Skocz do zawartości
IGNORED

Nowo zakupiony Technics SL-1500C. Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

No i dotarł mój nowy gramofon Technics SL-1500C. Wszystko pięknie podłączyłem, wypoziomowałem, włączyłem... i się zaczęło. Jeśli gramofon jest podpięty kablem do sieci i kablem sygnałowym do wzmacniacza, to po włączeniu wzmacniacza, z głośników dobiega buczenie i to niezależnie od tego, jakie źródło jest aktualnie aktywne we wzmacniaczu. Co więcej, buczenie słychać również przy całkowitym ściszeniu. Podłączałem przez przedwzmacniacz we wzmacniaczu, przedwzmacniacz z gramofonu i przedwzmacniacz zewnętrzny. Zawsze to samo. Podłączenie, bądź odłączenie kabelka uziemiającego, między gramofonem i wzmacniaczem, nie robi różnicy.

Żeby wykluczyć wadliwe gniazdko, lub listwę, podłączałem przedłużaczem do innych gniazdek, a nawet w drugim mieszkaniu, na osobnej instalacji. Bez znaczenia. Podpięcie kabla zasilającego i  buczy. Gramofon może być wyłączony. Istotne jest tylko podpięcie kabla. Gramofon ma wyjście zasilające 230V, z trzema pinami. Kabel z uziemieniem. 

Wspomniałem o tym dlatego, że, jeśli podepnę gramofon do zasilania przedłużaczem bez uziemienia, buczenie ustaje. Jest cicho, pięknie i wszystko gra. Gramofon mam już spakowany żeby go odesłać jutro, ale jeszcze się zastanawiam, czy po tylu testach i podpinaniu na milion sposobów, jest możliwe, że usterka nie siedzi w gramofonie? Obstawiam, że coś tam w urządzeniu styka za bardzo, albo nie tam, gdzie powinno. Nie chcę podłączać nowego sprzętu bez uziemienia. Założyłem, że skoro wsadzili tam to uziemienie, to czemuś to służy.  Miał ktoś podobne problemy?

25 minut temu, Rafaello_666 napisał:

jeśli podepnę gramofon do zasilania przedłużaczem bez uziemienia, buczenie ustaje.

To może sprawdź czy na bolcu uziemienia nie ma jakichś przebić. 

Z tego co napisałeś wychodzi mi że to uziemienie w sieci jest problemem i wymiana egzemplarza raczej tego nie zmieni.

Edytowane przez arpeggione
Teraz, arpeggione napisał:

To może sprawdź czy na bolcu uziemienia nie ma jakichś przebić. 

Z tego co napisałeś wychodzi mi że to uziemienie jest problemem i wymiana egzemplarza raczej tego nie zmieni.

Przez chwilę tak myślałem, ale podpinałem do różnych gniazdek i nawet w do osobnej instalacji. Dodam, że na różne sposoby i różnymi przedłużaczami. 

Zastanawiam się, czy jest możliwe, że uziemienie jest walnięte w gramofonie. Jakieś zwarcie, dotyka czegoś, czego nie powinien? Mam trochę mętlik. Teoretycznie, mógłbym go podpiąć do sieci przez przedłużacz, który nie ma uziemienia, ale nie wiem, czy to nie poskutkuje jakąś awarią, jeśli w gramofonie jest jakieś zwarcie. Jutro będzie u mnie elektryk, sprawdzić gniazdka, tak dla pewności.

6 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Jutro będzie u mnie elektryk, sprawdzić gniazdka, tak dla pewności.

I to jest najlepsze wyjście z sytuacji. Jeżeli uziemienie jest "martwe" to trzeba będzie sprawdzić gramofon. 

Teraz, arpeggione napisał:

I to jest najlepsze wyjście z sytuacji. Jeżeli uziemienie jest "martwe" to trzeba będzie sprawdzić gramofon. 

Powinno być ok. Niedawno miałem przegląd instalacji i wszystkie gniazdka były ok. Oczywiście, sprawdzę to jeszcze raz.

1 minutę temu, tomcioxxx napisał:

Zdejmij headshell z wkładką i sprawdź co się będzie działo...

To też przerabiałem. Bez headshella buczy tak samo. Jestem raczej pewny, że przerobiłem wszystkie opcje i jedynie podpięcie zasilania bez uziemienia poprawia sytuację. Oczywiście, mowa o uziemieniu przez kabel zasilający, a nie podłączenie kabelka do masy wzmacniacza. Bez tego kabelka, też jest brumienie, ale inne, zależne od ustawienia głośności. Z zasilania jest jednostajne buczenie, niezależne od poziomu głośności. 

@Rafaello_666 po co Ci podwójne uziemienie gramofonu? 

Raz go uziemiasz do wzmacniacza a drugi raz w ścianie. Może to jest problem?

Hej, a w jakim położeniu jest przełączniki wyjścia sygnału audio w gramofonowe?

7 godzin temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 po co Ci podwójne uziemienie gramofonu? 

Raz go uziemiasz do wzmacniacza a drugi raz w ścianie. Może to jest problem?

Hej, a w jakim położeniu jest przełączniki wyjścia sygnału audio w gramofonowe?

@Gargan, to już przerabiałem. Przełącznik w gramofonie i kabelek uziemiający do wzmacniacza też. Przydźwięk występuje przy każdej opcji. Jedynym czynnikiem zmieniającym ten stan jest podpięcie gramofonu do zasilania, bez uziemienia. Nie znam się za bardzo na prądzie, ale mam trzy fazy, cokolwiek to znaczy. Mam też dwie, niezależne instalacje (dwa, połączone ze sobą mieszkania, z osobnymi licznikami). Przeglądy instalacji są robione regularnie i elektrycy, sprawdzający gniazdka i działanie różnicówki nigdy nie mieli uwag. Podłączałem gramofon do większości gniazdek, w obydwu mieszkaniach i efekt jest ten sam. Stąd, wysnułem przypuszczenie, że jest jakiś problem po stronie gramofonu. Oczywiście, zrobię jeszcze jedno sprawdzenie tych gniazdek dziś, ale wydaje mi się mało prawdopodobne żeby tu tkwiła przyczyna. Natomiast, do końca nie wykluczam.

• Moderatorzy

Z opisu wygląda na klasyczny problem pętli mas. Ja dopóki miałem wszystkie urządzenia w II klasie ochrony, to temat był mi obcy. Niestety dużo urządzeń jest w I klasie (z zerem ochronnym).

Skupiłeś się na "masach" gramofonu", a ja bym też przyjrzał się co jest podłączone do wzmacniacza. Niestety rzadko który wzmacniacz odcina "masy" wejść nieużywanych urządzeń. Jeśli masz podłączone do wzmacniacza interkonekty od innych źródeł, to spróbuj je rozłączyć i zobaczyć jaki będzie efekt.

Edytowane przez Marcinus
10 minut temu, Marcinus napisał:

Z opisu wygląda na klasyczny problem pętli mas. Ja dopóki miałem wszystkie urządzenia w II klasie ochrony, to temat był mi obcy. Niestety dużo urządzeń jest w I klasie (z zerem ochronnym).

Skupiłeś się na "masach" gramofonu", a ja bym też przyjrzał się co jest podłączone do wzmacniacza. Niestety rzadko który wzmacniacz odcina "masy" wejść nie używanych urządzeń. Jeśli masz podłączone do wzmacniacza interkonekty od innych źródeł, to spróbuj je rozłączyć i zobaczyć jaki będzie efekt.

