Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się kupić odtwarzacz bluray Ultra hd 4k? Mam telewizor z 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro mam za mały tv to kupie jakiś lepszy bluray ale nie ultra hd 4K. Bo miejsce na ewentualny nowy 60 cali i więcej tv nie mam po prostu miejsca. Więc trudno pójde na kompromis. A co do płyt to właśnie jestem kolekcjonerem. 
Dobrze się zastanów czy aby nie masz miejsca na 55", bo to chyba aktualnie najmniejszy sensowny rozmiar.
Apple TV, Netflix, Disney+ czy HBO Max nie jest lepsze od płyt Blu-ray a już w szczególności od płyt UHD, obraz i dźwięk na nośniku fizycznym będzie zawsze lepszy.
A co do oglądania i sluchania muzyki w streamingu to ciekawe co będzie jak dostawca internetu będzie miał awarie albo mamy neta o bardzo słabym łączu nie światłowód tylko radiowy to wtedy płyta nam na ratunek.
Poważnie jeżeli jakiś dostawca internetowy będzie miał awarię i akurat coś chcemy oglądnąć to offline damy radę jedynie jak są płyty.
Dobrze ze mój nas i plex tego nie wiedzą. Płyta BD to nośnik cyfrowy i możesz mieć idealna kopie na dysku w domu, więc nie zawsze będzie lepsza.
13 godzin temu, wieloryb napisał:

Dobra nie musicie mnie tu linczować przed chwilą poczytałem dzięki wujkowi google i już wiem. 

Żle chyba zrobiłem że wstawiłem ten temat tutaj a nie w dziale Start. Bo nie chce żeby było jak na elektrodzie że zaniżam poziom.

Spokojnie, jest lagodnie nikt cie nie linczuje. Na forach tak jest a czesto gorzej. Trzeba wyrobic grubsza skore. Tym sie nie przejmuj.

A co do 4k przy 43calach zgadzam sie ze za wiele nie widac roznicy. Ja mam w sypialni 55 Sony i on  fantastycznie skaluje i wyswietla fullHD a 4k az tak duzo nie wnosi. Dopiero w salonie na wiekszym TV 4k robi wieksza roznice.
Ale kupno odtwarzacza 4k z listy na pierwszej stronie i tak nie jest bledem. Nie ma sensu kupowanie starszych modeli z tylko fullHD.

7 godzin temu, JVC 4K napisał:

Poważnie jeżeli jakiś dostawca internetowy będzie miał awarię i akurat coś chcemy oglądnąć to offline damy radę jedynie jak są płyty.

I to jest argument w XXI w? Ja nie pamietam zadnej awarii w ostatnich kilkunastu latach. Predzej awaria pradu byla..a wtedy plyte sobie moze tylko poogladac 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Znaczy jeśli chodzi o płyty to wydań tylko 4K SDR jest jakaś jedna tysięczna procenta .

Dlaczego moim zdaniem warto kupić UHD?

1. Wydania zagraniczne w promocjach są często tańsze lub podobne cenowo do wydań BD.

2. Niektóre filmy z pl tłumaczeniem zostały wydane tylko na uhd.

3. Zakup przyszlosciowy. Na większym i lepszym tv można jeszcze bardziej cieszyć się seansem.

@bl4ck mi chodziło o to stwierdzenie, ze "w 4K nie chodzi o rozdzielczość", kiedy to własnie termin 4k określa nic innego jak rozdzielczość. UHD to nie jest zamiennik 4K 🙃 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

20 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Nie nabierze.

Już dziś, po nieudanej próbie sprzedaży (i za wcale nie jakieś ogromne pieniądzory) - ludziska wyrzucają tysiącami na śmietnik.

....

Przykład sprzed tygodnia (kupiłem w second hand, bom już stary i lubię mieć płytę w garści):

Pół euro, czyli około dwa złote 😃.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki film, taka cena. 

