Skocz do zawartości
IGNORED

Czy opłaca się kupić odtwarzacz bluray Ultra hd 4k? Mam telewizor z 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak się zastanawiam czy kupić odtwarzacz bluray ultrahd 4k. Mam telewizor Sony z 4K i stoi tak nie wykorzystywany bo mam odtwarzacz bluray ale taki zwykły z fullhd. Konkretnie jest to lg.

Ale czy to prawda że bluray 4k odtwarzacze wymierają? Tak czytałem w necie. Bo filmy i to nie te najnowsze w 4K są bardzo drogie. Za Szeregowca Ryana w 4K sklepy chcą ponad 200 zł. Więc czy warto? Dodam że nie jestem zbytnio bogatym człowiekiem więc chce mieć pewność że nie wyrzuce kase w błoto.

Warto - jesli cenisz jakoac-ale się nie opłaca,  bo na tym nie zarobisz :) 

Filmy możesz odsprzedać po obejrzeniu i wtedy większość odzyskasz. 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jeśli masz kupić, później obejrzeć 3 filmy i na tym poprzestać - to się z pewnością nie opłaca 😉 faktem niezaprzeczalnym jest, ze wszystko idzie w kierunku streamingu. Młodym ludziom wystarcza jakość z netflixa itp, bo nie zwracają na to uwagi, a płyty bluray albo cd to dla nich taki sam relikt jak dla współczesnego kinomaniaka kaseta vhs albo walkman. Sąsiad ma pokaźną kolekcję płyt bluray ktore teraz zbierają kurz. Wszystko można odpalić ze streamingu a, ze gorsza jakość - zdecydowana większość nie dostrzega różnicy. Podobnie jest z muzyką. Większosci wystarcza Spotify w mp3 słuchane na dokanałowkach albo przenośnym głosniczku. 

Oczywiście tak jak napisał przedmówca płyta to najwyższa jakość w domowym zaciszu. Tylko ze jak sam zauważyłeś płyty tanie nie są. W cenie jednej opłacisz abonament na miesiąc za kilka platform 😉

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A jaki odtwarzacz bluray z 4K do około 1200 zł możecie mi polecić? Tylko zaznaczam że chce z ultra hd 4K ,nie żaden upscaling, i jeszcze żeby miał HDR bo mój telewizor sony obsługuje to.

Edytowane przez wieloryb
poprawka
1 godzinę temu, wieloryb napisał:

Za Szeregowca Ryana w 4K sklepy chcą ponad 200 zł. Więc czy warto? Dodam że nie jestem zbytnio bogatym człowiekiem więc chce mieć pewność że nie wyrzuce kase w

Sklepy chcą za (na przykład) Avatar, lub inne Gwiezdne Wojny - nerkę i i pół rocznej pensji.

Dlatego do sklepów się nie chadza, złodziei nie odwiedza, kupuje się zaś z "second hand".

Na priv polecę miejsce, jeśli chcesz.

A!

Też mi się nie przelewa!

😃🤪

2 godziny temu, wieloryb napisał:

Za Szeregowca Ryana w 4K sklepy chcą ponad 200 zł. Więc czy warto? Dodam że nie jestem zbytnio bogatym człowiekiem więc chce mieć pewność że nie wyrzuce kase w błoto.

więc nie kupuj bo i tak nie będziesz używał.

A historie o odsprzedaży filmów schowaj między bajkami dzieci.

To zależy co chcesz osiągnąć... Z reguły płyty to chęć kolekcjonowania i zbierania ulubionych filmów, i to jest głównym motorem i siłą... ty nic o tym nie wspominasz... 

Odtwarzacze

Panasonic UB150 brak Dolby Vision 

UB450 z Dolby Vision 

Sony X800M2 z Dolby Vision lecz wymagane jest ręczne przełączanie 

To tyle jeśli chodzi o sprzęt.

Filmy? W zasadzie jedyne sensowne rozwiązanie to kupowanie na zagranicznych amazonach de it es fr uk (trzeba wiedzieć jakie wydania i gdzie mają pl) i np u czechów, tylko tak nie stracisz.... Co prawda polskie wydania z reguły zyskują na wartości ponieważ nakłady są często małe, ale niestety są po prostu drogie na starcie.

9 godzin temu, wieloryb napisał:

A jaki odtwarzacz bluray z 4K do około 1200 zł możecie mi polecić? Tylko zaznaczam że chce z ultra hd 4K ,nie żaden upscaling, i jeszcze żeby miał HDR bo mój telewizor sony obsługuje to.

SONY X800M2. 

Świetnie wykonana maszyna. 

?👈

OK zapomniałem tego napisać ale mam swoje ulubione tytuły które w kółko oglądam i mam np. Seksmisje na dvd(oryginał tyle że z gazety) i widze że jest na allegro właśnie seksmisja na bluray tylko nie 4K ale rekonstrukcja cyfrowa. Tytułów ulubionych mam sporo a część z nich mam na dysku(możecie się domyślić z jakiego żródła) i jakbym kupował te bluraye czy zwykłe czy z 4K to bym je sukcesywnie z dysku kasował.

I od razu też pisze że nic więcej już nie ściągam bo nie potrzebuje a pozatym to już niebezpieczne.

Rynek 4k w Polsce to bieda piszczy a już o wydań polskich 4K to lepiej raczej nie pisać. No to ja jako kolekcjoner mogę ci powiedzieć że wydanie polskie Blu-Ray seksmisji to wydanie ucięte czyli dostosowane do dzisiejszych telewizorów 16:9, oczywiście niektóre DVD też są również tak ucięte lecz istnieją tym lubianym i poszukiwanym jest wersja 4:3, widzimy wtedy dół i górę przez to cycków na nie ucięto...  Ogólnie zorientuj się jakie tytuły są dostępne bo gruba zdziwisz się że nie ma polskich wydań w ogóle...