Do wzmacniacza mam podpięty jeszcze CD. Oprócz tego, wzmacniacz jest spięty z amplitunerem przez wejście main in. Nie odpinałem ich od wzmacniacza, ale odłączałem ich zasilanie. Może dziś spróbuję jeszcze taki test przeprowadzić i odepnę kable sygnałowe. Nie wyobrażam sobie jednak abym miał fizycznie przełączać okablowanie we wzmacniaczu, aby słuchać winyli. To by w zasadzie dyskwalifikowało gramofon z uziemieniem. Chyba, że można go bezpiecznie użytkować bez tego zera ochronnego. Sklep sugerował mi jeszcze wypożyczenie kondycjonera zasilania, ale nie wiem czy to ma sens, a poza tym, wydanie dodatkowy paru stów, czy więcej żeby gramofon, potencjalnie, nie generował buczenia, wydaje mi się nadużyciem. Brak mi też czasu, bo w połowie przyszłego tygodnia wyjeżdżam i jeśli nie rozwiążę problemu maks do poniedziałku, to muszę się zastanowić, czy zostawić gramofon i ewentualnie borykać się z serwisem, który może stwierdzić, że sprzęt jest ok i to ja mam problem, czy też odstąpić od umowy i poszukać innego rozwiązania. Np. kupić gramofon, który nie ma w zasilaniu zera ochronnego i cieszyć się życiem. Chociaż, poza problemem z przydźwiękiem, Technics bardzo mi się spodobał.  

4 minuty temu, Renia239 napisał:

Skoro wszystko jest w porządku po podłączeniu do sieci bez uziemienia to podłącz tak i po sprawie.

No niby mógłbym tak zrobić. Jako laik, zastanawiam się jednak, czy to bezpieczne rozwiązanie, jeśli producent założył, że to uziemienie powinno być?

W sumie, to pomyślałem jeszcze, że mogę wypróbować jeszcze podłączenie gramofonu do  amplitunera, który też ma przedwzmacniacz. Zobaczę, czy po podpięciu do amplitunera będzie taki sam efekt. Może jeszcze dziś wstrzymam się z nerwowymi ruchami, jak odsyłanie sprzętu i wypróbuje sugerowane rozwiązania.

Edytowane przez Rafaello_666
37 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Może jeszcze dziś wstrzymam się z nerwowymi rucham

Skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym serwisem. Opisz problem i poproś o wskazanie sposobu rozwiązania problemu. Jeśli nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi, reklamuje sprzęt jako niesprawny 

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym serwisem. Opisz problem i poproś o wskazanie sposobu rozwiązania problemu. Jeśli nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi, reklamuje sprzęt jako niesprawny 

Sprzedawca twierdzi, że u nich było ok. Ponoć go podłączali, bo była wymieniana i kalibrowana nowa wkładka. Oczywiście, może to nie być prawdą, ale też mogło coś się zadziać w transporcie. Nie mam powodu winić sklepu na ten moment. Rozmawiałem teraz dłużej z kolegą, elektronikiem, którego uważam za autorytet w tych kwestiach i twierdzi on, że przyczyna może tez leżeć w innych urządzeniach podpiętych do wzmacniacza, albo do sieci. A nawet w listwie przeciwprzepięciowej. Ja trochę nie rozumiem tego języka, ale z grubsza wyłapałem, że przyczyna może też nie leżeć w gramofonie, pomimo tego, że podłączałem go do różnego "prądu". Dostałem kilka sugestii od kolegi i tu na forum, więc dam mu jeszcze szansę. Na szczęście, do stwierdzenia usterki nie muszę go całego składać wystarczy do korpusu podpiąć zasilanie, a korpus do wzmacniacza. Przewalczę jeszcze temat wieczorem i będę mądrzejszy. 🙂 

• Moderatorzy
Godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

amplitunerem przez wejście main in

Również korzystam z takiego rozwiązania (kino  domowe) i u mnie właśnie to połączenie generowało największe problemy.

Sprawdź, a później ewentualne kolejne kroki...

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

A czy masz możliwość przetestować go w innym systemie i innym pomieszczeniu? U znajomego, kogoś z rodziny? 

Takie możliwości są. Zacznę od podpięcia w domu, do drugiego wzmacniacza. Jeszcze pożycze od znajomka listwę filtrującą Taga. Tak kontrolnie.  Nie chcę z tym za dużo latać i kombinować, bo w końcu coś zarysuję, albo uszkodzę i zamknę sobie temat zwrotu. A jest jeszcze taki temat, że nie będę weryfikował, czy u kogoś gniazdko jest uziemione. Może być nie uziemione i nie będzie buczeć. Za dużo możliwości, cholerka. Co prawda, jest gwarancja, ale na razie wolałbym, żeby, po prostu, grało dobrze. 

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Również korzystam z takiego rozwiązania (kino  domowe) i u mnie właśnie to połączenie generowało największe problemy.

Sprawdź, a później ewentualne kolejne kroki...

W najgorszym wypadku zrobię tak, jak radzi @Renia239. Podłączę bez uziemienia i będę cieszył się weekendem... Mój znajomy elektronik nie widzi w tym większych ryzyk.

Teraz, Gargan napisał:

Czyli jednak skończy się na gramofonie Rega 🙂

Wydaje mi się, że nie. Technics wygląda jak czołg, co akurat lubię. Jest też wygodny w obsłudze, co też lubię. Ortofon bronze brzmi spoko, jak dla mnie. Jeśli rozwiążę problem buczenia, to raczej zostanie.

• Moderatorzy
14 minut temu, Rafaello_666 napisał:

W najgorszym wypadku zrobię tak, jak radzi @Renia239. Podłączę bez uziemienia i będę cieszył się weekendem...

Nie jestem elektrykiem, ale moim zdaniem, jeśli urządzenie jest w I klasie ochrony, to jednak to zero ochronne powinno być podłączone. Z drugiej strony, to tylko kilkanaście Watów poboru...

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Nie jestem elektrykiem, ale moim zdaniem, jeśli urządzenie jest w I klasie ochrony, to jednak to zero ochronne powinno być podłączone. Z drugiej strony, to tylko kilkanaście Watów poboru...

Też mam wątpliwości, ale ktoś, do kogo mam zaufanie, uspokaja mnie w temacie. Mam nadzieję, że nie zafunduje mi kiedyś elektrowstrząsów...  

• Moderatorzy

Cytat z instrukcji Twojego Technola:

Sprawdzić, czy bolec uziemiający wtyku jest

bezpiecznie połączony z przewodem instalacji

uziemienia, aby zapobiec porażeniu prądem.

-

Urządzenie konstrukcji CLASS I powinno być

podłączone do gniazda sieciowego z uziemieniem

ochronnym

17 minut temu, Marcinus napisał:

Cytat z instrukcji Twojego Technola:

Sprawdzić, czy bolec uziemiający wtyku jest

bezpiecznie połączony z przewodem instalacji

uziemienia, aby zapobiec porażeniu prądem.

-

Urządzenie konstrukcji CLASS I powinno być

podłączone do gniazda sieciowego z uziemieniem

ochronnym

No tak, ale jeśli się okaże, że problem leży w innych urządzeniach, podpiętych do wzmacniacza i jego rozwiązanie będzie wymagało kolejnych nakładów finansowych, to nie widzę innej opcji, jak podpięcie bez uziemienia, albo szukanie innego gramofonu. Nie wiem jaka jest szansa, że inny egzemplarz tego samego modelu będzie działać inaczej.

No, a wracając do instrukcji, to zawsze tak piszą, bo co mają napisać. Zdaję sobie sprawę, że w przypadku przebicia na obudowę i braku uziemienia, może być ryzyko porażenia. Z drugiej strony, są tego typu gramofony, które nie mają uziemienia. Bądź tu mądry...

Edytowane przez Rafaello_666
  • Moderatorzy
7 minut temu, Rafaello_666 napisał:

No tak, ale jeśli się okaże, że problem leży w innych urządzeniach, podpiętych do wzmacniacza i jego rozwiązanie będzie wymagało kolejnych nakładów finansowych, to nie widzę innej opcji, jak podpięcie bez uziemienia, albo szukanie innego gramofonu. Nie wiem jaka jest szansa, że inny egzemplarz tego samego modelu będzie działać inaczej

Spokojnie. Sprawdź najpierw. Ja sobie poradziłem bez kosztów.

8 minut temu, Rafaello_666 napisał:

które nie mają uziemienia. Bądź tu mądry..

Nie mają, bo są w klasie II, inna konstrukcja.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Przecież jeśli podłączysz kabelek uziemienia do wzmacniacza to już gramofon jest zabezpieczony.

Gramofon może tak, ale chodzi o ochronę przed porażeniem prądem.

• Pokaż nowe odpowiedzi