Ukryta Zawartość

?👈

17 godzin temu, brewka87 napisał:

No fajnie włączyłeś się do dyskusji 😁

Ło matko 🤣 

4k to przecież rozdzielczość i TYLKO rozdzielczość... Jest dużo kontentu w 4k bez hdr oraz dv. Gimza, jeśli juz w taki mocny sposób wjeżdżasz w temat (zarzucając ze ktoś "jęczy" bo 43”) to zrób to tak żeby chociaż nie wyjść na gimbazę...

Ale wszyscy śmiertelnie poważni ostatnio na tym forum…😀 Osobiście porównujac te same filmy na bluray i UHD to właśnie HDR/DV robią na mnie największe wrażenie (OLED 60cali).

Ale zostawmy to…

19 godzin temu, gimza napisał:

Nie słuchaj tych co jęczą o te 43 cale. W 4K nie są najważniejsze rozdzielczość i piksele tylko HDR i Dolby Vision😀

zwłaszcza na TV który go nie ogarnia.

9 godzin temu, rafa napisał:

Spokojnie, jest lagodnie nikt cie nie linczuje. Na forach tak jest a czesto gorzej. Trzeba wyrobic grubsza skore. Tym sie nie przejmuj.

A co do 4k przy 43calach zgadzam sie ze za wiele nie widac roznicy. Ja mam w sypialni 55 Sony i on  fantastycznie skaluje i wyswietla fullHD a 4k az tak duzo nie wnosi. Dopiero w salonie na wiekszym TV 4k robi wieksza roznice.
Ale kupno odtwarzacza 4k z listy na pierwszej stronie i tak nie jest bledem. Nie ma sensu kupowanie starszych modeli z tylko fullHD.

I to jest argument w XXI w? Ja nie pamietam zadnej awarii w ostatnich kilkunastu latach. Predzej awaria pradu byla..a wtedy plyte sobie moze tylko poogladac 😉

Kolego to byś się zdziwił ja mieszkam na totalnym zadupiu mała wieś w dodatku wokół mojego domu same lasy i nie ma światłowodu na tej wsi, nie ma kanalizacji i nie ma gazu.

Neta mam radiowego i nie ma miesiąca bez poważnych problemów z internetem, przynajmniej raz w miesiącu dostawca ma awarie internetu i wyłącza go zawsze w piątek popołudniu a przywraca internet w poniedziałek rano, i zawsze w wekendy i tłumaczą się tym że technicy nie pracują w soboty i niedziele.

Nie ma miesiąca bez problemów z netem i zawsze wyłączają na kilkanaście godzin co najmniej.

Tak więc jak nie ma neta to odpalam Blu-ray z mojej sporej kolekcji i oglądam i obowiązkowo odtw. Blu-ray w każdym pomieszczeniu mojego domu, wiadomo po za kuchnią, łazienkami, garderobą, gabinetem, piwnicą i strychem.

W salonie jest Blu-ray w sypialni też jest i oczywiście w salce kinowej się również znajduję.

56 minut temu, fetek napisał:

zwłaszcza na TV który go nie ogarnia.

Dolby Vision idzie przecież na 43 calach w jednej z sypialni mam tv o takiej przekątnej i odtwarzam płyty UHD BD na nim jak chcę szybko zasnąć zrobić drzemkę.

no i przyszli znawcy, koleś pewno używa standardowych profili i ustawień, zapewne nic nie dotykał prawdopodobnie nie wie co to DV ani HDR ale według was będzie zajefajnie 😅

Na mnie DV / HDR mega wrażenia nie zrobił a miałem okazje sprawdzić to w małej sali studyjnej. Dobrze wykonany film w rec 709 robi robotę a najważniejsze że nie wymaga żadnych fajerwerków i zawsze będzie taki sam. Nie trzeba się bawić w żadne mapowanie tonów, dodatkowe profile i inne pierdolety. 

Widziałem standardowe profile DV w TV TCL, Sony, LG i Samsungu i są TRAGICZNE ! zwykłe z resztą niewiele lepsze ale to sami możemy poprawić.

Edytowane przez fetek
3 godziny temu, JVC 4K napisał:

Nie ma miesiąca bez problemów z netem i zawsze wyłączają na kilkanaście godzin co najmniej.

