Skocz do zawartości
IGNORED

Flagowe Sony Vintage co polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 
Chciałabym się poradzić szanownych kolegów.

Zastanawiam się nad kupnem któregoś z dwóch wzmacniaczy 

Sony TA-F555es a TA-F555es II

Z jednego z postów na tej grupie ,nie wiem czy słusznie wywnioskowałem że lepszy ten pierwszy. 

Może miał ktoś do czynienia z obydwoma wzmacniaczami?

Z góry  dzięki za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/169065-flagowe-sony-vintage-co-polecacie/
8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

mysle ze lepiej zapytaj w watku "Klub zwollenikow odtwarzaczy CD" lub , choc to inna seria CDekow "Ranking CD sony ES"

Chyba o wzmacniacz chodzi.

Osobiście mogę polecić Sony TA-F555ES ale z czarnym frontem, nie 'czekoladowy' dla mnie był najlepszy. Ostatni z Sony miałem TA-F555ESII. Nie wiem czy to kwestia egzemplarza, ale był taki 'suchy',mało muzykalny. 

Flagowcem z tego okresu był Sony TA-F 777 ES z 1983r robiony chyba tylko na rynek US i JP, osobiście gdybym miał coś kupować  z Sony to tylko TA-F 7 B, ale są rzadkie i drogie, niestety TA-F 6B to nie to samo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Raz widziałem w Szwajcarii TA-F777ES. 

Odtwarzacz jeszcze wisi:) 

Ukryta Zawartość

Miałem kilka sztuk TA-F555ES i TA-F555ESII. Pomimo szacunku do ich budowy, chyba bym odradził ich zakup. Na 80% przypadków transformator w nich 'buczy'. Dostęp do oryginalnych cześci prawie niemożliwy. Wbrew pozorą jego budowa jest dość skomplikowana. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, bodziocool napisał:

Miałem Sony TA-F 70ES{model z 1999r} większosć kasy poszła w obudowę bardzo luksusową to fakt,wewnątrz już szału nie było....płyta gniazd RCA to fuszera jakiej śię nie spodziewałem...  dzwiękowo rozwalony przez Denona 2020AE.

Sprzęt nie wart zainteresowania,chyba że do ozdoby szafki...

Czasem mnie nachodzi z sentymentu kupić sobie taki zestaw😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, bodziocool napisał:

Odtwarzacz jeszcze wisi:) 

Ukryta Zawartość

Miałem kilka sztuk TA-F555ES i TA-F555ESII. Pomimo szacunku do ich budowy, chyba bym odradził ich zakup. Na 80% przypadków transformator w nich 'buczy'. Dostęp do oryginalnych cześci prawie niemożliwy. Wbrew pozorą jego budowa jest dość skomplikowana. 

Miałem na mysli model 777 z lat 80 ta sama seria co 555ES  był oferowany tylko i wyłącznie na rynek Japoński

ta-f777es-h.jpg

15063226149_717e9a4bdf_b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysoki Vfet - TA-F7B, a najlepiej TA-N7B. ES przy nich nie stało. Jeśli słuchałeś wcześniej Sony ES to po posłuchaniu TA-N7(B) nic już nie jest takie samo 🙂

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

W dniu 14.01.2025 o 00:44, bodziocool napisał:

Osobiście mogę polecić Sony TA-F555ES ale z czarnym frontem, nie 'czekoladowy' dla mnie był najlepszy. Ostatni z Sony miałem TA-F555ESII. Nie wiem czy to kwestia egzemplarza, ale był taki 'suchy',mało muzykalny. 

Jest odpowiedź. Kolor DOSTĘPNY.

30 minut temu, Sz@tynbury napisał:

Wysoki Vfet - TA-F7B, a najlepiej TA-N7B. ES przy nich nie stało. Jeśli słuchałeś wcześniej Sony ES to po posłuchaniu TA-N7(B) nic już nie jest takie samo 🙂

Nie każdego stać na taki wzmacniacz. Są tam jakieś części nie będące już do dostania?

