Skocz do zawartości
IGNORED

Nowo zakupiony Technics SL-1500C. Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się skąd ten trend aby urządzenia audio były wykonane w I klasie ochronnosci? Chyba tylko po to by stworzyć sztuczne problemy i rozwiązywać je drogimi, audiofilskimi dodatkami.

37 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Gramofon może tak, ale chodzi o ochronę przed porażeniem prądem.

Rega już mnie dwa razy je...neła prądem i się nie przejmuję 😁 A to nie jest kilka watów 😄

6 minut temu, Gargan napisał:

Rega już mnie dwa razy je...neła prądem i się nie przejmuję 😁 A to nie jest kilka watów 😄

No tak. Tylko nie wiem, czy w razie awarii, nie dostanę np. ekspertyzy serwisu, że sprzęt użytkowany nieprawidłowo. Nie mam pojęcia, na ile może to być "wykrywalne", albo jakie konsekwencje spowodować, ale wolałbym być pewny, że jest ok, zanim się zdecyduję na to rozwiązanie. 

11 minut temu, przmor napisał:

Zastanawiam się skąd ten trend aby urządzenia audio były wykonane w I klasie ochronnosci? Chyba tylko po to by stworzyć sztuczne problemy i rozwiązywać je drogimi, audiofilskimi dodatkami.

Możliwe, że o to chodzi. Najgorzej, że ja nie mam o tym zielonego pojęcia. Co więcej, zapewne sporo ludzi użytkuje urządzenia w I klasie, nawet nie zdając sobie sprawy, że nie mają uziemionego gniazdka. Natomiast, jak już człowiek jest świadomy pewnych rzeczy, to się martwi. Może lepiej, czasem żyć w błogiej niewiedzy i ignorancji.

Edytowane przez Rafaello_666
  • Moderatorzy
Godzinę temu, Gargan napisał:

Przecież jeśli podłączysz kabelek uziemienia do wzmacniacza to już gramofon jest zabezpieczony.

Niekoniecznie, bo jego wzmacniacz jest w klasie II

39 minut temu, Gargan napisał:

Zasilacz od Regi  Cię je...bnął 😄

Ale jak by mieli Ci to udowodnić? 

Przecież nie będziesz zapraszać serwisu do domu, żeby Ci gniazdka oglądali 😀

Jeśli coś Cię niepokoi to go po prostu oddaj. A jeśli jednak zostawisz to najwyżej sprzedaj po gwarancji 🙂

15 minut temu, Renia239 napisał:

Zasilacz od Regi  Cię je...bnął 😄

Dotknąłem obudowy wzmacniacza i jak mnie nie pierdyknie... Aż mnie palec bolał dwa dni. Brytyjska jakość 😀

On nie ma uziemienia. Pewnie się naelektryzował 🤷

1 minutę temu, Gargan napisał:

Ale jak by mieli Ci to udowodnić? 

Przecież nie będziesz zapraszać serwisu do domu, żeby Ci gniazdka oglądali 😀

Jeśli coś Cię niepokoi to go po prostu oddaj. A jeśli jednak zostawisz to najwyżej sprzedaj po gwarancji 🙂

Niepokoi mnie, natomiast nie mam pewności, w czym szukać przyczyny niepokoju. Po prostu, mam obawy, że odeślę, zamówię kolejny, zapewne taki sam i będzie dalej buczeć. A ja zostanę z kłopotem do rozwiązania. I będę musiał kupić Regę... 😂 Chyba, że na 100% wyeliminuję pozostałe przyczyny. Już podjąłem decyzję, że dam sobie jeszcze czas przez weekend. Jeśli nie znajdę wyjaśnienia gdzie indziej, to w poniedziałek go zwrócę. I będę się zastanawiał nad innym sprzętem.

14 minut temu, Gargan napisał:

Pro-Ject? Kiedyś słuchałem i fajnie to grało 🙂

Jeśli w te klimaty, to pewnie Rega, albo Pro-Ject, ale na razie powalczę jeszcze z Technicsem. 