Ps... Zdaje się jakiś czas temu w USA wypuścili seksmisję 4:3 na Blu-Ray z tego co pamiętam.

Edytowane przez bl4ck

To że polskich tytułów w 4K nie ma to w sumie się domyślam. Ta Seksmisja jest na bluray ale w fullhd a nie w 4K.

Teraz mi się nawinął film Bogowie który oczywiście nie jest w 4K ale jest w fullhd na bluray. 

Jak masz TV Sony to masz też dostęp do SONY PICTURES CORE.

Cytat

Funkcja Pure Stream™ na platformie SONY PICTURES CORE umożliwia streaming filmów HDR z prędkością do 80 Mb/s — podobną jak w przypadku płyt Blu-ray 4K UHD16. Oznacza to o wiele bogatsze szczegóły, kolory i kontrasty niż w standardowym streamingu 15–25 Mb/s.

Tak jak pisałem seksmisję to sobie zostaw albo kup lepsze dvd

Hs3N3kV.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skoro ma filmy na DVD to polećcie mu urządzenie które ma dobry skalar by nie zbankrutował na wymianie wideoteki.

5 godzin temu, fetek napisał:

skoro ma filmy na DVD to polećcie mu urządzenie które ma dobry skalar by nie zbankrutował na wymianie wideoteki.

TV Sony maja bardzo dobry scaller.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To nie ma znaczenia bo jeśli wybierze np Panasonica wtedy to odtwarzacz będzie odpowiadać za skalowanie, nie telewizor.

6 minut temu, rafa napisał:

TV Sony maja bardzo dobry scaller.

nie wiesz jaki ma TV.. i z takimi opiniami byłbym bardzo ostrożny.

Po za tym skoro tak jest to po co wymiana 😝

sory w obecnych czasach dla mnie to głupota.

To jak chce plyty 4k to musi miec odtwarzacz 4k a reszta nie ma znaczenia 🙂

7 minut temu, fetek napisał:

nie wiesz jaki ma TV

To prawda, zalozylem ze jakis wspolczesny model. Moze blednie zalozylem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Przecież o tym jest wątek "jaki odtwarzacz kupić i czy w ogolę warto iść w zbieranie płyt uhd", nie jest o dvd... ludzie...

Mam Sony Bravia KD-43XH91xx albo KD-43XH85xx tak pisze w instrukcji bo nie mam możliwości teraz aby odsunąć tv i zobaczyć z tyłu na tabliczke. W każdym razie 43 cale z 4K.

To nie ludzie to wilki. 

7 minut temu, wieloryb napisał:

Mam Sony Bravia KD-43XH91xx albo KD-43XH85xx tak pisze w instrukcji bo nie mam możliwości teraz aby odsunąć tv i zobaczyć z tyłu na tabliczke. W każdym razie 43 cale z 4K.

W ustawieniach możesz sprawdzić.

.

Panowie i tak szczerze na tych 43 calach to widać tą różjicę 4k w stosunku do 1080p? Oczywiście nie chodzi mi o to czy widać z metra od ekranu tylko podczas normalnego oglądania. 43 cale to moim zdaniem bardzo mały obraz i z mojego punktu widzenia pchanie sie w 4k nie ma sensu. Oczywiscie ktos powie ze telewizor można zmienić i będzie miał rację ale przy 43 calach osobiście bym sobie odpuscił. Juz wolałbym zmienić telewizor na większy i oglądać na nim fullhd niz 4k na tak małym ekranie 🙂

Pytanie przewodnie czy opłaca się kupić bluray 4k - wg mnie w obecnej sytuacji absolutnie nie 🙂

Tym bardziej nie spodziewałbym sie obrazu ostrego jak zyletka przy remasterach starych polskich filmów. 

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Sumując:
- nie chcemy szastać kasą
- mamy TV 43'' poprzedniej epoki
- nośniki danych na wymarciu
- nośniki UHD drogie

= szkoda zachodu i pieniędzy, może warto pomyśleć o innym rozwiązaniu.

Ja nie wiedziałem ze mówimy o 43 calach 🙂

Obecnie 60" to chyba takie minimum. No chyba ze ktos chce zbierać płyty dla samego zbierania ale to tez bez sensu.. za kilka lat bedą warte tyle co obecnie stare dvd - czyli praktycznie nic 😁

21 godzin temu, wieloryb napisał:

Tak się zastanawiam czy kupić odtwarzacz bluray ultrahd 4k

Jak masz  duza kolekcje plyt i sprawia Ci nadal przyjemność żonglerka plytami to czemu nie . Ja osobscie juz odpuscilem sobie plyty i do nich  nie wroce. Czasy sie zmieniaja i obecna technika zapewnia dużo lepsze mozliwosci  i o niebo wygodniejsze razwiazania.  Co do jakosci obrazu to mialem chyba jeden z najdroższych na świecie Bluray ktory kosztował pare lat temu majatek i tylko i co z tego jak filmy to ogladalem na tym od swieta 🙄. Niby nadal mam mozliwosc ogladania bd przez ps5 ale po co . 

25 minut temu, brewka87 napisał:

za kilka lat bedą warte tyle co obecnie stare dvd - czyli praktycznie ni

Nie będą bo nie wydano ich tyle co dvd, obecnie ceny tylko rosną do góry. Z vhs jest tam samo za znane tytuły trzeba zapłacić stówkami a za niszowe i rzadkie horrory tysiące. To jest rynek kolekcjonerki rządzi się własnymi prawami.

UHD nie muszą być drogie, trzeba się po prostu na tym rynku znać wiedzieć gdzie kupować.

Edytowane przez bl4ck
  • Pokaż nowe odpowiedzi