Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne vs pasywne

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, NRK napisał:

Tu będę raczej miał inne zdanie. Przetworniki są poprostu lepsze w tych z olx i jak ich potencjał jest wykorzystany, to te kolegi odpadają w przedbiegach.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale on robi dużą różnicę.

Wcale nie byłbym taki pewny, że te kolumny z olx zagrają lepiej. Po czym wznosisz, że potencjał jest wykorzystany? Ja mam odmienne zdanie, bo choćby obudowa tych monitorów jest fatalna.

Tutaj zapewne będziesz miał co czytać. Trochę postów jest. Na bank były kłótnie, co jest lepsze.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.

3 minuty temu, meloV8 napisał:

czym wznosisz, że potencjał jest wykorzystany

Napisałem jak jest wykorzystany , nie wiem jak tam jest. 
Wiesz, postawiłem obok swoich aktywnych kilka innych kolumn i jakoś nic mnie nie porwało, tak więc zdanie jakie mam takie mam.

5 minut temu, NRK napisał:

Napisałem jak jest wykorzystany , nie wiem jak tam jest. 
Wiesz, postawiłem obok swoich aktywnych kilka innych kolumn i jakoś nic mnie nie porwało, tak więc zdanie jakie mam takie mam.

Błędy konstrukcji obudowy, umieszczenia głośników jak i samego doboru głośników nie da się poprawić aktywną filtracją ani dobrym wzmacniaczem.  To  tak nie działa.

Edytowane przez meloV8
6 minut temu, meloV8 napisał:

Błędy konstrukcji obudowy

Nie znam się na budowie kolumn. Robi mi je ktoś inny.

Nawet jak obudowa jest zrypana, to ja osobiście nie widzę problemu by zrobić nową.

Te kolumienki z olx i tak są chyba poniżej ceny użytych części. Można by się pobawić.😉

6 minut temu, NRK napisał:

Te kolumienki z olx i tak są chyba poniżej ceny użytych części. Można by się pobawić.😉

Jasne, ale nowa obudowa to kolejne koszty, które małe nie będą. Ponowne pomiary i projekt zwrotnicy, który faktycznie pozwoli wyciągnąć z tych głośników więcej niż obecnie.

Tylko nie zapomnij o rozdziale obniżania zniekształceń THD za pomocą filtrów pasywnych, czego żadna zwrotnica aktywna nie potrafi

Podaj przyklad dobrych wartosci (pomiar/przebieg), to zobaczymy co znajde w wersji aktywnej

Wg mnie podejście ATC jest dobre.

Zadnego wbudowanego DSP i DAC, żadnego WiFi, brak klientow Roon itd. Łatwa wymiana wzmacniacza, opcjonalnie wzmacniacz poza obudową. Wejście XLR pozwalające na długie kable połączeniowe. Do tego dochodzi 20 lat upgradow i napraw.

To są efektywne przewagi produktu dla klienta z pieniędzmi który wie co robi. Dobierze sobie ulubionego DAC-a, zastosuję topowe DSP (korekcje pomieszczenia plus EQ jeżeli lubi) na PC albo nie. Wyśle sam wzmacniacz do naprawy 15 lat po zakupie albo zrobi upgrade kolumny do najnowszej specyfikacji (tak ze może tylko obudowa pozostać ze starej kolumny).

1 godzinę temu, NRK napisał:

Ja bym to sprzedał i kupił to:🫢

Ukryta Zawartość

Trzeba by było porównać. Jak kiedyś jeszcze myślałem o jakiejś wymianie to brałem pod uwagę to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Podaj przyklad dobrych wartosci, to zobaczymy co znajde w wersji aktywnej

Nie w tym rzecz. 

Mogę podać konkretny przykład z projektu, w którym pasywna filtracja znacząco zmniejsza zniekształcenia w porównaniu do takiego samego filtra aktywnego. 

59 minut temu, miętowy napisał:

Zapewne obaj nie słuchaliśmy tych produktów.  Taka rozmowa. 

55 minut temu, NRK napisał:

Tych nie ale ja osobiście dla siebie zrobiłem sobie taki teścik.

Wielokrotnie przekonałem się, że trzeba uwierzyć jedynie własnemu słuchowi, a nie parametrom i wykresom.
Opale wyglądają średnio, ale grają fenomenalnie w moim pomieszczeniu. Żadne inne testowane wcześniej (dużo tego było) tak nie grały.
Dlatego dałem sobie spokój.

Tak. Zamieniłem system pasywny na aktywny, bo przekonałem się, że to jest najlepsze dla mnie rozwiązanie. I jeszcze jak odkryłem, że jakość brzmienia jest zachwycająca, to tym bardziej nie ma powrotu do pasywnego...to ciągłe bujanie się ze wzmacniaczami...jeden gra lepiej, drugi nie gra...poza tym - im mniej klamotów, tym lepiej. 😉 

Są opale na olx.