2 minuty temu, Gargan napisał:

Uparty człowiek! 😄

Denon jest dla Ciebie a nie Technics 😀 

Denon nie ma tej klasy cenowej w gramofonach. Mają sprzęt tani, albo od razu za 10 tys. i to bez wkładki. Jakby był Denek, w tym zakresie cen (5-6 tys), z fajną wkładką do dostania, to pewnie już byłby mój 😉 

• Moderatorzy
7 minut temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znam ten patefon i chyba jednak Technics lepszy 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

Ładny, ale z ortofonem red koło 7 tys. bez rabatów. Jak dołożysz ortofona bronze, to zrobi się prawie 9 tys. Oczywiście, większość sklepów coś tam opuści, ale nawet jakby dali wkładkę gratis, to będzie dalej ponad budżet 😉

Tym tropem, dojdziemy do Denona DP-3000ne, bo w sumie, jak już będzie 9 tys., to do 10 tys niedaleczko... 😄

Ukryta Zawartość

No to nie masz wyjścia... Trzeba kupić Denon 🤷

16 minut temu, Marcinus napisał:

Znam ten patefon i chyba jednak Technics lepszy 

Taki lepszy, że nie działa.

3 minuty temu, Gargan napisał:

No wiesz, może złe, dobrego początki. Sklep działa w kierunku wymiany na nowy. Jeśli coś nie pyknie i będę musiał odstąpić od umowy, to zacznę się znowu zastanawiać, czy zostać przy Technicsie, czy jednak brać coś innego. 

• Moderatorzy
4 minuty temu, Gargan napisał:

Działa, tylko powstaje pętla. Dość powszechne zjawisko.

35 minut temu, Marcinus napisał:

Działa, tylko powstaje pętla. Dość powszechne zjawisko.

Myślę, że wada jest we wzmacniaczu a nie gramofonie.

• Moderatorzy
32 minuty temu, Gargan napisał:

Myślę, że wada jest we wzmacniaczu a nie gramofonie.

Ja bym się skłaniał do stwierdzenia, że nie ma żadnej wady.

Ja miałem u mnie taki efekt, ale przy podłączeniu komputera do wzmacniacza. Ale zanim podłączyłem komputer do wzmacniacza to w gniazdkach zmostkowałem bolec uziemienia z "zerem", bo ja mam starą, dwużyłową instalację, a specjaliści orzekli, że komputer musi być uziemiony. Niestety, buczało cały czas, dopóki nie zlikwidowałem tych mostków w gniazdkach, czyli instalacja jest teraz po staremu, dwużyłowa. Zero problemów. Komputer generalnie mnie nie "kopie" (to musi być jakaś wyjątkowa sytuacja żebym poczuł jakieś mrowienie w palcach).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

@fozzie Ty to się ciesz, że w szpitalu nie wylądowałeś po tych cudach na zerowaniu uziemienia. Co za idiota Ci to doradził?

Wszyscy tak radzą.

PS. Mało tego, jak pralka jest podłączona bez mostkowania to kopie niemiłosiernie całym 240V. Jak w gniazdku jest zmostkowane uziemienie z zerem to mam spokój.

Edytowane przez fozzie

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Moderatorzy
Godzinę temu, Gargan napisał:

@fozzie Ty to się ciesz, że w szpitalu nie wylądowałeś po tych cudach na zerowaniu uziemienia. Co za idiota Ci to doradził?

Po co takie brzydkie określenia...? To normalne i przewidziane normami działanie przy dwużyłowej instalacji.

W przybliżeniu to w Polsce będzie jeszcze z 7 mln mieszkań z taką instalacją.

Edytowane przez Marcinus
  • Moderatorzy

Taaaaak, jasne 🙂

Będzie działać, chyba, że odwrócisz wtyczkę 💀

Hmm, rozumiem gdyby dostęp do informacji był utrudniony, ale w dobie wszechobecnego internetu...?

