Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro plus trzaski w głośnikach przy połączeniu CD RCA in-RCA out

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem przy z dźwiękiem z kolumn  przy połączeniu odtwarzacza CD analogowo (RCA in) do Wiim i z Wiim (analogowo (RCA out) do wzmacniacza, mianowicie z głośników wydobywają się trzaski.

Przy połączeniu analogowym odtwarzacza CD bezpośrednio do wzmacniacza jest wszystko ok. 

Przy połączeniu cyfrowym przez optyka np z TV do Wiim oraz z dźwiękiem przez AirPlay jest wszystko ok.

Co może być przyczyną trzasków na na wejściu analogowym do Wiim i jak temu zaradzić?

Czy mój egzemplarz Wiim może być wadliwy? Czy należy coś zmienić ustawieniach Wiim?

Chciałem skorzystać z przetwornika w Wiim ponieważ jest lepszy niż moim CD.

Może ktoś miał podobny problem.

Pomijając te trzaski to powinieneś z CD wyjść sygnałem cyfrowym i wejść nim do Wiim jeśli chcesz wykorzystać DAC w Wiim.

2 minuty temu, przmor napisał:

Pomijając te trzaski to powinieneś z CD wyjść sygnałem cyfrowym i wejść nim do Wiim jeśli chcesz wykorzystać DAC w Wiim.

Ok, tak zrobię. Tylko Wiim ma jedno wejście optyczne czy jest jakaś opcja podłączenia 2 optyków przez jakiś spliter?

Tak, są takie splittery. Na Aliexpress na pewno widziałem. 3x Input i jedno wyjście. Są też odwrotne, że jedno wejście a np 3 wyjścia, dobrze opis przeczytaj, żeby z rozpędu nie pomylić się.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Tak, są takie splittery. Na Aliexpress na pewno widziałem. 3x Input i jedno wyjście. Są też odwrotne, że jedno wejście a np 3 wyjścia, dobrze opis przeczytaj, żeby z rozpędu nie pomylić się.

Super, dzięki za odpowiedź i uwagi 😉

3 minuty temu, mkram86 napisał:

Super, dzięki za odpowiedź i uwagi 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - Tutaj masz przykładową aukcję i w niej te obydwa warianty do wyboru, o których pisałem. Trzeba wybrać właściwy do swoich potrzeb. Obsługuje do 96kHz, ale do TV i CD wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
Teraz, Wito76 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - Tutaj masz przykładową aukcję i w niej te obydwa warianty do wyboru, o których pisałem. Trzeba wybrać właściwy do swoich potrzeb.

Jasne, jeszcze raz dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten CD może mieć niewłaściwy dla Wiim poziom sygnału wyjściowego, albo gdzieś traci masę.

Nie napisałeś co to za CD i czy próbowałeś go podłączyć za pomocą SPDiF elektrycznego?

1 minutę temu, Gargan napisał:

Ten CD może mieć niewłaściwy dla Wiim poziom sygnału wyjściowego, albo gdzieś traci masę.

Nie napisałeś co to za CD i czy próbowałeś go podłączyć za pomocą SPDiF elektrycznego?

Odtwarzacz CD to wiekowy Marantz CD 67SE

Właśnie zrobiłem próbę na SPDiF działa bez zarzutu

12 minut temu, mkram86 napisał:

Odtwarzacz CD to wiekowy Marantz CD 67SE

51 minut temu, mkram86 napisał:

Chciałem skorzystać z przetwornika w Wiim ponieważ jest lepszy niż moim CD.

Ten Marantz to jeden z tych polecanych cedeków z epoki. Aż nie chce mi się wierzyć, że z Wiimem jest lepiej.

Teraz, Wito76 napisał:

Ten Marantz to jeden z tych polecanych cedeków z epoki. Aż nie chce mi się wierzyć, że z Wiimem jest lepiej.

Jestem w fazie testów, dziś przyjechał wzmacniacz i Wiim, ale może masz rację, przetestuję połączenie analogowe i cyfrowe, zobaczymy co zabrzmi lepiej.

26 minut temu, Wito76 napisał:

Niesamowite zaskoczenie, że stara Delta/Sigma przygrywa z nową Delta/Sigma 😄

Sam chciałem kupić swego czasu tego Marantza, bo wg wszelkich opinii jest to jeden z wyróżniających się, żeby nie powiedzieć wybitnych na owe czasy sprzętów. Do dzisiaj często polecany na forum zamiast nowych DS-ów. W moim przypadku stanęło jednak na cedeku R2R i jego upgrade. 

To ta technika co się psuje non sto? 🧐

54 minuty temu, Wito76 napisał:

U jednego lepiej zagra Topping u drugiego irdac. 🤭

.

10 minut temu, Gargan napisał:

Czas mija, technika idzie do przodu.

A niech se idzie. Odstępy sygnału od szumu i te sprawy, wiadomo, ważne a nawet kluczowe, tja. Są jeszcze tacy co wolą 1,9 w tedeju od elektryka.

8 godzin temu, Gargan napisał:

Niesamowite zaskoczenie, że stara Delta/Sigma przygrywa z nową Delta/Sigma 😄

No kto by pomyślał! 🙂 

7 godzin temu, Wito76 napisał:

Są jeszcze tacy co wolą 1,9 w tedeju od elektryka.

Daleko nie trzeba szukać! Mój kolega w TDI śmiga sobie w Alpy na jednym baku - lepiej nie próbować takiej sztuki elektrykiem! 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore elektrykiem w góry? Chyba, żeby to badziewie zepchnąć w przepaść 🤪 

Ostatnio moja znajoma zrobiła przegląd nowego "ekologicznego" auta. Teraz ze łzami w oczach wspomina starego Golfa SDi 😁 Palił nic, a wszystkie reperacje kosztowały po kilkaset złotych. Tak 200, 300. Tu sam podstawowy serwis 13000 PLN. Można się bawić? Można? 😁

Jeszcze był błękitny 🥰 Ja też za nim tęsknię 🥺

17371845121762085771987955192421.jpg.076ee42b1d58dd25b35ccf6776dddfa5.jpg

3 minuty temu, Gargan napisał:

Teraz ze łzami w oczach wspomina starego Golfa SDi

Silnik SDi to produkował paliwo zamiast je spalać. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Noooo... I fajnie klekotał 😀

Nic nie pali i się nie psuje do dzisiaj (znamy nowego właściciela) ale nie jest Eco 🤷 Jak nie jest Eco to nie można jeździć 🤷 Bo taki mamy klimat 🤷

Edytowane przez Gargan

Są takie różnego rodzaju splitery złącz optycznych więc możesz tego poszukać i to powinno się u ciebie sprawdzić ale to nie zmienia faktu że mimo wszystko twój wiim powinien działać. 

Więc przy najbliższej okazji kiedy nie będziesz go koniecznie potrzebował jakieś wakacje albo faktycznie dwa tygodnie słuchanie tylko z odtwarzacza CD odeślij go na gwarancję

14 godzin temu, Gargan napisał:

Ostatnio moja znajoma zrobiła przegląd nowego "ekologicznego" auta. Teraz ze łzami w oczach wspomina starego Golfa SDi 😁 Palił nic, a wszystkie reperacje kosztowały po kilkaset złotych. Tak 200, 300. Tu sam podstawowy serwis 13000 PLN. Można się bawić? Można? 😁

Jeszcze był błękitny 🥰 Ja też za nim tęsknię 🥺

Sorry za zboczenie z tematu głównego, choć jakby nie patrzeć również Ultra tylko w pieniądzach.

O jakim samochodzie mowa? Toż to szok płacić 13 koła za przegląd.

55 minut temu, sautor napisał:

Sorry za zboczenie z tematu głównego, choć jakby nie patrzeć również Ultra tylko w pieniądzach.

O jakim samochodzie mowa? Toż to szok płacić 13 koła za przegląd.

Volkswagen Scirocco - jakieś drobiazgi wymieniała. Wyszło prawie 13k 🙂