Jak cię stać to weź sobie Starlinka dla domu. 

W dniu 15.01.2025 o 17:11, rafal735r napisał:

Jaki film, taka cena. 

Tys prowda 😃.

Film zupełnie wyjątkowo kiepski.

Kupiłem sobie tą Seksmisje na bluray. Wczoraj odebrałem z paczkomatu. Wersja tego filmu jest zremasterowana cyfrowo. Jak na fullhd jakość jest bardzo dobra. Mimo że nie jest to 4K. Zamierzam kupić filmy Kler i Bogowie i sukcesywnie kasować pirackie kopie, te filmy z dysku kompa. I tak jak napisałem wcześniej. Ja lubie wracać do starych filmów i ponownie je oglądać. Bo nie mam tak że jak ktoś mi napisał że obejrzał na netflixie w ciągu roku 150 filmów. No fajnie ale co on z tych filmów w ogóle pamięta? Ja mam liste około 20 pozycji i lubie do nich wracać. Bo nie liczy się ilość tylko jakość. Ale młodzież teraz tego nie rozumie. Zetki chcą aby było szybciej i bez żadnego wysiłku.

Rozumiem twoje podejście. Też mam kilka swoich "klasyków", ale częściej kupuje koncerty na BD, do których często wracam jak do klasycznych CD czy po prostu utworów na jakim TIDALu. 

?👈

Ogólnie rzecz biorąc wydanie Seksmisji na bd jest bardzo słabe a jej przycięcie do formatu 16:9 to zbezczeszczenie..

dvd digibook: (w zależności kto wydał dvd każde z wydań różni się jakością)

JkFoqAqv.png

polskie bd:

uVnUZsmb.png

amerykańskie bd Vinegar Syndrome:

6piUvcqh.jpg

Edytowane przez bl4ck

ja bym to przepuścił przez jakiś upscaler, generalnie materiał FHD ze streamingu zyskuje całkeim sporo a tutaj z racji lepszego bitrate powinno być bardzo dobrze.

Ja mam Misia i co mi zrobisz jak mnie złapiesz w 4kHDR i wyglądają bardzo dobrze.

Edytowane przez fetek
W dniu 14.01.2025 o 20:33, bl4ck napisał:

Ukryta Zawartość

Oba filmy z pl na pokładzie kupuj 🙂 będziesz miał motyw do zakupu odtwarzacza 🙂

Zakupiłem w/w zestaw Diuny 1 i 2 i niestety na płycie 4K Diuna Part Two nie ma polskich napisów 😞

a na płycie z Diuna 1 są - co zaskoczyło mnie, dlaczego na jednej sa a na drugiej niema... no trudno, zwrot na Amazon.

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Sorki musiało mnie coś w tym czasie omamić...

Dune part 2 z pl jest w wydaniach włoskich, hiszpańskich, czeskich.

Dune part 1 z pl jest tylko we Francji, Czechach.

Ja wciąż nie mam pojęcia, po co się produkuje 43 calowe telewizory 4k. 

Tak jak było tu pisane wcześniej, poniżej 65 zabawa z 4k nie ma za bardzo sensu. 

26 minut temu, aster_ napisał:

Ja wciąż nie mam pojęcia, po co się produkuje 43 calowe telewizory 4k. 

Sensu to nie ma ale jak widac dla niektorych konsumentow wazne jest ze ma 4k. To tak samo jak z Dolby Atmos w laptopach i telefonach komórkowych 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 godzin temu, bl4ck napisał:

Sorki musiało mnie coś w tym czasie omamić...

Dune part 2 z pl jest w wydaniach włoskich, hiszpańskich, czeskich.

Dune part 1 z pl jest tylko we Francji, Czechach.

A nie lepiej kupić pierwszą i drugą część od Polskiego dystrybutora Galapagos i mamy pewność co do PL.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, JVC 4K napisał:

A nie lepiej kupić pierwszą i drugą część od Polskiego dystrybutora Galapagos i mamy pewność co do PL.

Jak kogoś nie stać to kombinuje jak Koń pod górę😉

@wieloryb i co kupiłeś? Jaki odtwarzacz? 