Tutaj masz pierwszy z brzegu artykuł na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

w tym zakresie cen (5-6 tys),

to brałbym Thorensa TD 148 lub chcąc zaoszczędzić trochę kasy lub dołożyć do lepszej wkładki TD 403DD. Na razie trzymaj się Technicsa bo to bardzo solidne i dobrze grające gramofony . Chyba, że nie da się zrobić nic z opisanym problemem, to wtedy zwróć go i wtedy będziemy dalej kombinować  

• Moderatorzy
2 godziny temu, piotrek7 napisał:

to brałbym Thorensa TD 148 lub chcąc zaoszczędzić trochę kasy lub dołożyć do lepszej wkładki TD 403DD. Na razie trzymaj się Technicsa bo to bardzo solidne i dobrze grające gramofony . Chyba, że nie da się zrobić nic z opisanym problemem, to wtedy zwróć go i wtedy będziemy dalej kombinować  

Jestem przekonany, że nie będzie potrzeby zmieniać Technola.

@Rafaello_666 Gramofon jest sprawny, buczenie jest wynikiem pętli mas. Wszystkie gramofony, które miałem do tej pory nie były nigdy w pierwszej klasie ochronności, ponieważ generuje to właśnie takie problemy. Podłącz sam wzmacniacz i gramofon do jednej listwy zasilającej i zobacz czy problem nadal występuje. Czy wzmacniacz także jest w pierwszej klasie ochronności? W przypadku dalszego buczenie po podłączeniu wyłącznie wzmacniacza i gramofonu, spróbuj odwrócić wtyczki w listwie zasilającej o 180 stopni i dalej różne wzajemne kombinacje - musisz mieć listwę z uziemieniem typu schutko.

Nie zmieniaj tego gramiaka na inny, to pancerna i doskonała konstrukcja z napędem bezpośrednim i działa bardzo dobrze. Mam podobny model z przed 30 lat i ma się bardzo dobrze.

Edytowane przez Ricambi
  • Moderatorzy
5 minut temu, Ricambi napisał:

@Rafaello_666 Gramofon jest sprawny, buczenie jest wynikiem pętli mas. Wszystkie gramofony, które miałem do tej pory nie były nigdy w pierwszej klasie ochronności, ponieważ generuje to właśnie takie problemy. Podłącz sam wzmacniacz i gramofon do jednej listwy zasilającej i zobacz czy problem nadal występuje. Czy wzmacniacz także jest w pierwszej klasie ochronności? W przypadku dalszego buczenie po podłączeniu wyłącznie wzmacniacza i gramofonu możesz spróbować spróbuj odwrócić wtyczki w listwie zasilającej o 180 stopni i dalej różne wzajemne kombinacje - musisz mieć listwę z uziemieniem typu schutko.

Nie zmieniaj tego gramiaka na inny, to pancerna i doskonała konstrukcja z napędem bezpośrednim i działa bardzo dobrze. 

Resztę urządzeń kolega ma w klasie II. Z tego co wiem, to już się znalazł "winowajca", ale o tym to już na pewno chętnie opowie @Rafaello_666

🙂 

Jak @Marcinus wspomniał, znalazł się winowajca. Buczenie ustało po odłączeniu anteny satelitarnej od dekodera C+. Taka to historia. 😂 Jutro opiszę więcej, bo dziś testuję sprzęt. Jest jeszcze jeden temat, który mnie zaniepokoił. Odpalilem jeden utwór z końca płyty, żeby sprawdzić działanie automatyki podnoszącej ramię i jestem pewny, że zaświrowały obroty. Słychać bylo, że jest ewidentnie nie tak i zmienia się szybkość dźwięku. Ta automatyka też pozostawia do życzenia. Działa, albo nie. Teraz slucham całej plyty i na razie obroty są ok, a przynajmniej wahań nie słychać. Coś ten gramofon nie chce żebym go polubił.

• Pokaż nowe odpowiedzi