Godzinę temu, quatross napisał:

Jest odpowiedź. Kolor DOSTĘPNY.

Nie każdego stać na taki wzmacniacz. Są tam jakieś części nie będące już do dostania?

Vfety są praktycznie nie do dostania, a końcówka mocy dość łatwa do uwalenia  dlatego musi być idealnie wyregulowana, kolumny 4ohm nie zalecane, bez pełnego przeglądu i renowacji nawet nie podchodzić.

• 2 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 
Kupiłem TA-F555ES na Allegro 

Zrobiłem zwrot już na drugi dzień po tym jak przyszedł. 
Po podłączeniu okazało się że wzmacniacz nie ma kompletnie niskich tomów. 
Ja zdawałem sobie sprawę że te wzmaki są opisywane jako grające jasno i szczegółowo, ale tu ewidentnie było coś nie tak. Nie wiem czy wzmacniacz schodził poniżej 80Hz, myślę że nie. Nie reagował na regulację niskich tonów ani na przełączanie filtra subsonic. 
Myślałem że może wina kolumn ale podłączyłem inny zestaw i to samo. 
Na szczęście nie dałem się namówić sprzedającemu na dogadanie się poza Allegro bo prawdopodobnie bujał bym się teraz z nim po serwisach.

Moj wybór padł na dużo nowszą konstrukcję, mianowicie cambrige audio cxa60. Jestem mega zadowolony, gra to w moim odczuciu przepięknie. Zrównoważone góra i dół ciepły środek. Dźwięk jest dość szczegółowy , dla mnie wystarczy

Pozdrawiam wszystkich i dzięki 

Właśnie tak pamiętam wszystkie te Sony które miałem. Tylko 555es z czarnym frontem grał odrobinę cieplej. Czasem czytając to forum można źle zinterpretować rożne okreslenia sprzętu. Czasem nam jednak może nie podobać się dzwiek np. 'naturalny'. 🙂 Są na pewno odbiorcy tego typu brzmienia. Są gatunki muzyki które brzmią na Sony dobrze. 

W dniu 27.01.2025 o 22:48, borson napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. 
Kupiłem TA-F555ES na Allegro 

Zrobiłem zwrot już na drugi dzień po tym jak przyszedł. 
Po podłączeniu okazało się że wzmacniacz nie ma kompletnie niskich tomów. 
Ja zdawałem sobie sprawę że te wzmaki są opisywane jako grające jasno i szczegółowo, ale tu ewidentnie było coś nie tak. Nie wiem czy wzmacniacz schodził poniżej 80Hz, myślę że nie. Nie reagował na regulację niskich tonów ani na przełączanie filtra subsonic. 
Myślałem że może wina kolumn ale podłączyłem inny zestaw i to samo. 
Na szczęście nie dałem się namówić sprzedającemu na dogadanie się poza Allegro bo prawdopodobnie bujał bym się teraz z nim po serwisach.

Moj wybór padł na dużo nowszą konstrukcję, mianowicie cambrige audio cxa60. Jestem mega zadowolony, gra to w moim odczuciu przepięknie. Zrównoważone góra i dół ciepły środek. Dźwięk jest dość szczegółowy , dla mnie wystarczy

Pozdrawiam wszystkich i dzięki 

Normalne to nie jest, że ten wzmacniacz tak gra pewnie grzebany trup z nieoryginalnymi tranzystorami mocy albo z ogromnym prądem na wyjsciu DC zawsze sprawdzajcie takie starocie przed podłączeniem kolumn bo może wam je poo prostu uszkodzić, do mnie kiedyś przyszedł Aurex SB 77 to miał na obu kanałach 130~ 160Mv! i bias końcówek na jednym skręcony prawie  do zera drugi dwa razy za dużo grał źle bez basu i sucho po regulacjach sprowadzeniu Offsetu Dc blisko zera Mv brzmiał o niebo lepiej.