Problemy dwa. Po pierwsze niestety są...brzydkie. 

Po drugie, brak części, brak możliwości naprawy. To starą konstrukcja choć zbudowana bardzo inżyniersko.

Myślicie że elac 407 zagrałyby lepiej niż obecne alpha 80 evo?

Używek nie odslucham.

Buchardt A500 fajne, ale jak to jest że deklarują zejście do 25 Hz z 6.5 o dlugim skoku, przy takiej małej obudowie...co się tam musi dziać po drodze? No i 16k za dwa makuchy. Ale przewijają w moich myślach. 

Znam, czytałem.  Pytam co się tam dzieje po drodze, gdzie gubi się głośnik zmuszony tak pompować.  I w Kii trochę więcej watów idzie , tak jak w Opal vs Buchardt czy Elac Vela. Czy moje foki, mające mniej watów niż przed liftem.

Ale cena za czerwone dobra, 5 k ojro. Bardzo lux, dobrze że połowa majątku nie zezwoli na czerwone w salonie.

Edytowane przez miętowy

W Kii masz 6 wzmacniaczy 250W [Ncore klasy D], 6 głośników [4 x 6.5", 5" oraz 1"],

Myślisz, że to za mało na niski bas?

W Dutch 8c jest mniej, a bas potrafi zrobić wrażenie. 

Dla mnie osobiście lepsze są niezależne elementy toru audio. Można łatwiej kształtować swoje brzmienie. Np kolumna pasywna zostaje zmieniam wzmacniacz lub odwrotnie … w aktywnych kolumnach wszystko idzie do zmiany niestety. I najważniejsze: kieruję się własnym słuchem nie pomiarami wykresami itp.

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

2 godziny temu, miętowy napisał:

Są opale na olx.

Problemy dwa. Po pierwsze niestety są...brzydkie. 

Kwestia gustu. Ja je pokochałem i dla mnie są piękne. 😆

2 godziny temu, miętowy napisał:

Po drugie, brak części, brak możliwości naprawy.

A co tu się może popsuć? Poza tym jak to brak możliwości naprawy? Są tacy spece co naprawiają wszystko...w Łodzi kilku takich znam.

38 minut temu, miętowy napisał:

spece nie naprawią. 

Spece nie, sam to sobie naprawisz. W takich modułach hypexa na przykład. Padnie ci jakiś element, wymieniasz na nowy i dalej muzyczka gra. 
Nie taki diabeł straszny jak go malują. 😜

14 godzin temu, zapacoustics napisał:

Największą Wadą gotowych zestawów aktywnych w mojej ocenie jest właśnie wzmacniacz - nikt go nie dobiera do kolumn w większości przypadków to są seryjne masowo klepane najtańsze rozwiązania.

Największą zaletą zestawów aktywnych to jest właśnie wzmacniacz.

Po pierwsze to, że są to najtańsze wzmacniacze, to bujda na resorach, no chyba, że rozmawiamy o jakichś najtańszych monitorkach w cenie max kilka stówek PLN za parę, to może i tak.

Po drugie wzmacniacz napędzający kolumnę pasywną, przetwarza pasmo od kilku Hz, do 100 kHz (nierzadko), napędza więcej niż jeden głośnik (w kolumnie dwudrożnej minimum dwa, a w 3 drożnej minimum 3 itd.), do którego zanim się "dostanie" to musi się przebić przez zwrotnicę pasywną.

W kolumnie aktywnej wzmacniacz pracuje już w wydzielonym paśmie (np. od 2,4kHz do 22kHz) więc IMD generowane przez to co się dzieje przy np. 50Hz nie istnieje. Ponadto kontrola głośnika (wsp. tłumienia) przy aktywnym rozwiązaniu nie leci na łeb na szyję jak w pasywkach.

Po prostu pasywne kolumny to technologicznie przestarzałe rozwiązania, jak samochody odpalane na korbkę.

2 godziny temu, slaaawek napisał:

Dla mnie osobiście lepsze są niezależne elementy toru audio. Można łatwiej kształtować swoje brzmienie. Np kolumna pasywna zostaje zmieniam wzmacniacz lub odwrotnie … w aktywnych kolumnach wszystko idzie do zmiany niestety.

W kolumnach aktywnych też możesz dobierać wzmacniacz(e), tylko musisz kupić model, gdzie wzmacniacze nie są wbudowane, jak np. Bowers & Wilkins Nautilus 😉 Tu to dopiero można szaleć i dać np. na bas klasę D, na wyższy bas klasę A/B, wyższą średnicę klasę A, a na soprany lampę - jak ktoś ma taki kaprys 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi