnie.
W moim przypadku dziala to dobrze i niedobrze, nie mam poczucia dudnienia czy buczenia, mam czasami lekkie rozciągnięcie na basie i obszerność, które polubiłem, ten PSI przy maksymalnym ustawieniu trochę ten efekt przycisza, bas sie skupia i skraca, przy 1/4 poziomie mi pasuje,
ale czekam na nowy transport, który może podbić bas, wtedy mogę się skusić na PSI Audio AVAA C214
Podobno zalecają dwa, może przetestuje dwa

Przy tej wielkosci pomieszczenia wyprobuj koniecznie 2 sztuki. I to zawsze w rogach, bo to tam mamy skupiska cisnienia.
Ciekawe bylo by tez oorownanie pomiarz ustawienia przednie rogi vs tylne rogi

Najlepiej zrobic 6 pomiarow.
W 3 miejscach, z wlaczonymi i wylaczonymi pulapkami. Wtedy wiadomo, co jest grane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj bylem na odsłuchach i sie skusiłem, kupiłem PSI Audio AVAA C214, w tej chwili mam C214 i C20 zeby przetestować jak działa z dwoma

Zdjecia ze sklepu, zobaczcie co mają w rogach, tez sie u nich bawiłem.

Przebieg charakterystyki to korekta DSP PSI,  maja niestety dołki, ja tez mam ....

Ukryta Zawartość

IMG_9644.thumb.JPEG.f8a699a45a73749cad703338315b21c2.JPEG

IMG_9646.thumb.JPEG.4714f13c993c7b8e3513347f784e9ee5.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

.

Przebieg charakterystyki to korekta DSP PSI,  maja niestety dołki, ja tez mam ....

Ukryta Zawartość

IMG_9644.thumb.JPEG.f8a699a45a73749cad703338315b21c2.JPEG

IMG_9646.thumb.JPEG.4714f13c993c7b8e3513347f784e9ee5.JPEG

Jakie DSP?

PSI nie ma DSP.

To co pokazujesz to korekcja systemu Genelec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
19 minut temu, xajas napisał:

Jakie DSP?

PSI nie ma DSP.

To co pokazujesz to korekcja systemu Genelec

Dokładnie Genelec, specjalnie napisałem żeby nie mieszać z PSI które wiszą w rogach i wraz .....

Jeszcze bede testowal

tak na szybko

Ukryta Zawartość

-Bez bass trap
-c20
-c214
-c20 + c214

Ukryta Zawartość

Nie wiemy czym, gdzie i jak to mierzys (takie skrotowe informacje bez opisu sa troche „bezwartosciowe“), ale interesujacy i wazny jest pomiar czasow RT60

Chcemy wiedziec czy tu sie cos zmienilo, bo przede wszystkim o to chodzi.

Ukryta Zawartość

Peaki mozna zbic za pomoca DSP, ale czasy poglosu tylko takimi absorberami!

To samo z dziurami

IMG_5830.thumb.jpg.b432e417be15f4a2d7dbd1cf0957f03a.jpg

IMG_5832.thumb.jpg.2e44c270b31cd61356672bf58def38a2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Jeszcze bede testowal

tak na szybko

Masz REW, wiec wystartuj REW, bo tam wszystko widac, kazdy zna REW i wie co jest grane (OK, moze nie kazdy 😉 )

Przy pokazywaniu czasow poglosu (RT60) pokaz tylko T30, bo tak jest "przejrzysciej" 🙂

Przebiegi charakterystyki mozna pokazac/porownac rownoczesnie (zakladka All SPL), ale czasow poglosu niestety tylko pojedynczo.

Ale jak mi podeslesz te pomiary (plik .mdat), to moge to tak "zmajstrowac" i porownac rownoczesnie

Edytowane przez xajas

Ma wady, Appka na iPhnoe 15 nie działa poprawnie, na Ipad Pro bez problemu, w PSI twierdza ze znają problem i niedługo będzie aktualizacja.
Następna wada, jak się obok niego przechodzi to robi sprzężenie i piszczy
Znalazłem miejsce za kolumną w rogu, nie widać go i przechodząc kolumna zasłania przed sprzężeniem

Wczoraj chciałem go spakować i oddać, skale regulacji ma od -12 do +6, nie wiem dlaczego, ale po włączaniu dźwięk na średnicy zaczyna być tłumiony, "kocyk", może być -12 aktywny i od razu słychać tłumienie, ale dopiero później doszedłem, ze ustawienia powyżej "0" powraca wyrazistość a mało tego, przy + 6 jest wyraziściej niż przy wyłączonym bass trapie i to mi się podoba, muszę zrobić pomiar przy -12 i +6.
Mozna sie domyślać ze niskie częstotliwości mogą przysłaniać wyższe zakresy, ale przy c20 nie słyszę, aby regulacja miała taki wpływ na średnicę

Moze dzisiaj albo jutro zrobię nowe pomiary, szczególnie interesuje mnie co się dzieje przy regulacji, wczoraj szukałem odpowiedniej pozycji dla tego c214.

22 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Moze dzisiaj albo jutro zrobię nowe pomiary, szczególnie interesuje mnie co się dzieje przy regulacji, wczoraj szukałem odpowiedniej pozycji dla tego c214.

Ale nie takie pomiary jak powyzej!

Jakiej pozycji? Gdzie go ustawic?

Przeciez pokazywalismy to juz powyzej  gdzie jest odpowiednia pozycja (czerwone regiony najwyzszego cisnienia)

Ukryta Zawartość

Ale jak nie wierzysz, to mozesz je sam znalezc.

Wystartuj REW, pusc wzorcowy Sinus 50Hz albo tercyjny Pink Noise 50Hz, wystartuj ciagly pomiar RTA, zlap za mikrofon, chodz od kata do kata i obserwuj, w ktorym miejscu poziom SPL jest najwyzszy.

Znajdz dwa takie katy i sprawa zalatwiona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
1 minutę temu, xajas napisał:

Przeciez pokazywalismy to juz powyzej (czerwone regiony najwyzszego cisnienia)

Ja to wiem, tylko mam zabudowane absorberami rogi za miejscem odsłuchowym, dla mnie podstawa to ucho, wiec musiałem przetestować dla mojej informacji każdy narożnik w dodatku wysokości, w każdym narożniku jest słyszalne działanie, ustawienie za kolumnami dopiero będę mierzył

W dniu 27.01.2025 o 08:56, J4Z napisał:

Mnie bolał ząb, to wyrwałem. 

Tylko z głową nie próbuj.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

49 minut temu, .:Gerard:. napisał:

...w dodatku wysokości, w każdym narożniku jest słyszalne działanie, ustawienie za kolumnami dopiero będę mierzył

Tak, wysokosc tez odgrywa role.

Sam widziales, salon w ktorym byles, podwiesil je pod sufitem (equiwalentne do pdodlogi)

Edytowane przez xajas

Gerard, pobudka, masz duzo roboty

Dzieki, pomiary dotarly

Juz przerobilem

Zaczne od charakterystyki czestotliwosciowej

Tylko C214

Ukryta Zawartość

Dwa razem C20+C214

FG_Zusammen1.thumb.jpg.29455d6b88db2fd269fe54ef61a57377.jpg

Co jest dziwne, to ze „poprawiaja“ peak przy 37Hz a „pogarszaja“ dip przy 90Hz

Tutaj powtorzyl bym te pomiary, przesuwajac mikrofon o 1m do przodu, a potem metr do tylu, by sprawdzic, czy to nie jest efekt wynikajacy z miejsca siedzenia

A teraz czasy poglosu
Przyjalem, ze pomieszczenie ma 30m2 i 2,5m wysokosci, czyli 75m3

Tylko C214

RT_Einzeln.thumb.jpg.586aaf8851024a19cec5ca038917c503.jpg

Dwa razem C20+C214

RT_Zusammen.thumb.jpg.f6c5c821ea0f86a5f898a87a87faeb0c.jpg

W obydwu przypadkach widac dzialanie.

Podoba mi sie pojedynczy C214.
Nie podobaja mi sie razem. Cos jest zle ustawione.
Zrob pomiar tylko C20 na max, potem tylko C214 na max a potem razem na max

Generalnie masz dobre, rownomierne czasy powyzej 500Hz, ale ponizej troche zawyzone a ponizej 400Hz ponad „tolerancja“.
Niebieska linia to zalecane czasy poglosu dla 75m3

Na „wyczucie“ podejrzane jest mi ustawienie i mieszanie dwoch typow.

Zalatw dwa takie same.

I sprobuj (jak pisalem powyzej) bez ruszania tych pulapek przesunac mikrofon o metr przod/tyl, by rozpoznac/wyeliminowac efekt destruktive interferences

Ciekawe jest tez dzialanie „poza podanym“ zakresem tego ustrojstwa

IMG_5837.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi