Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobre sieciówki?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu sieciówki do swojego Nada 375 i mam na oku takie dwie czy są ok?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dodam tylko że do tej pory byłem sieciówkosceptykiem ale uznałem, że czemu nie spróbować pownikać bardziej w temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez radark
https://www.audiostereo.pl/topic/169165-czy-to-dobre-sieci%C3%B3wki/

W zasadzie równie dobrze możesz poprzestać na kablu od lampki. Marka Taga czyli Polpak zamawia w Chinach u lokalnych producentów produkty zlecając naniesienie swojego logo. Takie same produkty znajdziesz na Ali z tą różnicą, że będą kosztowały 1/3, 1/2 ceny? Wypożycz w jakimkolwiek salonie audio i przekonaj się, co wnosi sieciówka i ile jest to warte 

Sieciówki od Tagi są dość często wybierane 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu, nie będzie problemu z wypożyczeniem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobrym i niedrogim przewodem jest Furutech fp-314ag II. Poczytaj, dobierz wtyki i powinno być ok. Tylko uważaj na podróbki. Niestety najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach.

14 godzin temu, radark napisał:

Przymierzam się do zakupu sieciówki do swojego Nada 375 i mam na oku takie dwie czy są ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodam tylko że do tej pory byłem sieciówkosceptykiem ale uznałem, że czemu nie spróbować pownikać bardziej w temat.

Kup porządne , markowe i sprawdzone sieciówki np. Supra LoRad lub Melodika a nie jakieś chińskie przebierańce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Luk77
30 minut temu, spokojnie napisał:

A to nie jest chiński przebieraniec?

O ile wiem Rafko czyli firma stojąca za marką Melodika zamawia kable u polskich dostawców. A na marginesie robią bardzo przyzwoite sieciówki tylko stosują do nich nędzne wtyki

56 minut temu, Wito76 napisał:

Pokaż palcem.

A ty z tych, co palcem trzeba pokazać? Sam nie potrafisz poszukać? Akurat w przypadku oferty Tagi jest to bardzo proste aby znaleźć na Ali produkty identyczne. Począwszy od kabli na wzmacniacza u skończywszy 

23 godziny temu, Q21 napisał:

Sieciówki od Tagi są dość często wybierane

Bo są na początku cennika 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

27 minut temu, radark napisał:

Nie zawsze chiński znaczy zły

Oczywiście, że nie. Sam mam chiński przetwornik. Chodzi o to, że dokładnie takie same produkty tylko bez znaczka Taga znajdziesz na Ali w znacznie niższej cenie. A przy okazji, czy Taga nadal ma w swej ofercie kable głośnikowe będące chamską imitacją kabli Kimbera? Które także można kupić taniej na Ali

Moje skromne doświadczenie z sieciówkami uczy że nie każda sieciówka zmienia cokolwiek, a jeśli zmienia, to zmiana nie musi być pozytywna. Ale bywają sprzęty, że zmiana sieciówki powoduje duże WOOOW!

Dlatego zanim kupisz - wypożycz, wypróbuj u siebie. Będzie WOOOW!  to wtedy kupuj. I nie szukaj zmian na granicy percepcji. Mają być bez cienia wątpliwości słyszalne. Jak ich nie ma, to po wuja przepłacać za nic?

Ma być WOOOW!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chyba zdecyduję się na tę Suprę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu kupiłem sobie cedeka "z epoki" na TDA. Fart był taki że sztuka nówka, leżak magazynowy, rzadkość dzisiaj. Wiadomo oryginalny kabelek to "ósemka" typu od lampki nocnej, chudzina taki. Z tego co miałem pod ręką czyli Lappa zrobiłem mu nową lepszą sieciówkę. Kabelek podwójnie ekranowany aczkolwiek niezbyt ceniony przez forumowiczów, zwłaszcza tych kablo-gwiazdorzących. I rzeczywiście poza moją higieną psychiczną nic się nie zmieniło na lepsze. I jakoś w wakacje przypadkiem na Olx za praktycznie połowę ceny jakaś dziewczyna wystawiła kabelek Taga z wtykiem ósemka. Omyłkowo kupiła taki zamiast IEC. Czas na zwrot minął więc wystawiła na sprzedaż. Kupiłem za 8 dych już z przesyłką bodajże, więc interes życia. I ten kabelek sieciowy naprawdę dużo mi zmienił. W sumie to pierwszy raz usłyszałem taką zmianę od sieciówki. Tak jak ktoś już pisał, albo usłyszysz wow, albo coś na granicy wmawiania sobie. U mnie było wow. Zwykła głupia Taga. Jak coś to jestem gotowy przyjąć trochę hejtu na klatę.

2 godziny temu, radark napisał:

Chyba zdecyduję się na tę Suprę

Ukryta Zawartość

Z tanich przyzwoitych kabli to np Furutech, Elecaudio

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Wito76 napisał:

Jakiś czas temu kupiłem sobie cedeka "z epoki" na TDA. Fart był taki że sztuka nówka, leżak magazynowy, rzadkość dzisiaj. Wiadomo oryginalny kabelek to "ósemka" typu od lampki nocnej, chudzina taki. Z tego co miałem pod ręką czyli Lappa zrobiłem mu nową lepszą sieciówkę. Kabelek podwójnie ekranowany aczkolwiek niezbyt ceniony przez forumowiczów, zwłaszcza tych kablo-gwiazdorzących. I rzeczywiście poza moją higieną psychiczną nic się nie zmieniło na lepsze. I jakoś w wakacje przypadkiem na Olx za praktycznie połowę ceny jakaś dziewczyna wystawiła kabelek Taga z wtykiem ósemka. Omyłkowo kupiła taki zamiast IEC. Czas na zwrot minął więc wystawiła na sprzedaż. Kupiłem za 8 dych już z przesyłką bodajże, więc interes życia. I ten kabelek sieciowy naprawdę dużo mi zmienił. W sumie to pierwszy raz usłyszałem taką zmianę od sieciówki. Tak jak ktoś już pisał, albo usłyszysz wow, albo coś na granicy wmawiania sobie. U mnie było wow. Zwykła głupia Taga. Jak coś to jestem gotowy przyjąć trochę hejtu na klatę.

Opowieści z mchu i paproci.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

A dałbyś radę opisać co się fizycznie zmieniło w przesyle prądu z gniazdka do odtwarzacza? W którym za gniazdem wejściowym prąd jest stabilizowany i redukowany do odpowiednich parametrów niezależnie czym mu go podasz?

Co się fizycznie może zmienić przez zmianę przewodu. 

W pierwszej chwili wyglądało to jak pytanie nowicjusza. Ale 17 lat na forum i zapewne udział jako piszący lub obserwator w dziesiątkach tego typu wątków każe domniemywać, że nie chodzi o zdobycie wiedzy i wyjaśnień, lecz o zabicie niedzielnej nudy. Wiesz, jak widać, że laser, przetwornik, czy opampy nie pracują na sieciowych 230V tylko na napięciach zredukowanych i stabilizowanych.. Innymi słowy, że mamy zasilacz, mamy różne napięcia robocze, różne punkty pracy dla różnych obwodów. I wiesz też, że taki przetwornik w cedeku z epoki pracuje najczęściej na wyjściu prądowym i ten prąd wyjściowy to np mikroskopijne 1mA. I zadajesz a'la blondynka pytanie po co stosujemy dobre, ekranowane okablowanie sieciowe zamiast tego "od lampki nocnej", które jest anteną zbierającą zakłócenia z całego organizmu naszej instalacji elektrycznej. Czytałeś dziesiątki takich wątków przecież. 

Kolego Wito, właśnie te lata bycia w temacie spowodowały moje pytanie. Trochę bonusem, mam w rodzinie inżyniera,  który pracował w zakładach Unitra. Czasem rozmawiamy o sprzęcie,  zresztą potrafi naprawić to co niesprawne, mam tu dobrze.

Skoro producenci nie stosują odpowiednich przewodów, to zostaje tylko nordost. Mam nadzieję że producenci sprzętu medycznego są kompetentni w kwestii drutów przynajmniej jak przeciętny audiofil.

6 godzin temu, radark napisał:

A zna ktoś Wireworld Aurora?

Mam Wireworld Aurora 7 (kupiony jako gotowy komplet firmowy) podpięty do wzmacniacza. Zamiast wydać tyle, ile kosztuje, kwotę konieczną do jego zakupu jako nowego, na Twoim miejscu odłożyłbym na zmianę wzmacniacza, jeśli uważasz, że ten komponent systemu powinien grać lepiej. 

Zmiany wprowadzane przez kable zasilające są z reguły stosunkowo niewielkie i kupowanie kabli zasilaǰacych za więcej niż maksymalnie jakieś 10% ceny urządzenia, które mają zasilać, raczej nie ma żadnego sensu.

Nie wierz też w to, że tanie kable zasilające zmienią cokolwiek na plus, chyba że kabel, którego obecnie używasz, nie nadaje się do Twojego wzmacniacza, bo nie nadaje się do takiego natężenia prądu, jakiego wzmacniacz może wymagać (w co wątpię).

Jeśli koniecznie chcesz zmienić kabel zasilający, to sprawdź Wireworld Stratus albo Supra Lorad Silver, a potem ewentualnie kup jeden z w/w z drugiej ręki. Wydawanie większej kwoty, moim zdaniem, w Twoim wypadku, nie przyniesie adekwatnej poprawy.

6 godzin temu, miętowy napisał:

Kolego Wito, właśnie te lata bycia w temacie spowodowały moje pytanie. Trochę bonusem, mam w rodzinie inżyniera,  który pracował w zakładach Unitra.

Temat nie jest tak oczywisty i paradoksalny. Rzadko wypowiadam się na temat sieciówek, bo o ile słyszę różne interkonekty i głośnikowe, to sieciowe, jak chyba dla większości forumowiczów, dla mnie to wyższa szkoła jazdy. A już recenzja na temat usłyszanych różnic z różnymi wtykami przerasta moje możliwości słuchowe i to chyba raczej nie ta klasa sprzętu jako całość, by chwalić się takim słyszeniem. Niemniej jednak, Ty masz w rodzinie inżyniera, a ja nim jestem osobiście. I nabyta wiedza z teorii obwodów, teorii sygnałów czy przede wszystkim teorii pola elektromagnetycznego podpowiada mi, by choćby intuicyjnie nie lekceważyć tego tematu, pomijając jakość słuchu i tego czy słyszę to  "jest lepiej" czy nie. A lata doświadczeń zawodowych w kilku branżach, czyli tzw praktyka dodają swoje. Wszędzie spotykam okablowanie ekranowanymi kablami. Systemy Profibusowe, sterowanie i zasilanie różnych napędów, systemy rozproszone - tu nie ma kabli "od lampki nocnej" tylko jest zachowana dbałość o ich jakość. No może bez tych wszystkich propagandowych historii o miedzi beztlenowej, monokrystalicznej, platerowanej srebrem i bez rodowanych wtyków, ale trudno nie zauważyć, że w elektronice czy automatyce okablowanie to nie jest temat marginalny. Dlaczego więc w audio miałoby być inaczej? 

Ale wracając do moich doświadczeń i opisanej historyjki z kablem Taga do cedeka, w zasadzie to pierwszy raz tak wyraźnie odczułem działanie kabla zasilającego. W moim przypadku ta głupia Taga to był game changer. Sam byłem zaskoczony, bo przecież nie pierwszy raz zmieniałem gdzieś sieciówkę i było "chyba lepiej" czy "jakby lepiej". A tym razem od razu zagrało inaczej, czyściej, głębiej, barwniej, żywiej, trudno to opisać, ale nie mam wątpliwości co do zasłyszanych zmian. Żadna psychoakustyka i życzeniowe słuchanie i  opowieść z mchu i paproci. Ale tego przecież Ci nie udowodnię. Nie mam wypasionych kabli sieciowych, takie raczej adekwatne i z zachowaniem zdrowych proporcji co do reszty gratów, jakieś Elecaudio czy AtaAudio. Mój Cedek z wykonanym upgrade to kilkanaście stówek (zasilanie, kondy wyjściowe, opampy, przestawienie w tryb NOS, drobnica), więc taka Taga to myślę akuratny partner. Bezsensem byłoby wydawać na sieciówkę tyle, ile wart jest cały odtwarzacz. Za kilka stów to wolałbym dołożyć mu analog lampowy czy choćby wymienić opampy na jeszcze jakieś inne np dyskretne i taki upgrade bez dwóch zdań wiem, że usłyszę. Temat rzeka.

19 godzin temu, miętowy napisał:

Mam nadzieję że producenci sprzętu medycznego są kompetentni w kwestii drutów

A czy sprzet medyczny sluzy do sluchania muzyki?

13 godzin temu, Assassin napisał:

Zmiany wprowadzane przez kable zasilające są z reguły stosunkowo niewielkie i kupowanie kabli zasilaǰacych za więcej niż maksymalnie jakieś 10% ceny urządzenia, które mają zasilać, raczej nie ma żadnego sensu.

Raczej ustalanie jakiegos odgornego % nie ma sensu.

Placimy za ilosc korzysci jakie wnosi zmiana w systemie. I to robiac dowolna zmiane.

25 minut temu, rafa napisał:

Raczej ustalanie jakiegos odgornego % nie ma sensu.

Placimy za ilosc korzysci jakie wnosi zmiana w systemie. I to robiac dowolna zmiane.

Oczywiście to kwestia indywidualna i jeśli ktoś kupuǰąc za powiedzmy 50% wartości swojego budżetowego wzmacniacza kabel zasilający do niego, przez co poprawi brzmienie systemu w niewielkim stopniu, zamiast odłożyć te pieniądze i kupić lepszy wzmacniacz, który w zdecydowanie większym stopniu wpłynie na poprawę brzmienia, to oczywiście wybór tej osoby i przecież nie musi ona kierować się ani względami racjonalnymi, ani ekonomicznym podejmując decyzję.

• Pokaż nowe odpowiedzi