Powiem Ci że ja bym się tutaj niektórymi użytkownikami w ogóle nie przejmował co wypisują...😎

W zeszłym tygodniu przyszedł do mnie odtwarzacz Oppo 105D, napaliłem się na niego bo w ogłoszeniu było napisane że mało używany napęd, głównie streaming i muzyka z twardego dysku... no i co się okazało? A no to że wybierane losowo filmy z kolekcji nie chciał odczytać, mówię se że tak nie może być bo znam filmy i wiem że wszystkie działają. Oddałem go z powrotem do sprzedającego uboższy o 50€. Nie zastanawiając się kupiłem nowego Sniacza UBP-X800m2 za 250€ polecanego tutaj i jestem zadowolony choć się wahałem czy nie kupić lepiej Panasonica 824 za 350€. I odtwarzacz służy mi tylko do oglądania filmów na BD żadne 4K mnie nie interesujeIMG_1147.thumb.jpeg.6ceb2fab700bf5735ed5a94de157752f.jpeg

No a za resztę kupiłem prawie 50 filmów😉

IMG_1135.thumb.jpeg.c64d2d9ebc184929befdd4beba7b7d25.jpeg

Powiedzmy że jestem w trakcie zakupu Sony UBP-X700 bo wziąlęm go na raty w sumie  z kosztami kredytu za 1200 zł. Nie wiem czy nie przepłaciłem ale kupiłem nówke na morele.net

Edytowane przez wieloryb
porawka
Gość

(Konto usunięte)

No to przepłaciłeś, jest to starszy model.  Mój wyniósł mnie dokładnie na złotówki 900 zł bo brałem jeszcze dodatkowe 2lata gwarancji za 39€ co dało łączną kwotę 249€

No ok ale gdzie kupiłeś tego swojego soniaka?

Bo widze że płaciłeś w euro , to jak to jest z gwarancja jakbym miał kupować tu z Polski?

Jeszcze dodam że byłem zmuszony do kupna za te 1200 zł bo wziąłem na raty. Nie miałem gotówki aby kupić. Więc pewnie gdzieś w necie są za te ileś euro ale nie na raty dla przeciętnego Polaka.

Gość

(Konto usunięte)

Ja kupowałem tutaj z tym że jestem klientem juz 10 lat więc miałem zniżkę...

https://www.otto.de/p/sony-ubp-x800m2-blu-ray-player-4k-ultra-hd-bluetooth-wlan-831582074/#variationId=831582075

Co do gwarancji to nie wiem czy w Polsce ją uznają, ale kiedyś sprzedałem na gwarancji Amplituner i pech chciał że się popsuł nie wiadomo z czyjej winy ale został wymieniony na Nowy i bez żadnych problemów 

Ano właśnie wszystko po szkopsku, nawet jakbym chciał kupić na raty w tym niemieckim sklepie(pomijam fakt czy w ogóle bym dostał kredyt) to napewno dostałbym umowe po niemiecku. 

4 godziny temu, wieloryb napisał:

Powiedzmy że jestem w trakcie zakupu Sony UBP-X700

Bedziesz zadowolony gratulacje 👍🏻, ja downo temu jak kombinowałem ze sprzetem to I32 media wyladowal w sypialni tez z Bd Sony tyle ze UHP-H1 , BD MK-2 zostal w salanie z I35 Prisma . 

Ukryta Zawartość

IMG_2790.jpeg

Z bd mialem jeszcze Oppo , kolekcje plyt bd , dvd , 3d itp lacznie z sacd w kartonach ale nie powiem ze tesknie ze tym , jak bym mial miejsce to moze bym zostawil moze mojego bd mk2 bo to byla perelka wsrod bd , ale prawde mowiac to  by tylko kurz zbieral. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, marcusSE napisał:

Bd Sony tyle ze UHP-H1

Ponoć oprócz wyświetlacza i wyjść stereofonicznych to niczym się nie różni od modelu 800😉

A tu mój, bo niektórzy pomyślą że z neta mam fotę🤪

IMG_1158.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi