Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne vs pasywne

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojej obserwacji rynku wynika, że większość kolumn w ofercie salonów to kolumny pasywne. Sam posiadam aktywne Acoustic energy AE1 i jestem z nich niezmiernie zadowolony. W moim przypadku Acoustic energy zadbało o odpowiedni wzmocnienie do nich. Patrząc na kolumny pasywne, musimy sami dobierać do nich wzmacniacz a to może pójść w bok przez złe dobranie wzmacniacza. Daje to jednak opcję modulacji dźwięku którego nie mamy w takim zakresie w przypadku kolumn aktywnych (chyba że mówimy o innym DAC). Dobrym torem podążam?

https://www.audiostereo.pl/topic/169113-kolumny-aktywne-vs-pasywne/
11 minut temu, Piniu2906 napisał:

którego nie mamy w takim zakresie w przypadku kolumn aktywnych

I tu się mylisz. Wybierając paczki na modułach hypexa masz o wiele więcej niż w przypadku pasywek.

Postaw podobne aktywne obok pasywnych, to szybko uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.

1 minutę temu, NRK napisał:

Postaw podobne aktywne obok pasywnych, to szybko uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.

Tylko raz w życiu miałem pasywne, z tąd pytam. Ostatnio zmieniłem DAC'a na RME ADI 2 fs z Chord mojo 2 zmiana w charakterystyce dźwięku była ogromna... moje podejście do tematu kolumn pasywnych jest podejściem amatora, dlatego to pytanie...

Teraz, NRK napisał:

Wiedz tylko, że ta aktywna zabawa trochę kosztuje.😥

W cuda nie wierzę i wiem, że w audio wszystko ma swoją cenę z reguły nie z przypadku.. ale dziękuje 🙂

3 minuty temu, NRK napisał:

Jak masz chorobę audio , to aktywne są nie dla ciebie. W tym przypadku słucha się muzyki a nie kombinuje na lewo i prawo. To jest opcja nie dla każdego.

I call myself a true audiophile 🙂 hi hi

19 minut temu, NRK napisał:

Wiedz tylko, że ta aktywna zabawa trochę kosztuje.😥

Ile kosztuje i dlaczego tak drogo? 😆

Moim zdaniem - wręcz przeciwnie. Optymalny system aktywny jest dużo tańszy od podobnej klasy systemu pasywnego.

3 minuty temu, soundchaser napisał:

Optymalny system aktywny jest dużo tańszy od podobnej klasy systemu pasywnego.

Zgadza się, ale za 5 czy 10 tys PLN to raczej niż nie kupisz . Tej gotówki potrzebujesz trochę więcej. 😥

5 minut temu, NRK napisał:

Zgadza się, ale za 5 czy 10 tys PLN to raczej niż nie kupisz . Tej gotówki potrzebujesz trochę więcej. 😥

Ja kupiłem. Event Opal - używki za 6000 + DAC Hegel HD-20 za 3000 - ponad 10 lat temu.
Brzmienie jest znakomite. 

16 minut temu, soundchaser napisał:

Ja kupiłem. Event Opal - używki za 6000 + DAC Hegel HD-20 za 3000 - ponad 10 lat temu.
Brzmienie jest znakomite. 

10 lat temu te 9000zł które wydałeś, to tak jak dzisiaj ... ja wiem ... 18 000? 😉 

dobry temat.

tyle że aktywnych zestawów na rynku mało, nawet na rynku wtórnym. jak już to drogo. więc nie będę zaspokajał swojej ciekawości jak gra elac air x407, a jak czytam ma duże możliwości. no kusi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny pasywne to głupie rozwiązanie. Weźmy na przykład dwudrożne kolumny, z typowej wielkości wooferem 6,5" bassreflex.

Oczywiście typowy scenariusz, kiedy taka kolumna gra całe pasmo (... to znaczy, stara się). Powiedzmy realnie pasmo owej kolumny tego typu, jest w zakresie +-2dB od 50Hz do 20kHz (to dobry wynik, jak na kolumnę pasywną). Teraz taka kolumna dostaje takie 18Hz (Mike i te "otwarte niebiosa"), co w efekcie rąbie sporo mocy w taki 6,5" głośnik (to nie ma takiego "napędu" jak jakieś 6,5" z subwoofera), dodatkowo membrana się bez sensu mechanicznie ostro wychyla (szybsze zużycie zawieszenia), pogarszając jakość wyższych częstotliwości, które też w tym momencie gra (IMD + THD rośnie).

Dzięki pasywnej zwrotnicy przy okazji kontrola głośnika leci w dół.

Dla porównania przy aktywnej kolumnie takich problemów nie ma - taka aktywna kolumna z pewnością ma filtr subsoniczny, który obcina wszystko to, czego kolumna i tak nie zagra, czyli filtrowanie od np. 39Hz w dół i to dosyć stromym filtrem, więc 18Hz już jest świetnie wycięte, więc nie zrobi takiego śmietnika. Między wzmacniaczem a głośnikiem nie ma zwrotnicy, więc kontrola wzmacniacza jest na prawdę porządna. Kolejna sprawa, to brak strat mocy na zwrotnicy pasywnej (kilkadziesiąt procent idzie w ciepło na pasywnym podziale?)

32 minuty temu, NRK napisał:

Ważne że jesteś zadowolony. Ja osobiście wymagania mam trochę wyższe.😜

Wyższe cenowo, czy jakościowo?
Bo to dwie różne rzeczy.

20 minut temu, Kyle napisał:

Kolumny pasywne to głupie rozwiązanie. Weźmy na przykład dwudrożne kolumny, z typowej wielkości wooferem 6,5" bassreflex.

Oczywiście typowy scenariusz, kiedy taka kolumna gra całe pasmo (... to znaczy, stara się). Powiedzmy realnie pasmo owej kolumny tego typu, jest w zakresie +-2dB od 50Hz do 20kHz (to dobry wynik, jak na kolumnę pasywną). Teraz taka kolumna dostaje takie 18Hz (Mike i te "otwarte niebiosa"), co w efekcie rąbie sporo mocy w taki 6,5" głośnik (to nie ma takiego "napędu" jak jakieś 6,5" z subwoofera), dodatkowo membrana się bez sensu mechanicznie ostro wychyla (szybsze zużycie zawieszenia), pogarszając jakość wyższych częstotliwości, które też w tym momencie gra (IMD + THD rośnie).

Dzięki pasywnej zwrotnicy przy okazji kontrola głośnika leci w dół.

Dla porównania przy aktywnej kolumnie takich problemów nie ma - taka aktywna kolumna z pewnością ma filtr subsoniczny, który obcina wszystko to, czego kolumna i tak nie zagra, czyli filtrowanie od np. 39Hz w dół i to dosyć stromym filtrem, więc 18Hz już jest świetnie wycięte, więc nie zrobi takiego śmietnika. Między wzmacniaczem a głośnikiem nie ma zwrotnicy, więc kontrola wzmacniacza jest na prawdę porządna. Kolejna sprawa, to brak strat mocy na zwrotnicy pasywnej (kilkadziesiąt procent idzie w ciepło na pasywnym podziale?)

Wymieniłeś takie bym powiedział same półprawdy 🙂

Rzeczywistość jest nieco bardziej skomplikowana, zarówno po stronie pasywnej jak i aktywnej.

Mieszacie dwa systemy walutowe :) Aktywne zestawy z rynku pro czy semi-pro drogie może nie są, ale ich wersje audiofilskie z dwoma dużymi kondensatorami i audiofilskimi gniazda mi już sporo droższe mogą być. 

nagrywamy.com

Obydwa dwa światy mają Swoje wady i ograniczenia. Nigdy nie będzie dało się powiedzieć jednoznacznie co lepsze.

Najwieksza zaleta systemów DSP to szybkość zmian i implementacji. Świat dużej sceny obecnie już nie potrafi bez tego żyć.
Kilka kliknięć i już sprzęt przygotowany do nowego miejsca, zestawu, setupu.
Stoły mikserskie już dawno są cyfrowe i one w większosci przypadków same w sobie już mają moduły DSP umożliwiajace na żywo zapinanie filtrów.
A same DSP są coraz tańsze i już można kupić do pobawienia się rozwiązania za kilka stówek za to HiENDowe hiper kabelki sieciowe coraz droższe 🙂

Największą Wadą gotowych zestawów aktywnych w mojej ocenie jest właśnie wzmacniacz - nikt go nie dobiera do kolumn w większości przypadków to są seryjne masowo klepane najtańsze rozwiązania. I To właśnie możliwość doboru Sobie wzmacniacza a nawet kilku w światku melomanów i audiofili powoduje że gotowe systemy All In One nigdy się nie przyjmą w ilości o jakiej marzyli by wytwórcy.
Aktywne kolumienki są tanie nie dlatego bo ktoś chciał Nam zrobić prezent tylko dlatego że są tanie w produkcji 🙂

Z ograniczeń zestawów głosnikowych opartych na DSP nad pasywnymi wymieniłbym dwa które często zauważam. Jeden to brak możliwości zrobienia niektórych rozwiązań pasywnym w formie aktywnej. A drugi z reguły ograniczona Nas ilość "kanałów" 
do zapięcia kolejnych filtrów i nie da się optymalnie przefiltrować niektórych konfiguracji.

Rynek z reguły Sam się kształtuje i własnie dlatego w PRO pasywki to nisza a w HI FI i HI END aktywki to nisza.
Prędzej w Hi-Endzie przyjmą się rozwiązania pół aktywne ( Bas ) niż kolumny jako całość filtrowane DSP.
Głośniki jako takie w tym całym świecie to dalej najbardziej ułomny element całej układanki i to od nich najwięcej zależy.

Na koniec wręcz plaga w kolumnach wykonanych na modułach DSP także przez producentów kolumn jest zapinanie ich filtracji na "grafikę" w aplikacji do "presetów". Cudowny programik narysował co robi filtr a "operator" myśli że to prawda objawiona. Dostaje potem kolumny do zrobienia tańszej budżetowej wersji pasywnej przy okazji mierząc tą wersje aktywną i cudownie pasywne grają lepiej nie dlatego ze pasywne lepsze tylko dlatego ze aktywne na pałe bez pomiarów "przepresotowane". Programik narysował piękną grafikę presetów ze podział na 2 ze ładnie czysto i cudownie a realnie podział na 3,2 i wielki nie wycięty dzwoń na Breakup głośnika.

A co do pasywek i świata HiEND to jest jeszcze jeden paradoks i trochę patologia rynkowa. Tu dopiero masa konstrukcji jest na słuch strojona to juz lepsze te grafiki i presety.
Na słuch ale pierwszy rząd i złoty kond mundorfa 🙂czy tam innego duele więc musi grać. A paradoks polega na tym że dobrze zestrojone i zaprojektowane paczki to i na tanich MKT zagrają 🙂 a zamiast zmieniać złotego konda na jeszcze bardziej złotego konda aby poprawić kolumny niekiedy wystarczy lekka korekta układu i jest przepaść.

z dopiskiem ... moim zdaniem 
Hej 🙂

Edytowane przez zapacoustics
7 godzin temu, Piniu2906 napisał:

@soundchaser łoo to będzie z 12 lat od naszej ostatniej wymiany poglądów jak pamiętam studyjnej Yamahy hs80... kope lat.. miło Cię widzieć 🙂

Albo i więcej. Później były Adamy A77X  wreszcie docelowo Event Opale. 😉

Pozdrawiam.

10 godzin temu, NRK napisał:

Zgadza się, ale za 5 czy 10 tys PLN to raczej niż nie kupisz

Dawać więcej jak 10 koła za klocek audio to absurd naganiany marketingiem.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Z ograniczeń zestawów głosnikowych opartych na DSP nad pasywnymi wymieniłbym dwa które często zauważam.

1) Jeden to brak możliwości zrobienia niektórych rozwiązań pasywnym w formie aktywnej.

2) A drugi z reguły ograniczona nas ilość "kanałów" do zapięcia kolejnych filtrów i nie da się optymalnie przefiltrować niektórych konfiguracji.

Tego nie zrozumialem. Czego nie mozna zrobic (1) i jakich kanalach piszesz (2)

A co do pasywek i świata HiEND to jest jeszcze jeden paradoks i trochę patologia rynkowa.

Odnosnie pasywnej patologii i HiEND

W trakcie moich „wizyt/aktywnosci“ u roznych takich HiENDerow, spotykam sie z roznymi ciekawymi zjawiskami.
Ostani klient mial kilka lat niemalze topowe Sonusy napedzane kompletnym Burmesterem (phono/pre/power) laczony topowymi biwiringowymi Audioquestami (tak grube i tak sztywne, ze az ciezko podpiac do sprzetu).
I caly czas nazekal na brak basu. Zamienil Sonusy na AP Cardeas.
Bylo lepiej.

Ale… przy pomiarach wyszlo, ze prawe basy nie dzialaja.
Dolna sekcja prawego kabla biwiringowego nie dzialala. Od lat.
Nikt z odwiedzajacych HiEnderow tego nie slyszal

Gdyby sie w takie syfy jak biwiring (kablami grubosci 4x palec) nie bawili, albo mieli aktywne glosniki to by tego cyrku nie bylo

Inny klient mial Thiele z wyzszej polki, napedzane kompletnym systemem Levinsona. Przy pomiarach wyszlo, ze prawy wysokotonowiec po czesci brakuje. Byl wgnieciony, ale nikt tego nie wyslyszal i nie zauwazyl, bo nie mieli odwagi zdjac maskownice.

Itd.

Za niedlugo bede mogl napisac mala ksiazke z ciekawostkami o „wyzszosci“ slyszenia nad „pomiarami“, albo o wyzszosci systemow „pasywnych“ nad „aktywnymi“
56 minut temu, soundchaser napisał:

docelowo Event Opale

Ja bym to sprzedał i kupił to:🫢

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, xajas napisał:

Za niedlugo bede mogl napisac mala ksiazke z ciekawostkami o „wyzszosci“ slyszenia nad „pomiarami“, albo o wyzszosci systemow „pasywnych“ nad „aktywnymi“

Ukryta Zawartość

Tylko nie zapomnij o rozdziale obniżania zniekształceń THD za pomocą filtrów pasywnych, czego żadna zwrotnica aktywna nie potrafi 🙂

Ukryta Zawartość

19 minut temu, NRK napisał:

Ja bym to sprzedał i kupił to:🫢

Ukryta Zawartość

Trochę drogo, nie zagrają raczej lepiej niż Opal.

Te aktywne Elac - też się przyglądam,  piękne klocki.

Ukryta Zawartość

10 minut temu, miętowy napisał:

Trochę drogo, nie zagrają raczej lepiej niż Opal.

Tu będę raczej miał inne zdanie. Przetworniki są poprostu lepsze w tych z olx i jak ich potencjał jest wykorzystany, to te kolegi odpadają w przedbiegach.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale on robi dużą różnicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi